Dodaj do ulubionych

Iluminaci...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 22:26
Właśnie skończyłam czytać "Anioły i demony" Dana Browna. I powiem szczerze,
że chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tego bractwa i wydarzeń
historycznych opisanych w książce (o ile jest prawdziwa, choć autor zastrzega
że tak). Jeśli wiecie gdzie mogę coś na ten temat pocztać, będę wdzięczna. A
tak na marginesie, bardzo dobra książka. Też tak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jamajka Re: Iluminaci... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 15.09.04, 00:02
      w moim przekonaniu niedobra.
    • kamkap Re: Iluminaci... 15.09.04, 09:33
      forumzn.katalogi.pl/temat652/
      Pozdrawiam i milego czytania.
      Ja dopiero zaczelam to czytac i na razie mnie wciaga.
    • Gość: SZP Ha ha! Poczytaj lepiej trylogię "Iluminatus!" IP: *.icpnet.pl 15.09.04, 10:31
      Robert A. Wilson i Robert Shea:
      - Oko w piramidzie
      - Złote jabłko
      - Lewiatan
      Dowiesz się z niej prawdy o Iluminatach: że pochodzą od istot z Kosmosu które
      przybyły na Ziemię w erze paleozoicznej, że zbudowali Atlantydę, że w XX wieku
      wcielili się w członków niemieckiej rock-grupy "Amerykańskie Stowarzyszenie
      Medyczne" która chciała wywołać III wojnę światową ożywiając zahibernowaną
      dywizję Waffen SS ukrytą na dnie jeziora Totenkopf w Bawarii, że jako asasyni
      wymyślili haszysz, który potem na swojej farmie uprawiał George Washington, że
      dążą do zbudowania totalitarnego monopaństwa, a ich jedynymi przeciwnikami są
      szlachetni zwolennicy nieporządku i wolności - Dyskordianie, że Iluminatów
      poznaje się po tym, iż są krótko ostrzyżeni i elegencko ubrani, a Dyskordian po
      tym, że mają długie włosy, brody i włochate klaty ;)))))
      • taki.jeden.tetrix Re: Ha ha! Poczytaj lepiej trylogię "Iluminatus!" 15.09.04, 14:41
        Potem zaś jeszcze OBOWIĄZKOWO Pynchona - "V', "Vineland", "Tęczę grawitacji" i
        "49 idzie pod młotek". SPISEK CZUWA.

Pozdrowienia

tj
        • Gość: P.S.J. A potem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:04
          a potem w klimacie "Księgę Prawd Ostatecznych" Rankina. Illuminatów tam chyba
          akurat nie ma, ale ogólnie jest tam tyle prawdy i suchych, rzetelnie podanych
          faktów, co w książce Dana Browna...
          • taki.jeden.tetrix Snif... Nostradamus zjadł mi chomika :) n/t 15.09.04, 21:12

• braineater a na deser 15.09.04, 16:47
      "Principia Discordia czyli jak spotkałem Boginię i co z nią zrobiłem" które w
      prywatnym tłumaczeniu mogę udostępnić via mail:)
      Pozdrowienia:)
      Ps A Dan Brown oczywiście jest zakonspirowanym dyskordianinem, więc nie należy
      go brać wogóle w tej ambitnej dyspucie pod uwagę...
    • Gość: Anita Re: Iluminaci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:33
      Dzieki za wasze rady. Skorzystam jak najbardziej. Pzdr.
    • Gość: Nie doczytałem SZKODA CZASU NA TEN KICZ IP: *.eyrkonaeac07.dialup.ca.telus.com 16.09.04, 03:49
      Przykład dobrego marketingu słabego pisarza.
      • Gość: Anita Re: SZKODA CZASU NA TEN KICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 18:05
        Moze nie jest to geniusz na miare wielkich pisarzy w historii literatury, ale
        na pewno nie jest to kicz. Ksiazka jest dobra, wciaga w miare jej czytania.
        Ponadto wiele z niej mozna sie dowiedziec. Jak dla mnie nie jest to glupia
        ksiazka. Co wiecej, jest to dobry przyklad ze (badzmy szczerzy) komercyjna
        ksiazka czegos uczy i zmusza do myslenia. Pozdrawiam
        • Gość: jamajka Re: SZKODA CZASU NA TEN KICZ IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.09.04, 09:58
          To pozory,że czegoś uczy.Autor przekręca fakty, wyprowadza błędne
          wnioski,"haftuje".Cały czas wmawiając,że to naukowo udowodniona prawda. Twoja
          strata,jeśli dasz się nabrać.
          • Gość: Anita Re: SZKODA CZASU NA TEN KICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 18:01
            A moze napiszesz bardziej konkretnie? pzdr
    • Gość: tropek Re: Iluminaci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 06:19
      Moze i nie wszystko jest w niej prawdziwe... Ale dzieki temu ksiazka jest
      ciekawsza. To thriller i kryminal (w pol. z sensacja), a nie dokument nt.
      historii tego bractwa.
    • Gość: wypierdek mamuta Re: Iluminaci... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 08:43
      www.okultura.terra.pl/kosmiczny_spust.htm
      www.teksty.gildia.pl/kormak/dyskordia/iluminaci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka