Dodaj do ulubionych

Mistrzyni przypraw

IP: *.9.175.46.ng.pl 16.07.15, 22:45
Właśnie obejrzałam film Smak curry i nabrałam ochotę na książkę w indyjskim klimacie. Czy ktoś z Was czytał moze Mistrzynię przypraw Divakaruni ? Dawno temu czytałam Siostrę mojego serca tej autorki i byłam zachwycona . Czy Mistrzyni jest rownie dobra?
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Mistrzyni przypraw 17.07.15, 07:57
      ja czytałam ale nic nie pamiętam. Na Biblionetce zajrzałam i widzę, że podarowałam wtedy ocenę 4.0. Ale jaką dałabym teraz, nie wiem, być może wyższą.
      • Gość: Tyda Re: Mistrzyni przypraw IP: *.9.175.46.ng.pl 17.07.15, 10:12
        Dziękuję za odpowiedz :) pozdrawiam serdecznie
      • staua Re: Mistrzyni przypraw 19.07.15, 21:09
        Mam podobne wrażenia do Chiary: czytałam dawno, nie pamiętam treści, pamiętam, że podobała mi się.
    • maniaczytania Re: Mistrzyni przypraw 18.07.15, 09:16
      też oglądałam ten film :) Bardzo mi się podobał.

A co do Mistrzyni przypraw, to czytałam i bardzo mnie urzekła. Aczkolwiek typowo indyjskiego klimatu za dużo tam nie ma z tego, co pamiętam (akcja toczy się w USA), za to jest sporo magii, sił nadprzyrodzonych. Tej autorki polecić mogę również czytany w ubiegłym roku na wakacjach zbiór opowiadań 'Aranżowane małżeństwa'.
      A jak chcesz czegoś w naprawdę indyjskim klimacie to bardzo polecam książkę, która przeszła kiedyś bez echa - "Dom Błękitnych Mango" Davida Davidara. Fantastyczna saga rodzinna, przez prawie stulecie, dzieje rodziny, zmiany polityczne w kraju - cudo, żałuję teraz, że ją komuś oddałam po przeczytaniu, zamiast sobie zachować ...
      • Gość: Tyda Re: Mistrzyni przypraw IP: *.9.175.46.ng.pl 18.07.15, 10:13
        Bardzo dziękuję za polecankę ! Dom błękitnych mango właśnie zakupiłam na Allegro. Mam nadzieję, ze chociaż odrobinkę bedzie w klimacie Smaku curry , bo film mnie zauroczył :)
        • staua Re: Mistrzyni przypraw 19.07.15, 21:10
          O, skoro już polecamy tego typu książki w indyjskich klimatach to ja polecam to:

www.amazon.com/The-Toss-Lemon-Padma-Viswanathan/dp/0547247877
          • Gość: Tyda Re: Mistrzyni przypraw IP: *.9.175.46.ng.pl 19.07.15, 22:11
            Niestety nie czytam po angielsku :(
            • staua Re: Mistrzyni przypraw 20.07.15, 19:49
              Szkoda, może kiedyś wyjdzie po polsku (a autorka wydała właśnie drugą powieść).
    • Gość: K. Re: Mistrzyni przypraw IP: *.toya.net.pl 20.07.15, 14:41
      Polecam też "Kuchnię osadników" Y. Alibhai-Brown. Nie powieść, nie o Indiach, ale czyta się cudnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka