anetkarobert 22.09.04, 12:05 Jaka ksiażkę tego autora polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pszemcio Re: Tadeusz Konwicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 12:45 na pewno Kompleks Polski (tu widze wiele podobieństw do pisarstwa Gombrowicza czy Dygata), Bohiń i Mała Apokalipsa....ale za najlepszą mam Kompleks Polski Odpowiedz Link Zgłoś
m_alina Re: Tadeusz Konwicki 22.09.04, 15:48 Powtórzę juz wymienioną Małą Apokalipsę i dodatkowo polecam "Pamflet na siebie". Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Tadeusz Konwicki 22.09.04, 18:01 No nie, no nie... :-) Gdzież tam ''Mała apokalipsa'' i ''Kompleks polski'' na początek :-) Na poczatek radzę ''Sennik współczesny'' i ''Nic albo nic''. A z wcześniejszych ''Dziura w niebie'' i ''Rojsty''. A z późniejszych ''Zwierzoczłekopupiór''. Można też ''Nowy Świat i okolice''. Ale w ogóle to radze czytać chronologicznie :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Tadeusz Konwicki 22.09.04, 18:04 Zwierzoczłekoupiór :-) Źle mi się poprzednio napisało :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Tadeusz Konwicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 20:37 no nie koniecznie chronologicznie, bo czytelnik mógłby sie natknąć na (bodajże dwie) powieści produkcyjne z okresu socrealizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Tadeusz Konwicki IP: *.czes.gazeta.pl 22.09.04, 20:49 Najlepsze w kategorii powieść są chyba „Kompleks polski” i „Mała Apokalipsa”. Ja lubię też „Kronikę wypadków miłosnych”. Ale zdecydowanie najfajniej czytało mi się „Nowy świat i okolice” - kapitalna gawęda o warszawskich przyjaciołach. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Tadeusz Konwicki 22.09.04, 21:50 "Kronika wypadków miłosnych", "Zwierzoczłekoupiór", "Bohiń". Kiedyś b. mi się podobała książka "Kalendarz i klepsydra", ale czytałam ją dawno, nie wiem, jakie byłyby moje odczucia teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Tadeusz Konwicki IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.09.04, 23:13 Sennik współczesny Odpowiedz Link Zgłoś