kazze 07.03.16, 22:43 Miał 83 lata. Powspominamy Jego twórczość? Na mnie swego czasu duże i pozytywne wrażenie zrobiła lektura Grubego. A niedawno czytałam Dowód tożsamości, też dobra książka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Zmarł Aleksander Minkowski 07.03.16, 23:09 Bardzo dawno nie czytałam, ale "Krzysztof " i "Grażyna" (z serii "Portrety") - nie do zapomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Zmarł Aleksander Minkowski 08.03.16, 16:46 Chętnie powspominam... Lubiłam wiele jego książek. Ze wspomnianej już serii "portrety" - "Artur" i "Grażyna". "Gruby" zrobił na mnie wielkie wrażenie (te opisy jedzenia kory brzozowej...). Poza tym moje ulubione to "Kosmiczny sekret Lutego", "Nasturcja i Lew", "Ząb Napoleona", "Podróż na Wyspę Borneo", "Błekitni z latającego talerza" - te dwie ostatnie lubię chyba najbardziej. Zwykle podobny schemat - trochę wyalienowany, zdolny głowny bohater i jego przygody, ale ciekawie opisane i w sam raz dla nastolatków - pewnie wielu czuło się podobnie w liceum... Nowsze książki trochę mnie zniechęciły, np. "Dolina światła" - jakoś kiepsko mi się ją czytało. Tych zupełnie najnowszych nie znam. No i "Szaleństwo Majki Skowron" - film!!!! Obejrzałabym i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Zmarł Aleksander Minkowski 09.03.16, 18:41 "Blekitni z latajacego talerza" byli moja pierwsza przeczytana ksiazka z serii "Klub siedmiu przygod". Pamietam, ze ta ksiazka zrobila na mnie, wtedy 12- latce, niesamowite wrazenie. Pozniej zaczelam kolekcjonowac lektury z tym "znaczkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Zmarł Aleksander Minkowski 10.03.16, 07:28 Czytałam Jego książki ponad 40 lat temu. Najmilej wspominam "Grubego", "Podróż na wyspę Borneo" i "Ząb Napoleona". Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Zmarł Aleksander Minkowski 10.03.16, 10:05 A ktoś jeszcze pamięta gazetę Skandale? Minkowski był jej naczelnym. Tam również była niezła twórczość literacka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: Zmarł Aleksander Minkowski 18.03.16, 12:23 Kochałam "Grubego", czytałam tę książkę wielokrotnie, zawsze te placki z kory brzozowej były dla mnie wstrząsające, Artur i Grażyna też były zapadające w pamięć bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna1978 Re: Zmarł Aleksander Minkowski 18.03.16, 15:33 Dołączam się do wspomnień. Bardzo lubiłam książki pana Minkowskiego. Najbardziej "Ząb Napoleona" i "Szaleństwo Majki Skowron". Teraz, po latach, odświeżam sobie "Nasturcję i Lwa". Odpowiedz Link Zgłoś