reptar 02.01.17, 10:44 28 grudnia 2016 r. zmarł Michel Déon, autor m.in. wspaniałej "Liliowej taksówki", o której wspominałem na tym forum niespełna pół roku temu. Kolejna zbyt mało medialna śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalllka Re: Michel Déon (1919-2016) 02.01.17, 13:23 Uważasz,ze powinno powstać odpowiednie forum? -Jestem za. I jestem także za powstaniem forum urodzeniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Michel Déon (1919-2016) 02.01.17, 17:29 medialność lub jej brak? a może znajomość twórczości danej osoby? w PL Déona wydano zdaje się tylko 2 książki, wspomnianą Liliową taksówkę i dziecięcy Tomek i nieskończoność. Dla bardzo wielu nawet zagorzałych czytelników autor jednej wydanej w PL książki /przed ponad 40 laty, bo zdaje się wznowień nie było/ jest zwyczajnie nieznany, stąd brak większych info o jego śmierci czy wzruszeń... Więcej chyba osób słyszało o Meave Binchy i jej m.in. Liliowym autobusie... ;) cóż, większy pojazd i więcej wydano jej tytułów w PL... :D a tak na serio, książka warta uwagi, a film pamiętasz? M.in. z lubianym przeze mnie Philippem Noiret... Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Michel Déon (1919-2016) 02.01.17, 17:45 W pierwszej chwili pomyliłam Deona z Maurice'em Druonem (który nie żyje od paru lat), ale "Liliową taksówkę" mam na półce, w wydaniu PIW-u, seria KIK. Kiedy na początku lat 90. pracowałam w bibliotece publicznej, polecałam tę książkę wszystkim czytelnikom. Odpowiedz Link Zgłoś