Dodaj do ulubionych

Współczesna proza polska

IP: *.play-internet.pl 24.02.17, 14:08
Wielokrotnie już pisałam, że bardzo lubię współczesnych polskich pisarzy. "Środek lata"Małgorzaty Wardy, "Nie lubię kotow "czy trylogia "Upalne lato " Kasi Zyskowskiej Ignaciak . Jak dla mnie rewelacja . Ostatnio "czaję się " na Piotra Adamczyka i jego "Dom tęsknot " , "Siedem spódnic Alicji "Jurgaly , "W plątaninie uczuć "Gargaś . Czytaliście ? Polecacie? A może macie jakieś inne typy? Intryguje mnie tez "Ogrod Afrodyty ".
Obserwuj wątek
    • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 24.02.17, 14:20
      I jeszcze "Marianna i róże "mnie kusi ...
    • chiara76 Re: Współczesna proza polska 24.02.17, 15:33
      No właśnie miałam Ci polecić "Dom tęsknot" Adamczyka , to jest świetna książka. Polecam też "Dom pod Lutnią" Kazimierza Orłosia.
      • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 24.02.17, 16:02
        Dziękuję :)
    • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 24.02.17, 19:24
      A Dziewczyny z Portofino Plebanek?
    • maniaczytania Re: Współczesna proza polska 08.03.17, 22:55
      "Ogród Afrodyty" bardzo mi się podobał - świetna książka! I bardzo ciekawa historia.
    • jeepwdyzlu Re: Współczesna proza polska 09.03.17, 09:10
      A Twardoch? Żulczyk? Witkowski? Iwasiów? Szczerek? Dehnel? Karpowicz? Bator? Stasiuk????
      • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 09.03.17, 10:52
        Dziękuję za przypomnienie o Dehnelu , kupiłam jego Lalę , ktorej jestem szalenie ciekawa. A Witkowski to ten dziwny celebryta? Bator czytałam, Chmurdalię uwielbiam, Piaskową Górę lubię, a Ciemno , prawie noc nie bardzo mi podpasowało.Ciekawa jestem Roku krolika . Ogrod Afrodyty tez juz czeka na półce , szalenie jestem ciekawa, bo lubię czytać życiorysy dawniej żyjących osób. Może Stachniak bedzie w klimacie nieco podobna do Gregory ?
        • jeepwdyzlu Re: Współczesna proza polska 09.03.17, 12:09
          Witkowski to znakomity pisarz. I marny celebryta. Ale pisać umie!
          • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 09.03.17, 12:37
            Od ktorej ksiazki najlepiej zacząć przygodę z jego pisarstwem?
            • mimatu Re: Współczesna proza polska 10.03.17, 21:58
              "Lubiewo"
    • odczepcie_sie Re: Współczesna proza polska 13.03.17, 11:53
      To ja współczesnej polskiej literatury w ogóle nie trawię. Dlatego wolę czytać starocie.
      • kalllka Re: Współczesna proza polska 13.03.17, 22:30
        Trochę to rozumiem..bo mam swoje ulubione książki do których wracam, odkrywając' jakas stara myśl..
        ale u mnie bardziej jakby niemodny refleks działa niż kontestacja współczesnej literatury.,
      • 1sage Re: Współczesna proza polska 09.04.17, 15:46
        Polskie współczesne powieści są banalne, nawet te trudne problemy opisane jak w książkach dla młodzieży.
        Ostatnio czytam G. Gargaś - " Taka jak ty" - beznadziejna.Prosty język, żadnej głębi, żadnej analizy postępowań. Wnioski to same ogólniki...taka książka to zmarnowany czas.A jeszcze tak wulgarny język...ohyda.
        Podobną opinię mam o książce Katarzyny Michalak - " Przystań Julii" - banał do kwadratu.
        Moje ulubione współczesne autorki to polska pisarka zamieszkała w Holandii Dominika van Eijkelenborg, amerykańska
        Jodi Picoult, Emily Giffin.
        Przy ich książkach się myśli, przeżywa , płacze, śmieje... a te nasze " powieściopisarki" ...niestety tandeta.

• zona_mi Re: Współczesna proza polska 10.04.17, 23:51
          Michalak to jakość sama w sobie ;)

Poczytaj sobie Wardę, jeśli lubisz Picoult.
          Poza tym Fryczkowską, Zykowską-Ignaciak, Kalicką - jest sporo naprawdę dobrze piszących polskich autorek, wystarczy się rozejrzeć.
          • 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 13:11
            Bardzo mi miło, że odpowiadasz, podpowiadacz i radzisz.
            Sprawdziłam wszystkie polecane autorki, poczytałam o nich samych i ich twórczości.Będę je miała na uwadze.
            W tej chwili święta, mało czasu, a poza tym w mojej internetowej księgarni większość pozycji tych autorek to e-boki i audiobooki, a każdy prawdziwy, rasowy czytelnik wie, że nic nie zastąpi uczucia trzymania książki w garści...
            Jedyny wyjątek stanowić mogłyby cegły typu " Małe życie" czy książki Folleta , kiedyś wydawane w kilku tomach, a teraz w jednym kawałku.Ale i te przeczytałam, nadwyrężając nadgarstki.
            Tak ogólnie to mam co czytać, czytam bardzo dużo, tylko tak mi się smutno robi czasami, że w naszej rodzimej literaturze
            nie natknęłam się na autora, którego muszę mieć w całości , wszystkie wydane książki na własnej półce.
            Ale może dzięki Tobie zmienię zdanie, czego nam obu życzę obok tradycyjnych życzeń wielkanocnych- wszystkiego najlepszego.
            • zona_mi Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 13:33
              Mam nadzieję, że znajdziesz kogoś dla siebie, ale warto też wziąć pod uwagę, że nie ma autorów, których WSZYSTKO da się czytać z przyjemnością (mam tak nawet moją ukochaną Fleszarową-Muskat).
              Uważam z krzywdzące stawianie jakości książek wszystkich polskich autorek na jednym poziomie z grafomaństwem pierwszej wody - naprawdę jest sporo dobrej polskiej literatury, warto choćby zajrzeć do nominowanych i nagrodzonych na festiwalu w Siedlcach - jeśli mówimy o dobrej literaturze pop - we wszystkich dotychczasowych edycjach: www.flk.siedlce.pl/
              Kawka, Jeromin-Gałuszka, Waszut, Noszczyńska - przyjrzyj się, bo jestem pewna, ze przynajmniej kilka tytułów może przypaść do gustu.
              • 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 16:18
                Kiedyś i ja zachwycałam się Fleszarową...teraz już nie lubię jej czytać. Tematyka i rozgryzanie problemów jak najbardziej, ale ten styl, zwroty tak bardzo trącące myszką, takie to grzeczne, niedzisiejsze.
                Potem był okres zachwytu Grocholą, zabawnie, lekko i relaksująco.
                Następny okres to najukochańsza na świecie Jodi Picoult. Mam wszystko co wyszło u nas. Kaźda powieść to dla mnie ogromne przeżycie, nowy nieznany problem, rzadko albo wcale poruszany przez innych. Czytam i ryczę. Kocham płakać...nad książkami.Jedyna nieprzeczytane powieść to ta napisana razem z córką Samantą,
                I kogoś takiego właśnie szukam.Pojedynczo Manuela Gretkowska, Olga Tokarska, Magda Stachula, Agnieszka Olejnik - tak, tak, tak.
                Ale ja marzę o kilku książkach stworzonych jedną ręką, dobry styl, ciekawa tematyka, książek o których myślę jeszcze po zgaszeniu światła i cieszę się, że rano znów do nich wrócę.
                Jeszcze raz dziękuję za pomoc- kolejne zaproponowane nazwiska dopisałam do listy oczekującej i będę ich książki kolejno czytać, analizować i przeżywać😀

• zona_mi Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 19:30
                  > cące myszką, takie to grzeczne, niedzisiejsze.

Naprawdę?
                  Zupełnie inaczej ostrzegam jej twórczość. Ale, jak wspomniałam, nie jest równa, nie ma chyba autora, który wszystko pisze tak samo (może Masterton, lecąc sto pięćdziesiątą książkę spod sztancy).

Zachęcam Cię szczególnie do Fryczkowskiej "Kobieta bez twarzy" i "Z grubsza Wenus", Wardy "Nikt nie widział, nikt nie słyszał" i moje ukochane "Miasto z lodu". I Jeromin-Gałuszki "Złote nietoperze".
                  • 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 20:17
                    Muszę się wytłumaczyć z Fleszarowej, bo pewńie nieco przestrzeliłam pod wpływem książki przeczytanej jako ostatnia.
                    Dwa lata temu zaczęłam odkurzać p. Stanisławę. Na pierwszy ogień poszły moje ukochane "Pozwólcie nam krzyczeć" , "Przerwa na życie " i "Wizyta", a także 3 tomy "Tak trzymać".Te były świetne, ale zepsułem sobie smak książkami, które kiedyś mi się podobały "Milionerzy" i " Kochankowie róży wiatrów". Tu już były cukierkowe, staroświeckie dialogi i pani Muskat podziękowałam,może znów wrócę, bo jeszcze pamiętam jak podobały mi się" Zatoka śpiewających traw " i " Czterech mężczyzn na brzegu lasu". Przepraszam za uproszczenia i uogólnienia😜
                    Skopiowałam sobie - www.flk.siedlce.pl/- i będę miała tę aplikację pod ręką.Nawet nie przypuszczałam, że jest aż tyle piszących autorów
                    Niektóre z listy znam wyrywkowo K. Bonda - styl zupełnie nie dla mnie, przeczytałam "Pochłaniacz"
                    I za żadną więcej się nie wezmę, za brutalna, zbyt chaotyczna, rozbiegana, mnożaca drobiazgi.
                    Magdalena Zimny Louis - "Ślady hamowania" podobała mi się.Jeszcze coś czytałam A. Tyl i I. Sowy, ale mnie nie porwały.
                    Dzięki wielkie za wszystkie sugestie i obiecuję, nie wrzucać wszystkich twórców do jednego worka...

• 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 21:15
                      Poczytałam troszkę recenzji i już widzę, że to moje klimaty - zaraz po świętach kupuję " Miasto z lodu" i " Złote ńietoperze" 😀Dzięki wielkie.
                    • zona_mi Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 21:31
                      Z F-M - też obie trylogie, "Most nad rwącą rzeką" i "Pasje uspokojenia - mogę czyta w kółko. Ale już "Zatoka..." czy coś tam z kamerdynerem w tytule mnie nie porwało wcale.

Pewnie jest tam trochę książek, które nie zachwycają (ja np. zupełnie nie mam ochoty sięgać po Bondę i kilka innych autorek, albo jakieś ich pojedyncze - np. Ałbeny Grabowskiej bardzo lubię i polecam "Coraz mniej olśnień", lecz już po jej sagę nie sięgnęłam), ale jest z czego wybierać i znajdzie się coś dobrego dla siebie.

> Dzięki wielkie za wszystkie sugestie i obiecuję, nie wrzucać wszystkich twórców do jednego worka...

Świetnie :)
                      • maniaczytania Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 21:35
                        to ja jeszcze dorzucę Irenę Matuszkiewicz (zwłaszcza "Szepty"), Sabinę Czupryńską (zwłaszcza "Kobiety z domu Soni" wspaniała!), Magdalenę Kawkę (koniecznie!).
                        • 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 22:53
                          Najgorętszy tydzień przed świętami --> jeden dzień wirtualnych rozmów --> i właśnie złożyłam zamówienie w księgarni internetowej😀Paczka przyjdzie 17.04. A będą w niej 3 powieści :
                          "Miasto z lodu" - M.Wardy
                          " Szepty" I.Matuszkiewicz
                          "Rzeka zimna" - M.Kawki

• 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 23:04
                            "Most nad rwąca rzeka "- jeśli to dwoje młodych ludzi na urlopie w Hiszpanii to tak, podobała mi sie.
                            Natomiast na pewno nie czytałam "Pasji i uspokojeń"
                            DZIĘKUJE bardzo - dziewczyny / kobiety :)
                            * pozostałych , proponowanych mi książek nie ma w wydaniu książkowym, tylko ebooki, wiec po "Złote nietoperze" będę musiała pobiegać po mieście.
                            • zona_mi Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 23:14
                              "Pasje..." to obyczaj o aktorce, dla mnie ważna i ulubiona.
                              Mnie się w ogóle bardzo podobają kobiety u Fleszarowej.
                              • 1sage Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 23:22
                                A mnie sie podoba, ze jeszcze nie spisz i jesteś czujna.
                                • zona_mi Re: Współczesna proza polska 11.04.17, 23:57
                                  Mnie się to nie bardzo podoba - idę spać! ;)
                      • 1sage Re: Współczesna proza polska 21.04.17, 21:47
                        Mam pytanie gdybyś tu jeszcze kiedyś zajrzała...przeczytałam " Pasje i uspokojenia" i nie wiem czy przeczytàłam całość czy tylko połowę. Internetowe opisy tej powieści mówią, że to są dwa tomy.Opis na obwolucie zapowiada, że Anna wybierze życie rodzinne albo karierę, a moja książka kończy się nijako, nie zapadły żadne decyzje.
                        Soldivier wyjeżdża do umierającej żony, a Anna wraca do domu po premierze teatralnej i szykuje się na pracę nad nowym filmem w Paryżu. Czyżbym poznała tylko połowę?
                        Przeczytałam też "Miasto z lodu" - smutna, trudna i chwilami okrutna w stosunku do Teresy i Agaty.
                        Podobała mi się, ale to jeszcze nie Picoult.
                        Przypomniałam sobie jeszcze 2 dobre książki - "Idealna" Magdy Stachuli i " Nieobecna"Agnieszki
                        Olejnik.

"
                        "Idealna" Magdy Stachuli
                        • zona_mi Re: Współczesna proza polska 21.04.17, 23:35
                          "Pasje..." to tylko jedna książka, nie ma dalszego ciągu.
                          Nie pamiętam już szczegółów, ale mam wrażenie, że ona właśnie podjęła decyzję o pozostaniu z Szymonem, jeszcze zanim Soldivier powiedział jej o chorobie żony.
                          Kończy się planowaniem wyjazdu do Przasnysza chyba.

No tak, bo to Wara, a nie Picoult, mnie akurat jej pisani odpowiada, z kolei Picoult, choć też lubię, jest jak spod sztancy, dwie książki po kolei sprawiły, że w trzeciej nie było już dla mnie tajemnic, od początku odgadła - czy też wydedukowałam wskutek schematu - kto i co.

Tych autorek, które wymieniłaś, nie znam, może spróbuję.
                          • 1sage Re: Współczesna proza polska 22.04.17, 09:08
                            O jak miło znależć rano coś dla siebie:) dziękuję.
                            To skoro jesteśmy przy trudnych wyborach - z czystym sumieniem polecę dwie powieści Dominiki van Eijkelenborg

"Kiedy będziemy deszczem". i " Czuły punkt".

W/g mnie obie powinny mieć naklejkę - kobiety to czytają-
                            Obie zmuszają do myślenia i obie niewiarygodnie wzruszają. Powieści dla tych, które lubią nie tylko płakać ale i ryczeć.
                            • zona_mi Re: Współczesna proza polska 22.04.17, 09:50
                              Dziękuję, poszukam i tych.
                              Lubię powieści psychologiczne, coś do przemyśleń, byle nie sama jazda na emocjach, ale i tych trochę.

A w Polsce - głównie kobiety czytają :)
                              • 1sage Re: Współczesna proza polska 22.04.17, 12:35
                                Byłabym bardzo ciekawa Twojej opinii, nawet za cenę informacji, że przez te ryki mam spaczony gust.
                                • zona_mi Re: Współczesna proza polska 22.04.17, 13:19
                                  Trochę będziesz musiała poczekać - chwilowo więcej piszę, niż czytam, ale poczułam się zachęcona, więc wrócimy do tego tematu :)
                                  • 1sage Re: Współczesna proza polska 22.04.17, 13:43
                                    Jest takie mądre powiedzenie - " Ryba wisi...kot siedzi i czeka".
                                    Zatem uzbrajam się w cierpliwość.
                                    • zona_mi 1sage 22.04.17, 14:08
                                      Czy Ty odbierasz pocztę gazetową - lub jakąś inną?
                                      Widzę, że nie masz aktywowanego profilu.
    • maniaczytania Re: Współczesna proza polska 13.03.17, 22:37
      z takich bardziej literatury 'środka' ;) - polecam Annę Fryczkowską, Magdalenę Knedler, Karolinę Wilczyńską, Magdalenę Kordel, Ałbenę Grabowską
      • chiara76 Re: Współczesna proza polska 19.03.17, 09:47
        Tak, Karolina Wilczyńska. Ja jeszcze bardzo lubię książki Magdaleny Kawki, Krystyny Mirek, ostatnio spodobała mi się saga bałkańska Agnieszki Walczak-Chojeckiej i książki Anny Karpińskiej.
        • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 20.03.17, 11:51
          Tak Chiaro kusisz Karolinà Wilczyńskà i Magdalenà Kawkà, że zamowiłam 3 ksiàżki tych autorek. Takie, które najbardziej mnie zaintrygowały z opisu. Kawki "Porę westchnień ,porę burz " i "W zakàtku cmentarza czyli koniec wieczności " a Wilczyńskiej "Ja, kochanka ". W bliskiej przyszlosci przymierzam siè do Domu tęsknot .
          • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 12.04.17, 10:47
            Tyle osób zachęca do Fryczkowskiej , więc domowilam jeszcze jej " Żony jednego męża" , a dodatkowo "Tam, gdzie spadają anioły "Terakowskiej i "Dom dzienny, dom nocny" Tokarczuk . Na półce czeka jeszcze Dehnel i jego Lala. Polska literatura górą! A ja sobie jeszcze przypomniałam o Madame Libery, którą bardzo polecam!
            • zona_mi Re: Współczesna proza polska 12.04.17, 11:06
              > Tyle osób zachęca do Fryczkowskiej , więc domowilam jeszcze jej " Żony jednego męża"

Jeszcze nie czytałam, ale mnie ciągnie do tej ksiazki :)

> a dodatkowo "Tam, gdzie spadają anioły "Terakowskiej

Och, przepadam za tym!

Z Tokarczuk jakoś źle zaczęłam ("Anna In w grobowcach świata") i dotąd nie zdobyłam się na sięganie po inne jej tytuły. Ale ludzie, których opinie sobie cenię, polecają.

Z kolei ostatnio przeczytałam dwie książki Grzegorza Kozery - "Belin, późne lato" i "Króliki Pana Boga" - będę szukała innych tego autora.
            • chiara76 Re: Współczesna proza polska 12.04.17, 13:36
              No ja właśnie zachwycona jej "Żonami jednego męża". Ciekawe, jak Tobie się spodoba.
              • tyda1212 Re: Współczesna proza polska 12.04.17, 14:32
                Wiem, Chiaro :) wypatrzyłam ją właśnie na Twoim blogu , podobnie jak Komę:)
      • semihora Re: Współczesna proza polska 21.04.17, 12:57
        O tak, Fryczkowską też polecam. I jeszcze Alinę Krzywiec - czytałam "Długą zimę w N." i utkwiła mi w głowie.
    • maniaczytania Re: Współczesna proza polska 22.04.17, 12:36
      ach, jeszcze Małgorzata Gutowska-Adamczyk i jej saga o Gutowie - "Cukiernia pod Amorem"!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka