Dodaj do ulubionych

Chmielewska Joanna - dawniej i dziś

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 15:46
uwielbiam J. Chmielewska, ąle stwierdzam, że to co kiedyś pisała, o sobie, o
Alicji, Lesiu itd było dużo śmieszniejsze niż ostatnie dzieła, co zresztą nie
przeszkadza mi w tym, że czatuję na jej nowości
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 08:11
      Niestety zgadzam się - nie przeczytałam do końca żadnej nowej Chmielewskiej -
      choć bardzo lubię Lesia i inne stare pozycje - natomiast chętnie przeczytałam
      biografię - ale nie całą - chyba też przydługa jakaś - moja koleżanka nie
      narzeka - zbiera, kupuje i czyta - ma chyba wszystkie Chmielewskie
      • Gość: aniel Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:27
        zapraszam: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14722
    • Gość: pati Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:48
      zgadzam się z przedmowcami. Chmielewska ostatnio wydaje sie powtarzac, wszystko
      robi sie w jej książkach przewidywalne. Lubię ją czytać ale nie częściej niż
      raz do roku!
      • Gość: Ewa Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.autocom.pl 04.10.04, 16:56
        Też się zgadzam, ze Chmielewska znacznie opuściła swe loty. Gdziez tam "Kocim
        workom" (choc te jeszcze, jeszcze..) czy bułgarskiemu bloczkowi do Lesia
        czy "Dzikiego białka"... Ech...
        • Gość: guzik.petelka Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:26
          rany, jak sie ciesze, ze inni mysla jak ja. juz myslalam, ze to ja mam tylko
          takie wrazenie, ze te nowe ksiazki nie umywaja sie do starszych. dla mnie
          klasyka Chmielewskiej to "Wszyscy jesteśmy podejrzani", "Lesio". Zresztą drażni
          mnie już styl autorki w nowszych książkach, i to wieczne mruganie okiem do
          włsnej biografii (patrz choćby recenzja do Christie zamieszczona w Wyborczej -
          niemal ani słowa o autorce "Murzynków")....
    • Gość: ztforka Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:21
      Niestety wszyscy mamy podobne zdanie. Książki Chmielewskiej wprost pożerałam,
      ale te nowe jakoś mi w pamięci nie zostają. To nie to co "Wszystko czerwone"
      czy "Dzikie białko":(
    • rosemary24_wroc Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 07:40
      Mam prawie wszystkie książki Chmielewskiej - prawie, bo to co pisze ostatnio
      nie jest jednak warte kupowania. W jej nowych książkach brakuje mi tego, co
      jest charakterystyczne dla starych - poczucia humoru, wartkiej akcji, żywych
      dialogów. Teraz jej bohaterowie są jacyć nijacy, a dialogi tak sztuczne, że aż
      zęby bolą. Ale uwielbiam jej dawniejsze książki - "Wszystko
      czerwone", "Lesio", "Wszyscy jesteśmy podejrzani". Ogólnie mam do niej duży
      sentyment.
      • magdip27 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 09:28
        w moim rankingu "the best of Chmielewska" jest "Całe zdanie nieboszczyka"
        Ale z nowszych rzeczy np. "Harpie" też mi się podobają

Magdi
        • frytuss Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 15:40
          Jak mam zły humor, to sięgam po "Całe zdanie nieboszczyka" lub "Wszystko
          czerwone" i po raz 103968248726 - ny płaczę ze śmiechu.., ale "Przeklęta
          bariera" czy "Krowa niebiańska" też jest niezła.
    • dc22 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 10:30
      coz, a ja nietypowa jestem bo znow przeczytalabym cos w stylu "przekletej
      bariery" albo "wielkiego diamentu" :))

Pozdrawiam
      • Gość: zainteresowana Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:03
        Dawno temu przeczytałam może ze trzy książki Chmielewskiej. Podobały mi się.
        Potem zupełnie straciłam kontakt z tą autorką. Chętnie bym coś przeczytała, ale
        piszecie, że ostatnie książki to juz nie to. Może ktoś z zagorzałych fanów
        podałby całą biografię z małym komentarzem, która fajna, a która nie.
        • Gość: kleo Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: 212.160.130.* 05.10.04, 11:48
          We wzystkich książkach J CH bohaterką jest albo ona sama albo dwie przyjaciółki
          w wieku ok. 16-17 lat Tereska i Okrętka albo w wersji bardziej dla dzieci
          rodzeństwo Pawełek i Jnaeczka. To, które książaki są najlepsze jest kwestią
          indywidualnego gustu. Mnie w wieku 15-18 lat najbardziej śmieszyły te z Tereską
          i Okrętką oczywiście. Ale na poprawienie humoru to polecam wszystkie a
          przedewszystkim te najwcześniejsze.
          Książki ALFABETYCZNIE
          (Nie)Boszczyk mąż

2/3 sukcesu

Autobiografia I

Babski motyw

Boczne drogi

Bułgarski bloczek

Całe zdanie nieboszczyka

Depozyt

Drugi wątek

Duża polka

Dwie głowy i jedna noga

Dzikie białko

Florencja, córka Diabła

Harpie

Hazard

Jak wytrzymać z mężczyzną

Jak wytrzymać ze sobą nawzajem

Jak wytrzymać ze współczesną kobietą

Jeden kierunek ruchu

Klin

Kocie worki

Krokodyl z Kraju Karoliny

Krowa niebiańska

Książka poniekąd kucharska

Las Pafnucego

Lądowanie w Garwolinie

Lesio

Najstarsza prawnuczka

Nawiedzony dom

Pafnucy

Pech

Przeklęta bariera

Romans wszechczasów

Skarby

Studnie przodków

Szajka bez końca

Ślepe szczęście

Tajemnica

Trudny trup

Upiorny legat

Wielki Diament I

Wielki Diament II

Wielkie zasługi

Większy kawałek świata

Wszelki wypadek

Wszyscy jesteśmy podejrzani

Wszystko czerwone

Wyścigi

Zbieg okoliczności

Złota mucha

Zwyczajne życie

• Gość: betty Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 06.10.04, 14:15
          chyba bibliografię?
    • weekend123 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 12:03
      Mam to samo ! No cóż. Tak sobie myślę bardzo ostrożnie, że wiek jednak robi
      swoje ... bez urazy.

Co nie oznacza, że nie kupuję Jej książek ! Wręcz przeciwnie ! Czekam na każdą
      nowość i mam wszystkie napisane i wydane w Polsce. Z tego 2/3 z Jej
      własnoręcznym podpisem ! Uwielbiam Jej styl i z żalem dopuszczam myśl, że
      dzisiejsza Chmielewska to nie wczorajsza !!!
      • scoutek Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 12:19
        mysle wlasnie, ze to takze kwestia wieku.... czytelnika.
        Kiedys czytalo sie super wszystko jak leci, bylam zachwycona kazda i
        wszystkimi.... potem miala swoje "chude" lata i ksiazki, ktore wtedy napisala
        byly beznadziejne (np. te o hazardzie i konikach)... ostatnio znowu byly
        niezle, ale "Kocie worki" sa znowu gorsze.... przynajmniej ja tak czuje....
    • Gość: bozena Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: 195.153.161.* 05.10.04, 13:01
      Zgadzam sie w zupelnosci - moje ulubione ksiazki to jej stare pozycje
      jak 'Lesio', 'Wszystko czerwone', 'Romans wszechczasow', 'Wszyscy jestesmy
      podejrzani' i 'Cale zdanie nieboszczyka'. Nowe rzeczy to nie to samo. Sama nie
      wiem dlaczego? Ale mam to samo wrazenie z Czterdziestolatkiem - stary jest
      super, nowy - beznadzieja. Moze czasy PRL i tamte realia po prostu bylo
      smieszniejsze do opisania w ksiazce, czy przedstawienia w filmie? A tak na
      marginesie to moze ktos mi pomoze przypomniec sobie jakas inna ksiazke
      Chmielewskiej (poza 'Wszyscy jestesmy podejrzani') gdzie wystepuje Diabel?
      • Gość: jim Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 05.10.04, 13:06
        Diabeł występuje w "Krokodylu z kraju Karoliny", w "Całym zdaniu nieboszczyka"
        i jako Słodki Piesek w "Złotej musze"
        • scoutek Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 13:22
          a jak sie nazywa ten piekny, ktorego poznaje w parku na codziennych spacerach w
          Romansie wszechczasow?
          • Gość: edytafg1 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 05.10.04, 13:37
            nazywa sie DIABEŁ
            • Gość: Bozena Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: 195.153.161.* 05.10.04, 14:03
              Rzeczywiscie zapomnialam o "Krokodylu...". Ten z Romansu Wszychczasow to nie
              Diabel - Diabel jest brunetem, sprawdz w "Wszyscy jestesmy podejrzani". Ten to
              wspanialy blondyn, nie ma ksywki, imie chyba Adam?
              • Gość: weatherwax Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:21
                Ten z Romansu... to Marek!
            • anka_florian Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 14:05
              warta przeczytania jest tylko klasyka Chmielewskiej - Wszytko czerwone, Lesio,
              Boczne drogi itp. Język tych nowoczesnych nie odpowiada mi, te wszystkie
              przekleństwa, jakieś nowe słowa. Polecam tylko Najstarszą prawnuczkę, uśmiałam
              się do łez
          • Gość: mar bu Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:14
            ten piękny nazywa się marek a nie diabeł
      • Gość: DeMan Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 17:19
        Gust taki jak ja.Są tu wymienione najlepsze książki Chmielewskiej.Sama
        śmietanka a że nie są to pozycje nowe to potwierdza że teraźniejsza Chmielewska
        to nie to co dawniej.Zdecydowanie ilość nad jakość + powielanie.Dla kogoś kto
        chce się pośmiać i miło spędzić miło czas polecam cztery powyższe pozycje +
        np. "Przeklęta bariera".Reszta według uznania i gustu.
        • Gość: DeMan Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 17:23
          Odnośnie postu Bożeny gdzie wymienione są 'Lesio', 'Wszystko czerwone', 'Romans
          wszechczasow', 'Wszyscy jestesmy
          podejrzani' i 'Cale zdanie nieboszczyka'.Powinni to wydać w jednym tomie jako
          The best of Chmielewska,mogło by mieć lepsze wzięcie niż Władca Pierścieni;}
    • Gość: melena2 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.mos.gov.pl 05.10.04, 14:26
      W Romansie wszechczasów nie ma Diabła, tylko MAREK. Blondyn życia.
    • caay Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 16:00
      ponieważ ostatnie jej książki pisze kto inny, pod nazwiskiem autorki widnieje
      mały dopisek "cover by ...", ktoś naśladuje styl ale brak mu pomysłowości
      autorki
      nic nie słyszałem żeby już nas opuściła (odpukać) ale sądząc po autobiografii
      pani Irena ma już swoje lata, może choruje?, widziałem kiedyś (nie pamiętam
      kiedy) wywiad z nią w telewizji, nie wyglądala najlepiej
      mi "jej" nowe książki nie podobają się, wolę te stare z lat 70-tych gdy
      pracowała zawodowo - sądząc po autobiografii podejrzewam że większość z nich
      pisało same życie
      a propo: mam pierwsze wydania jej książek, upolowałem kilka lat temu w
      antykwariacie :)
      • Gość: betty Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 06.10.04, 15:14
        chyba joanna? może w TV widziałeś irenę kwiatkowską
        • scoutek Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 06.10.04, 15:18
          Joanna Chmielewska to pseudonim, pani ta naprawde ma na imie Irena.... a
          nazwisko... hm.... tez inne;)
    • kot.rufus Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 16:01
      A ja czytam sobie co jakiś czas jeden z tomów, dawno temu przczytałam tylko
      kilka, teraz nadrabiami zaległości :)
      Podobają mi się prawie wszystkie, ale o dziwo jeśli chodzi o Lesia - kultową
      książkę J.Ch., to bardzo długo nie mogłam przez nia przejść, może właśnie
      dlatego że nie czytałam jej kilka lat temu ? Zauważyłam że raczej wszyscy,
      którzy podeszli do niej na początku bardzo sobie chwalą, ja wolę następne :)
      Jako książki relaksacyjne cała seria jest bardzo przyjemna.
      • dc22 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 16:04
        Pani Irena moze i choruje ale wierzcie mi - energie i styl to ma taka ze
        pozazdroscic. A wyglada rewelacyjnie.
        Zreszta (troche samowolnie co mam nadzieje zostanie mi wybaczone przez
        Stara.Grope) - zapraszam milosnikow JCH na forum, dowiecie sie czegos wiecej.

Chmielewska - forum fanow
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14722
        Pozdrowionka
        • Gość: kleo ZAGADKI IP: 212.160.130.* 07.10.04, 09:41
          Postanowiłam założyć wątek "zagadki", który pozwala wstrząsnać pamięcią i się
          uaktywnić albo też poszperać w zasobach :)) Ten, kto odpowie na pytanie, może
          zadać własne.
          Reguły są więc proste:)

Co to znaczy "wołoduch" - definicja podana w jednej z książek?
          • Gość: mar bu Re: ZAGADKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:21
            żarłok-"psy na dwór,dzieci pod stół!ksiądz nie wołoduch sam całego jajka ni
            zji"powiedziała skąpa baba we wsi pod Tończą,dając księdzu na kolęde jedno
            jajko na miękko,było to tak niezwykłe wydażenie,że się cała żywizna zleciała.
            • Gość: mar bu Re: ZAGADKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:22
              co to jest PODOLEC
              • Gość: kleo Re: ZAGADKI IP: 212.160.130.* 08.10.04, 14:28
                połączenie podleca (człowieka podłego z padalcem) - skrót myślowy, stworzony w
                chwili zdenerwowania, albo przez Joannę albo przez jej przyjaciółkę Anitę?
                • Gość: kleo Re: ????? IP: 212.160.130.* 08.10.04, 14:29
                  Jak się nazywał jachy "występujący" w "Całym zdaniu nieboszczyka"?
                  • Gość: ania Re: ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:14
                    chodzi Ci o jacht? Stella do Mare
                    • Gość: nn Re: ????? IP: *.radek.torun.pl / *.radek.torun.pl 09.10.04, 18:51
                      stella di mare znajomość obcych języków mile widziana
      • Gość: magda Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: 5.5.* / 80.58.2.* 05.10.04, 19:58
        Juz myslalam, ze to tylko ja nie doceniam "Lesia".
        Pamietam sprzed lat, ze pozeralam "Cale zdanie nieboszczyka", "Wszystko
        czerwone", a co do "Lesia" to nawet nie pamietalam, czy czytalam go czy nie.
        Siostra mi go wiec przywiozla, i po raz pierwszy sie zasmialam na
        stronie...216, potem troche czesciej, ale wrazenia nie zrobil na mnie zadnego.
        I podpisuje sie pod wydaniem zbiorowym "klasykow" Chmielewskiej!!!
    • shea_butter Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 16:44
      Coz, to, co pani Chmielewska teraz wydaje nie nadaje sie nawet "do pociagu".
      Widac karta juz jej nie idzie, pieniadze z hazardu nie sa juz tak duze jak
      kiedys no a zyc trzeba... Widac wyraznie ze teraz mamy ilos. Kiedys byla jakosc.
      • stella25b Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 05.10.04, 19:23
        Stare powiesci Chmielewskiej byly rzeczywiscie doskonale ale z tych nowych tez
        niektore przypadly mi do serca, np. Harpie czy Zlota mucha.
        • Gość: emmusia Nieboszczyk mąz ... IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 21:50
          to dopiero dobra komedia, albo Przeklęta bariera... te ostatnie niektóre sa
          warte przeczytania, choć to juz nie to sam co dawniej...
    • Gość: dona Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 01:15
      Witaj Aniu. Mam takie samo zdanie jak ty. Nie chodzi mi tu o schlebianie tobie,
      ale o to, że jesteśmy prawdopodobnie w zbliżonym wieku. Nie ważne po ile mamy
      lat, ale sądzę to po poglądach. Otóż Chmielewską zaczyna się czytać mając lat
      naście, oczywiście kiedyś, a potem pozostaje sentyment, przynajmniej tak było
      ze mną. Wiele z jej powieści, przynajmniej te wcześniejsze, są na prawdę
      świetne. Mówię o : "Wszystko czerwone", "Lesio", itd. pewnie wiesz, które są z
      tych lat. Póżniej Chmielewska przeżywa kryzys małżeński i alkoholowy (niestety
      widać to po jej powieściach, bo czytelnik się gubi i ona sama), na prawie
      każdym zdjęciu widać ją z kieliszkiem (chyba koniaku), i mam wrażenie, że jak
      żyje - tak pisze. Ja również czytam ją teraz wyłącznie z sentymentu, ale osoby
      zaczynające Chmielewską od teraz, a mający po lat prawie tyle co autorka,
      uważają ją za głupią. Tzn. nie autorkę, tylko jekj powieści. Jeżeli pani
      Chmielewska chce być na topie, to ma wielkie szanse, pod warunkiem, że będzie
      pisała na trzeźwo, mądrze(jak do tej pory), nie gubiąc w swoich powieściach
      siebie i czytelnika. Pani Joanna może "odnowić" swój pazur, jeżeli będzie tego
      chciała, jeżeli postawi na czytelników, a nie na pijackie znajomości
      polityczne. Jeżeli Pani Joanna to czyta, to wie o co chodzi, czytelnicy -
      wiadomo- pozostaną wierni, szczególnie Ci starzy - z sentymentu- ale nowi
      czytelnicy mają tak duży wybór, że nie sięgną po jej książki. Z całym
      szacunkiem dla Pani Joanny, bo byłam jej wiernym czytelnikiem, zaglądam teraz
      do innych książek, chociażby do "Smotności w sieci". Pozdrawiam Ciebie Aniu i
      P. Joannę. Dona.
      • Gość: czytelniczka, Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.localdomain / *.podkarpacka.policja.gov.pl 06.10.04, 11:35
        czytałam prawie wszystkie książki Pani Joanny Chmielewskiej, najbardziej w
        pamięci utkwiły mi książki Upiorny legat, Boczne drogi czy Studnie przodków i
        do nich często wracam. Były to pierwsze książki Pani Chmielewskiej które
        przeczytałam. Było to parę lat temu. Teraz idąc do ksiegarni szukam własnie
        nowych jej książek. Czytając te książki ja przy nich odpoczywam, Sa wspaniałe.
      • edyta95 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 06.10.04, 12:47
        pani Joanna zachęciła Cię do - Samotności w sieci ? - wyrazy uznania za
        pomysłowość
        pozdrawiam
        a teraz mały klaps - opis życia prywatnego pisarza bardzo brzydko z Twojej
        strony, przeproś i nie rób tego więcej
        Edyta
        • Gość: dona Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 23:58
          Edytko, wraz z całą kompanią fanów Joanny Chmielewskiej, których , jak widzę,
          doprowadziłam do furii na forum ! Macie rację. Moja wypowiedż była podobna do
          innych, ale najbardziej ostra. Wszyscy uważają podobnie, ale nikt nie pojechał
          po Pani Chmielewskiej tak jak ja. Ale ja na prawdę nie miałam złych intencji.
          Te informacje mam przecież nie od siebie, tylko z artykułów i programów
          telewizyjnych, na które Pani Joanna chyba musiała wyrazić zgodę. I tu jest
          Wasza racja, że nie powinnam tego powtarzać, sorry, gazety też nie zawsze są w
          porządku. Pani Joanno, (jeżeli Pani to czyta) jeżeli Pani mi przebaczy, to
          reszta może też. Świadomie weszłam na to forum, znając wszystkie książki Pani
          Joanny, a przecież nie czyta się autora, którego się nie lubi. Tak samo jest z
          artykułami i telewizją, które o autorce pisały. Może Wy czytacie tylko książki,
          a ja oprócz tego lubię wiedzieć jak najwięcej o autorze (uwielbiam wszelkie
          biografie), no i to mi tym razem nie wyszło na dobre, bo dodałam własne
          przemyślenia. Inni też pojechali po wieku Pani Chmielewskiej, i jakoś nikomu to
          nie przeszkadzało. A chyba też nie było miłe. W każdym razie ja za swoje od Was
          dostałam i mieliście rację, Panią Joannę Chmielewską bardzo lubię i w wieku
          moich -nastu lat dostarczyła mi wspaniałej lektury, teraz rzeczywiście czytam
          inne powieści, ale jeżeli mówię cokolwiek o Pani Chmielewskiej, to znaczy,że
          nie zaniedbuję jej książek, bo sentyment pozostał. Czy przeprosiny przyjęte?
          Pozdrawiam.
          • edyta95 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 07.10.04, 08:12
            Dona
            wyrazy uznania za odwagę,
            pozdrawiam
          • uran4 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 07.10.04, 09:18
            Gość portalu: dona napisał(a):
            [ciach]
            > Czy przeprosiny przyjęte?
            > Pozdrawiam.

Oczywiście przyjęte. Odwaga cywilna - rzadka rzecz

Pzdr 4all
            • lol21ndm Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 07.10.04, 11:41
              Ciesze sie, ze moja naiwnosc (patrz inny watek) ma podstawy do egzystencji. :)
              Dobrze jest wierzyc w ludzi. :)))

Pozdrawiam i zapraszam na forum TWJCh. :)
            • dc22 Przyjete:) 07.10.04, 11:41
              chapeau bas.

a tak poza tym to "co z tego ze korpus nieco przywiedly" skoro dusza mloda w
              nim fika:)

chcialabym sama to zachowac w "trzeciej mlodosci..."

Pozdrowionka
      • uran4 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 06.10.04, 13:04
        [ciach]
        > Póżniej Chmielewska przeżywa kryzys małżeński i alkoholowy (niestety
        > widać to po jej powieściach, bo czytelnik się gubi i ona sama), na prawie
        > każdym zdjęciu widać ją z kieliszkiem (chyba koniaku), i mam wrażenie, że jak
        > żyje - tak pisze.
        [ciach]
        > Jeżeli pani
        > Chmielewska chce być na topie, to ma wielkie szanse, pod warunkiem, że będzie
        > pisała na trzeźwo, mądrze(jak do tej pory), nie gubiąc w swoich powieściach
        > siebie i czytelnika. Pani Joanna może "odnowić" swój pazur, jeżeli będzie
        tego
        > chciała, jeżeli postawi na czytelników, a nie na pijackie znajomości
        > polityczne.
        [ciach]
        To się nazywa wycieczki osobiste, nieprawdaż? Jakie masz podstawy do takich
        stwierdzeń? DGCC, to prawda, ale chyba chodziło o omówienie twórczości, a nie
        życia osobistego autorki. Jeżeli nie podobają Ci się ostatnie powieści p.
        Joanny, to ich nie czytaj. Ale nie opluwaj kogoś, kogo (śmiem twierdzić) nie
        znasz.
        [ciach]
        > Pozdrawiam Ciebie Aniu i
        > P. Joannę. Dona.
        [ciach]
        Zabrzmiało jak kpina.

Pzdr 4all - Andrzej
        • chuda_w-w Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 06.10.04, 13:36
          "Samotnosc w sieci" lepsza od Chmielewskiej?!
          Jak mozna w ogole robic takie porównania?! Aż mnie zatkało...
          Boże zmiłuj się nad niektórymi bo nie wiedzą co piszą.

Poza tym pani Chmielewska tez jest człowiekiem i tak jak kazdy w zyciu miala/ma
          lepsze i gorsze chwile, nie ma pisarza idealnego który przez całe zycie
          wydawałby bestsellery.
        • Gość: jolanta. Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.jelfa.com.pl 06.10.04, 14:04
          A może wszystkim p. Chmielewska wydaje się mniej śmieszna dlatego, że gdy
          powstał Lesio byli piękni i młodzi i mieli inne poczucie humoru a teraz już im
          tylko "i" zostało.
          Czytam wszystko p. Chmielewskiej. Jest wspaniała. Tylko jej książki pozwalają
          mi się naprawdę oderwać od codzienności. Mam wrażenie, że znam p. Joannę jak
          najbliższą przyjaciółkę i dziękuję za całą jej twórczość. Proszę jeszcze długo
          i dużo.
          P.S. To prawda, że "Lesia" w śmieszności nic nie pobije. Marzę o dobrze
          zrobionym filmie wg jego przygód, ale niestety nie widzę obsady wśród naszych
          aktorów.

Dużo zdrowia Pani Joanno.
        • kensalgreen do: uran4 06.10.04, 15:19
          Rewelacyjna sygnaturka!!! :))))))))))))))))))))
          • uran4 Re: do: uran4 07.10.04, 09:16
            kensalgreen napisała:

> Rewelacyjna sygnaturka!!! :))))))))))))))))))))

Dzięki. To Sapkowski - "Pani Jeziora"
      • klarisa Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 06.10.04, 16:59

Póżniej Chmielewska przeżywa kryzys małżeński i alkoholowy (niestety
        > widać to po jej powieściach, bo czytelnik się gubi i ona sama), na prawie
        > każdym zdjęciu widać ją z kieliszkiem (chyba koniaku), i mam wrażenie, że jak
        > żyje - tak pisze. Ja również czytam ją teraz wyłącznie z sentymentu, ale
        osoby
        > zaczynające Chmielewską od teraz, a mający po lat prawie tyle co autorka,
        > uważają ją za głupią. Tzn. nie autorkę, tylko jekj powieści. Jeżeli pani
        > Chmielewska chce być na topie, to ma wielkie szanse, pod warunkiem, że będzie
        > pisała na trzeźwo, mądrze(jak do tej pory), nie gubiąc w swoich powieściach
        > siebie i czytelnika. Pani Joanna może "odnowić" swój pazur, jeżeli będzie
        tego
        > chciała, jeżeli postawi na czytelników, a nie na pijackie znajomości
        > polityczne. Jeżeli Pani Joanna to czyta, to wie o co chodzi, czytelnicy -
        > wiadomo- pozostaną wierni, szczególnie Ci starzy - z sentymentu- ale nowi
        > czytelnicy mają tak duży wybór, że nie sięgną po jej książki. Z całym
        > szacunkiem dla Pani Joanny, bo byłam jej wiernym czytelnikiem, zaglądam teraz
        > do innych książek, chociażby do "Smotności w sieci". Pozdrawiam Ciebie Aniu i
        > P. Joannę. Dona.

Powiem delikatne:
        Wydaje mi się że ty sama masz problem alkoholowy skoro tak bardzo drażni cię
        kieliszek koniaku oraz wyciągasz tak daleko idące wnioski:)
        Może potrzebna ci jest jakaś terapia grupowa lub indywidualna? Napisz na
        priv.to podam ci kontakt do dobrego psychologa.
        Pozdrawiam.
      • lora74 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 06.10.04, 22:56
        a ja mysle że Pani Joanna ma teraz niezly ubaw jak czyta to co tu piszecie ,
        mnie osobiscie powalił na nogi fragment o kryzysie małżeńskim i alkoholowym,
        udanej zabawy Pani Joanno ;)
    • missiunia Dużo zabawniejsze niż Chmielewska!!!!!!!! 06.10.04, 15:28
      Dużo zabawniejsze książki znam. Chmielewska dowcip ma odgrzewany i nieco
      trywialny. W kazdym razie trochę sie postarzał, a Lesia nie przegoniło juz nic.
      Szukającym lektur powalająco zabawnych i inteligentnych przy tym (!)
      polecam "Mężczyznę z kodem kreskowym" Joanny Oparek. To moje ostatnie odkrycie.
      Pozdrawiam - Miśka
      • Gość: kleo Re: Dużo zabawniejsze niż Chmielewska!!!!!!!! IP: 212.160.130.* 07.10.04, 09:53
        Właśnie przeczytałam fragment książki przez Ciebie polecanej (w merlinie), po
        pierwsze to przecież coś zupełnie inego niż Chmielewska, a po drugi wcale
        nieśmieszne, a po trzecie strasznie nudne
        • anmanika Re: Dużo zabawniejsze niż Chmielewska!!!!!!!! 07.10.04, 10:23
          Mnie Chmielewska bawila i nastolectwie i dzis. Jak mi smutno to
          wyciagam "Wszystko czerwone", te z dodatkiem historii tez uwielbiam a
          najbardziej ta z przeniesieniem w czasie. Oczywiscie, ze sa ksiazki lepsze i
          gorsze, czasy tez sie zmienily.
          By nam Chmielewska zyla wiecznie i caly czas pisala.
          • Gość: katie Re: Dużo zabawniejsze niż Chmielewska!!!!!!!! IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 07.10.04, 12:15
            jak fajnie, ze trafiłam na fanów p. Joasi, też uwielbiam jej książki, chociaż
            rzeczywiście te starsze bywały lepsze, chociaż w ostatnich latach też zdarzały
            się zabawne historie, jak np. (Nie)boszczyk maż
            fajnie, że dużo rzeczy dzieje się w Wawie, czytam i oczami wyobraźni wiem gdzie
            to jest
            • Gość: katie Re: Dużo zabawniejsze niż Chmielewska!!!!!!!! IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 07.10.04, 12:28
              tylko wiecie czego żałuje, że jeszcze nie znalazł się żaden reżyser z jajami,
              który by sfilmował jej najzabawniejsze historie
              oglądaliście ten polsko-rosyjski serial na podstawie Całego zdania...był żałosny
              hej a może wśród fanów znajdzie się jakiś scenarzysta i reżyser
              a w ogóle gdyby taki był, to co na początek chcielibyście zobaczyć?
              ja może Skarby-myślę, że taki filmik dla dzieci by się przyjął
              pozdrawiam
    • daruwa2 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 07.10.04, 12:48
      Absolutnie zgadzam się z Anią. Wszystkie "Chmielewskie" czytam od zawsze, ale
      jej dzisiejsze teksty nie umywają się do wcześniejszych. Kiedyś: dowcipne,
      pomyslowe i kulturalne. Teraz: wprowadzanie rynsztokowego języka znacznie
      obniża wartośc książek i zniechęca do takiego pisarstwa. Jedynie przez wzgląd
      na przeszłość - i z nadzieją, że może tym razem będę się mylić - nadal czytam,
      ale już nie tak chętnie.
      • Gość: mała Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:23
        w pelni sie z Toba zgadzam-wczesniejsze ksiazki byly zabawne-te obecna nie
        roznia sie niczym od mnostwa podlych "kryminalow"
    • traffika Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 07.10.04, 20:32
      Dlaczego nie ma tu ani słowa o "Zwyczajnym życiu" i "Większym kawałku świata"?.
      To moje ulubione książki. To znaczy.... Gdy miałam 16 - 17 lat byłam w nich
      zakochana. Gdyby ktoś mnie spytał o wspomnienia z tego okresu to te 2 ksiażki
      byłyby tam na pewno. Ostatnio kupiłam "Większy kawałek świata" ( bo mój
      egzemplarz nie wrócił z "wypożyczenia") i przeczytałam ale już bez tych emocji.
      Literki są te same, więc pewnie ja się trochę zmieniłam - 15 lat to masa
      czasu!!!!
      Pani Joanno! Nawet jak Pani styl się też zmienia to właśnie dlatego że i czas
      nie stoi w miejscu. Proszę pisać nadal .... Czekamy.
    • Gość: Aines Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 07.10.04, 22:09
      Witam Fanów twórczości Joanny Chmielewskiej, podobnie jak Wy jestem fanką
      poszczególnych bohaterów: Joanny, Lesia, Alicji, Tereski, Okretki. Towarzyszą
      mi od ponad 15 lat, są ze mną w chwilach radosnych i smutnych, stanowią
      antidotum na szarość świata. Niestety muszę potwierdzić niepokojący fakt, że
      ostatnie dzieła są delikatnie mówiąc nie za ciekawe. Pani Joanno co się z Panią
      dzieję? Czekam z niecierpliwością na powrót dawnej formy. Jeszcze 2-3 lata temu
      czekałam z niepokojem na każdą wzmiankę o nowej książce, obecnie nowości omijam
      dużym łukiem. Szkoda.
      Pozdrawiam serdecznie i zachęcam internautów do siegnięcia po wcześniejsze
      dzieła, je naprawdę warto przeczytać.
    • Gość: monikap Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.altec.pl / *.altec.pl 07.10.04, 23:06
      Chmielewska dawniej bardziej mnie bawila, ale mimo tego ulubioną moją książką
      jej autorstwa jest niedawna pozycja - "Harpie". Ten tytul nigdy mi się chyba
      nie znudzi i żadnej innej książki pani Chmielewskiej nie przeczytalam aż tyle
      razy. Kiedy tylko mam zly humor albo nagla ochotę na czytanie są to
      zawsze "Harpie". Drugą ulubioną pozycją jest "Pech". Oczywiście czytam każdą
      książkę autorsywa tej pani, a "Lesio" czy "Cale zdanie nieboszczyka" to już dla
      mnie klasyka .
    • Gość: marta Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: 193.24.220.* 08.10.04, 12:10
      nie wiem czy jej dziela wczesniejsze sa zabawniejsze niz obecne mysle ze sa
      poprostu inne:)) takie dziela jak" klin", "wszystko czerwone", "wszyscy
      jestesmy podejrzani" czy "tajemnica" moge czytac w nieskonczonosc i nie
      zauwazylam zeby mi sie nudzily a jestem wybredna i czesto sie szybko nudze
      (czego dowodem moze byc zmiana koloru wlosow srednio raz na 1,5 miesiaca):P
      pozdrawiam fanow Pani Chmielewskiej jak i sama mistrzynie
    • Gość: aneta Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś IP: *.man.polbox.pl 08.10.04, 13:27
      Zgadzam się w pełni. Chmielewską zaczęłam czytać w szkole podstawowej. Do dzis
      wracam do "Lesia" i innych ksiązek. Natomiast nowości, no cóz. Zdarzają się
      całkiem dobre jak np. "Depozyt" czy "(Nie)boszczyk mąż", ale juz np. "Złota
      mucha" czy strasznie przegadane "Kocie worki", nie daje sie tego po prostu
      czytać.
      • rena11 Re: Chmielewska Joanna - dawniej i dziś 08.10.04, 15:39
        Gość portalu: aneta napisał(a):

> Zgadzam się w pełni. Chmielewską zaczęłam czytać w szkole podstawowej. Do
        dzis
        > wracam do "Lesia" i innych ksiązek. Natomiast nowości, no cóz. Zdarzają się
        > całkiem dobre jak np. "Depozyt" czy "(Nie)boszczyk mąż", ale juz np. "Złota
        > mucha" czy strasznie przegadane "Kocie worki", nie daje sie tego po prostu
        > czytać.

Ja z kolei do "Lesia" to mialam 2 podejscia i nawet za drugim tak mnie nie
        wzial jak "Wszystko czerwone". "Nie-boszczyk maz" wydaje mi sie jakas taka
        jakby niedopracowana. Chmielewska cos zaczyna opisywac i niekonczy albo opisuje
        i w dalszej akcji fakt ten nie zostaje w ogole uzyty.
        Podobaly mi sie natomiast "Harpie", 3 stare ciotki sa niezle zcharakteryzowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka