Gość: Ja IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 16:08 Mam pytanie. Gdize można znaleść na internecie ten wiersz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blue Re: "VIA DALAROSA" Broniewski - help IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 23:16 Chyba raczej "Via dolorosa". Tak szybciej znajdziesz :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajota Re: "VIA DALAROSA" Broniewski - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 09:52 Próbowałam szukać, a jak już szukam, to szczęście mi ogół dopisuje :-) Wygląda na to, że nie ma. A po co wiersz potrzebny? Jeśli bardzo, bardzo, to mogę wklepać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: "VIA DOLAROSA" Broniewski - help IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 17:42 Szczerze mówiąc, to szukam i nie moge znalesc jesli mozecie to napiszcie mi go... Z gróy dziekuje, a blad w tytule nie wynika z niewiedzy tylko z omylki ... przepraszam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: "VIA DOLAROSA" Broniewski - help 10.11.04, 18:49 No dobra. Mam sentyment do Broniewskiego, więc proszę bardzo: VIA DOLOROSA Jerozolimskie kamienie, jerozolimskie wieki... To tu, na kosmicznej scenie, tragedią dziejów dalekich działo się, zapodziało w lat i wydarzeń tłumie: "słowo ciałem się stało" - słowo trafiło do sumień... Jerozolimskie ulice, Via Dolorosa... Na zakrętach tablice. Zgroza. Tu bili. Tu padł. Szedł dalej, drewno dżwigając z bólrem. Znów bili i pytali: "Kto jest żydowskim królem?" Ciernie na głowie. Sam wśród gawiedzi ulicznej. Dobry człowiek. Więzień polityczny. I dlaczego moja pamięć krwawa jak kalwaryjskie piki, to jedno zawarła: Warszawa - chusta Weroniki? Nie przyszedłem tu szukać Boga. Ja jestem żołnierz piechoty! Ja wiem, że jedyna droga do Polski - to droga Golgoty. [wiersz ukazał się w zbiorze "Bagnet na broń" w 1943 r.] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: "VIA DOLAROSA" Broniewski - help IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 07:32 DZIKĘKUJĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: "VIA DOLAROSA" Broniewski - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 17:44 hajota napisała: >No dobra. Mam sentyment do Broniewskiego Ja też... i to wielki... Odpowiedz Link Zgłoś