Gość: daisy IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.04, 18:49 Chce sie baaaac. Wpisujcie naprawde dobre pozycje, tytul i autora najlepiej. Za wszelkie tipy bede bardzo wdzieczna :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly 07.11.04, 19:57 Dom na granicy swiata - William Hope Hodghson - spóźniony gotyk z elementami makabry i niedrażniącego fantasy Księgi Krwi - Clive Barker - tylko i wyłacznie po orginalnemu, bo polskie jedyne dostępne tłumaczenie stanowi wiekopomny przykład masakry translatorskiej, za która najmniejszą karą byłoby nakazanie tłumaczom publicznego wyjasnienia, co oni właściwie próbowali zrobić Ballada o Narayamie i Kwaidan - dwa doskonałe wybory klasycznych japońskich opowieści grozy Psychoza - Roberta Blocha - nic dodawać nie trza - patzr film szcownego alfreda pod tym samym tytułem Kwiaty na poddaszu - (głowy nie dam ale chyba) Shirley Jackson - czyli psychopatologia życia rodzinnego Tamta Strona - Michael Straczyński - taki bardziej horror dla chłopców ale jest w nim parę ciekawych patentów cała seria zbiorów opowiadań grozy z róznych europejskich krajów stworzona przez wydawnictwo literackie na przełomie lat 70/80 - w tym Czarny Pająk - opowiadania niemieckie, opowieści niesamowite rosyjskie, z genialnym bobokiem Dostojewskiego, Gabinet Figur Woskowych, czyli Austriacko Germańska moderna, z Kafką i Meyerinkiem na czele Noc Walpurgii i Golem tegoż Meyerinka - czyli klasyka wręcz żelazna i do dziś wzbudzająca emocyje rózne niezdrowe A z rzeczy nieco nowszych - swieżo wydany Ring, pana Suzuki - cokolwiek rózny od filmu co straszył po ekranach - niestety patzr uwaga przy Barkerze, bo nie dośc, że ksiązka przetłumaczona fatalnie, z pominieciem podstawowych reguł składni i gramatyki, to na domiar złego, translacja wedle tłumaczenia angielskiego a nie oryginału no i tak mi sie jeszcze przypomniało, bo ostatnio w innym konekście te same lektury proponowałem - Inwazja Porywaczy Ciał - Finney'a i Pasożyty umysłu Colina Wilsona - dwie warjacje na temat ONI są wśród nas i doskonale się naszym kosztem bawią Klasyków typu Lovecraft, Poe, Grabiński pomijam bo mniemam że znasz... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
clevera Proponuje:) 07.11.04, 21:35 Wszystkie horrory i trillery Grahama Mastertona, Stevena Kinga oraz Guy Smitha. Strach czytać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byszbysz Re: Proponuje:) IP: *.lublin.ws 07.11.04, 23:39 ooo, Guya N. Smitha czytać rzeczywiście strach, może lepiej nie tykać wogóle?:) Z Kingiem jest tak, że trzeba dobrze trafić - koleś jest płodny jak królik i tylko niektóre małe króliczki są rzeczywiście warte zainteresowania - ze starszych rzeczy polecam Lśnienie, Cmentarz zwierząt (Smętarz dla zwierzaków), Christine, Carrie, Miasteczko Salem, z nowszych - Worek kości, może któryś zbiór opowiadań -np. Szkieletowa załoga. Polecam też opowiadania Grzędowicza i Orbitowskiego - dobry horror w polskich zgrzebnych realiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Proponuje:) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 07:33 z thrilerów medycznych polecam Robin Cook - niestety po 3 książce Robin Cook nudzi bo temat ciągle ten sam - medyczny horror! Ale ogólnie ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Paul Wilson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:06 Najlepszą...najbardziej "plastyczną" , jest TRYLOGIA zaczynająca sie od TWIERDZY, nieudolnie sfilmowanej przez niejakiego Manna, ale "Twierdza" to nic...dopiero potem sie wyrabia.....gdy akcja wynosi sie z Rumunii. oj sie dzieje, się dzieje...Aż dziw ,ze nikt tego jeszcze nie sfilmował.... a Steven King? hmmmmmmm mam wiele jego książek ale MOIM ZDANIEM, podkreślam MOIM , bo zaraz znów ktoś na mnie naskoczy, najlepszą w jego dobrobku jest LŚNIENIE, reszta jest....niesmaczna? wtórna? Nie lubie horrorów gdzie zamiast straszyć serwuje sie ohydę....ale może to trzeba odkryc samemu... Tak. skosztuj Twierdzę Paula Wilsona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manga Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly IP: 195.150.114.* 09.11.04, 23:59 ja wlasnie zabralam sie za Ring Koji Suzuki. japonski horror, pierwowzor literacki slynnego filmu. dam znac jak skoncze, starch sie bac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daisy Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly IP: 134.95.130.* 10.11.04, 14:01 Wielkie dzieki wszystkim za tytuly. Na pewno skorzystam !! Co do ksiazki Ring - przeczytalam 2 czesc i nie powalila mnie z nog, nawet sie nie balam w porownaniu do filmu Ring 1 - ktory mnie baaardzo wystraszyl Odpowiedz Link Zgłoś
devilsrodeo Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly 11.11.04, 16:07 Shirley Jackson, "Nawiedzony" (The House on the Haunted Hill) - absolutny klasyk, historia zlego domu i zlych wspomnien. Sfilmowany zreszta przez Roberta Wise'a w 1963 roku. Zarowno ksiazka Jackson jak i film Wise'a to, imho, pozycje obowiazkowe :-) Jest jeszcze Ruth Rendell i jej "Kamienny wyrok" (Judgement in Stone) - opowiesc o pewnym morderstwie. Rendell pisze w chlodnym, spokojnym stylu, ktory jest znakomitym tlem dla rozpaczy jej bohaterow. Polecam bardzo :-) Oprocz tych dwoch autorek na mysl przychodzi mi jeszcze nazwisko Hansa Heinza Ewersa, autora wspanialego "Pająka" (ktory, jesli mnie pamiec nie myli, jest zawarty we wspomnianym juz w tym watku tomie "Czarny Pajak"). Iles lat temu ukazal sie zbior opowiadan tego niemieckiego pisarza grozy pt. "Dama Tyfusowa". Nie wolno mi tez pominac milczeniem Fiodora Sologuba i jego opowiadan zebranych pod wspolnym tytulem "Żądło śmierci". Tego autora czytalam dosc dawno temu, ale cos czuje, ze trzeba odswiezyc znajomosc :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly 11.11.04, 23:43 Stephen King, Cmentarz pluszowych zwierzat (nie wiem jak brzmi tytul po polsku) Peter Straub, Godzina duchow Tak mi sie przypomnialo :)) Odpowiedz Link Zgłoś