Dodaj do ulubionych

HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly

IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.04, 18:49
Chce sie baaaac. Wpisujcie naprawde dobre pozycje, tytul i autora najlepiej.
Za wszelkie tipy bede bardzo wdzieczna :))
Obserwuj wątek
    • braineater Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly 07.11.04, 19:57
      Dom na granicy swiata - William Hope Hodghson - spóźniony gotyk z elementami
      makabry i niedrażniącego fantasy
      Księgi Krwi - Clive Barker - tylko i wyłacznie po orginalnemu, bo polskie
      jedyne dostępne tłumaczenie stanowi wiekopomny przykład masakry
      translatorskiej, za która najmniejszą karą byłoby nakazanie tłumaczom
      publicznego wyjasnienia, co oni właściwie próbowali zrobić
      Ballada o Narayamie i Kwaidan - dwa doskonałe wybory klasycznych japońskich
      opowieści grozy
      Psychoza - Roberta Blocha - nic dodawać nie trza - patzr film szcownego alfreda
      pod tym samym tytułem
      Kwiaty na poddaszu - (głowy nie dam ale chyba) Shirley Jackson - czyli
      psychopatologia życia rodzinnego
      Tamta Strona - Michael Straczyński - taki bardziej horror dla chłopców ale jest
      w nim parę ciekawych patentów
      cała seria zbiorów opowiadań grozy z róznych europejskich krajów stworzona
      przez wydawnictwo literackie na przełomie lat 70/80 - w tym Czarny Pająk -
      opowiadania niemieckie, opowieści niesamowite rosyjskie, z genialnym bobokiem
      Dostojewskiego, Gabinet Figur Woskowych, czyli Austriacko Germańska moderna, z
      Kafką i Meyerinkiem na czele
      Noc Walpurgii i Golem tegoż Meyerinka - czyli klasyka wręcz żelazna i do dziś
      wzbudzająca emocyje rózne niezdrowe
      A z rzeczy nieco nowszych - swieżo wydany Ring, pana Suzuki - cokolwiek rózny
      od filmu co straszył po ekranach - niestety patzr uwaga przy Barkerze, bo nie
      dośc, że ksiązka przetłumaczona fatalnie, z pominieciem podstawowych reguł
      składni i gramatyki, to na domiar złego, translacja wedle tłumaczenia
      angielskiego a nie oryginału
      no i tak mi sie jeszcze przypomniało, bo ostatnio w innym konekście te same
      lektury proponowałem - Inwazja Porywaczy Ciał - Finney'a i Pasożyty umysłu
      Colina Wilsona - dwie warjacje na temat ONI są wśród nas i doskonale się naszym
      kosztem bawią
      Klasyków typu Lovecraft, Poe, Grabiński pomijam bo mniemam że znasz...
      Pozdrowienia:)
    • clevera Proponuje:) 07.11.04, 21:35
      Wszystkie horrory i trillery Grahama Mastertona, Stevena Kinga oraz Guy Smitha.
      Strach czytać:)
      • Gość: byszbysz Re: Proponuje:) IP: *.lublin.ws 07.11.04, 23:39
        ooo, Guya N. Smitha czytać rzeczywiście strach, może lepiej nie tykać wogóle?:)
        Z Kingiem jest tak, że trzeba dobrze trafić - koleś jest płodny jak królik i
        tylko niektóre małe króliczki są rzeczywiście warte zainteresowania - ze
        starszych rzeczy polecam Lśnienie, Cmentarz zwierząt (Smętarz dla zwierzaków),
        Christine, Carrie, Miasteczko Salem, z nowszych - Worek kości, może któryś
        zbiór opowiadań -np. Szkieletowa załoga.
        Polecam też opowiadania Grzędowicza i Orbitowskiego - dobry horror w polskich
        zgrzebnych realiach.
        • Gość: magda Re: Proponuje:) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 07:33
          z thrilerów medycznych polecam Robin Cook - niestety po 3 książce Robin Cook
          nudzi bo temat ciągle ten sam - medyczny horror! Ale ogólnie ciekawy
          • Gość: Adam Paul Wilson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:06
            Najlepszą...najbardziej "plastyczną" , jest TRYLOGIA zaczynająca sie od
            TWIERDZY, nieudolnie sfilmowanej przez niejakiego Manna, ale "Twierdza" to
            nic...dopiero potem sie wyrabia.....gdy akcja wynosi sie z Rumunii. oj sie
            dzieje, się dzieje...Aż dziw ,ze nikt tego jeszcze nie sfilmował....
            a Steven King? hmmmmmmm mam wiele jego książek ale MOIM ZDANIEM, podkreślam
            MOIM , bo zaraz znów ktoś na mnie naskoczy, najlepszą w jego dobrobku jest
            LŚNIENIE, reszta jest....niesmaczna? wtórna? Nie lubie horrorów gdzie zamiast
            straszyć serwuje sie ohydę....ale może to trzeba odkryc samemu...
            Tak. skosztuj Twierdzę Paula Wilsona.
    • Gość: manga Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly IP: 195.150.114.* 09.11.04, 23:59
      ja wlasnie zabralam sie za Ring Koji Suzuki. japonski horror, pierwowzor
      literacki slynnego filmu. dam znac jak skoncze, starch sie bac!
      • Gość: daisy Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly IP: 134.95.130.* 10.11.04, 14:01
        Wielkie dzieki wszystkim za tytuly. Na pewno skorzystam !!
        Co do ksiazki Ring - przeczytalam 2 czesc i nie powalila mnie z nog, nawet sie
        nie balam w porownaniu do filmu Ring 1 - ktory mnie baaardzo wystraszyl
    • devilsrodeo Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly 11.11.04, 16:07
      Shirley Jackson, "Nawiedzony" (The House on the Haunted Hill) - absolutny
      klasyk, historia zlego domu i zlych wspomnien. Sfilmowany zreszta przez Roberta
      Wise'a w 1963 roku. Zarowno ksiazka Jackson jak i film Wise'a to, imho, pozycje
      obowiazkowe :-)

Jest jeszcze Ruth Rendell i jej "Kamienny wyrok" (Judgement in Stone) -
      opowiesc o pewnym morderstwie. Rendell pisze w chlodnym, spokojnym stylu, ktory
      jest znakomitym tlem dla rozpaczy jej bohaterow. Polecam bardzo :-)

Oprocz tych dwoch autorek na mysl przychodzi mi jeszcze nazwisko Hansa Heinza
      Ewersa, autora wspanialego "Pająka" (ktory, jesli mnie pamiec nie myli, jest
      zawarty we wspomnianym juz w tym watku tomie "Czarny Pajak"). Iles lat temu
      ukazal sie zbior opowiadan tego niemieckiego pisarza grozy pt. "Dama Tyfusowa".

Nie wolno mi tez pominac milczeniem Fiodora Sologuba i jego opowiadan zebranych
      pod wspolnym tytulem "Żądło śmierci". Tego autora czytalam dosc dawno temu, ale
      cos czuje, ze trzeba odswiezyc znajomosc :-)

pozdrawiam
      • balbinia Re: HORROR, Psycho/triller - najlepsze tytuly 11.11.04, 23:43
        Stephen King, Cmentarz pluszowych zwierzat (nie wiem jak brzmi tytul po polsku)
        Peter Straub, Godzina duchow
        Tak mi sie przypomnialo :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka