tuya 18.11.04, 09:59 Przeczytalam ta ksiazke i stwierdzilam ze to jest to! Przymierzam sie do poczytania czegos jeszcze tego pana. Warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scoutek Re: Układ i Elia Kazan 18.11.04, 10:14 warto rowniez poogladac filmy tego pana... nie tylko, ze pisal to jeszcze byl rezyserem... zreszta, to strasznie zlozona postac byla... w zyciu prywatnym kanalia a jako rezyser i pisarz - super.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuya Re: Układ i Elia Kazan IP: *.pinnex.com.pl 18.11.04, 11:12 To ze ten pan robil filmy to juz wiem i nawet mialam przyjemnosc je ogladac. Teraz interesuja mnie ksiazki. Czytales cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: Układ i Elia Kazan IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 18.11.04, 11:31 ja czytałam. "układ" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Układ i Elia Kazan 18.11.04, 12:30 Gość portalu: tuya napisał(a): Tuya, przede wszystkim jestem ona ;) czytalam czytalam... Ukladem bylam zafascynowana.... Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Układ i Elia Kazan 18.11.04, 12:50 scoutek napisała: > Tuya, przede wszystkim jestem ona ;) Przepraszam, jakos bezmyslnie sie zasugerowalam nickiem:) > czytalam czytalam... Ukladem bylam zafascynowana.... No wlasnie ja tez - jakos trafil w moje klimaty. Te dylematy egzystencjalne - byc czy miec, na ile mozna isc na kompromisy i takie tam:))) I jezyk tez mi sie podobal, wiec chcialabym jeszcze. Dzis sie udaje na polowanie do ksiegarni, jakis czas temu cos mi mignelo w taniej ksiazce. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Układ i Elia Kazan 18.11.04, 11:19 tuya napisała: > Przymierzam sie do > poczytania czegos jeszcze tego pana. Warto? ''Dubler''. Można. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Układ i Elia Kazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:49 w czasach licealnych to był mój ulubiony autor...dawno to było i już o nim zapomniałem.... DOBRY JEST. czytaj, czytaj...!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuya Re: Układ i Elia Kazan IP: *.pinnex.com.pl 18.11.04, 12:05 Dzieki:))) Filmy sie czesto maja nijak do ksiazek, wiec to ze Kazan robił swietne filmy nie bylo jeszcze gwarancja ze ksiazki tez sa warte uwagi. Ale po tych zapwenieniach zabieram sie do polowania na jego ksiazki i do lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek_k Akty miłości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 12:26 Akty miłości -czy ktos ją czytał?? Co o niej sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JU54 Re: Układ i Elia Kazan IP: 195.136.112.* 18.11.04, 16:36 Warto przeczytac jego książki, choć żadna inna chyba nie dorównuje "Układowi". To jedna z absolutnie genialnych ksiązek ubieglego wieku, aktualna także dzisiaj, przede wszystkim w "dzisiejszej" Polsce. Szkoda że starsznie trudno ja znaleźć, podobnie jak nie do trafienia jest film pod tym samym tytułem, który na podstawie własnej ksiązki zrobił właśnie Kazan, bodaj w latach 60-tych, z bardzo dobrą rolą Kirka Duglasa. Odpowiedz Link Zgłoś
chwillka Re: Układ i Elia Kazan 20.11.04, 11:41 Czytając "Amerykę, amerykę" byłam pod wrażeniem prostego stylu. Niegruba to książka ale warta przeczytania...Ja zaczęłam właśnie od niej i miałam ochotę przeczytać coś jeszcze. Kolejną pozycją był właśnie Układ. Też poszukiwałam filmu...chyba jednak przyjdzie poczekać na jego emisję kiedyś tam w "telewizorni". Swoją drogą szkoda,że nie ma dostępu do wszystkich filmów osobistości Oskarowych. Żeby chociaż to kryterium dostępności było spełnione to może nie drażniłby mnie widok chłamu, którego jest pełno w wypożyczalniach. Niech sobie będzie...ale tak żeby był wilk syty i owca cała. A tak jedno jedno zwierzątko ciągle niedożywione chodzi ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuya Re: Układ i Elia Kazan IP: *.pinnex.com.pl 22.11.04, 11:15 Uprzejmie donosze ze przeczytalam Dublera - niestety nie wciagnal mnie jak Uklad. jest pare smaczkow i pod koniec akcja nabier tempa ale jakos mnie nie zauroczyl. A teraz zaczynam Akty milosci i bardzo interesujaco sie zapowiadaja:) Na Ameryke tez mam ochote, za to jak przeczytalam o co chodzi w Mordercach to mnie jakos nie ciagnie, wiec moja znajomosc ksiazek Kazana pozostanie chyba niekompletna. Odpowiedz Link Zgłoś
warchlaczek Re: Układ i Elia Kazan 22.11.04, 12:34 Akty milosci naprawde warto przeczytac. Mordercy tez nie sa zli :-) Jednak na pierwszym miejscu zawsze bedzie Uklad. Mam jeszcze w domu 'Poza morza egejskie' ale jeszcze nie przeczytalam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuya 'Poza morza egejskie' IP: *.pinnex.com.pl 22.11.04, 12:51 A to bylo wydane w Polsce? Pytam bo ja sie z tym tytulem nie spotkalam:( Odpowiedz Link Zgłoś
warchlaczek Re: 'Poza morza egejskie' 03.12.04, 14:44 bylo polskie wydanie, niestety nie pamietam nazwy wydawnictwa. jak sprawdze to powiem. aga Odpowiedz Link Zgłoś