Dodaj do ulubionych

Gender studies - co myślicie?

IP: 217.168.134.* 18.11.04, 19:22
Pytanie kieruję przede wszystkim do studiujących na "Gender..." (oczywiście
nie tylko). Jakie wrażenia? Co przerabiacie na zajęciach? Jakie feministyczne
teksty/książki byście polecili w pierwszej kolejności?
Obserwuj wątek
    • jelonek_k Re: Gender studies - co myślicie? 18.11.04, 21:24
      Nie studiuję(jeszcze), ale polecam bardzo (DE)KONSTRUKCJE KOBIECOŚCI Joanny
      Mizielińskiej. A poza tym np. "Myśl feministyczną - wprowadzenie" Rosemarie P.
      Tong
    • kubissimo Re: Gender studies - co myślicie? 18.11.04, 22:02
      heh
      no tak
      kolejny raz splaszczenie problemu
      Gender Studies to nie to samo co Women Studies
      niestety na UW jest to zawezone tylko do tej problematyki i dlatego po roku
      dalem sobie spokoj
      • Gość: jelonek_k Re: Gender studies - co myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 22:13
        to prawda, że nie to samo. Ale moze jednak coś polecisz?
        • kubissimo Re: Gender studies - co myślicie? 18.11.04, 22:49
          heh
          widzisz ja siedze we wloskiej literaturze gejowskiej, wiec chociaz zarowno
          material jak i teksty krytyczne mam bardzo ciekawe, to chyba tylko po wlosku i
          nie wiem czy reflektujesz :D
          • jelonek_k Re: Gender studies - co myślicie? 18.11.04, 22:51
            po włosku? raczej nie. ale jak znajdziesz coś ciekawego po polsku napisz proszę
          • Gość: Zdanka Re: Gender studies - co myślicie? IP: *.devs.futuro.pl 19.11.04, 18:16
            Kubissimo, to jest bardzo ciekawe:))))) Ja długo "pałątałam się " po
            angielskiej gejowskiej(choc chyba lepiej napisać anglojęzycznej)od Firbanka i
            Spendera po White`a i Hollinghursta, a o włoskiej nie mam pojęcia - możesz coś
            o tym dla laików tu rzucić na forum?:))) K
    • yanga Re: Gender studies - co myślicie? 18.11.04, 22:31
      Może niekoniecznie w pierwszej kolejności, ale każda feministka (i nie tylko)
      powinna przeczytać "Legionistkę" (wyd. Bellona) - historię Susan Travers,
      jedynej kobiety, która została oficerem Legii Cudzoziemskiej, a przedtem całą
      II wojnę światową spędziła w szeregach Wolnej Francji najpierw jako
      pielęgniarka, a później szofer. Założyłam tej książce oddzielny wątek - tam
      znajdziecie więcej informacji.
      • Gość: endorfina Re: Gender studies - co myślicie? IP: 217.168.134.* 18.11.04, 22:35
        Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
        • Gość: jelonek_k Re: Gender studies - co myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 22:36
          endomorfino, śmiem sądzić, że Ty również możesz coś polecić :)
          • Gość: endorfina Re: Gender studies - co myślicie? IP: 217.168.134.* 18.11.04, 22:38
            czemu śmiesz tak twierdzić, kim jesteś cwaniaczku? nie znamy się przypadkiem? :)
            • Gość: efedryna Re: Gender studies - co myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 22:45
              gender w literaturze... tak obiecująco brzmiało, a nie doszło do skutku. no cóż,
              pozdrawiam i życzę powodzenia w pracy naukowej ;).
              • Gość: endorfina Re: Gender studies - co myślicie? IP: 217.168.134.* 18.11.04, 22:48
                dzięki misiek, tadziu
            • jelonek_k Re: Gender studies - co myślicie? 18.11.04, 22:47
              nie znamy się, zajrzałam dzis przypadkiem na forum :feminizm, i zaczęłam
              przeglądać Twą obronę gender studies. Wnioskuję, że się tym interesujesz i coś
              jednak czytałaś. Uwielbiam czytać, książki o powyższej tematyce tym bardziej, i
              poszukuję czegoś nowego. Dlatego pytam: może Ty cos znasz? Coś godnego uwagi?
    • sol_bianca Re: Gender studies - co myślicie? 19.11.04, 10:18
      Przejrzyj na początek "Gender dla średniozaawansowanych" Ingi Iwasiów, "Czytając
      Polskę" Kingi Dunin... Tam są omawiane rózne teksty literackie, a i z
      bibliografii możesz wyciągnąć coś ciekawego.
    • Gość: BRvUngern-Sternber Ale najpierw obejrzyj seksmisje... IP: *.bg.am.lodz.pl 19.11.04, 16:18
      Bez tego ani rusz.To klasyka feminizmu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka