Dodaj do ulubionych

Encyklopedia w wyborczej

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 01:58
Czy może ktoś zna szczegóły ja wiem tylko tyle że pierwszy numer ma wyjść 12
stycznia i chyba PWN wydawnictwem jest. Jeśli wiecie coś więcej bardzo proszę
o informację.
Obserwuj wątek
    • wspolstr Re: Encyklopedia w wyborczej 04.01.05, 02:11
      Encyklopedia Gazety Wyborczej, co środę od 12 stycznia (ten egzemplarz gratis w
      nakładzie ponad 700 tys. egz.) 20 tomów.
      Opracowana we współpracy z PWN, ponad 100 tys. haseł, 10 tys. ilustracji.
      Wydanie ponownie (jak "Kolekcja...") na mocy umowy z firmą "Mediasat".
      • Gość: tajemny kabel Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 212.244.99.* 04.01.05, 09:30
        Nie we współpracy z PWN, tylko sporządzona przez PWN. Ciekawi mnie bardzo jaka będzie cena
        dalszych tomów.
      • Gość: Bachus Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:32
        Już widać co ludzie robić będą z tą Encyklopedią. Wystarczy wejść na Allegro, w
        sumie kilkaset sztuk jest na aukcjach, jak nie więcej. Ludzie maja w dupie taki
        interes jak maja płacić co tydzień 37zł. Ci co dostali 1 nr to grosze zarobią a
        GW straci ogromną kasę.
    • Gość: rusek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 81.21.195.* 04.01.05, 09:46
      Chyba we współpracy z PWN, bo są tam też części opracowane przez GW, tak
      zrozumiałem...
      • Gość: tajemny kabel Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 212.244.99.* 04.01.05, 10:03
        Chyba zagłębiamy się za bardzo w tajemnice marketingowców, ale sama encyklopedia od A do Z jest
        zrobiona przez PWN z całą pewnością, Gazeta natomiast dokłada materiały dodatkowe do każdego
        tomu.
    • moboj Re: Encyklopedia w wyborczej 04.01.05, 10:22
      www.wirtualnemedia.pl/index1.php?act=4&id_artykulu=19074&id_rubryki=3&id_podrubryki=30

szkoda, że nie podano ceny kolejnych tomów.
      • Gość: rusek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 81.21.195.* 04.01.05, 10:29
        A ile stawiacie, że będzie kosztować?
        • moboj Re: Encyklopedia w wyborczej 04.01.05, 12:10
          mam nadzieję, że więcej niż 20 - 25 złotych za tom nie będą chieli - to takie
          moje pobożne zyczenie. gorzej, że pierwszy tom encyklopedii wychodzi 12
          stycznia a do 1 marca ukazuje się jeszcze kolekcja powieści i przez prawie dwa
          miesiące to się będzie nakładać a to już nie jest wesoła perspektywa.
    • Gość: iontichy Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 12:57
      W reklamie w GW stoi" w środę 12.01 w Gazecie Wyborczej pierwszy tom
      encyklopedii w prezencie" i poniżej pod fotką encyklopedii "ponad 100 tys.
      haseł, ponad 10000 tys. ilustracji, 20 tomów encyklopedii". Tak że nie
      podniecajcie się - nigdzie nie jest napisane, że encyklopedia CO ŚRODĘ i że
      pozostałe będą w prezencie lub w niskiej cenie :-) Pzdr
      • moboj Re: Encyklopedia w wyborczej 06.01.05, 13:58
        Gość portalu: iontichy napisał(a):

Tak że nie
        > podniecajcie się - nigdzie nie jest napisane, że encyklopedia CO ŚRODĘ i że
        > pozostałe będą w prezencie lub w niskiej cenie :-) Pzdr

w podanym przeze mnie linku jest wyraźnie napisane, że TYLKO pierwszy tom
        będzie w prezencie, i że poszczególne tomy będą ukazywać się w każdą środę
        przez 19 tygodni.
        • Gość: jim Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 07.01.05, 09:50
          Pozostałe tomy będą kosztować 37 zł.
          • Gość: rusek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 81.21.195.* 07.01.05, 10:08
            Skoro nawet dziennikarze Wyborczej nie znaja ceny, to skąd Ty ją znasz :-)?
            • Gość: jim Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 07.01.05, 10:11
              Cenę podała mi osoba pracująca w Wyborczej. Czy dziennikarze nie znają ceny,
              nie wiem. Może nie chcieli powiedzieć.
              • Gość: raf Re: Encyklopedia w wyborczej - CENA NASTĘPNYCH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 18:09
                Ja nie pracuje w Wyborczej, ale też słyszałem drobny przeciek, że następne tomy
                mają kosztować 37zł
                • Gość: jjj Re: Encyklopedia w wyborczej - CENA NASTĘPNYCH IP: *.aster.pl 08.01.05, 13:13
                  Do wczorajszej prenumeraty dolaczona byla ulotka z podana cena nastepnych
                  egzemplarzy. Albo 27, albo 37, nie pamietam dobrze.
              • Gość: orchidea78 Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.gda.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 18:34
                Gdzie można dostać jeszcze 1 tom? Czy będzie dodruk?
    • panatha Re: Encyklopedia w wyborczej 07.01.05, 19:36
      37 złotych - chyba wydawcom z Agory gó.. z rozumem sie pomyliło
    • Gość: amrita Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 212.191.172.* 07.01.05, 20:14
      37 to niemożliwe!

bo 20 (tomów) x 37 (zeta) to 740 zł

Taniej wychodziło by kupic encyklopedię PWN to granatową (ok 500 zł) co prawda
      sprzed paru lat, ale
      1) ładniej, zdecydiwanie ładniej ! wydana
      2) w 6 lub 7 tomach, a nie w 20!! (spróbójcie poszukać czegoś w 20 tomowej
      encyklopedii! to sie pociąć można!)
      • gatta13 Re: Encyklopedia w wyborczej 07.01.05, 20:24
        A co za różnica ile tomów? Zdaje się, że tradycyjnie napisali na wierzchu literki?
        No chyba, że się nie wie, jak się pisze to, czego się szuka. Wtedy faktycznie mogą być problemy. Jak będzie siedem tomów, przeszuka się tylko siedem.

Ale faktycznie, 37 to więcej niż się spodziewałam. Jeśli to oczywiście prawda.
        • Gość: raf Re: Encyklopedia w wyborczej - DODATKOWY PROBLEM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 21:36
          Ja też spodziewałem sie nizszej ceny. Tak kolo 20 zł. Ale dowiedziałem sie też
          ze encyklopedia ma być sprzedawana tylko ze ŚRODOWĄ wyborczą. następnego dnia
          może być gorzej z kupnem...
          • gatta13 Re: Encyklopedia w wyborczej - DODATKOWY PROBLEM 07.01.05, 21:56
            Rozwiązanie tego i innych kioskowych (kiosczanych?;)) problemów jest proste. Trzeba zaprzyjaźnić się z Panią Zosią z kiosku. ;))

gatta_zaprzyjaźniona
          • Gość: ANIA BZDURA !!!!!! IP: *.aine.pl 07.01.05, 22:52
            To nie jest prawda. W dzisiejszej Wyborczej była reklama i wyraźnie jest w niej
            napisane, że będzie sprzedawana przez cały tydzień zaczynając od środy.
            • Gość: piotrek Re: BZDURA !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:53
              tak samo miało być z książkami, może teraz tak jest, że są dostępne przez cały
              tydzień ale na początku to tylko we wtorek można było kupić i to nie później
              niż o godzinie 9 rano ...
        • Gość: amrita Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 212.191.172.* 08.01.05, 13:21
          Wyobraź sobie, ze szukasz 2-3 rzeczy. Ja zwykle tak właśnie używam
          encyklopedii. I wtedy, jeśli jest tylke tomów, to to jest naprawdę upierdliwe
      • Gość: b3lf3r Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.aster.pl 09.01.05, 12:53
        > bo 20 (tomów) x 37 (zeta) to 740 zł
        po pierwsze 21 tomów bo będzie jeszcze 21 (Religie Swiata) za free po
        dostarczeniu 15 kuponów z środowych gazet
        ale pierwszy też jest bezpłatny ;-)
        po drugie
        19*37 (tomy)+20*2,80 (GW)+1,30(znaczek na list) to przeszło 760 złotych
    • Gość: bolek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.toya.net.pl 07.01.05, 21:41
      cudownie... niczego nam społeczeństu bardziej do szczęścia nie potrzeba niż
      kolejnej encyklopedii... która sobie tak nieruszona będzie stała na półce aż do
      wybuchu bomby atomowej
      • gatta13 Re: Encyklopedia w wyborczej 07.01.05, 21:54
        Cóż, może nie wszyscy mają encyklopedie i słowniki na pokaz?
        Przymierzałam się od jakiegoś czasu do nowej encyklopedii, bo ta z 1974 roku jakoś mało aktualna się zrobiła. PWN, w rozsądnej, mam nadzieję, cenie, byłby całkiem niezły.
        A poza tym... ktoś Ci każe kupować?
      • Gość: jjj Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.aster.pl 08.01.05, 13:17
        He he, to po co kupowac? Niech kupuja ci, ktorzy uzywaja. Glabom nie potrzebne
        encyklopedie.
    • Gość: mnm Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.chello.pl 07.01.05, 22:25
      37 zł? To ciekawe. Razem 740. A w PWN można podobną kupić za 700 (8 tomów, 80
      tys. haseł). I nie trzeba co tydzień fatygować się do kiosku.
      • gatta13 Re: Encyklopedia w wyborczej 08.01.05, 11:33
        Trzeba natomiast wydać 700 zł jednorazowo, prawda? Rozłożenie zakupu na pięć miesięcy może byc dla wielu osób jedyną możliwością zakupu.
        Zresztą, ja ich nie bronię, mogłoby być taniej.
        • Gość: amrita Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 212.191.172.* 08.01.05, 13:22
          lepiej wziąć PWN na raty. Po co komu taka brzydka encyklopedia w takiej cenie (
          jak na encyklopedię, to brzydka)
        • dorota_snooker Re: Encyklopedia w wyborczej 10.01.05, 16:11
          Ależ wojownicza się ta nasza gatta zrobiła ;)
          To od kibicowania Ronniemu ;)
          • gatta13 Re: Encyklopedia w wyborczej 10.01.05, 19:41
            A powiem Ci, Dorotko, że aż się sama wczoraj zastanowiłam, czemu taka bojowa jestem. To pewnie ta wiosna. ;)
            • dorota_snooker Re: Encyklopedia w wyborczej 10.01.05, 22:35
              A swoją drogą ciekawe czy ta encykolpedia będzie zawierać hasło snooker ??????
      • Gość: Awatar Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 212.191.129.* 25.01.05, 12:16
        A tu za ta sama cene bedziesz mial ponad 100 tys hasel !!!
        Jak tu porownywac cenowo, cos co ma zupelnie nieporownywalna zawartosc???
    • Gość: beciq Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 00:18
      o nie to jest o wiele za drogo! mnie nie stac ja nie kupuje,a szkoda....
      najbardziej to mnie bedzie denerwować fakt że mam jeden tom z kolekcji 20, nie
      cierpię tego brrrr... chyba nie kupie wyborczej w środę
    • yanga Re: Encyklopedia w wyborczej 08.01.05, 17:29
      Z Encyklopedii korzystałam znacznie częściej, póki nie miałam internetu. Teraz
      stara EP z 74 r. dożywa swoich lat na półce, a ja częściej zaglądam do
      przedwojennej (Trzaski, Everta i Michalskiego) no i do Gugli. Bardziej niż
      ewentualna cena przeraża mnie metr miejsca na półce - tego nie dostaną! Gdybym
      miała kupować to na pewno na płytach. Właśnie się zastanawiam, jakby tu
      zutylizować EP - 4 opasłe tomiszcza plus suplement to prawie 30 cm i kilka
      kilogramów.
      • hajota Re: Encyklopedia w wyborczej 08.01.05, 18:04
        Mam ten sam problem. Tudzież stary Leksykon PWN i 11 tomów Doroszewskiego,
        którego mam na jednej płycie. A żądnym wiedzy polecam Tekstową Encyklopedię
        Praktyczną PWN na CD - 112 tysięcy haseł, instaluje się na dysku, kosztuje
        grosze - w granicach 40 zł albo mniej, nie pamiętam. Tylko że nie ma obrazków
        ani bajerów.
        • tocqueville 86 tys. hasel za darmo 08.01.05, 19:29
          encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=
          • parshavood Re: 86 tys. hasel za darmo 10.01.05, 09:43
            > encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=

Niestety 'encyklopedia.pwn.pl' to jest cały czas jeszcze poprzednie wydanie NEP, to z lat 90-tych.
            Aktualny NEP wydany w tym roku (ups! już w zeszłym!...) chyba jeszcze chwilę musi zaczekać, zanim
            znajdzie się w internecie.
        • parshavood Re: Encyklopedia w wyborczej 10.01.05, 09:39
          > A żądnym wiedzy polecam Tekstową Encyklopedię Praktyczną PWN na CD
          > - 112 tysięcy haseł, instaluje się na dysku, kosztuje grosze

Jeśli dobrze kojarzę, to multimedialne encyklopedie PWN wbrew pozorom mają czasem problemy z
          aktualnością. Encyklopedia Gazety pewne rzeczy ma aktualniejsze niż wydany w tym roku NEP, no i
          naprawione kilka błędów, che, che.
        • teufel Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 23:42
          Przypomnę że jedna encykloepdia PWN na CD była dodana do GW
    • Gość: b3lf3r Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.aster.pl 09.01.05, 13:35
      Jaki format będzie miała ta encyklopedia Gazety?
      bo jesli taki jak kolekcja GW, to nie wiem czy warto kupować...
      • parshavood Re: Encyklopedia w wyborczej 10.01.05, 09:41
        > Jaki format będzie miała ta encyklopedia Gazety?
        > bo jesli taki jak kolekcja GW, to nie wiem czy warto kupować...

Mniej więcej B5. Jeden tom można sobie zabrać do poduszki, albo do pociągu... ;-)
        • Gość: Anka Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:00
          Jeśli faktycznie 37 zł to BARDZO drogo. Co prawda nie widziałam jeszcze I-go
          tomu, ale wyobrażałam sobie, że cena wyniesie około 20 zł.
          Trudno, w takim razie pozostaniemy przy wtorkowych książkach.
    • skid Re: Encyklopedia w wyborczej 10.01.05, 17:57
      już widzę jak to będzie w środę wyglądać.
      wstać trzeba będzie o 5.00 rano ale to i tak
      nie da gwarancji kupna GW bo każda kioskarka
      odłoży egzemplarz dla swoich dziesięcu sąsiadek,
      wnuków i dzielnicowego... Po okrążeniu całego
      osiedla w człowieku robudzą się zwierzęce
      instynkty i pierwsze symptomy agresjii...
      Tak działa skuteczna kampania reklamowa.
      Po prostu musisz to mieć! :D

Tak mniej więcej było, gdy GW dołączyła "Imię róży" :]
      • Gość: ray knox Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.05, 00:15
        tak, tobedzie po37zl/tom......... ech.
        i tak juz nie mam miejsca na polce:)
      • amrita Re: Encyklopedia w wyborczej 11.01.05, 16:07
        ależ wcale tak nie musi być!!
        wystarczy isc odpowiednio wczesniej do zaprzyjaznionej kioskarki i poprosic o
        odlozenie :) wypróbowane przy Imieniu róży, jutro sprawdzę jak pójdzie z
        encyklopedia:)
        • hepik1 Re: Encyklopedia w wyborczej 11.01.05, 16:22
          Będzie tak samo jak z książkami.Pierwszego tomu nie bedzie już około 7 rano a
          następne beda lezały tygodniami.Czytelnicy samej gazety zapełnia jutro swoimi
          pretensjami fora internetowe GW,że nie mogli dostac swojej ukochanej a czytaja
          ja od pierwszego numeru;)
          • Gość: eciepecie prorok jaki, czy co? IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 14:43
            hepik1 napisał:

> Będzie tak samo jak z książkami.Pierwszego tomu nie bedzie już około 7 rano a
            > następne beda lezały tygodniami.Czytelnicy samej gazety zapełnia jutro swoimi
            > pretensjami fora internetowe GW,że nie mogli dostac swojej ukochanej a czytaja
            > ja od pierwszego numeru;)

Wszystko się zgadza :-)
            Z drugiej jednak strony pretensje są uzasadnione, bo gazetę kupuje dla samej
            gazety, a nie dla gadźetu i chodziłem dziś naprawdę mocno fqrwiony z tytułu
            niemożliwości NORMALNEGO KUPIENIA GAZETY W KIOSKU, bo od rana ruszyły tabuny
            narodu, bo za darmo dają 1 tom wyborczej encyklopedii. Kolejna taka akcja, a
            naprawdę potworzą się kioskowe komitety kolejkowe... A pani Wanda Rapaczynski i
            spółka patrzą na to ze swoich agorowych wysokości i śmieją sę z hołoty. Smutne to.
            A żale, że "nie mogli dostac swojej ukochanej a czytaja ją od pierwszego
            numeru;)" też się pojawiły, ale to już ludzie albo sobie jaja robią, albo
            faktycznie jacyś puknięci...
    • Gość: raf Re: Encyklopedia ŻYCZE SZCZĘŚCIA I WYTRWAŁOŚCI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 12:19
      Delikatnie podpytałem się w kilku sklepach czy mają Wyborczą i czy będzie
      jutro? Wszędzie mówią że raczej nie, bo dostają mało, a pani Jadzia, Zosia...
      co tu pracuje też chcą. Życzę powodzenia !! Oczywiście ja też już ugadałem się
      ze znajomą panią, co sprzedaje tylko Gazetę Wyborczą (na rynku). Ale już dziś
      ma na liście 60 osób, a przeciętnie dostaje około 100 gazet. Oj, co to się
      jutro będzie działo...
      • Gość: bez sensu Re: Encyklopedia ŻYCZE SZCZĘŚCIA I WYTRWAŁOŚCI IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 11.01.05, 17:48
        hehehe. Napisalem to juz dwa razy ale jeszcze raz powtorze, bo jutro w tym
        watku bedzie 200 postow - zdziwicie sie wszyscy jak "rekordowy" naklad 700
        tysiecy daje dziwnie malo egzemplarzy w Waszych kioskach... ;-)

Jestem pewien i moje zwiazane z dystrybucja prasy zrodlo to potwierdza, ze o 7
        rano nie bedzie mozna nigdzie kupic gazety. Chociaz wyglada na to, ze gazeta
        bedzie jednak dostepna rowniez w wersji bez encyklopedii. Szkoda tylko, ze
        ludzie rozkupia sobie gazete z tym pierwszym tomem i pewnie wiekszosc z nim
        pozostanie. A ci, ktorzy beda naprawde chcieli kolekcjonowac encyklopedie to
        oczywiscie zostana bez 1 tomu.
        Bez sensu, cala akcja ma na celu tylko podbicie nakladu zeby przescignac Fakt i
        zeby cos im tam wyszlo w badaniach i na jeden dzien gazeta poczula sie znow
        numerem 1. Bo gdzie tu sens marketingowy - nie wiem, tym bardziej, ze tak jak z
        ksiazkami z kolekcji pewnie bedzie problem z uplynnieniem kolejnych tomow, choc
        tu po jakims czasie latwiej trafic z nakladem.

Cena nastepnych tomow jest juz pewna - wystarczy kliknac w portalu na
        prenumerate - 37 zlotych. Ale poniewaz Gazeta sama pisze o tym, ze wyposazyla
        swoja encyklopedie w "hasla dziennikarskie", wiec tak naprawde chodzi tylko o
        to, zeby ludzie przeczytali o Agorze w pierwszym tomie ;-)

Swoja droga dziwie sie, ze konkurencyjne media nie zamieszczaja potem historii
        w stylu "Pan Józek wstal dzisiaj rano bo chcial miec gazete z encyklopedia za 2
        zlote. Ale gazet nie bylo juz od dwoch godzin, a kioskarke szlag trafia gdy ja
        ktos znow spyta o Wyborcza - Mam dosc tych promocji w GW - mowi pan Józek - Od
        dzisiaj kupuje Fakt/Rzeczpospolita/SuperEkspres/lokalny dziennik (niepotrzebne
        skreslic), tam traktuja mnie powaznie". Skoro tak chetnie pisza o zamieszkach
        na promocjach w Media Markcie, spedzaniu niedzieli w supermarkecie i tym
        podobnych zjawiskach to czemu nie napisza o najezdzie na kioski? ;-)
    • Gość: IGOR Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.welnowiec.net 11.01.05, 13:45
      37 *19 =703 zł
      W takiej samej cenie mozana kupić encyklopedie w księgarni i to od razu nie trza sie martwic czy starczy. To też zupełnie nie widzę senu po co to zbierać.
      • Gość: rusek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 81.21.195.* 11.01.05, 14:09
        To nie ta sama encykopedia, co w sklepach, tak wynika przynajmniej z opisu
        (www.agora.pl)Dla mnie problemem jest tylko brak miejsca, ale mobilizuje mnie
        fakt, że bardziej aktualnej encyklopedii w Polsce nie ma, a przecież to
        najważniejsze. Jeśli pierwszy tom mnie zachęci, to chyba kupię następne.
        • rhemek Re: Encyklopedia w wyborczej 11.01.05, 16:01
          Dobry pomysl z encyklopedia. Tylko ze w takiej cenie powinna byc dolaczana raz
          na 2-3 tygodnie. Bo wydac 37 zl tygodniowo dodatkowo, to jednak spore obciazenie
          dla domowego budzetu. Ktos tutaj nie pomyslal...
          • Gość: hm i co jeszcze wybiórcza wymyśli ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:27
            a swoją drogą robić w gacie z powodu encyklopedii z gazety
            w tzw. dobie internetu to chyba lekki obciach

ale będzie można z dumą szpanować krewnym ze wsi i biblioteka się powiększy o
            inne pozycje niż książka kucharska i telefoniczna :)
            • Gość: Andrzej Re: i co jeszcze wybiórcza wymyśli ? IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 11.01.05, 18:19
              poczytałem to wszystko bo sma się zastanawiam na nią. Oczywiście na jutro też
              zarezerwowałem w kiosku gazetę, ale jak dowiedziełem się tę cenę 37 zł to chyba
              jednak zrezygnuję - rozumiem że szata będzie chyba wyższej jakości ale po
              prostu nie stać mnie wydawać co tydzień 37 zł + jeszcze do marca książkę za 15
              zł... to jest jednak ponad 200 zł miesięcznie, a przecież nie kupuję tylko
              gazety i książek z gazetą... Nie myślą jednak albo liczą na nowobogackich, dla
              których bedzie to ładna ozdoba pustego salonu. Ja moje książki muszę już
              upychać w szafie zamykanej :(
              • Gość: Wikipedor Wikipedia!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:45
                A ja mam stale lacze i wiec nie potrzebuje kupowac Gazety, bo mam enycklopedie
                w sieci za kompletna darmoche:
                pl.wikipedia.org
                en.wikipedia.org
                • klymenystra Re: Wikipedia!!!! 12.01.05, 06:41
                  wez pod uwage ze w wikipedii jst mnostwo bledow :)
                  pozdrawiam
    • wredna2 Jakie gratis! 11.01.05, 23:07
      Za ten "gratis" zapłacą wszyscy, którzy kupią kpl. Encyklopedii, dlatego będzie
      nie po 20zł a po 37zł/ jak dobrze pójdzie!/
      A wogóle to, jak znam zycie, to te pierwsze tomy zaraz znajdą sie na bazarach i
      to wcale nie gratis!
    • weatherwax Re: Encyklopedia w wyborczej 11.01.05, 23:51
      Czy ktoś kogoś zmusza do kupowania? Ciągle tylko narzekacie. Cena jest
      porównywalna z ceną encyklopedii 6-tomowej, a na pewno jest więcej haseł i są
      one nowsze.

A jeśli chodzi o kolekcję Gazety, to - miłośnicy książki - jeśli kupujecie
      wszystkie tomy, to albo ze snobizmu, żeby ładnie na półce wyglądały, albo żadni
      z was miłośnicy. Ja mam większość tych książek dawno kupioną, a niektóre mnie
      nie interesują lub ich nie lubię. Kupuję tylko to, co mi niegdyś umknęło, czego
      nie mam lub na czym mi wyjątkowo zależy. Czasem aż mi żal, ale się
      powstrzymuję, bo po co mam mieć dwie Dżumy Czy dwa Imiona Róży?
      Jasne, jak ktoś ma 20 lat to się jeszcze własnej kolekcji nie dorobił, ale
      jeśli ma się tyle książek, że się je upycha w szafie?
      • Gość: Tom Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 00:34
        Jeżeli chodzi o książki, to niektóre tytuły dziwią, a jeszcze bardziej dziwi czasem dobór autorów ... Kto się uważnie przyjrzał i jest ogólnie spostrzegawczy, czyta Wyborczą od pewnego czasu i ma też inne źródła informacyjne, ten wie o co chodzi... no i jakie są cytaty także (oczywiście, jest parę wyjątków, jezeli chodzi o dobór wspomnianych, ale to dla zmyłki ;-) ).
        Jeżeli chodzi o główny temat i encyklopedię, to mam parę wątpliwości. Encyklopedia powinna być raczej wydawana przez niepolityczna "instytucję" i zakładam,ze PWN takie jest. Wyborcza, co tu dużo mówić, nie jest obiektywna i ma pewne "naleciałości" światopoglądowe. Wg mnie ryzykiem byłoby bezgranicznie ufać informacjom w tej encyklopedii (myślę tu o jedynej słusznej interpretacji czegośtam, sposobu podania faktu). Wbrew pozorom hasła encyklopedyczne mogą coś sugerować,nawet podświadomie, tym bardziej,że tomiska wiedzy są uzywane przez ludzi w niemal każdym wieku. Tutaj pojawia się problem obiektywizmu i rzetelnosci. Obu tych elementów brakuje od jakiegoś czasu w Wyborczej i obawiam się,czy nie odbije sie to na jakosci haseł (i tutaj znowu wracamy do jakości haseł- czy nie będzie lekkich sugestii). Zastanawiam się np. co napiszą przy haśle "Michnik, A.". Czy będą określenia typu "znakomity", "bohaterski" itp, które w wydaniu obiektywnym mogłyby być nawet niezauważone, tutaj będą z pewnością zwracały na siebie uwagę. Poza tym "współpraca z PWN" moze być szeroko rozumiana- myślę,że współpracą można by było nazwać nawet proces projektowania okładki i nic więcej. Przydałyby się szczegóły oraz informacje, czy niektóre hasła PWN-owskie,zakładając,że tak miałaby wygladać ta współpraca, nie mogły być "edytowane" lub "modyfikowane" przez dziennikarzy i, co ze smutkiem musze stwierdzić, pseudodziennikarzy Gazety.
        Reasumując, pomysł wydania encyklopedii jest trochę ryzykowny, biorąc pod uwagę wyraźne naleciałości ideowe Wyborczej i wysoką cenę tomów a samo wydawnictwo bedzie sprawdzianem obiektywizmu i profesjonalizmu Wyborczej. Jak będzie, niedługo zapewne poznamy.
        • ada08 Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 07:44
          A ja już mam. Właściwie to wcale nie miałam zamiaru kupować
          dziś Wyborczej, ale wszyscy kupowali, to nie chciałam być
          gorsza ;-) I teraz mam, bo ja wczesnie wstaję. Kto rano wstaje
          temu Gazeta za darmo daje, że tak powiem ;-) Ale następnych tomów,
          jesli mają być po 37 złotych, nie kupię. Za drogo.
          a.

• Gość: ecieopecie [...] IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 07:51
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Ona Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:02
              Bardzo gratuluje inteligentnej wypowiedzi i na poziomie eciepecie....
              Kupilam dzisiaj GW, poniewaz chcailambym miec w swojej bilblioteczce papierowa
              wersje encyklopedii (posiadam wersje wirtualna wydana przez PWN). Nie mialam
              zadnego klopotu z zakupem w EMiKU na N. Swiecie. Ale jezeli cena bedzie 37 zl
              za tom to ja rowniez zrezygnuje. Kupilam I tom, nie znajac ceny nastepnych,
              mozliwe ze czesc ludzi tez tak zrobila, poza tym trzeba zobaczyc jak ona
              wyglada, co zawiera, jak jest wydana itp. Wiec prosze nie krytykuj innych w tak
              nie taktowny sposób.
              Zgodze sie, ze lepszym rozwiazaniem byloby np. jeden tom na miesiac, wtedy
              mozliwe ze bym sie skusila ale wydac po 37 zl + 2,8 tyg. to za duzo, biorąc
              jeszcze pod uwage zakup encyklopedii z innego źródła.
              Pozdrawiam,Ona
              • Gość: eciepecie Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 08:16
                Wkurzam się, bo z jednej strony Wyborcza zafundowała nam powtórke z PRLu i
                kolejki pod kioskami (wraz ze słynnymi teczkami), a z drugiej strony mamy
                zapyziałe społeczeństwo zachowujące się po trosze jak pies ogrodnika.
                A o cenie można sobie pocztytać na stronach gospodarczych GW bez kupowania w
                kiosku - można to zrobić szczególnie, gdy wchodzi sie do Empiku. Swoja drogą GW
                pogrywa sobie z czytelnikami ukrywając informację o cenie kolejnych tomów
                encyklopedii. Bardzo się znów na Wyborczej zawiodłem.
                • Gość: wojtek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 09:01
                  Encyklopedia jest dodatkiem do GW - jesli ktos chce miec dzisiejsze
                  nieruchomosci tez kupi to wydanie z darmowa encyklopedia. Jesli eciepecie
                  zalezy to niech poczeka kilka dni i pewnie bedzie moglo eciepecie kupic przez
                  telefon pierwszy tom.
                • Gość: Ona Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:40
                  Eciepecie niestety musze zgodzic sie z Toba ze GW zachowala sie nie porzadku w
                  st. do stalych czytelników to po 1-sze, po 2-gie szczytem bylo ukrywanie ceny
                  nast. tomow, pewnie ze wzg. na jej wysokosc. Bardzo trudno bylo zdobyc info nt.
                  ceny, naprawde sporo czasu mi zajelo.
            • ada08 Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 10:19
              Gość portalu: ecieopecie napisał(a):

>
              > To po ch. kupowałaś? Dla tych, którym może zależało bardziej - nie starczyło
              > właśnie przez takie jednokomórkowce jak Ty. "Nie chciałam właściwie kupować,
              no
              > ale kupiłam, choć dalszych tomów na pewno nie kupię, bo za drogie" - za taką
              > deklarację można Cię tylko kopnąć w dupę na otrzeźwienie.
              > Brak słów.

Żartowałam. Nie zauważyłeś znaczków ? Pewnie nie. Dlatego popisałeś
              się chamstwem rzadkim tym forum, ale na to żadna książka Ci nie pomoże.
              a.

• Gość: eciepecie Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 11:01
                Znaczki zauważyłem - ale może różnimy się w rozumieniu ich kontekstu.
                A ch. sam wykropkowałem, więc z tym chamstwem nie przesadzaj.
                jak na razie chamstwo rzuciło się do kiosków po wiedzę na literę A. Zdobywania
                wiedzy na kolejne litery chamstwo nie przewiduje...
                Więc po co ten cały dzisiejszy cyrk? Po to, aby Agorka sobie zarobiła.
                Czytelnicy ich tam nie obchodzą, grunt, że nakład się sprzeda. A cel uświęca środki.
                • lipa55 Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 11:06
                  grunt, że nakład się sprzeda

a nie wpadles na to, ze koszty I tomu mogą przewyzszac zyski z dzisiejszej
                  sprzedaży?
                  • Gość: eciepecie Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 11:13
                    A kto powiedział, że dzisiejszy "prezent" musi się także dziś zwrócić?
                    Żeby zarobić, trzeba zainwestować, więc na zyski trzeba jeszcze chwilę (krótszą
                    lub dłuższą) poczekać. Można też się na zyski nie doczekać - czego akurat w tym
                    przypadku Wyborczej szczerze życzę. I jest to dość prawdopodobne, że sie spełni :-P
            • Gość: cayenne Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 10:50
              Kupiłam pierwszy tom, z następnych zrezygnuję ze względu na cenę. Mam do tego
              prawo. Poprosiłam w kiosku o odłożenie i otrzymałam bez problemu. Każdy, kto
              miał taką możliwość, mógł tak zrobić.
        • kubissimo Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 15:00
          akurat szata graniczna nie jest wynikiem wspopracy z PWN
          zarowno w przypadku kolekcji literatury, jak i encyklopedii Gazeta korzysta z
          projektu wloskiego dziennika La Repubblica, ktory juz od lat wydaje takie
          publikacje
          po encyklopedii pewnie w tej samej oprawie poleci kilkutomowy slownik jezyka
          polskiego, slowniki dwujezyczne, atlasy swiata, encyklopedia zdrowia itp

ciekawe, czy Gazeta skorzysta z innych wloskich pomyslow
          np. wiosna zeszlego roku Repubblica wydala ogromna serie poezji, najpierw chyba
          5 tomow poezji wloskiej, a potem co tydzien antologie poezji poszczegolnych
          panstw - wydania dwujezyczne (oryginal + tlumaczenie)
          • klymenystra Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 15:04
            nie plakalabym gdyby wydawali poezje :) i to jeszcze dwujezycznie... mrrau :)
            • kubissimo Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 15:36
              no wlasnie
              to byl bardzo dobry pomysl
              nie do konca wiem, po co Wlochom tak wydana poezja, skoro oni nawet z wloskim
              maja problemy ;) za to u nas poprawia sie znajomosc jezykow, a do tego na
              rynku takich dwujezycznych wydan jak na lekarstwo :///
              • klymenystra Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 18:56
                ano niestety :(
                byla piekna dwujezyczna antologia poezji francuskiej, 4-tomowa, dwujezyczna i
                to w swietnych tlumaczeniach. mam 3 tomy, 4 jest nie do zdobycia.... wiec
                chocby jakis substytut...
                nie tracmy nadziei. :)
        • Gość: Grace Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:42
          Czekam z niecierpliwością co będzie w haśle "holokaust" wg redaktorów GW.
          Albo "Jedwabne". Bedzie to encyklopedia dla filosemitów.
    • Gość: eciepecie Gazeta leci sobie w kulki IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 07:53
      Większośc tych dzisiejszych bezpłatnych tomów Encyklopedii posłuży zapewne jako
      noga do szafy lub rozpadającego się tapczanu. I po co to?
      Tracą faktyczni czytelnicy, bo idą rano do kiosku kupic Gazetę W. i odchodzą z
      kwitkiem, bo akurat przed nim jakiś dziad lub baba kupily pierwszy raz w życiu
      jednocześnie Gazetę Wyborczą i Nasz Dziennik. Czy o taką promocję chodzi?
      Generalnie JA CHCĘ KUPIĆ GAZETĘ, a nie mogę, bo akurat dziś GW postanowiła
      dołączyć Encyklopedię w "prezencie" przez co cały nakład rozszedł się zanim w
      ogóle trafił do kiosków.
      Kupiłem sobie Rzeczpospolitą i już. I tak promocja robi się antypromocją. Gazeta
      stawia na "przypadkowe społeczeństwo" a gdzieś ma swoich stałych czytelników.
    • lunatica Co sprytniejsi, wystawili ją już na Allegro 12.01.05, 08:38
      szybko działaja, nie ma co:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=39451453
      www.allegro.pl/show_item.php?item=39436915
      www.allegro.pl/show_item.php?item=39452168
      • Gość: eciepecie nowi spekulanci - rozstrzelać! /nt IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 08:42
        • Gość: mgrinz Re: nowi spekulanci - rozstrzelać! /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:39
          do dupy z ta encyklopedia. wiedzialem, ze tek bedzie, wiedzialem, ze nie kupie
          dzis gazety bo wlasnie dziś tępaki-rodaki rzucają się niczym husaria na wiedzę.
          i po co to komu. i po jakiego grzyba???? k....wa, co za naród.!!! jak za darmo
          to nawet żwir w torebkach by brali!!! nie mam nic przeciwko zdobywaniu wiedzy,
          przeciwko temu, zeby przynajmniej w połowie domów w polsce były takie książki.
          tyle, ze ja chce k....wa rano spkojnie przeczytac gazetę, a nie uganiać się za
          nia jak za kawą w komunie!!! kupi taka sierota jedna z drugą, położy na półce,
          dumnie popatrzy, za dwa dni zapomni, za tydzień znów z rana poleci do kiosku po
          darmochę, a jak zobaczy ze trzeba bulnąć 37 PLN, to odechce się zdobywania
          encyklopedycznej wiedzy!
          co za k...wa pieprznięty naród:(
          • Gość: mgrinż Re: nowi spekulanci - rozstrzelać! /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:46
            a tak swoją drogą to wyborcza zaczyna mnie wpieniac, co zamiast dostawac
            codzień rano gazetę, to dostajemy a to ksiazki, a to płyty, a to spiewniki, a
            to tamto, a to siamto!!! co ja gazetę kupuje dla ksiązki?! albo jakiegoś
            durnego dodatku!!!! jesli tak to idźmy dalej - wiosna niebawem, moze na
            przełomie marca i kwietnia przez cztery tygodnie, np co czwartek do wysokich
            obrotów dodawać po jednej letniej oponie! naturalnie - pierwsza za darmochę, a
            reszta w cenie tekiej za sztuke, zeby zgadzało się równanie
            1 darmowa+3 płatne w gazecie PLN = 4 normalnie kupinone PLN
            pozdr.
            • Gość: eciepecie proponuję marzannę w odcinkach IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 11:04
              co tydzień do wyborczej będzie dołączana jakaś część, tak aby do 21 marca złożyć
              sobie marzannę i z radością utopić ją w rzece :-)
            • o_ll_a pazernosc?? 12.01.05, 12:44
              czułam ze bedzie podbobnie jak z pierwsza ksiązką z Kolekcji...kolejki, szturmy
              na kioski, bieganina od jednego do drugiego...nerwówa...bez sensu..

Wyborczą czytam od początku jej istnienia, ale ostatnio wkurza mnie brak
              szacunku do stałego czytelnika. Zaczyna liczyć sie tylko kasa...

37x4 na miesiac to spory wydatek dla przeciętnego Polaka, a taki wymiar chyba
              miała mieć ta akcja z Encyklopedią. Okazuje się że pieniądze wzięły górę. Nawet
              jeśli ktoś nie kupuje kazdej książi z Kolekcji to i tak będzie wydatek
              miesięczny spory.

Dlatego zamówiłam Encyklopedię PWN ( opcje dowolne..2xmc, 1x2mce...jak kto
              woli) i przynoszą do domu.

Wyborcza zaskoczyła mnie zachłannoscią.
      • rhemek Re: Co sprytniejsi, wystawili ją już na Allegro 12.01.05, 09:50
        Zglaszajcie to do allegro. To naruszenie zasad regulaminu. Szczegolnie ze oni
        sprzedaja to hurtowo ( o czym swiadcza opcje kup teraz )
    • grubasek73 Już o 8.00 nigdzie nie było.KRETYNIZM nie promocja 12.01.05, 10:15

Pocałujcie się w nos.
      O 8,00 rano w żadnym kiosku nie było juz Wyborczej.
      To już drugi raz - identycznie było z Imieniem Róży. Polska B nie zasługuje
      widocznie na promocje, w Warszawie będzie pewnie Wyborcza z darmową
      encyklopedią do samego wieczora...

Myślicie, że to PROMOCJA??? Posłuchajcie, co ludzie mówią pod kioskami, kiedy o
      8.00 nie ma już gazety... W ten sposób zniechęcacie do siebie!!!
      I nie przysyłajcie mi oferty, że mogę sobie kupić 1. tom w Waszym sklepie
      internetowym (taką propozycję otrzymałem, gdy nie do kupienia była Wyborcza z
      książką Eco), bo to SKRAJNY CYNIZM...
      • Gość: bonzo W Koziegłowach p/Poznaniem juz o 6:01 nie było IP: *.crowley.pl 12.01.05, 21:17
        W Koziegłowach p/Poznaniem juz o 6.01 nie było w żadnym z punktów sprzedaży
        prasy na osiedlu!!! Dlatego że Panwie z markjetinga i dystryburcyji GW nie
        uczulili kolporterów żeby pobrali więcej egzemplarzy (nic nie nauczyły
        doświadczenia z pierwszych tomów kolekcji). A to takie proste do przewidzenia:
        raz że "za darmo" a w Polsce jak za darmo to jak ktoś wcześniej zgrabnie to
        ujął to i żwir w torebkach będą brali. A po drugie często przy tym samym
        nakładzie panie kioskarki odkładały gazjetkę dla cioci, wujka, kuzyna, córki,
        brata i kogo tam jeszcze ma w rodzinie. W rezultacie na kiosk rzucono aż jeden
        egzemplarz. Można to było przewidzieć...ale potrzeba odrobinę dobrej woli i
        trochę wysiłku
    • Gość: Misiek Re: Encyklopedia w wyborczej - nie opłaca się :-( IP: 217.153.136.* 12.01.05, 10:16
      Kupno wszystkich tomów jest nieopłacalne.
      Na stronie wydawnictwa PWN nep.pwn.pl/zamow/index.php można zamówić
      najnowaszą edycję z 2004 roku po za 693zł (8 tomów, 100tys. haseł), antomiast
      koszt encyklopedii z wyborczej: 2zł + 19*37zł = 705zł. Rachunek jest prosty.
      Poza tym moje subiektywna opinia:
      1. 20 tomów to przesada - za dużo miejsca na półce, za dużo 'żonglowania' przy
      szukaniu haseł
      2.Z którego roku jest edycja gazetowa? W stopce nie ma o tym informacji, czyli
      mogę założyć, że wydanie encyklopedii nie jest z 2004, prawda? Jestem ciekaw
      czy to zamierzone?
      3. Obiektywizm. Encyklopedia jest tworzona przy współpracy z PWN. Jak ktoś już
      wspomniał na forum, niektóre hasła mogą nie być obiektywne - vide Adam Michnik,
      itp. Czas pokaże.
      Generalnie nie jest źle ale mogło być o wiele, wiele lepiej :-(
      • lipa55 Re: Encyklopedia w wyborczej - nie opłaca się :-( 12.01.05, 10:20
        a z którego roku?
        z 1956?

Encyklopedia Gazety Wyborczej składa się z 20 tomów w oprawie twardej, z
        których każdy liczy 800 stron. Zawiera ponad 100 000 haseł i ponad 10 000
        ilustracji. To, co ją wyróżnia, to dodanie do podstawowego zestawu
        haseł "dziennikarskich", związanych z bieżącymi wydarzeniami w Polsce i na
        świecie, jak na przykład "Owsiak, Jerzy". A takie hasła jak "Biesłan" zostały
        dodane na życzenie redakcji "Gazety Wyborczej". Dzięki temu będzie to
        najbardziej "współczesne" wydanie encyklopedyczne na polskim rynku. Zestaw i
        dobór haseł ma charakter w pełni oryginalny i nie stanowi repliki żadnej z
        encyklopedii wydanych nakładem PWN.

a poza tym - dziwne...
        encyklopedia budzi takie emocje, a płyta Mandaryny - nie
        co za kraj
        trudno byc inteligentem
        • Gość: Misiek Re: Encyklopedia w wyborczej - nie opłaca się :-( IP: 217.153.136.* 12.01.05, 11:09
          No właśnie, z którego? Moze byc to np. wydanie PWN-owskie sprzed dwóch, trzech
          lat. Może być i z ubiegłego roku. O tym GW nie wspomniała.
          Co do suplementów GW - pod hasłem alkohol, są nasze chlubne rekordy w ilości
          promili. O ile się orientuję w bieżących wydarzeniach, rekord ten został
          znacząco pobity :-)

ps. kto to jest Mandaryna?
        • Gość: rusek Re: Encyklopedia w wyborczej - nie opłaca się :-( IP: 81.21.195.* 12.01.05, 11:14
          Opłaca się, nie ma żadnej encyklopedii z datą smierci Arafata, a tu jest, co
          oznacza , że rzeczywiście jest aktualna. A poza tym, ludzie, możecie sobie
          zamówić przez internet,tak przynajmniej informuje gazeta. A może będzie dodruk
          tak jak z Imieniem Rózy i po problemie!
      • pinos Re: Encyklopedia w wyborczej - nie opłaca się :-( 12.01.05, 14:00
        Dlaczego nikt jeszcze niepodał relacji ceny Encyklopedii Wyborczej do Wielkiej
        Encyklopedii PWN????

30 tomów, 140 tysięcy haseł, 15 tysięcy ilustracji, 700 map... cena promocyjna
        3663....

myślę, ze 21 tomom bliżej do 30, niż 8????

• Gość: spekulant SPRZEDAM PIERWSZY TOMIK TANIO !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:43
          nabyłem u znajomego kioskarza i teraz bede zbijał szmalec cha cha
          I PROSZE - OFERUJE PIERWZY TOMIK ZA JEDYNE 99 zł i 99 gr - POLECAM !!!
        • Gość: mnm Re: Encyklopedia w wyborczej - nie opłaca się :-( IP: *.chello.pl 12.01.05, 18:17
          A co to za argument? GW wydaje w małym formacie stąd dużo tomów.
    • Gość: Snakepit Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 14:53
      To naprawdę źle że wydanie tej encyklopedii stało się udziałem najlepszego dziennika w Polsce. Dlaczego źle? Otóż sama encyklopedia jest:
      1) za droga
      2) kiepsko wykonana (rozkleja sie!!!)
      3) za duża (21 tomów?!)
      Sam pomysł jest dobry i nawet zapłaciłbym te 705 złotych za 21 tomów ale wykonanie niestety poniżej poziomu. Radziłbym kierować się w doborze firmy wykonującej to przedsięwzięcie standartem ustanowionym przez wykonawcę serii "Literatura XX wieku" (BRAWA DLA POMYSŁODAWCY!). Gazete kupuję regularnie i gdyby nie zaprzyjaźniona kioskarka to dzisiaj zapewne bym jej nie kupił gdyż wywiesiła ona znowu kartonik z napisem "Wyborczej BRAK". Łączę sie w smutku ze stałymi czytelnikami którzy zostali disiaj bez dziennika. REDAKTORZY! Nie zmierzajcie drogą wyznaczoną przez tabloidy! PRECZ Z GRATISAMI! POZIOM TEKSTÓW A NIE PREZENTY - TO SIE LICZY!
      • Gość: rusek Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 81.21.195.* 12.01.05, 15:38
        Rozkleja Ci się?przecież możesz zareklamowac tam gdzie kupiłeś. A jakie
        wykonanie satysfakcjonuje cię? Może w skórzanej oprawie. Sorry, ale już mi
        gardło ściska jak czytam takie komantarze. A co doboru firmy, to ja widze , że
        ta sama. Może do nich z pretensjami, że nie wydali encyklpedii w 40 tomach tak
        jak Literaturę.
        • Gość: snakepit Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 23:23
          Człowieku! Wiesz w jakim kraju żyjesz? Zareklamować? W kiosku?! Ale serio to chodziło mi o to żeby ta encyklopedia była SZYTA a nie klejona. Wiesz co sie z nią stanie za 5-10 lat? Rozpadnie się. A Ty co? Będziesz kupował regularnie? Mnie nie stać ale pewnie bym kupił bo zawartość merytoryczna - wypas. A literaturę chciałbyś w 20 tomach? Dobej lektury nigdy za wiele!
          Pozdrawiam (jak tam gardło:)
      • Gość: weatherwax Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 00:43
        Co ci się rozkleja?! Przecież ona jest szyta nie klejona!
        Jesr wydana na bardzo ładnym papierze, dobra jakość zdfjęć, szkoda że taki mały
        format, ale kiepsko wykonana nie jest, wręcz przeciwnie, bardzo solidnie.
    • klymenystra Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 15:02
      a mi sie podoba :) encyklopedia jest niezle wydana, bardzo ladne zdjecia i
      nawet transkrypcja fonetyczna :) co prawda- nie ja kupuje, a rodzice, ale oni
      sie ze mna zgadzaja. zapewne strace przez to troche kieszonkowego, jednak mysle
      ze warto wydac te 700 zloytych. encyklopedia jest bardzo aktualna.
      a w domu mam tylko taka mala pwn i stara, jeszcze za lat osiemdziesiatych
      rozpadajaca sie kobyle z zsrr. wiec nie generalizujcie, ze ten ped do wiedzy
      jest tylko chwilowy, bo na pewno nie jestm jedyna, ktora uwaza ten pomysl za
      dobry :)
      pozdrawiam
      • Gość: eciepecie Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.01.05, 15:09
        Zauważ, że jakoś nikt nie ocenia negatywnie szaty edytorskiej.
        Pomysł jest naprawdę OK, ale wykonanie dużo gorsze. A jak dobrze poczytasz, to
        zobaczysz, że głównym żalami forumowiczów są: wygórowana cena za kolejne tomy,
        wściekłość z powodu robienia z pierwszego tomu "prezentu", wskutek czego 1 tom
        mają w zdecydowanej większości ludzie, którzy na tym tomie poprzestaną, bo żal
        im będzie tych 37 zł co tydzień na kolejne.
        I co - warto było się rzucać jak szarańcza na tę darmochę? Oczywiście, że nie
        warto było, ale ...
        • klymenystra Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 18:55
          post powyzej mnie krytykuje wydanie :)
          cena jest wysoka, owszem, ale ktos sie spodziewal mniej za tyle tomow i za
          najbardziej aktualne wiadomosci? jasne, ze lepiej by bylo, gdyby wychodzila raz
          na miesiac. i nie popiram tych, kotrzy wzieli pierwszy tom, wiedzac, ze nie
          kupia nastepnych.
          ja sie nie rzucalam na "darmoche" ale uwazam ze warto.
      • Gość: bidna studentka Cena :((((( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 22:43
        Gdyby była trochę tańsza, np 1 tom- 30 zł to bym kupowała :(((((( trochę za
        dużo nie mam aż tyle kasy. obejdę sie smakiem, a szkoda :(((((((
    • kubissimo Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 15:35
      smieszne sa te wasze pretensje o to, ze nie mozna dzis dostac gazety
      smieszne dlatego, ze wszystkie sa tu na forum, znaczy sie dostep do sieci
      macie. a skoro tak, to w czym problem przeczytac sobie gazete w sieci, gdzie
      wlasciwie macie wiecej niz na papierze i za darmo :///

a poza tym troche szacunku dla innych, a nie rzucacie teksty o plebsie i
      motlochu, ktory wezmie wszystko co za darmo. sa ludzie, ktorzy nie maja
      encyklopedii, albo maja jakies nieaktualne starocie, a na zakup jednorazowej
      porzadnej rzeczy ich nie stac. Do tego wezcie pod uwage, ile ludzi w Polsce ma
      dostep do sieci. Dla wielu osob to naprawde jedyna szansa na zakup
      encyklopedii. Jeszcze zrozumiem pretensje do gazety (cena, naklad, dystrybucja,
      jakosc wydania), ale pretensje do ludzi, ze chca cos miec, to juz przegiecie.
      Zwlaszcza, ze gdybyscie dorwali gazete w kiosku, to pewnie tez byscie kupili,
      bez myslenia, ze moze zabraknie dla kogos innego :/
      • szymanka Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 16:44
        A mnie niestety nie udało się kupić. A miałam zamiar właśnie dla encyklopedii
        bo akurat środową gazetę rzadko kupuję.
        Nie mam encyklopedii w domu, jednorazowy wydatek kilkuset złotych to dla mnie
        sporo i pomyślałam, że wreszcie jest okazja żeby encyklopedię zdobyć :-)

Szkoda! Przecież nie będę teraz kupować encyklopedii od drugiego tomu!
        A przecież można było inaczej to zorganizować. Na przykład wypuścić ten I tom
        jako gratis ale przy zakupie II tomu. Naprawdę zainteresowani zakupem całej
        encyklopedii na pewno by się skusili. A tak, założę się, że większość tych co
        zdobyli I darmowy tom, kolejnych tomów juz nie kupi...

I jeszcze kwestia stałych czytelników. Wcale sie nie dziwię, że Ci co kupują
        gazetę codziennie, mają żal do Agory o darmowe dodatki. Sama niejednokrotnie
        nie dostałam gazety własnie z powodu jakiegoś dodatku. Wiadomo, że jak coś jest
        darmo, to polski naród rzuca się na to bez opamiętania. Nieważne czy potrzebuje
        tego czy nie. Pamiętacie pierwsze dodatki w postaci płyt cd? Ludzie nie mieli
        na czym odtwarzać ale brali bo darmo... A ci co kupują Gazetę dla Gazety
        odchodzili z kwitkiem.

Moim zdaniem, następne takie promocje Gazeta powinna starannie przemyśleć.
        Także pod kątem marketingowym. Przecież utrzymanie stałego, wiernego klienta
        jest o wiele tańsze od zdobywania nowego. Tymczasem mam wrażenie, że Gazeta
        robi wszystko by stałych klientów do siebie zniechęcić.
        • Gość: Andrzej Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 12.01.05, 17:26
          Nie martw się - ja się wahałem czy kupić czy nie ale już znam odpowiedź - NIE.
          Dlaczego? Powód dla którego nie bedę tego kontynuował jest prosty - to nie jest
          dzieło obektywne - otworzyłem ją 4 razy w przypadkowych miejscach - na 2 było
          po jednej okładce gazety wyborczej obrazującej dane wydarzenie, na 1 było nawet
          dwie i na jednej nie było żadnej... Przecież gazeta nie jest pismem
          obiektywnym, a w takim razie ta encyklopedia też na pewno nie jest. Szkoda
          tylko, że tak szacowne wydawnictwo jak PWN dało się tak "splugawić"...
          • Gość: NIOMA Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.chello.pl 12.01.05, 17:54
            dorzuce dwa grosze do dyskusji,
            chcialabym kupowac - naprawde, ale cztery w tyg po 37
            złotych to dla mnie za duzo. gdyby byly dwa tomy w
            miesiacu - dalabym rade, ale 4x37 zlotych? niestety,
            dzisiejszy tom mam, kupie jeszcze pozostale na "A" i
            z zalem bede sie musiala pozegnac....
          • klymenystra Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 19:00
            a co z tego, ze daja swoje okladki? na litosc boska, chyba nie jest tak trudno
            nie poddac sie tej domniemanej indoktrynacji wyborczej. teoria spisku- moze
            komisje powolac, zeby to zbadala, hmm?
            pozdrawiam
            • Gość: Andrzej Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 213.199.195.* 14.01.05, 10:41
              a czytałaś treść że nie kończy się tylko na okładkach? są jeszcze opisy tych
              wydarzeń wg wyborczej - dla mnie to jest niestety orwell. To nie jest gazeta
              obiektywna... Choć dobrze że akurat wyborcza go dołączyła do swojej kolekcji -
              dzięki temu go mam:)
          • wij-drewniak Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 19:10
            Rozumiem, że otwierałeś encyklopedię tylko na ostatnich 60 stronach, a nie "w
            przypadkowych miejscach". Bo tylko tam są pierwsze strony Gazety. I cała treść
            ostatnich 60 stron to przedruk z wyborczej
        • kubissimo Re: Encyklopedia w wyborczej 12.01.05, 17:50
          ale wiesz, tu wiele osob mowilo, ze po pierwszym tomie wie, ze nie beda tego
          kupowac
          watpie tez, ze beda ten jeden tom trzymali (no chyba, ze bardzo lubia slowa na
          A), wiec sie spytaj, czy ktos nie chce oddac. mysle, ze znajdzie sie jakas
          dobra dusza :)
        • Gość: me Re: Encyklopedia w wyborczej IP: *.chello.pl 12.01.05, 21:47
          Rzaeczywiście na moim osiedlu już przed ósmą nie było śladu po GW,
          stwierdziłam: no trudno.. i zapomniałam. Około 14 zawitałam do Trfficu w
          zupełnie innej potrzebie i Gazet z Encyklopedia było pod dostatkiem. Zajrzałam
          do EMPIKU - podobnie...
          No więc kupiłam, żeby mieć możliwość obiektywnej oceny i encyklopedia jest O.K.
          Kupować czy nie kupować ???
          W końcu te 150 zł można zaoszczędzić choćby na komórce czy innym wydatku..
          Kupię jednak bo dziecko żadne wiedzy i tyle...
          • Gość: gkaminski Re: Encyklopedia w wyborczej IP: 195.136.189.* 26.01.05, 15:56
            Zgadzam się większością opinii. Po pierwsze nie jest to Encyklpedia na kieszeń
            przeciętnego Polaka zarabiającego circa 800- 1000 zł, po drugie niektóre hasła
            są bardzo skrótowe (Dan Aycroyd),inne mało merytoryczne(słynny juźż Alaskan
            Malamud - pies obronny!!!), ale najważniejsze to jest to, że jest źle wykonana -
            kartki falują ( albo jest to spowodowane złym "falcowaniem" grzbietu lub
            niewłaściwym wysuszeniem i "odleżeniem" się każdego tomu ( powinny być
            sprzedawane raz w miesiącu a nie co tydzień lub np. 2 razy góra) Format jest
            oki, papier też, ilustracje przebarwione ( złe wyciągi kolorowe - szczególnie
            jeśli chodzi o reprodukcje i pejzaże!!!)... ciekaw jestem czy Gazeta czyta
            opinie na "Forum", ja już bym ją dawno wycofał albo reklamował u Drukarza...
      • lunatica "A" jak Allegro 12.01.05, 18:03
        głównie o to chodzi:
        liczba sztuk 5: www.allegro.pl/show_item.php?item=39436915
        sztuk 3: www.allegro.pl/show_item.php?item=39457563
        sztuk 3: www.allegro.pl/show_item.php?item=39455006
        • lunatica "A" jak Allegro - pracownicy Allgero 12.01.05, 18:05
          usuwają aukcje z encyklopedią...
          najdroższa "kup teraz" 36,-
          • Gość: lost Re: "A" jak Allegro - pracownicy Allgero IP: *.wskiz.poznan.pl 12.01.05, 18:54
            Nie rozumiem tych cwaniaczków - kto im kupi pierwszy tom, skoro wielu nie stać
            na pozostałe?
            A jak ktoś chce może od ręki kupić cały komplet w agorowym sklepie internetowym.
            Fakt, zapłaci i za tom 1, ale jak go stać na cąłość, to te 37 zł więcej nie
            zrobi mu różnicy
            • Gość: kas Re: "A" jak Allegro - pracownicy Allgero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:32
              A ja chciałam zbierać, ale jak nie mogłam dostać z gazetą 1 tomu to nie będę
              kupować kota w worku. Mam to w nosie wolę księgarnię.
              • Gość: Rysiooo Re: "A" jak Allegro - pracownicy Allgero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 03:22
                Nie wiem po co Wam ta cholerna encyklopedia i o co te żale. Odkąd mam internet
                prawie nie ruszam słowników i encyklopedii, choć mam ich na półkach sporo. A i
                starzeja sie te wydawnictwa, że hej. Więc nie martwcie się ci, którzy nie
                załapali się na pierwszy tom za darmochę. Ja nawet tego nie szukałem w kioskach
                i pospałem sobie dłużej. He, he... ale ludzie są ambitni :)))))
    • mankut400 a stałych czytelników Wydawca i redakcja mają... 13.01.05, 07:32
      ... (delikatnie powiedziawszy) w nosie.

Już przed 6-tą rano nie można było kupić GW w kiosku na przystanku tramwajowym
      (ani żadnym innym w okolicy). Na szczęście właśnie się rozkładał gazeciarz na
      skrzyżowaniu, gdyby nie to nie miałbym papierowej gazety (a wydanie internetowe
      to jednak "nie to").
      Podobnie było kilka lat temu, gdy na Wigilię dołączono płytę z kolędami (wtedy
      CD to była nowość) i przez całe święta byłem bez aktualnego wydania Gazety.
      Niestety, wk*** mnie, jak GW robi "akcję" kosztem stałych Czytelników.
      Z podsłuchanych informacji wynika, że wielu tych którzy kupiło GW dla
      bezpłatnej encyklopedii ani Gazety nie przeczyta ("Gazeta? wyrzuciłam, bo po
      co"), ani encyklopedii zbierać nie będzie - za akceptowalny i atrakcyjny poziom
      cenowy uznawano (również na tym forum) kwotę 20 do 25 złotych. Do tego dochodzi
      ryzyko: kupisz "prawie wszystkie" wydania, ale zabraknie (na przykład) 7 tomu.
      O wiele lepszym pomysłem byłyby monotematyczne wydania encyklopedyczne - jak
      planowane "Religie świata".

• Gość: mgrinz Re: a stałych czytelników Wydawca i redakcja mają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:18
        ma w nosie i to od dawna
        A AGORZE ZYCZĘ, ABY PRZEZ NASTEPNE 20 TYGODNI MIAŁA ZWOROTY ENCYKLOPEDII OKOŁO
        80%
        niech sie naucza, ze czytelnika stalego sie szanuje, a nie zarzuca rynek
        darmochą nie wiadomo po co!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka