fadziu 15.01.05, 12:30 Dawno dawno temu, czytałem tę książkę. Tylko jakoś nazwisko autora wyleciało mi z głowy... :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asica Re: "Pachnidło" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:34 Suskind Patrick Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: "Pachnidło" IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.01.05, 22:17 Książkę przeczytałam. Jest dobra. Ale... niesmaczna że tak powiem. I przygnębiła mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: "Pachnidło" IP: *.autocom.pl 16.01.05, 10:48 A propos "Pachnidła"...właśnie zacząłem czytać i zastananawiam się jak się wymawia po polsku nazwisko głównego bohatera. "Grenouille" po francusku, a po polsku? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: "Pachnidło" IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.01.05, 12:52 Coś w rodzaju "Grołijj". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: "Pachnidło" IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.01.05, 17:35 Na pewno nie grołijj tylko grenujj jak cos. roznica spora :) Odpowiedz Link Zgłoś
elf Re: "Pachnidło" 16.01.05, 22:24 Skoro nazwisko jest francuskie to raczej trzeba je wymawiać po francusku:) A po polsku to po prostu Żaba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: "Pachnidło" IP: *.autocom.pl 17.01.05, 10:13 Niesamowite! "Nazwisko farncuskie należy wymawiać po francusku"! Muszę to sobie zapisać złotymi zgłoskami. Chodziło mi oczywiście o brzmienie fonetyczne tego wyrazu. Dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś