Dodaj do ulubionych

Sylvia Plath

17.01.05, 09:22
czy ktoś jeszcze interesuje się jej twórczością?
Obserwuj wątek
    • Gość: mysz poszukaj na forum IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 17.01.05, 11:42
      • Gość: Grzech Zobacz w "Wyspach bezludnych" Waldemara Łysiaka - IP: *.cro.citynet.pl 17.01.05, 23:18
        jest tam rozdział jej poświęcony. Napisany białym wierszem. To niby długi
        wiersz, ale i miła "mini-podróż" przez kilka lat życia S.P. Życia krótkiego w
        ogóle.
    • wyciszka Re: Sylvia Plath 24.01.05, 22:04
      s52.w.interia.pl/sylviamp3.htm
      • slonecznawiosna Re: Sylvia Plath 25.01.05, 16:19
        wyciszka napisała:

> s52.w.interia.pl/sylviamp3.htm

Dla zainteresowanych mp3 poetki S.P.

Ściągnęłam parę utworów mp3 ze strony podanej przez wyciszke.
        Uważajcie, ponieważ jeden utwór jest z niespodzianką (nie pisze o wirusach:)
        Mam na myśli wiersz "Mushrooms" (czas: 1:15; plik: 591Kb). Zaczełam go słuchać
        ale jakoś nie mogłam tam uchwycić głosu Sylvi P :) Prawdopodobnie jest to
        kawałek amerykańskiej reklamy radiowej lub wiadomości. Zaoszczędźcie sobie
        czasu i trudu – nie ściągajcie tego :)

Pozdrawiam

Iskierka
      • wyciszka Re: Sylvia Plath 28.01.05, 17:30
        s52.w.interia.pl/sylviamp3.htm
        szkic literacki:Sylvia Plath / Eileen M. Aird. - Edinburgh : Oliver and Boyd,
        1974.
        biografia:Milcząca kobieta : Sylvia Plath i Ted Hughes / Janet Malcolm. -
        Poznań : "Zysk i S-ka", 1998
        Bitter fame : a life of Sylvia Plath / Anne Stevenson ; with additional
        material by Lucas Myers, Dido Merwin and Richard Murphy. - London : Penguin
        Books, 1989.
    • gatta13 Re: Sylvia Plath 25.01.05, 22:11
      Kupiłam niedawno "Przezimowanie" Kate Moses, to książka o Sylvii Plath. Ponieważ mam ją na własność, na razie czytam to, co muszę oddać do biblioteki. Podzielę się wrażeniami po lekturze.
      • kocia_kolyska Re: Sylvia Plath 26.01.05, 09:30
        Gatta13 - skąd jesteś?
        • gatta13 Re: Sylvia Plath 26.01.05, 22:03
          A dlaczego pytasz?
          • kocia_kolyska Re: Sylvia Plath 27.01.05, 11:58
            z ciekawości :)
            • gatta13 Re: Sylvia Plath 27.01.05, 19:59
              Nie będę się dekonspirować na forum. :) Jeśli chcesz, napisz maila. :)
      • Gość: jim Re: Sylvia Plath IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.01.05, 12:42
        Przezimowanie opisuje ostatnie trzy miesiące życia Sylvii, oraz próbuje
        wyjasnić przyczyny rozpadu jej małżeństwa. Autorka dosyć wiernie przedstawiła
        fakty z życia Plath, (czytałam Dzienniki Sylvii Plath i wszystkie prace o niej)
        podobał mi się też klimat książki.
        • lemuriza Re: Sylvia Plath 27.01.05, 10:33
          też właśnie kupiłam "Przezimowanie".
          Możecie cos więcej napsiać o tej książce?
          • karodzaj Re: Sylvia Plath 27.01.05, 20:44
            Mi się podoba ;-) Podczytuję marnując czas przeznaczony na lektury, ale co tam.

Lubię Sylvię Plath. I jako pisarkę i jako poetkę. "Szklany kosz" zrobił na mnie
            olbrzymie wrażenie. Dyskutowałam o nim kiedyś z kolegą, który powiedział mi, że
            to książka o młodej dziewczynie, która chciała się puścić (sic!), ale w końcu
            uległ mojej argumentacji co do wartości i znaczenia tej książki. Dobrze mi robi
            ta powieść na dziwne stany psychiczne.
            "Listy do domu" wydane były dość dawno, ale warto po nie sięgnąć, żeby porównać
            je z "Dziennikami", które opublikowane zostały w zeszłym roku. Obszerne tomisko
            i nienajłatwiejsze w lekturze, ale warte poświęcenia im czasu.
            Co innego poezja Sylvii. Tu osiągnęła absolutne mistrzostwo. "Lady Lazarus' to
            ulubiony mój wiersz jej autorstwa. www.poema.art.pl/site/itm_13969.html
            Inne też są świetne. Mój angielski nie jest na bardzo wysokim poziomie, ale
            zaznaczę, że o wiele lepiej czytać poezję Plath w oryginale ;-)

Fanom SP polecić należy ciekawą biografię jej i jej męża, pisaną przez pryzmat
            ich (a szczególnie jego) wierszy. "Sylvia PLath i Ted Hughes" Eriki Wagner.

Kilka zdań o Sylvii (niezbyt wiele) znaleźć można u E.Jong w "Strachu przzed
            pięćdziesiątką" <dobra książka>.

pozdrawiam.
            • Gość: sakra suka Re: Sylvia Plath IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.05, 00:05
              ja polecam "Szklany klosz"
              jest niesamowity...pozdr
            • sumire Re: Sylvia Plath 17.03.05, 11:17
              A mnie się jakoś bardziej podoba taki zbiorek opowiadań, "Upiorny Jaś i Biblia
              snów", niż "Szklany klosz".
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Sylvia Plath 29.01.05, 12:04
      > czy ktoś jeszcze interesuje się jej twórczością?

oczywiscie.
      wracam do niej bardzo czesto.
      nie tylko do niej zreszta - dla mnie to nierozerwalna trojca: sylvia, anne i
      ted. kazde inne, kazde wspaniale.
      • lemuriza Re: Sylvia Plath 17.03.05, 10:29
        Jestem w trakcie czytania "Przezimowania" i jestem zachwycona tą ksiązką.
        Poniewaz lubię kobiety depresyjne i ksiązki o nich:), kupiłam "Przezimowanie"
        Nie musicie lubic Sylwii Plath, żeby polubić tę książkę.
        Ona ma niewiarygodny klimat - cos jak "Godziny" albo "Pani Dallowy". Ale trzeba
        poczytać, zeby to poczuć.Moses wspaniale oddaje emocje Sylwii i jej zmagania
        zżyciem po rozstaniu z męzem.
        Zachęcam gorąco.
    • nighthrill Re: Sylvia Plath 17.03.05, 14:57
      A ja czytałam "Dzienniki" i , faktycznie, chwilami nużące, chwilami trudne w
      odbiorze, ale niesamowicie klimatyczne...Polecam. "Przeziemowanie" Zamówiłam ze
      Świata Książki ze trzy miesiące temu i wciąż mi nie przyszło...A jestem ciekawa
      tej książki.
      • lemuriza Re: Sylvia Plath 18.03.05, 10:01
        to interweniuj, może coś pogubili w zamówieniach - mnie tak się raz zdarzyło:).
        jestem pewna,ze "Przezimowanie" będzie Ci sie podobać. Są momenty dłuzyn, ale
        za to sa takie fragmenty, ze rekompensują te dłuzyzny z nawiązką.
        Jak dla mnie ogromnie "klimatyczna" książka.
        jak przeczytasz to podziel sie wrażeniami.
        • lemuriza Re: Sylvia Plath 18.03.05, 17:09
          a czy ktos oglądał film pt. Sylvia?
          • Gość: samy_jo Re: Sylvia Plath IP: *.chello.pl 18.03.05, 18:44
            ja oglądałam niedawno, trochę sie zawiodłam, za mało psychologii postaci, no i
            Gwinet Paltrow trochę słaba w roli Sylvi
    • meteorah Re: Sylvia Plath 29.03.05, 19:22
      Oglądałam "Sylvię", jestem pod wrażeniem.
      Nie przepadam za Gwyneth P., hm, właściwie to jej nie lubię(moim zdaniem jest
      przereklamowana jako aktorka), ale w roli Sylvii mnie zaskoczyła-pozytywnie
      oczywiście. Oglądajac film wczułam się w życie SP, jej rozdarcie między rolą
      matki i artystki, kobiety zdradzanej i okłamywanej przez ukochanego mężczyznę,
      walczącej o prawo do swojego szczęścia...po filmie złapałam doła. Rozumiem
      Sylvię jako matkę, ale jej zachowania w finale nie rozumiem.
      Zaczytywałam się jej "Listami..." w liceum. Utożsamiałam się z nią, a teraz
      pewnie zabiorę się za jej "Przezimowanie"- tak gorąco polecacie.

"Z warg moich(...) purpurowe róże"
      • Gość: Hubi Re: Sylvia Plath IP: 213.199.193.* 29.03.05, 19:37
        Nie jej, ale o niej :)
        Ksiazke napisala Kate Moses, ale siegnac warto.

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka