Dodaj do ulubionych

Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki?

IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.05, 23:31
Jak zachęcić do czytania kryminałów?
Przeczytałem Grahama Greena "Ten trzeci mężczyzna"
i stwierdziłem, że interesuje mnie tylko rozwiązanie
zagadki. Słowo zupełnie się nie liczyło, ślizgałem
się niejako po nim.
Jakie wy macie doświadczenia z tego typu literaturą?
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 18.01.05, 11:26
      Czytałam Krajewskiego: Śmierć w Breslau i Koniec świata w Breslau - podobało mi
      się.
    • Gość: zafka Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.belchatow.sdi.tpnet.pl 18.01.05, 12:07
      Jeśli język jest taki ważny dla ciebie to polecam książki Fred Aster i Donny
      Leon, a jeśli intryga to przede wszystkim Ludlum i książka "Władca Ocean Park" -
      niestety autora nie pamiętam.
      Spokojnie też mogę polecić "Śmierć w Lizbonie" - Wilson Robert.
      No i Aghata Christie.
      • lalka_01 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 18.01.05, 12:11
        "Wladce Ocean Park" popelnij niejaki Stephen Carter, ale mnie sie niespecjalnie
        podobala.
    • lalka_01 Moze sprobuj Szwedow ;-) 18.01.05, 12:08
      Henning Mankell i Hakan Nesser. Pierwszy bawi sie przy okazji w socjologa,
      drugi w psycholga.
      • szwedzka Re: Moze sprobuj Szwedow ;-) 22.01.05, 12:14
        Nie ujmując nic Mankellowi i Nesserowi, jeśli chodzi o Szwedów, polecam przede
        wszystkim kryminały pary autorskiej Maj Sjöwall i Pera Wahlöö. 40 lat mija, jak
        zaczęli je pisać, a nie zestarzały się ani odrobinę. Niestety z 10-tytułowej
        serii po polsku ukazały się tylko cztery tytuły: "Śmiejący się policjant", "Jak
        kamień w wodę", "Człowiek z Säffle" i "Zamknięty pokój", na dodatek nie po
        kolei (są to odpowiednio części 4,5,7 i 8). A chronologia jest ważna, bo poza
        zagadką kryminalną autorzy wprowadzili tło społeczne, w tym życie prywatne
        policjantów. Tę tradycję kontynuuje Mankell, a W.A.B. kontynuuje tradycję
        wydawania książek nie po kolei. Można to jeszcze zrozumieć przy pierwszym
        tytule: pewnie tłumaczka wybrała tytuł z serii, który jej zdaniem był najlepszy
        czy najbardziej nagradzany, więc najłatwiej namówić na nie wydawnictwo, które
        (jak większość) na literaturę szwedzką patrzy z obrzydzeniem. Tymczasem książka
        się sprzedała, wydawnictwo zarobiło, więc wydało część pierwszą i szóstą. Teraz
        pewnie będzie trzecia albo ósma.

Paweł
        • Gość: Janeczek Re: Moze sprobuj Szwedow ;-) IP: 195.136.112.* 04.03.05, 10:13
          Drogi Pawle, w pełni się z tobą zgadzam, choć szczerze mowiąc średni kojarzę
          Nessera. Sjöwall/Wahlöö to rzeczywiście niedościgniona klasyka, dobrej ksiązki
          sensacyjnej. Cały ten nowy nurt, wszelkiego rodzaju Landlumy czy jak im tam, to
          taśmowe, mechaniczne pisanie o niczym i w fatalnym stylu. Pozdrawiam
        • szwedzka Re: Moze sprobuj Szwedow ;-) 25.03.05, 23:45
          No i proszę, jak trafiłem. Najnowsza książka Mankella na polskim rynku "Biała
          lwica" jest trzecia z serii o komisarzu Wallanderze.
          I może jeszcze taka smutna refleksja: nie wiem, czy ktoś zwraca uwagę na daty
          publikacji oryginałów, ale to jest seria, która mogła się ukazać w Polsce
          dziesięć lat wcześniej. Na nieszczęście dla tych, którzy Mankella lubią,
          Mankell pisze po szwedzku, a wydawców nie interesowało, czy to dobre książki,
          tylko że nie zostały napisane w języku języków.

Paweł
    • Gość: Rumburak Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.05, 16:03
      Dzięki za Wasze propozycje i opinie.
      Chyba jednak wielu z tego forum
      nie czyta kryminałów.
      • axxolotl Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 22.01.05, 17:12
        Ja lubie kryminaly/thrillers/horrory, ale bardzo rzadko czytam, bo....nie umiem
        ich czytac. Po przeczytaniu kilkanastu pierwszych stron czytam zakonczenie, bo
        juz na poczatku po prostu 'musze' wiedziec jak to sie skonczy, bo inaczej mi to
        zyc nie daje :) Nie ma sensu czytac tak ksiazki, nie? Z innymi tak nie mam,
        tylko z tymi.
        • yanga Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.03.05, 18:28
          Dlaczego nie ma sensu? Ja też zaglądam na koniec, żeby potem w spokoju podążać
          za rozumowaniem autora, analizować konstrukcję książki, tropić ślady mordercy.
          Bardziej interesuje mnie warsztat pisarza i tło obyczajowe niż odpowiedź na
          pytanie, kto zabił. Nie lubię się do tego zwyczaju przyznawać, bo mało kto to
          rozumie.
    • karodzaj Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 22.01.05, 17:21
      Książki, o które pytasz nie należą do moich "najulubieńszych", ale myślę, że
      ciekawe sa:

-Dennis Lehane "Wyspa skazańców"
      -Fred Vargas "I wstali z martwych"
      -Boris Akunin i książki o Eraście Fandorinie

-a przede wszystkim "Złodziejka" sarah Waters
      • Gość: liberte Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 24.01.05, 08:28
        Witam, gdy już jesteśmy przy temacie kryminałów, to chciałabym zapytać
        czy "Koronacja" Borisa Akunina to ostatnia część przygód Fandorina???
        Z góry dzięki za odpowiedź.
      • Gość: wodzu Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.vancargo.com 03.03.05, 12:17
        caleb carr - "alienista" - tytuł jet mylacy, ale ksiazka dobra
    • r.misza Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 24.01.05, 08:50
      Z polskich czytałem ostatnio i mi się b. podobały : Śmierć w Breslau
      Krajewskiego i Zbrodnia prawie doskonała Niemirskiego. Odrodzenie polskiego
      kryminału? Z zagranicznych ostatni Forsyth.
    • Gość: remedios Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.ssmb.com 24.01.05, 10:57
      Właśnie skończyłam "Śmierć w Breslau" Marka Krajewskiego. Polecam. Dobrym
      kryminałem jest tez "Piąta kobieta" Henniga Mankella.
      • Gość: kopytko Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.01.05, 14:21
        Jeśli chodzi o Śmierć w Breslau dużo lepsza "zabawa" jest gdy zna się
        współczesny Wrocław. Chodzi mi o to,że można porównać opisy autora ulic, placów
        z początku XXw. do tego, co się obecnie zna i gdzie przebywa. Miałam frajdę
        czytając tą książkę. :)
    • Gość: Stryker Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 18:11
      Kiedyś zachwycał mnie Ira Levin ale on pisze bardzo mało bo co 7 lat i to nie
      zawsze kryminały. Ale nie o nim chciałbym tutaj napisać. Polecam ci gorąco
      Trylogie nowojorską Paula Austera. Główny bohater podszywa się pod prywatnego
      detektywa. Na pierwszy rzut oka jest to kryminał, ale już po kilkunastu
      stronach przekonujemy się, że... Świetna pozycja dla ludzi lubiących
      psychologię.
    • larix17 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 30.01.05, 22:47
      Autorzy dobrych kryminałów wg mnie to Ian Rankin (z 15 książek o inspektorze
      Rebusie Zysk i s-ka wydał 5; oczywiście nie po kolei), Dick Francis i P.D.
      James. Słyszałam, że dobry jest Robert B. Parker. Lubię też Akunina (wolę cykl o
      Fandorinie niż o mniszce Pelagii) i Marininę oraz Donnę Leon. Kryminały tych
      autorów czytam ostatnio. Muszę też przyznać, że najbardziej mnie interesuje
      rozwiązanie zagadki i czytam szybko, rzeczywiście czasem "ślizgam się po
      tekście". Do niektórych książek zresztą wracam, np. do książek Rankina o
      Rebusie, bo tam ważny jest też klimat, który tworzą drobne szczególiki,
      niezauważone przy pierwszym czytaniu.
      Kasia
    • mija10 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 30.01.05, 22:54
      Niezbyt często czytam kryminały, ale "popełniłam" kilka powieści kryminalnych
      Borysa Akunina. Może zaczniesz od Lewiatana? Pierwsza strona i od razu 9 trupów,
      ale intryga niczego sobie. Inne też zostały przetłumaczone na polski, może coś
      wybierzesz?
    • ariwederczi Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 31.01.05, 17:20
      Polecam Harlana Cobena!
    • Gość: mica 1 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.VR2.NYC4.broadband.uu.net 03.02.05, 00:03
      Sprobuj Alistera McLean "Sila Strachu",H.Cobene - wszystko co jest
      dostepne,Dominick Diunne "Season in Purgatory" ( nie znam polskiego
      tytulu ),Joe Kellerman wszstie pozycje.Nie wiem czy na polskim rynku sa
      tlumaczenia Nelsona DeMille,jezeli tak to czytaj bo niezle. Pamietam kiedys
      pisal niejaki Joe Alex ("Cichym Scigala go Lotem", "Pieklo jest w
      Nas"),podejrzewalam , ze pod tym pseudonimem ukrywal sie Slomczynski, doskonaly
      tlumacz literatury angielskiej chyba ostatnie tlumaczenie Hamleta"zrobil-
      swietne.Tym niemniej kryminaly tez mu wychodzily.Jest jeszcze mroczny Denis
      Lehane , ostatnio sfilmowano jeg "Mroczna Rzeke"(?).
      • kika9 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 04.02.05, 14:53
        A ja ci polecam "Lod" Wladimira Sorokina - jak okreslila te ksiazke
        M.Miziuro "poetycki triller" doprawiony elementami fantastyki. Swietna ksiazka!
      • yanga Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.03.05, 18:31
        Słomczyński joealexami zarabiał na życie, żeby móc w spokoju tłumaczyć
        Szekspira. Jako jedyny z polskich tłumaczy przełożył wszystkie jego dzieła, ale
        jego przekłady nie są najnowsze. Po nim był Barańczak.
    • Gość: marek Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:23
      > Jak zachęcić do czytania kryminałów?
      > Przeczytałem Grahama Greena "Ten trzeci mężczyzna"
      > i stwierdziłem, że interesuje mnie tylko rozwiązanie
      > zagadki. Słowo zupełnie się nie liczyło, ślizgałem
      > się niejako po nim.
      > Jakie wy macie doświadczenia z tego typu literaturą?
      jeśli interesuje cię przede wszystkim intelektualna przygoda i klasyczny
      kryminał to jedynym wyjściem jest zacząć od absolutnej klasyki czyli naszego
      Słomczyńskiego/Joe Alexa. Jeden przeczytasz i zostaniesz jego fanem
    • Gość: Myszor Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 04.02.05, 22:26
      Agata Christie oczywiście i Harlan Coebn - dla mnie rewelacyjny :)
      • Gość: noida Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:32
        A dla mnie Joe Alex jest prawdę mówiąc nudnawy. Harlan Coben ponoć nudzi się po
        którejś z kolei części napisanej wg. tego samego schematu, ale to tylko
        powtarzam czyjeś opinie z innego wątku, bo sama nie czytałam. Ja polecam za to
        z całą odpowiedzialnością Heininga Mankella (nb. do tego, kto pisał o
        szwedzkich kryminałach- dzieki! zaraz się za nie zabiorę, jeśli mówisz, że
        podobne w klimacie, bo klimat świetny :-). Iana Rankina i Rebusa też lubię, ale
        książka jest zdecydowanie gorzej napisana.
    • Gość: sensey thrillery IP: *.pl / 193.24.200.* 05.02.05, 17:20
      Robert Ludlum- Przesyłka z Salonik, Protokół Sigmy
      Joe Alex- Jesteś tylko diabłem
      Bernard Cornwell- wszystko
      Philip K. Dick- Ubik
    • Gość: Misia72 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.05, 22:34
      Rumburak, widze ze piszesz z Niemiec:-)
      Polecam Ci dwa kryminaly hiszpanskie, dostepne po niemiecku:
      "Die Augen eies Mörders" Antonio Munioz Molina
      "Der Schatten des Windes" Carlos Ruiz Zafon
      Oba tak niezwykle napisane, ze zaciera sie zupelnie granica miedzy popularna
      literatura kryminalna, a literatura piekna najwyzszych lotow!!
    • eulalija Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.02.05, 15:49
      Podobają mi się thrillery/kryminały/sensacje/fa ntastyka (właściwie wszystko w
      jego książkach występuje po trochu) D.R.Koontz'a. Na polskim rynku ukazało się
      ich sporo, pewnie ok. 40 tytułów ("Szepty" zostały nakręcone ale książka jest
      lepsza, ekranizacja "Opiekunów" - nawet chyba dwie ekranizacje to całkowita
      porażka). Większość z wymienionych wyżej też czytałam ale do Koontz'a wracam.
      Co do Alex'a to faktycznie pisał te kryminały Słomczyński, było ich chyba
      osiem. Podobało mi się "Cichym ścigałam go lotem". Nie mam problemu z czytaniem
      kryminałów, nie prześlizguję się w oczekiwaniu na rozwiązanie, ale to wynika z
      wieloletniego nawyku czytania od początku, do końca i dokładnie.
      • Gość: kameleon super Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.devs.futuro.pl 01.03.05, 16:46
        SIMENON-wszystko
      • Gość: kameleon super Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.devs.futuro.pl 01.03.05, 16:48
        jonathan trench-czeka na mnie tina
      • Gość: kameleon super Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.devs.futuro.pl 01.03.05, 16:53
        a najlepiej jest wypozyczyc cos z biblioteki , przeczytac ,a przed oddaniem
        napisac na pierwszej stronie olowkiem kto zabil,np.zabil larry johnson.zawsze
        tak robie-ale zabawa.polecam wszystkim!!
        • pilulka Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 01.03.05, 20:47
          No zabawa przednia!!! :( Gratuluje inteligencji.
    • ariwederczi Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 01.03.05, 18:00
      Harlan Coben
    • maedel Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 01.03.05, 18:33
      Polecam autorów:

- Robert Goddard
      - P.D. James
      - Patricia Cornwell
      - J.M. Cain
      • monikate Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 01.03.05, 21:04
        O, widzę, że ktoś lubi Roberta Goddarda. Też polecam!
        • maedel Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 01.03.05, 21:20
          monikate napisała:

> O, widzę, że ktoś lubi Roberta Goddarda. Też polecam!

O! Wreszcie jakaś osoba, która też go czyta. :)
          Przeczytałam wszystkie jego powieści. Ulubiona to "Malowanie ciemności", a
          najmniej lubię "Przemiany".
          A Twoje?
          Pozdrawiam!
          • monikate maedel! 01.03.05, 22:09
            Też wszystkie przeczytałam! Pożyczałam, niestety. Żadnej nie udało mi się
            kupić.
            Chyba najbardziej lubię "Zbyt późno" ("Past caring"), debiut Goddarda zresztą.
            Tydzień temu skńczyłam ją po raz 2-gi czytać. Z wielką przyjemnością. Intryga
            sensacyjna była mi już znana, lecz nie tylko o nią chodzi w powieściach
            Goddarda. Tło obyczajowe, "angielskość"... (polecam też Goddarda w wątku
            Literatura angielska). B. lubię "Malowanie ciemności"! I "Cienie przeszłości".
            "Przemiany"-nie kojarzę w tej chwili tytułu z akcją, możesz przypomnieć?
            Moim zdaniem słabą książką Goddarda jest "Ucieczka spod Obłoków".
            Też Cię pozdrawiam!
            • maedel Re: monikate :) 01.03.05, 22:26
              "Zbyt późno" też czytałam 2 razy, choć troszkę mnie drażniła obecność tam
              Churchilla, a konkretniej mieszanie postaci historycznych do akcji. Ale jak
              czytałam ją drugi raz to już mnie to nie drażniło. :))) Swietnie napisana
              książka!
              Właśnie to lubię u Goddarda, że to nie jakaś głupawa historyjka, ale zawsze
              świetnie obmyślana intryga, tło historyczne bez zarzutu, świetny rys
              psychologiczny postaci i malownicze opisy akcji, ludzi, otoczenia. Mnie się to
              świetnie czyta! :)
              Niedawno przeczytałam poraz drugi "Pożyczony czas", "Cienie
              przeszłości", "Ucieszkę Spod Obłoków", "Zamknięty krąg", "Uchwyconą w światło"
              i "Bez śladu" - i znów czytało mi się to super, mimo, że wiedziałam kto i
              dlaczego był winny, itd. Po prostu barwny język tych powieści mi bardzo
              odpowiada, działa na wyobraźnię.

monikate napisała:
              >
              > "Przemiany"-nie kojarzę w tej chwili tytułu z akcją, możesz przypomnieć?

Sorrki, za literówkę - książka ma tytuł "Przemiana". Dzieje się w I poł. XVIII
              w. - pewien wytwórca map ma przewieźć do Amsterdamu tajemniczą przesyłkę, która
              stanie się sprawcą kłopotów... Tak jak wspomniałam - najmniej mi się podobała.

P.S. Na wiosnę ma wyjść kolejna powieść Goddarda. :)
              • monikate Re: monikate :) 01.03.05, 22:38
                Wygląda na to, że jednak wszystkich powieści Goddarda nie czytałam. Nie
                znam "Przemiany". Ale skoro twierdzisz, że jest to słabsza książka...
                Jaka powieść Goddarda wyjdzie na wiosnę??? Nie mogę przegapić.
                W pełni zgadzam się z Twoją charakterystyką powieści Goddarda! :))))
                • monikate Re: monikate :) 02.03.05, 16:14
                  Wznowić Goddarda, wydawcyW Plijssss!!!
                • maedel Goddard 02.03.05, 16:34
                  monikate napisała:
                  > Jaka powieść Goddarda wyjdzie na wiosnę??? Nie mogę przegapić.
                  >
                  Prószyński i s-ka ma wydać "Days without numbers". :)

Najbardziej denerwujące jest to to, że wydawnictwo Reader's Digest wydało inną
                  powieść Goddarda - "Cena tajemnicy" w okrojonej wersji (coś ok. 100 str)....
                  Nawet nie chcę tego czytać... Nie wiem, czy Prószyński i s-ka zdobędą prawa do
                  wydrukowania całej tej powieści, a nie jakiś skrawków jak zrobiło to Reader's
                  Digest.

Swoją drogą w Anglii ukazały się już kolejne najnowsze powieści
                  Goddarda : "Play to the end" i "Sight unseen". Ech, ciekawe, kiedy ukażą się w
                  Polsce.
                  • mathias_sammer Re: Goddard 02.03.05, 16:47
                    Z glowy (poza klasyka w postaci Chandlera- mam wszystkie ksiazki) wymienie
                    Kehrera, Ray'a Bradbury i Chrisa Güskena.

M.S.
                    • monikate Re: Goddard 02.03.05, 18:13
                      To dorzuciłabym jeszcze kryminały=powieści Rossa McDonalda.
                      Wszystkie wzowić!
                      Goddarda wzowić!
          • czarna_mamba_85 Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.03.05, 15:12
            zdziwilo mnie troche, ze malo kto poleca Agathe Christie, Gardnera (Perry Mason
            the best :)) czy tez Conan-Doyla
        • yanga Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.03.05, 18:34
          Też lubię Goddarda! Nawet zachęcił mnie do podróży na Maderę - wszystko się
          zgadzało! Mam wszystkie jego książki.
          • monikate Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.03.05, 19:46
            Yanga, jakże Ci zazdroszczę! I posiadania wszystkich książek Goddarda i tej
            podróży na Maderę. Przyokazji: drogo takowa rajza wychodzi? Pozdrawiam
            serdecznie!
            • yanga Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 06.03.05, 20:48
              No tanio nie było, ale kwitły jacarandy (wielkie drzewa o kwiatach w
              kolorze "milka") i ja wiem, że Goddard to nie żadna wielka literatura, ale z
              przyjemnością chodziłam po śladach tego... no... bohatera "Zbyt późno"
              (nazwiska nigdy się mnie nie trzymały). Widać, że pisarz rzetelny, bo wszystkie
              realia się zgadzały. A wiesz, o czym jeszcze marzę? (Ale to z wielu względów
              nierealne) O podróży do Kornwalii po śladach Daphne du Maurier. Ona zresztą
              napisała też monografię Kornwalii - bardzo ciekawą, cytowaną w poważnych
              publikacjach. Niestety w Polsce nikt nie chce wydać.
              • monikate Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 07.03.05, 15:37
                Buuuu... A jechałaś indywidualnie, czy z jakowymś biurem podróży? Nigdzie nie
                wpadła mi w oczy oferta dotycząca Madery. Podróż do Kornwalii wydaje się
                łatwiejsza (cenowo choćby)do zrealizowania!
                Goddard cudny jest! Człowiek podczas swego ziemskiego żywota musi jeść różne
                potrawy, coby zaspokoić potrzeby swojego organizmu. Tak samo jest z czytaniem
                literatury. Moja mama mawia: "nie można żyć samym Szekspirem".
                Ponieważ b. niedawno czytałam ponownie "Zbyt późno", to informuję, że narrator
                zwał się Marcin Radford. A postać, którego zagadki życia tropi i wyjaśnia to
                Edwin Strafford.
                Jak najbardziej jestem za tym, aby wznowić wszystko, co napisała Daphne du
                Maurier!
                • yanga Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 07.03.05, 18:26
                  Jechałam z biurem podróży TUI Deutchland, ale załatwiałam przez polski oddział.
                  Poszukaj informacji na forum turystyki, tam są bardzo mili i kompetentni
                  ludzie. Tylko żeby było śmieszniej, o Maderze jest pod Hiszpanią, też dlatego,
                  że tak się zgadało (jak tutaj). Zdawało mi się, że można już lecieć z Polski,
                  ale się myliłam. Myśmy lecieli z Berlina. A co do Kornwalii, przypuszczam, że
                  koszt byłby znacznie wyższy, bo i wyjazd indywidualny, a w Anglii podróże i
                  hotele są pierońsko drogie. Poza tym trzeba by mieć samochód i umieć jeździć
                  lewą stroną, bez samochodu nic się nie zobaczy. A ja nie mam prawa jazdy, a
                  ostatnio także samochodu (ukradli). O tym, żebym męża tam wyciągnęła, nie ma
                  mowy, to nie dla niego klimat. Dla mnie też nie, ale ja mam motywację.
                  Rozważałam już opcję, żeby płynąć z Francji prosto do Fowey albo St Yves, ale
                  wszystko to jest poza moim zasięgiem, urlop dawno zaplanowany, na więcej nie
                  mam czasu ani kasy.
                  • monikate Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 07.03.05, 19:26
                    Yango, dziękuję za informacje! Przeczytałam Twój wątek na forum Turystyka,
                    najważniejsze wiem. Yyy... oprócz czytania mam apetyt na podróż literacką. Nie
                    wiem, czy z kolei Madera będzie dla mnie w tym roku realna. Bardziej Kornwalia
                    (mam do kogo pojechać-hrabstwo Devon, a to tuż obok), ale te rozważania
                    faktycznie pasują do innego forum.
                    Pozdrawiam, monikate
      • sajgonetka Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 18.03.05, 12:57
        Patricia Cornwell
        Marry H.Clark
        Robin Cook
        Agatha Christie
        Masterton
    • Gość: tess Re: Jeżeli dobry thriller - to jaki? IP: *.devs.futuro.pl 18.03.05, 16:37
      Polecam:
      "Trzeci bliźniak" Ken Follett
      "Impuls" Michael Weaver
      "Patrz, jak Jane ucieka" Joy Fielding

Pzdr.
    • Gość: GRG Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.autocom.pl 08.04.05, 21:10
      Dobry kryminał? Tylko Chandler!
      • kaiserka Jesli to tylko Chandler - zgadzam sie z GRG n/tx 11.04.05, 20:43
      • staua Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 13.04.05, 17:14
        To prawda, tez ostatnio zachwycam sie Chandlerem, jego jezyk przypomina mi sposob mowienia
        pewnego kolegi (ale chyba to kolega naczytal sie Chandlera), a stopien komplikacji i nieustannie
        sarkastyczny Marlowe tez sa nie do podrobienia.
        Z klasykow lubie Agate Christie, ale chyba wszystko juz przeczytalam.
        Simenon jakos srednio mi sie ostatnio podoba. Dla rozrywki mozna poczytac Lilian Braun o kocie.
        Nieznosna jest natomiast Mary Higgins Clark.
    • kawa_malinowa Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 08.04.05, 23:13

"Próba sil" Cathy Cash Spellman
      • Gość: noida Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:35
        Absolutnie polecam duet Sjöwall/Wahlöö. Niedawno skończyłam "Śmiejący się
        policjant." Można kupić na allegro za grosze (kupiłam 2 książki w sumie za 7
        zł). Swoją drogą to ciekawe, naród taki niby spokojny, tolerancyjny i ułożony,
        a kryminały są tak mroczne i złowieszcze, że aż się wierzyć nie chce. Skania
        zdecydowanie nie wygląda na miejsce, gdzie bestialsko mordowane są staruszki i
        latają szaleńcy z siekierami. A jednak coś w tym musi być...
        • inblanco Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 09.04.05, 14:13
          Komisarz Beck to mój faworyt :) Choc dzielnie z nim walczy o miejsce inny Szwed Wallender. Duet Sjowall/Wahloo jest znakomity. Zastanawiające dlaczego wydano tylko trzy czy cztery powieści po polsku... Ja chcę więcej!
          Pzdr
          • Gość: noida Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 15:29
            Rewelacyjne są te dialogi między policjantami :-) Na razie moim faworytem jest
            chyba Kollberg, ale Beck i Ronn walczą o drugie miejsce. Nawet gburowaty
            Larsson ma swój urok ;-) A Wallander to inna bajka... też go uwielbiam. W ogóle
            w moim sercu znalazło się miejsce dla zastanawiająco dużej liczby detektywów
            policji z problemami.
            Ja też chcę więcej! Mankella i Sjowall/Wahloo (chociaż w tym drugim przypadku
            obawiam się, że nie ma na co liczyć). Może jak będziemy się tak domagać, to się
            kiedyś doczekamy?
            • inblanco Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 10.04.05, 17:14
              Kiedyś napisałam do WAB emaila z pytaniem o kolejne powieści Mankella i zapytałam również, czy nie byliby zainteresowani wydaniem powieści S/W. Otrzymałam bardzo miły list, z podziękowaniem za wskazówkę i obietnicę, że przy najbliższym wyjeździe ichniego agenta do Szwecji bedą rozważac ten problem. Alez się ucieszyłam! Rozważają już dwa lata ... Ten problem chyba ich przerósł ;( Chyba wcześniej przyjdzie mi nauczyć się szwedzkiego ... :)
              Pzdr
              • szwedzka Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? 10.04.05, 18:10
                A to dostałaś bardzo interesującą odpowiedź, zważywszy na fakt, że w
                dzisiejszych czasach nie trzeba ruszać się zza biurka, żeby podjąć decyzję o
                wydaniu książki, zakupić i opłacić prawa do niej. Może w W.A.B. nie wiedzą, kim
                są ci Sjöwall i Wahlöö i agent miał się rozejrzeć, czy to jacyś nowi autorzy
                warci opublikowania :-) Choć bardziej prawdopodobna jest wersja, że Cię po
                prostu zbyli. W.A.B. z definicji nie interesuje się literaturą szwedzką.
                Wydawanych przez nich autorów szwedzkich, Axelsson i Mankella, zawdzięczamy
                tłumaczce, pani Thylwe, którą ktoś kiedyś określił mianem "kobiety czołgu": ma
                swoje sposoby, żeby zmusić wydawnictwo do wydania tego, co ona chce
                przetłumaczyć. A nie widać, żeby W.A.B. zamierzało wyjść poza tę dwójkę. Dobrze
                chociaż, że jest szansa, że Mankell będzie w całości po polsku, ale obecnie
                Szwecja "kryminałem stoi" i jest jeszcze paru ciekawych autorów, np. w ogóle u
                nas nieznany Åke Edwardsson, który pisze podobnie do Mankella (jego kryminały
                rozgrywają się z kolei w Göteborgu) i obok Mankella i Nessera okupuje czołówki
                list bestsellerów. O sile szwedzkiego kryminału niech świadczy fakt, że na
                niemieckim E-bayu w kategorii książki jest osobny dział: skandynawskie
                kryminały. To jest zresztą może rozwiązanie dla nieznających szwedzkiego, a
                znających niemiecki: Niemcy tłumaczą bardzo dużo szwedzkiej literatury, po
                niemiecku jest cały Mankell, Nesser, cała seria powieści Sjöwall/Wahlöö, więc
                jeśli ktoś zna niemiecki, to sięgać tam.

Paweł
                • wqrwiony Porwanie w Tiutiurlistanie 10.04.05, 18:32
                  • noida Re: Porwanie w Tiutiurlistanie 11.04.05, 17:38
                    Można też czytać po angielsku, oni co prawda chyba też wszystkiego nie
                    przetłumaczyli, ale przynajmniej część się nie pokrywa.
                    Bo na razie następny w kolejce do nauczenia się mam język grecki, a szwedzki
                    zajmuje dalsze miejsca, więc na razie trzeba się podpierać innymi językami...
                • Gość: noida Re: Jeżeli dobry kryminał/thriller - to jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:10
                  Sprawdzilam, duet Sjowall/Wahloo mozna dostac na amerykańskim Amazonie, również
                  Mankella dużo większy wybór niż w naszej ojczyźnie. Na niemieckim też jest, ale
                  drożej.
                  Fani szwedzkich kryminałów łączcie się!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka