Dodaj do ulubionych

georges perec "rzeczy "i ....

IP: *.pool.mediaWays.net 31.05.02, 12:02
"wspomnienia z dziecinstwa" - czy te tytuly ukazaly sie w Polsce i kiedy. Moze
ktos chcialby sprzedac?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: georges perec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 13:35
      Tylko "Rzeczy" - 30 lat temu. Nie sprzedam.
      • Gość: Nu! Re: georges perec IP: *.polsl.gliwice.pl / *.bmj.net.pl 31.05.02, 20:03
        Kupisz "Rzeczy " w antykwariacie... To miało spory nakład. Ja 2 razy pod rząd na to trafiłem i ... kupiłem. (3zł)
        I ukazała się jeszcze jakaś inna książka. I inna ma się ukazać (może jest w księgarniach). Jej reklamę widziałem w Literaturze na Świecie.
        I oczywiście bardzo dużo materiału jest w tej Literaturze na Świecie... - numer monograficzny o Perecu. Ale w także inncyh numerach również. Szczegółów danych numeru nie podam (chyba z zeszłego roku). [mogę sprawdzić].
        Oczuwiście "Rzeczy" to nadzwyczajna książka... Chciałoby się cytować bez końca.
        • Gość: trzcina Re: georges perec IP: 212.244.186.* 01.06.02, 09:44

i jeszcze: "Życie, instrukcja obsługi", niedawno wydane przez
          Fundację "Literatury Światowej", ale tego i na oczy w księgarniach nie
          widziałam :( Widać kiepsko szukam.
          pzdr
          t.
          • nuzwykrzyknikiem Re: georges perec 01.06.02, 13:16
            Otototo właśnie. Nie byłem pewien i nie chciałem dezinformować. Ale chyba cała
            ta ksiązka jest zawarta w numerze monograficznym o Perecu. Oni (tj Lit.na Św.)
            przestali dopisywać do publikowanych rzeczy w tym piśmie, czy to jest fragment,
            czy cały utwór. Kiedyś zawsze umieszczali po tytułem wyraźnie, że to fragment.
            A teraz tego nie robią. czy to jest normalne?
            Być może, że ta informacja zawarta jest w artykułach towarzyszących, ale
            niektórzy może nie lubią zaczynać od opracowań? A jednak inaczej się czyta coś,
            wiedząc wcześniej, że to fragment, a inaczej, że ma się do czynienia z całym
            utworem...
            • Gość: Niech Re: georges perec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 14:18
              Rzeczywiscie pisano o ukazaniu sie Zycia jakis czas temu, ale tej ksiazki nie
              ma na rynku. Nie chce mi sie dzwonic do redakcji, bo az takim fanem Pereca nie
              jestem. Natomiast Rzeczy wznowiono 5 lat temu i nadal mozna je kupic (np. w
              Merlinie)
              • trzcina Re: georges perec 02.06.02, 22:41

Też "Życia" na oczy nie widziałam własne, ale Bibioteka Narodowa ma już to w
                bazie pozycji wydanych, może nakład był mizerny?
                • Gość: dorota Re: georges perec IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 03.06.02, 22:21
                  Rzeczy (PIW 1997) jest jeszcze do kupienia w księgarniach(W-wa, Kraków.
                  Życie... jest w Empikach, i W-wie np. w księgarni Uniwersyteckiej. W
                  Literaturze na pewno nie drukowano całości, bo jest to kobyła ponad 500 stron,
                  i świetna na dodatek (ale droga).
    • Gość: margit Re: georges perec IP: *.pool.mediaWays.net 07.06.02, 14:06
      dziekuje za wszystkie podpowiedzi,ktore z pewnoscia ulatwia mi
      poszukiwania.Perec to moje odkrycie majowe za sprawa Przekroju. Przeczytalam
      RZECZY w wersji jezykowej niemieckiej ,ktora nawiasem mowiac jest duzo
      ciekawsza np w odbiorze Singera,ale tutaj to nie to - nazywam to wykastrowana
      dusza i dlatego potrzebne mi polskie wydania. Pozdrawiam Was serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka