Dodaj do ulubionych

ocena Paragrafu 22

IP: *.home.cgocable.net 10.02.05, 01:59
kiedys sięgnęłam po ta książkę jako nastolatka ale mnie znudziła po kilku
stronach. Teraz jestem o wiele starsza, chyba sięgnę jeszcze raz. Co mozecie
o niej powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • Gość: cwirruss Re: ocena Paragrafu 22 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 09:54
      wiem,ze wszyscy sie zachwycaja ta ksiazka,ze to swietna komedia itp,ale mnie
      akurat niewiele ubawila.jednak absurd mechanizmu wojskowego i wojennego w ogole
      daje sie z tego wyluskac:)w skali od 1 do 6 : 3- ;)
    • nie_ma_takiego_numeru Re: ocena Paragrafu 22 10.02.05, 10:20
      ciekawa narracja, choć nie ułatwia sprawy czytelnikowi.
      to nie jest książka wojenna, a absurdy ukazane w książce nie dotyczą tylko
      armii.
      to nie jest komedia. to przygnębiająca powieść o samotności, walce ze światem i
      bawełnie w czekoladzie.
      • Gość: cwirruss Re: ocena Paragrafu 22 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 12:17
        zapomniales wspomniec o kielbasie z krakowa ,ale dobrze prawisz
        • scoutek Re: ocena Paragrafu 22 10.02.05, 13:12
          zaczyna sie tak:
          To byla milosc od pierwszego wejrzenia.......
          • scoutek Re: ocena Paragrafu 22 10.02.05, 13:14
            a tak na powaznie to jedna z lepszych ksiazek w moim zyciu... dowcip,
            spojrzenie z dziwnego kata na ludzi i ta narracja.... dla mnie super....
            • Gość: noida Re: ocena Paragrafu 22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:35
              Mnie się też bardzo podobała, chociaż czytałam ją we wczesnej młodości (czyli
              jak miałam jakieś 17 lat), więc nie wiem, jak bym ją odebrała teraz. Moim
              zdaniem to jest książka właśnie o absurdzie wojny i chyba w ogóle życia... Ta
              absurdalność momentami śmieszy, ale to jest śmiech przez łzy, bo w gruncie
              rzeczy to bardzo smutna książka. Przynajmniej moim zdaniem.

A niektóre fragmenty przeszły do mojego codziennego języka np. "Zapomniałem
              skręcić" ;-)
    • Gość: karolina Re: ocena Paragrafu 22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 22:07
      Świetna książka.
      Przyznaję, że stosunkowo długo ją męczyłam, ale było warto.

A przy okazji - gorąco polecam kontynuację: "Ostatni rozdział, czyli paragraf
      22 bis". Może to tylko dla mnie stanowiło takie arcydzieło, ale książkę tę
      dosłownie wchłonęłam, a przez te kilka dni, gdy ją czytałam, chodziłam niczym w
      amoku - wszystkim o niej opowiadając. Cudowny dowcip, powieść wciągająca
      bardziej niż ruchome piaski :-)) Po lekturze byłam tak urzeczona, że gdyby nie
      fakt, że autor nie żyje, pewnie teraz włóczyłabym się za nim błagając o rękę, o!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka