Dodaj do ulubionych

Brazylia :-)

28.02.05, 01:55
Bardzo prosze o ksiazki, ktorych akcja toczy sie dla odmiany tam. Chcialabym poczuc ten klimat...
Obserwuj wątek
    • makusia_p Re: Brazylia :-) 28.02.05, 08:05
      J.Updike "Brazylia", zawiera uwspółcześniony ale pełen magii zapożyczonej od
      iberytsów mit o Tristanie i Izoldzie.
      Warto!
      :)
    • gph a "miasto boga" oglądałaś? nt. 28.02.05, 11:46

• staua Re: a "miasto boga" oglądałaś? nt. 28.02.05, 14:53
        Ogladalam, swietny film, wystraszyl mnie troche. Ale aktor, ktory gral Lil'Ze , byl naprawde swietny.
        Zreszta wszyscy byli dobrzy...
    • a.adas Re: Brazylia :-) 28.02.05, 12:17
      W moim pudle ksiażek do przeczytania czekają
      Rubem Fonseca "Wielkie emocje i uczucia niedoskonałe"
      Joao Guimaraes Rosa "Wielkie pustkowie"
      (ta ostatnia znaleziona w antykwariacie, wydana bodaj jedyny raz w 72 roku przez
      PIW, choć podobno niezbyt dobrze przetłumaczona)

Literarura Brazylii jest mniej znana niz ościennych państw. Bariera jezykowa?
      Choc Portugalia ma dwóch swietnych pisarzy rzozliczajacych sie z przeszłością -
      Antonio Lobo Antunes i Jose Saramago.
    • a.adas Re: Brazylia :-) 28.02.05, 12:50
      Moze tutaj sie czegoś dowiesz:)
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23288
    • akondze Re: Brazylia :-) 28.02.05, 13:07
      Jak lubisz nieco literatury faktu (o ile można tak nazwać pozycję niejako
      naukową), to polecam książkę Gilberto Freyre'a 'Panowie i Niewolnicy' o
      kształtowaniu się społeczeństwa brazylijskiego.
      Tytuł oryginalny: 'Casa Grande & Senzala'.

Co prawda mimo obecności na półce jeszcze się za to nie zabrałem, ale ponoć
      bardzo wartościowa pozycja....

Cytat ze strony ambasady:
      "Wśród licznych i najwybitniejszych pisarzy brazylijskich musimy wymienić:
      Gilberto Freyre (1900-1987), mistrza stylu i pioniera brazylijskiej szkoły
      socjologicznej, autora Casa Grande & Senzala (Panowie i Niewolnicy),
      percepcyjnego studium brazylijskiego społeczeństwa".
      Pobrane z:
      www.brasil.org.pl/pl/brazylia_literatura.html
      Warto zajrzeć pod ten link, bo trochę tego więcej.

A co do tej książki, to można np. nabyć na allegro:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=43417820
      • monikate Re: Brazylia :-) 28.02.05, 15:52
        P. Rangel-"Czarodziejka na karuzeli". Obyczajowa, współczesna (lata 70-te), Rio
        de Janeiro.
    • Gość: kwiecienka Re: Brazylia :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 21:14
      :-)
      bardzo polecam książki Jorge Amado - to był największy brazylijski pisarz
      (zmarł 4 lata lemu mając 88 lat). Kilka jego książek przetłumaczono na polski,
      ale dość dawno - szukaj w antykwariatach, na Allegro lub, po prostu, w
      bibliotekach.
      Życzę miłej lektury :-)))
      • staua Re: Brazylia :-) 28.02.05, 22:17
        Dziekuje.
        Kwiecienko - ja szukam tlumaczen na angielski, mam latwiejszy dostep. Znalazlam "Gabriela, Clove and
        Cinnamon", "The Golden Harvest", "Show Down" i "The War of the Saints". Znasz moze ktoras z nich? Od
        czego zaczac?
        • Gość: kwiecienka Re: Brazylia :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:00
          Hej!
          z książek wymienionych przez Ciebie czytałam tylko "Gabrielę..." (w
          oryginale: "Gabriela, cravo e canela") i oglądałam film nakręcony na jej
          podstawie (wczesne lata osiemdziesiąte) z Sonią Bragą i Marcello Mastroiannim.
          Generalnie, Amado jest lepszy jako pisarz powieści obyczajowych - poszukaj
          jeszcze "Pasterzy nocy" (ang. Shepherds of the Night) albo "Dona Flor i jej
          dwaj mężowie" (org." Dona Flor e seus dois maridos", ang. "Dona Flor and her
          two husbands"). Na szczęście, po angielsku jest więcej tytułów :-))
          Ogólnie, wybieraj właśnie powieści obyczajowe lub nowele (są bez
          socjalistycznego posmaczku). Głównym tematem, jak to w Brazylii, jest miłość i
          życie codzienne :-))) Amado często umieszczał akcję swych powieści w stanie
          Bahia, postrzeganym jako "typowo brazylijski", bez turystów i przyjezdnych,
          surowy i czysto brazylijski. Dlatego też polecam ten film - można
          obejrzeć "prawdziwą" niefolderową Brazylię. Ma też dobrą muzykę
          najpopularniejszego brazylijskiego kompozytora Antonio Carlosa Jobima
          A propos "brazylijskiego klimatu": polecam też wielokrotnie nagradzany film
          Waltera Sallesa "Dworzec nadziei" z '98r.(tytuł oryginalny: "Central do
          Brazil" - wieloznaczny, nie znam angielskiego). Film o brazylijskim interiorze,
          rzadko pokazywanym, z prawdziwymi Brazylijczykami - bez modelek, bo wszystkie
          są już w Europie :-)))
          Mam nadzieję, że Ci pomogłam; mam szerszy dostęp i większą wiedzę o kulturze
          Portugalii, ale jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania w sprawie Brazylii
          to jestem na forum - nałogowo :-)
          Pozdrawiam,
          K.
    • Gość: brasilka Re: Brazylia :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.05, 20:29
      Najbardziej zakręcona brazylijska książka to "Macunaima" Mario de Andrade.
      Uwielbiam ją. Jest przełożona na polski.
      Amado też jest OK.
      Gilberto Freyre jest obecnie w Brazylii uważany za tego, kto trochę zaciemia
      historię, a jego sławetna "Casa Grande i Senzala" nie należy już do najbardziej
      wiarygodnych źródeł naukowych, chociaż jak ktoś się interesuje literaturą
      brazylijską, to trudno, żeby tego nie przeczytał.
      • broch Re: Brazylia :-) 10.03.05, 23:11
        Machado de Asis klasyka (nie tylko brazylijska). Dzis nieco staroswiecki, ale
        zabawny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka