staua 28.02.05, 01:55 Bardzo prosze o ksiazki, ktorych akcja toczy sie dla odmiany tam. Chcialabym poczuc ten klimat... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makusia_p Re: Brazylia :-) 28.02.05, 08:05 J.Updike "Brazylia", zawiera uwspółcześniony ale pełen magii zapożyczonej od iberytsów mit o Tristanie i Izoldzie. Warto! :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: a "miasto boga" oglądałaś? nt. 28.02.05, 14:53 Ogladalam, swietny film, wystraszyl mnie troche. Ale aktor, ktory gral Lil'Ze , byl naprawde swietny. Zreszta wszyscy byli dobrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Brazylia :-) 28.02.05, 12:17 W moim pudle ksiażek do przeczytania czekają Rubem Fonseca "Wielkie emocje i uczucia niedoskonałe" Joao Guimaraes Rosa "Wielkie pustkowie" (ta ostatnia znaleziona w antykwariacie, wydana bodaj jedyny raz w 72 roku przez PIW, choć podobno niezbyt dobrze przetłumaczona) Literarura Brazylii jest mniej znana niz ościennych państw. Bariera jezykowa? Choc Portugalia ma dwóch swietnych pisarzy rzozliczajacych sie z przeszłością - Antonio Lobo Antunes i Jose Saramago. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Brazylia :-) 28.02.05, 12:50 Moze tutaj sie czegoś dowiesz:) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23288 Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Brazylia :-) 28.02.05, 13:07 Jak lubisz nieco literatury faktu (o ile można tak nazwać pozycję niejako naukową), to polecam książkę Gilberto Freyre'a 'Panowie i Niewolnicy' o kształtowaniu się społeczeństwa brazylijskiego. Tytuł oryginalny: 'Casa Grande & Senzala'. Co prawda mimo obecności na półce jeszcze się za to nie zabrałem, ale ponoć bardzo wartościowa pozycja.... Cytat ze strony ambasady: "Wśród licznych i najwybitniejszych pisarzy brazylijskich musimy wymienić: Gilberto Freyre (1900-1987), mistrza stylu i pioniera brazylijskiej szkoły socjologicznej, autora Casa Grande & Senzala (Panowie i Niewolnicy), percepcyjnego studium brazylijskiego społeczeństwa". Pobrane z: www.brasil.org.pl/pl/brazylia_literatura.html Warto zajrzeć pod ten link, bo trochę tego więcej. A co do tej książki, to można np. nabyć na allegro: www.allegro.pl/show_item.php?item=43417820 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Brazylia :-) 28.02.05, 15:52 P. Rangel-"Czarodziejka na karuzeli". Obyczajowa, współczesna (lata 70-te), Rio de Janeiro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka Re: Brazylia :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 21:14 :-) bardzo polecam książki Jorge Amado - to był największy brazylijski pisarz (zmarł 4 lata lemu mając 88 lat). Kilka jego książek przetłumaczono na polski, ale dość dawno - szukaj w antykwariatach, na Allegro lub, po prostu, w bibliotekach. Życzę miłej lektury :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Brazylia :-) 28.02.05, 22:17 Dziekuje. Kwiecienko - ja szukam tlumaczen na angielski, mam latwiejszy dostep. Znalazlam "Gabriela, Clove and Cinnamon", "The Golden Harvest", "Show Down" i "The War of the Saints". Znasz moze ktoras z nich? Od czego zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka Re: Brazylia :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:00 Hej! z książek wymienionych przez Ciebie czytałam tylko "Gabrielę..." (w oryginale: "Gabriela, cravo e canela") i oglądałam film nakręcony na jej podstawie (wczesne lata osiemdziesiąte) z Sonią Bragą i Marcello Mastroiannim. Generalnie, Amado jest lepszy jako pisarz powieści obyczajowych - poszukaj jeszcze "Pasterzy nocy" (ang. Shepherds of the Night) albo "Dona Flor i jej dwaj mężowie" (org." Dona Flor e seus dois maridos", ang. "Dona Flor and her two husbands"). Na szczęście, po angielsku jest więcej tytułów :-)) Ogólnie, wybieraj właśnie powieści obyczajowe lub nowele (są bez socjalistycznego posmaczku). Głównym tematem, jak to w Brazylii, jest miłość i życie codzienne :-))) Amado często umieszczał akcję swych powieści w stanie Bahia, postrzeganym jako "typowo brazylijski", bez turystów i przyjezdnych, surowy i czysto brazylijski. Dlatego też polecam ten film - można obejrzeć "prawdziwą" niefolderową Brazylię. Ma też dobrą muzykę najpopularniejszego brazylijskiego kompozytora Antonio Carlosa Jobima A propos "brazylijskiego klimatu": polecam też wielokrotnie nagradzany film Waltera Sallesa "Dworzec nadziei" z '98r.(tytuł oryginalny: "Central do Brazil" - wieloznaczny, nie znam angielskiego). Film o brazylijskim interiorze, rzadko pokazywanym, z prawdziwymi Brazylijczykami - bez modelek, bo wszystkie są już w Europie :-))) Mam nadzieję, że Ci pomogłam; mam szerszy dostęp i większą wiedzę o kulturze Portugalii, ale jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania w sprawie Brazylii to jestem na forum - nałogowo :-) Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brasilka Re: Brazylia :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.05, 20:29 Najbardziej zakręcona brazylijska książka to "Macunaima" Mario de Andrade. Uwielbiam ją. Jest przełożona na polski. Amado też jest OK. Gilberto Freyre jest obecnie w Brazylii uważany za tego, kto trochę zaciemia historię, a jego sławetna "Casa Grande i Senzala" nie należy już do najbardziej wiarygodnych źródeł naukowych, chociaż jak ktoś się interesuje literaturą brazylijską, to trudno, żeby tego nie przeczytał. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Brazylia :-) 10.03.05, 23:11 Machado de Asis klasyka (nie tylko brazylijska). Dzis nieco staroswiecki, ale zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś