Dodaj do ulubionych

Natalka Śniadanko - 22.04. we Wrocławiu

20.04.05, 10:04
Forumowicze Mili - świeżutka wiadomość -

Natalka Śniadanko, autorka "Kolekcji namiętności" będzie gościem
księgarni w "Pasażu po Błękitnym Słońcem" Rynek 7
22 kwietnia od godziny 16.30

a lada dzień powinna zostać wydana jej nowa książką, czekam ...
:)
Obserwuj wątek
    • makusia_p Re: Natalka Śniadanko - 22.04. we Wrocławiu 20.04.05, 16:27
      "W naszej znajomości niespodziewanie nadszedł moment, gdy zaczęliśmy wiele
      rozmawiać o marzeniach. Ściślej, to ja zaczęłam powtarzać, że chyba strasznie
      nudno byłoby przeżyć długie i jednostajne życie w jednym mieście, nigdy nigdzie
      nie wyjeżdżając, nic ciekawego nie oglądać, jak okropnie byłoby obudzić się
      któregoś ranka i nagle uświadomic sobie, że ma się już dorosłe dzieci, że życie
      w zasadzie minęło, choć tak naprawdę dopiero się zaczyna, i że się porzuciło
      wszystkie swoje dziecięce marzenia i plany.
      Coraz częściej moje przerażenie budziła myśl, że można przeżyć długie i
      jednostajne życie, w którym wszystko będzie "po ludzku", i nigdy w końcu nie
      poczuć oddechu słonej, morskiej bryzy na policzkach, a tylko kuchenny zapach w
      jadalni domu wczasowego z wiecznie odgrzewanymi kotletami i zawsze zepsutym
      prysznicem, że można mieszkać tak blisko gór i nie wiedzieć, jak wygląda świt
      na połoninie pod Howerlą (...).
      Opowiedziałam Witalikowi o tym, co raptem sobie uświadomiłam: że nie umiem
      odróżnić grzybów jadalnych od trujących, nie znam nazw wielu kwiatów, ptaków i
      drzew, i że często śnią mi się żagle. To na pewno banalne i egzaltowane, ale
      jakże romantyczne. Nagle zaczęłam zwracać uwagę na ludzi na ulicach,
      analizować, jak się ubierają, i wyszukiwać wzrokiem tych, których styl
      wyróżniał się na tle powszechnej na naszych ulicach szaro-czarnej,
      zunifikowanej parady skór, norkowych czapek, dresów w połączeniu z lakierkami
      na wysokich obcasach.
      Nagle zachciało mi się trafić na Rue de Rivoli, Place de la Concorde i
      Alexanderplatz, skosztować calvadosu, lazanii, croissantów i berlienerów,
      odczuwać hemingwayowski nastrój w Pampelunie, znaleźć w Pradze uliczkę, na
      której urodził się Kafka, trafić do baru, w którym pił Henry Miller, nie mówiąc
      już o domku na Majorce, w którym umarł Szopen".
      • hrabalek Re: Natalka Śniadanko - 22.04. we Wrocławiu 20.04.05, 16:37
        ...obecną duchem w tym dniu jedynie mogę być we Wrocławiu, więc liczę na
        sprawozdanie szanownej koleżanki z tegoż wydarzenia, bo pewnie tam będzie...

• makusia_p Re: Natalka Śniadanko - 22.04. - do Hrabalka 20.04.05, 17:17
          Szkoda Hrabalku, że pomyślne wiatry Cię nie przywieją, choć i obecność ducha
          cenną będzie :) Postaram się zdać relację :)
          • makusia_p do Hrabalka 22.04.05, 21:15
            Spełniam daną obietnicę :)
            Brałam udział w spotkaniu, uważam je za bardzo ciekawe :)
            Kameralna księgarnia, kameralne grono - ok. 20 osób które wianuszkiem otoczyły
            autorkę i dziennikarkę moderującą spotkanie. Natalka posługująca się bardzo
            dobrą polszczyzną wciągnęła w rozmowę osoby z otoczenia a tematów było multum -
            od bohaterki książki i jej wyborów - wyborów związanych z "kolekcjonowaniem",
            przez stosunki polsko - uraińskie, "obalenie" stereotypów, ciekawostki z życia
            młodych literatów rosyjsko- i ukraińsko-języcznych, kórych możemy znać z
            polskich edycji Wyd. Czarne, przez choćby anegdoty związane ze
            współwłaścicielem Czarnego - Andrzejem Stasiukiem... Gwarnie było :) Nikt się
            nie nudził - od studentów, miłośników pióra Natalki, przez ludzi z mediów po
            tłumaczy.
            Szkoda Hrabalku, że nie mogłaś z nami uczestniczyć w tej wielowątkowej dyskusji
            która bardzo zadecydowała o kolorycie spotkania.
            Pozdrawiam serdecznie
            :)
            • hrabalek Re: do Hrabalka 22.04.05, 21:39
              Dzięki, przez chwilę poczułam nastrój miejsca i chwili.
              Poz. ser.:)

www.kwiatydlaciebie.pl/go/_/info/?id=373
              • hrabalek Re: do Hrabalka 22.04.05, 21:41
                hrabalek napisała:

> Dzięki, przez chwilę poczułam nastrój miejsca i chwili.
                > Poz. ser.:)
                >
                > www.kwiatydlaciebie.pl/go/_/info/?id=373
                >

..nie załapało, no to krócej..
                kwiatydlaciebie.pl
              • makusia_p Re: do Hrabalka 22.04.05, 21:44
                ja również dziękuję :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka