Dodaj do ulubionych

Grażyna Plebanek

IP: *.migutmedia.pl 05.05.05, 10:09
"Dziewczyny z Portofino" polecam !!
Obserwuj wątek
    • iwka_j Re: Grażyna Plebanek 05.05.05, 10:51
      a dlaczego?
      • Gość: Issa Re: Grażyna Plebanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 10:54
        No właśnie, o czym jest ta książka??
    • Gość: joannaxxx Re: Grażyna Plebanek IP: *.migutmedia.pl 05.05.05, 11:25
      podobna klimatem do dziewcząt z Nowolipek, tylko we współczesnej wersji.
      Piękna, porywająca i emocjonująca ...
      www.feminoteka.pl/nowa/product_info.php?products_id=307
      • Gość: joannaxxx Re: Grażyna Plebanek IP: *.migutmedia.pl 05.05.05, 11:27
        www.petlaczasu.pl/ksiegarnia/ksiazki/6691/dziewczyny-z-portofino.html
        • iwka_j Re: Grażyna Plebanek 05.05.05, 18:36
          brzmi ciekawie... :-) dzieki za zwrocenie uwagi na te ksiazke!
      • szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 31.07.05, 09:36
        dpowiadasz na :

Gość portalu: joannaxxx napisał(a):

> podobna klimatem do dziewcząt z Nowolipek, tylko we współczesnej wersji.
        > Piękna, porywająca i emocjonująca ...

Moim zdaniem ( a jestem swiezo po lekturze tej ksiazki) nie ma w niej klimatu i
        wlasnie tych emocji, jakie zawarla Gojawiczynska w dwoch (!) ksiazkach
        "Dziewczeta z Nowolipek" i "Rajska Jablon"
        Owszem, czyta sie swietnie, nie ma poczucia, ze jest to tylko glupie czytadlo,
        bo ksiazka dotyka roznych kwestii i uczuc, ale bardzo powierzchownie! Gdyby
        Plebanek rozbila powiesc na dwie czesci i bardziej rozwinela niektore watki,
        wtedy mozna by mowic o dziele na miare ksiazek Gojawiczynskiej. A tak pozostaje
        niedosyt...

Polecam na wakacje, o wiele lepsza niz puste romansidla i powiesci obyczajowe,
        ale do Gojawiczynskiej ma lata swietlne. A szkoda, bo ksiazka dobrze napisana i
        przy pewnym rozwinieciu, bylaby o wiele lepsza.
        • beatanu Re: Grażyna Plebanek 31.07.05, 14:34
          szczekuszka napisała:
          > Moim zdaniem ( a jestem swiezo po lekturze tej ksiazki) nie ma w niej klimatu
          i
          > wlasnie tych emocji, jakie zawarla Gojawiczynska w dwoch (!) ksiazkach
          > "Dziewczeta z Nowolipek" i "Rajska Jablon"
          > Owszem, czyta sie swietnie, nie ma poczucia, ze jest to tylko glupie czytadlo,
          > bo ksiazka dotyka roznych kwestii i uczuc, ale bardzo powierzchownie! Gdyby
          > Plebanek rozbila powiesc na dwie czesci i bardziej rozwinela niektore watki,
          > wtedy mozna by mowic o dziele na miare ksiazek Gojawiczynskiej. A tak
          pozostaje
          > niedosyt...
          >
          > Polecam na wakacje, o wiele lepsza niz puste romansidla i powiesci obyczajowe,
          > ale do Gojawiczynskiej ma lata swietlne. A szkoda, bo ksiazka dobrze napisana
          i
          > przy pewnym rozwinieciu, bylaby o wiele lepsza.

Owszem, mogę się z Tobą zgadzić (chociaż z pewnym zażenowaniem przyznaję się,
          że Gojawiczyńskiej nie czytałam) ale... na bezrybiu i rak ryba. Dla mnie to
          pierwsza współczesna powieść o dorastaniu i dojrzewaniu mojego pokolenia
          ("Julita i huśtawki" H. Kowalewskiej traktuje o pokoleniu wcześniejszym),
          napisana przez kobietę i o kobietach, książka w której w pewnym sensie
          odnajduję fragmenty własnego życiorysu. Napisana sprawnie, przekonująco. Dla
          mnie to już dużo. Zarzut powierzchowności? Niewykluczone, ale nawet w tej "nie
          pogłębionej" formie mogę "Dziewczyny z Portofino" polecić innym, polecić
          jeszcze goręcej niż czynisz to Ty :)

Pozdrawiam serdecznie.
          • iwka_j Re: Grażyna Plebanek 31.07.05, 21:43
            ja dzisiaj rano skonczylam czytac:-)
            podobala mi sie, jest smieszna i smutna, bardzo "swojska", dobrze sie czyta.
            mysle, ze warto po nia siegnac, wiec polecam na wakacyjne dni!!!
          • szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 10:45
            beatanu napisała:

>
            > Owszem, mogę się z Tobą zgadzić (chociaż z pewnym zażenowaniem przyznaję się,
            > że Gojawiczyńskiej nie czytałam) ale... na bezrybiu i rak ryba.

Polecam:)
            • beatanu Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 12:44
              Już sobie wrzuciłam do przechowalni w Merlinie i niebawem nadrobię braki.
              Dzieki!
              B :))
    • szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 12:56
      Gość portalu: joannaxxx napisał(a):

> "Dziewczyny z Portofino" polecam !!

Ja kupilam na allegro. Zreszta po tej powiesci, staralam sie zdobyc wszystkie
      powiesci Gojawiczynskiej.

A wracajac do Plebanek. Mam nadzieje, ze wyda dalsze losy "Dziewczyn z
      Portofino". Widac, ze ksiazka jest czytana i dobrze przyjeta, wiec mam nadzieje,
      ze pisarka cos skrobnie ;)
      • szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 13:55
        szczekuszka napisała:

Chodzilo mi o "Dziewczeta z Nowolipiek" nie pod tym postem co trzeba napisalam
        odpowiedz ;)
        >
        >
        > Ja kupilam na allegro. Zreszta po tej powiesci, staralam sie zdobyc wszystkie
        > powiesci Gojawiczynskiej.
        >
        > A wracajac do Plebanek. Mam nadzieje, ze wyda dalsze losy "Dziewczyn z
        > Portofino". Widac, ze ksiazka jest czytana i dobrze przyjeta, wiec mam nadzieje
        > ,
        > ze pisarka cos skrobnie ;)
        >
    • Gość: mała_ja Re: Grażyna Plebanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:40
      Rzeczywiście, dobrze się czyta. Niektóre wątki mnie trochę irytowały, nie będę
      nic zdradzać, żeby komuś nie zepsuć przyjemności czytania, ale ogólnie - nie
      żałuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka