an1635 09.05.05, 12:24 kolejna "mniej podziemna" pozycja z wydawnictwa ha!art. Kto czytał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: en.de Re: "Małż" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:32 kolejny "pseudo-inteligencki" bełkot powołujacy się na powinowactwo oscylujace gdzies pomiędzy masłowską a shutym. o ile jednak w tych wcześniejszych mozna mówić o języku, jego zywiołowości, pewnym nowatorstwie, o tyle "małża" włożyłabym w jeden worek razem z "paris-londyn-dachau" a. drotkiewicz czy "dozwolonym na legalu" d. szczepańskiej. a worek ten jest różowy, z dermy, trzeciej klasy. nie zachwyca, a przeraża nawet. a liczyłam na p. mareckiego, na innowację w ha!arcie po wydaniu "lubliewa". cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
an1635 Re: "Małż" 11.05.05, 12:44 Moze zrehabilituje się "Ojciec odchodzi" Czerskiego- ponoc juz w maju... Odpowiedz Link Zgłoś
en.de Re: "Małż" 11.05.05, 14:43 do kazdego napisania *c mam sentyment... przynajmniej jesli idzie o "pospieszne, osobowe", trójmiejskie wierszopisanie jest specyficzne, na pierdestał wysunęłabym Dabrowskiego, no ale... jesli idzie o stylistykę *c to bardzo na tak, jestem (będe) w stanie uwierzyć w rehabilitację p. Mareckiego & co. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikikamien Re: "Małż" IP: 80.55.5.* 11.05.05, 14:54 nudy na pudy ... juz nawet drotkiewicz mniej falszywie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filia Re: "Małż" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 22:24 Doris rulezz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: "Małż" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:44 Ok, "Malz" przeczytany...i musze przyznac, ze nie zgadzam sie z wiekszoscia glosow w tym watku... Moze nie jest to arcydzielo, ale na pewno - bardzo ciekawy "wyciag" z polskiej rzeczywistosci, widzianej oczami osoby nie mogacej znalezc pracy (wg mnie - w depresji..) "Malza" najlepiej czytac bardzo szybko i na glos (przetestowane:) ).. staje sie wtedy niby-teledyskiem...czyms podobnym do Requiem dla snu...Obraz za obrazem...mysl za mysla...Forma jest tu rownie wazna co tresc. Ale nie wydaje mi sie, ze mozna by sie doszukiwac podobienstw do Maslowskiej. Malz jest przede wszystkim do bolu szczery... Pozd. Hubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olahabe Re: "Małż" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:06 Matko, jakie to nadęte! Przeczytaj to i nie sugeruj się opiniami. Ja po prostu polubiłam dziewczynę. Tylko w zakończeniu poszła po całości, aż się śmiać chce. Ale poza tym bardzo miła książeczka, na jeden wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: "Małż" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:37 Pozwol, ze tez wyraze swoja opinie n/t Twojej wypowiedzi: Matko, jakie to plytkie! :) Pozr. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olahabe Dla Hubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 00:28 Masz rację, forum internetowe to najlepsze i jedyne miejsce do popisywania się swoją erudycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Dla Olahabe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:27 Gość portalu: olahabe napisał(a): > Masz rację, forum internetowe to najlepsze i jedyne miejsce do popisywania się swoją erudycją. ??????? Hehehe... Nie wydaje mi sie, zeby moj post byl popisem jakies szczegolnej erudycji tudziez nadetosci (o zgrozo!). Jest li tylko moja skromna opinia co do owej ksiazeczki. A ze mam inne zdanie od wyrazonego w wiekszosci postow - coz - mam do tego prawo..:) Pozd. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: "Małż" IP: *.b.jawnet.pl 16.08.05, 23:08 Czytałam fragmenty w Ha!arcie, brzmiało strasznie wtórnie i monotonnie. Ja nie wiem czemu coraz więcej pisarzy pcha się w taką poszatkowaną, pociętą, właściwie negującą pisanie formę... Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Małż" 29.09.05, 10:18 przejrzalem sobie kiedys w ksiegarni i jakos nie urzekla mnie ta historia, ale wczoraj zaczepil mnie ten MAŁŻ w bibliotece i namolnie prosil, zebym go pozyczyl no i pozyczylem i przeczytalem i... oj :/ za calej ksiazeczki broni sie kilka stron, reszta to banalny belkot (no w koncu ile juz bylo ksiazek o bohaterach odklejonych od rzeczywistosci???). do tego czuc jak bardzo dziewczynka sie nakrecala wlasnym slowotokiem i jaka miala frajde. troche szkoda, ze czytelnik juz takiej frajdy nie ma :/ najbardziej mnie zdziwlo, ze czytalem wydanie drugie. nie szkoda tyle papieru? :/ * * * mam nadzieje, ze Witkowski szybko cos napisze, bo inaczej ha!art musi wydawac takie koszmary :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kallana "Sandacz w bursztynie" - stara nowość ha!artu 24.10.05, 09:49 dzisiaj w nowym numerze Ha!artu przeczytałem na trzeciej stronie okładki, że ukaże się drugie wydanie "Sandacza w bursztynie" P.Cegiełki - jedynej książki jednego z lepszych autorów - tak myślę - tzw. roczników 70tych. Strasznie się cieszę, bo to naprawdę świetna książka, a pierwsze wydanie właściwie nie było dostępne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutkazy Re: "Sandacz w bursztynie" - stara nowość ha!artu IP: 212.87.225.* 28.10.05, 13:03 jest tak, że MAŁŻ został wydany w dwóch wersjach - a nie ma dwóch "wydań". i znów pierdoły które wytaczacie jako argumenty biorą górę("bełkot") nad własnymi wrażeniami. Bełkot to słowo deprecjonujące, to tak jak "dupek" a nie ocena czy tez wypowiedź dotyczaca wrażeń z book.... dzido napisała niewygodna książkę podobnie jak drotkiewicz i masłowska , niewygodną dla pewnych sposobów patrzenia na świat.... Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: "Małż" 25.03.06, 20:09 > do tego czuc jak bardzo dziewczynka sie nakrecala wlasnym slowotokiem i jaka > miala frajde. troche szkoda, ze czytelnik juz takiej frajdy nie ma :/ A ja frajdę miałem i to ogromną :))) A co do wydań, to dałeś się nabrac tak samo jak i ja. To nie drugie wydanie, tylko druga wersja, bo pani Dzido wydała MAŁŻA w wersji optymistycznej i pesymistycznej (różnią się zakończeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Małż" 25.03.06, 20:28 wiem, ze sa dwie wersje, ale moze bylo to drugie wydanie obu wersji mam nadzieje, ze nie, bo naprawde szkoda papieru Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: "Małż" 25.03.06, 20:35 No coś się tak uczepił, mnie ta książka rozbawiła do łez. A MAsłowskiej czy innych nie znam zupełnie i nie mam specjalnie ochoty poznawać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Małż" 25.03.06, 20:57 no coz, tracisz u mnie punkty na wlasne zyczenie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: "Małż" 27.03.06, 16:56 czy warto się tak zżymać? jogging, dieta , seks oralny (tylko w myślach) to lepsze niż mówienie że literatura brulionowa jaką (kolejna generacja) jest wydawnictwo ha-artu jest po prostu szkodą dla pomniejszającej sie ilości lasów na świecie.. ja bym wyciął wszystkich drwali a nie mówił że poc o powstają takie booki...ale to chyba lepsze niż te bezwulgaryzmowe teksty czytane z musu promocyjnego w radiach Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: "Małż" 28.03.06, 21:06 Popieram opinię na temat słabości książki. Zdziwił mnie fakt, że wydana została w Ha!arcie, który rzekomo zajmuje się tylko tym, "co się nie opłaca". Książka Dzido akurat bardzo sie opłaca i jest czysto marketingowym zagraniem - nośny, popularny temat; konwencja i poziom książki dla nastolatki (ach! ten nastoletni bunt); forma i problematyka idealna dla kury domowej; młody wiek autorki, którym po oczach będzie się biło na wstępie każdej recenzji. W dodatku kręcą na podstawie "Małża" film... Rzeczywiście mamy deficyt w scenariuszach. A na rektywację Ha!Artu dzięki Witkowskiego nie ma co liczyć - skarżył się na promocję "Lubiewa", podpisał kontrakt z W.A.B. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Małż" 28.03.06, 21:23 no nie wiem, w luty wlasnie ha!art wznowil "Lubiewo" w ladniejszej szacie graficznej i ze zdjeciami Karola Radziszewskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: "Małż" 29.03.06, 17:16 Taaaa... zdjęcia też bardzo ładne :). Polecam :). Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: "Małż" 01.04.06, 11:08 czytalem gorsze ksiazki, 'Malz' jest niestety bardzo prawdziwy i mysle, ze dlatego sie wiekszosci nie podoba, w koncu wygodniej przeczytac cos, co jest mile w odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Małż" 01.04.06, 21:25 prawdziwy? to taka prawda z serii "mam 19 lat i jestem egzaltowana" :/ Odpowiedz Link Zgłoś