Dodaj do ulubionych

Kornel Filipowicz; zapomniany?

13.05.05, 08:59
Witam. Zauroczyła mnie ostatnio ksążka "Romans prowincjonalny", która,
całkowicie przypadkowo, wpadła mi w ręce. Jestem teraz na etapie opowiadań
Filipowicza i "Pamiętnika antybohatera" i muszę przyznać, że to wyjątkowa
proza. A co w o tym sądzicie? Czytujecie Filipowicza? czekam na Wasze opinie.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: jot6 Re: Kornel Filipowicz; zapomniany? IP: *.chello.pl 13.05.05, 18:26
      uwielbiam jego opowiadania,są niezwykłe,z taką delikatnością i kulturą rzadko
      można się spotkać,naprawdę polecam
      • Gość: czarnaba Re: Kornel Filipowicz; zapomniany? IP: 217.97.170.* 13.05.05, 19:14
        Swego czasu czytywalam go zachlannie. Szkoda,ze teraz mlodziez nie czyta takiej
        prozy, tylko tego Shutego, Witkowskiego, Maslowska...
        Oprocz Filipowicza z naszych prozaikow lubie Mysliwskiego, Iwaszkiewicza,
        Worcella (ten ostatni to juz zupelnie zapomniany).
        :))
    • Gość: ann Re: Kornel Filipowicz jest WIELKI IP: *.chello.pl 13.05.05, 20:35
      nie jest zapomniany!!! własnie zaczytuję się - "Romans prowincjonalny" powalił
      mnie nie dalej jak miesiąc temu:)))
      teraz mam na tapecie opowiadania. po prostu wspaniała proza. jak szlachetny
      kamień - tak precyzyjnie podane każde słowo, kazdy szczegół na swoim miejscu,
      proporcje wspaniale wyważone, żadnego fałszywego szlifu...
    • makusia_p Re: Kornel Filipowicz; zapomniany? 14.05.05, 09:00
      Filipowicza się czyta i nawet powoli wznawia - "Modlitwa za odjeżdżających":
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/376545 :)
      A propos Jego tytułów - na Allegro jest wystawiony "JENIEC I DZIEWCZYNA" - ktoś
      czytał?
      www.allegro.pl/show_item.php?item=50780304
      pozdrawiam :)
    • chwillka Re: Kornel Filipowicz; zapomniany? 17.05.05, 00:34
      Właśnie! Piękne opowiadania, coś mi przeszkodziło przeczytać je wszystkie, i aż
      się dziwię, żech zapomniała o nich. Ale z chęcią się poprawię. Zasługują na
      wyjście z cienia... bo rzeczywiscie o Filipowiczu się jakoś nie słyszy...może
      musi przyjść moda (?):> Kto ma oczy do czytania niechaj czyta :) Bardzo polecam,
      zwłaszcza sobie i to w najbliższym czasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka