nowa1 29.06.05, 21:23 czy mogłby mi ktoś przyblizyć o czym to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: Hans Fallada - Każdy umiera w samotności 29.06.05, 23:40 Czytałam b. dawno, ale pamiętam z grubsza treść. I ogromne wrażenie, jakie wtedy wywarła na mnie ta książka. Opowieść o niemieckim robotniczym małżeństwie żyjącym w Berlinie (?) w latach 2 wojny światowej. Na froncie ginie ich syn; uświadamiają sobie wtedy, jakim złem jest wojna, nazizm, itd. Chcąc uczcić pamięć syna, zaczynają walkę z jedynie słusznym systemem. Sabotaż w fabryce, ulotki, itd. Mąż wpada, na rozprawie sądowej dostaje wyrok śmierci przez obcięcie głowy toporem. Przedstawione są jego myśli, uczucia związane z życiem i nadchodzącą śmiercią. Bardzo sugestywnie, realistycznie, bardzo smutno. Wniosek-patrz tytuł. Właśnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Hans Fallada - Każdy umiera w samotności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:25 A mnie się wydaje, że w hamburgu, ale mogę się mylić. Na mnie też ta książka zrobiła ogromne wrażenie, bardzo poruszająca. Odpowiedz Link Zgłoś
valis1 Re: Hans Fallada - Każdy umiera w samotności 01.07.05, 08:47 Polecam "Pijaka" tego samego autora, naprawde świetna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa1 Re: Hans Fallada - Każdy umiera w samotności 01.07.05, 11:12 Własnie na allegro kupiłam wczoraj za 3 zł "Każdy umiera w samotności"(2 tomy), i poszukam jeszcze "Pijaka". Sa to dla mnie pierwsze książki tego autora, bardzo chętnie posłuchałabym jeszce innych waszych uwag i propozycji dotyczących jego ksiązek. Dzieki i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś