akondze 06.07.05, 16:12 No właśnie... oczy wcale nie są tanie... Dbacie o oczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilovefashiontv Re: OCZYTANIE 06.07.05, 16:17 Ano nie są, ja przyznam się bez bicia, że do czytania powinnam, ale nie noszę okularów, silly me. Odpowiedz Link Zgłoś
ilovefashiontv Re: OCZYTANIE 06.07.05, 16:18 & czytanie półmroku& komputer, ciekawe jak długo pociągnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: OCZYTANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:36 Mnie przez 10 lat okulistka zabraniała tyle czytać i to jeszcze w złym świetle, ale niedawno stwierdziła, że to nie ma sensu, bo i tak jej nie słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: OCZYTANIE 06.07.05, 16:46 Dbam - oszczedzam im telewizji ;) Poza tym ksiazki namietnie i net. Dbam, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: OCZYTANIE 06.07.05, 16:51 Oczy są bardzo drogie. Soczewki, płyny, kropelki... Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: OCZYTANIE 06.07.05, 16:51 Oczy się psują - tak jak mięśnie - jak się nie ćwiczy, to flaczeją... No może nie do końca - sflaczałe mięśnie można postawić 'na nogi' Z oczami chyba nieco gorzej - przy rozregulowanej regulacji ostrości nieco ciężko doprowadzić ją do stanu porządanego... Głównym problemem jest akomodacja - mięśnie oka dostosowują ostrość do odległości, tak jak obiektyw z autofokusem ;) Wlepiając oczy w książkę po wiele godzin dziennie, oraz np. w monitor (czy telewizor) przez drugą tercję doby, ostrość ustawiana jest mniej więcej na niezmiennym poziomie i mięśnie oczu flaczeją.... Trzeba więc co jakiś czas oderwać wzrok z jednego punktu i przenieść na punkt inny... --- Taka moja teoria wynikająca z tego co przeczytałem na ten temat, nie wiem czy prawdziwa, bo nie jestem okulistą ;) ...do okulisty też nie chodzę, więc jak ktoś z was się wybierze, to może się spytać o sensowność takich ćwiczeń... sam jestem ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: OCZYTANIE 06.07.05, 17:29 noszę minusy, całkiem spore...i pewnie według okulisty nie dbam o oczy. Ale nie mogłabym nie czytać. Więc czytam. A martwić się będę.....kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
weirdkittie Re: OCZYTANIE 06.07.05, 19:12 tak. dbam. wynikiem tego dbania są okulary.:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: OCZYTANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 20:01 O to, to. Chodzę do okulisty, dzielnie słucham tego, co do mnie mówi, okulary noszę i nawet telewizji zbytnio nie oglądam, ale ksiażki to zupełnie inna sprawa. Dla porządnej lektury warto trochę oczęta pomęczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_ Re: OCZYTANIE 06.07.05, 20:55 przy czytaniu nie dbam zupełnie. półmrok, czytanie wielogodzinne itd. do tego komputer. ale telewizji wcale, to już chyba coś. jakiś czas temu pomyślałam o oczach (nigdy nie miałam z nimi problemów, żadnych okularów, a tu ostatnio szybciej mi się męczą i litery mi się rozmazują czasem) więc staram się w miarę często pić domowy sok z marchwi. podobno działa wspaniale. okulisty pewnie nie zastąpi, więc wizytę u lekarza mam również w planach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: OCZYTANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:27 Do soku z marchwi dorzuć jeszcze borówki. Też bardzo dobre na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: OCZYTANIE 06.07.05, 21:38 ja sobie od jakiegoś czasu łykam takie pastylki i albo autosugestia, albo pomagają. To właśnie wyciąg z borówki czernicy, jak właśnie wyczytałam na necie. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: OCZYTANIE 06.07.05, 21:56 bez problemu czytam teksty wydrukowane 6 nie widze bilboardów:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxie77 Re: OCZYTANIE IP: 170.134.133.* 06.07.05, 23:44 Ja tez dbam. Nosze okulary do czytania, biore specjalne witaminy na oczy. i nosze sloneczne okulary caly czas. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepanna Re: OCZYTANIE 07.07.05, 09:27 Ja też dbałam, szczególnie w czasie studiów. W efekcie moich starań wzork na diecie książkowej posunął się o 1,5 dioptrii w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: OCZYTANIE IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 07.07.05, 10:36 Są nowe preparaty na poprawienie sobie wzroku OCUVITE LUTEIN, KLARIN, NUTROF. Są to preparaty witaminowe, no i nie zaszkodzi pic dziennie soczek z marchewki. Dla "moli książkowych" oczy to "narzędzie pracy", dbajcie o nie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: OCZYTANIE 07.07.05, 10:55 ja dbam o dłonie, na wypadek jakbym się Braila miała uczyć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: OCZYTANIE 07.07.05, 11:12 Niszczę sobie na książkach i przy komputerze niestety. Ale farmaceuci zarabiają na mnie krocie - kropelki to stały punkt na liście zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: OCZYTANIE IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 07.07.05, 19:41 Dziękuję, nie zostanę bezrobotną.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś