rafi.raf 08.07.05, 16:41 lubicie? co was w nim pociaga? ja osobiscie przepadam za charakterem jego ksiazek, klimatem, ktory powoduje, ze sam czuje sie jak bohater; scigany, samotny, zagubiony. niesamowite poczucie oczyszczenia duchowego :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujo_mike Re: Philip K. Dick - mialo byc n/t 08.07.05, 21:37 jest zabawny...praktycznie każda książka sprowadza się do tego, że świat nie jest taki jaki zdaje się być...no i te narkotyki :-) Ogólnie lubię jego ksiązki - moja ulubiona to Ubik, choć Stygmaty Palmera Eldritcha mają, zdaje się, rzeszę fanów... pozdrawiam, WM Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Philip K. Dick - mialo byc n/t 09.07.05, 13:29 ech, pamiętam wydanie z serii "Stanisław Lem" poleca (nota bene szkoda, że owa seria tak krótki miała żywot i zdaje się tylko pięć książek Lem zdążył polecić, do momentu, gdy zerwał współpracę z wydawnictwem z powodu zapisu na tłumacza kolejnej, czyli Stanisława Barańczaka) ze wspaniałymi ilustracjami w stylu komiksu... Odpowiedz Link Zgłoś
mikk Re: Phili K. Dick 09.07.05, 14:46 podana juz "ponadczasowa paranoja" plus pokrecony humor... dodam jeszcze, ze zdecydowanie wole opowiadania od ksiazek... Odpowiedz Link Zgłoś
weirdkittie Re: Phili K. Dick 10.07.05, 23:06 miałam do czynienia tylko z dwoma tytułami tegoż autora. w jednym zachwyciło mnie praktycznie wszystko, a w drugim to, że bez żadnego zachwytu i zaangażowania nie mogłam się oderwać od lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke Re: Phili K. Dick 11.07.05, 00:52 to fakt, ja tez preferuje opowiadania:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Phili K. Dick 11.07.05, 08:14 Bo półwieku temu pisał profetyczne opowieści o dzisiaj Bo potrafił genialne pomysły wprowadzać na marginesach tekstów - dryfujące ciało martwego boga na przykład jest jedynie epizodzikiem, podczas gdy inny pisarz zrobiłby z tego co najmniej trylogię. Bo nie bał się pisać tekstów stricte religijnych Bo miał genialna wyobraźnię w temacie wymyślanie wiarygodnych Obcych Bo napisał najlepszą powieść o chorobie psychicznej - Klany Księżyca Alfy Bo miał kompletnego świra, a to pisarzom bardzo służy:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś