Gość: iggy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:18 wsmonienia, wspomnienia, wspomnienia, kto napisał najpiękniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: melaine_koina Re: wspomnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:22 ta książka do każdego niemal watku pasuje "Śmierć pieknych saren" Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: wspomnienia 11.07.05, 22:42 mnie ostatnio niesamowicie wkręciła Charlessa merilla "Podróz" wspomnienia bogatego amerykanina z podrózy po naszej części Europy w latach 1960-1990. Pan zaprzyjaźniony z Miłoszem, Barańczakiemn i paroma innymi tuzami mysli tego okresu, zakochany w polskiej poezji i przez jej pryzmat próbujacy czytac nasz kraj - mimo, że napisane chyba przez ghostwritera, to rewelacyjnie się czyta. Poydrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: wspomnienia 11.07.05, 22:43 A mnie sie nasuwają "Dom kolo starego Pimena" Cwietajewej i "Dzienniki" Marii Baszkircew, ale to tylko jedne z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: wspomnienia 11.07.05, 23:19 A ja szczerze mówiąc nie przepadam za narracją w pierwszej osobie. Dzienniki - tak, ale nie pamiętniki lub powieści z perspektywy pierwszej osoby. Nie wiem czemu, widocznie nie natrafiłam jeszcze na dobrą literaturę w tej formie narracji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaye Re: wspomnienia 12.07.05, 12:17 Dobrze mi się czytało cykl wspomnień Moniki Żeromskiej Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Erwin Axer "Ćwiczenia pamięci" 12.07.05, 19:07 Krótkie opowieści. Lwów, Kraków, Wiedeń, Warszawa. Dzieciństwo, młodość, wiek dojrzały itd. Przed wojną. Wojna. Po wojnie. Dramatyczne. Tragiczne. Smieszne. Wszystko. I ten świat, którego już nie ma. Nawet nie próbuję opisywać, streszczać, ale bardzo namawiam, jeśli ktoś trafi na te książki, czytajcie je :-) Erwin Axer "Ćwiczenia pamięci" a. Odpowiedz Link Zgłoś
sisterofmercy007 "Podwójne życie Szaszkiewiczowej" 23.08.14, 11:16 Pani Kika zmarła 11 sierpnia. Była m.in. artystką "Piwnicy pod Baranami". Może ktoś chciałby przeczytać jej pełne humoru wspomnienia z długiego ponad dziewięćdziesiątletniego życia ? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: "Podwójne życie Szaszkiewiczowej" 24.08.14, 00:34 Stefan Zweig " Swiat wczorajszy " Odpowiedz Link Zgłoś