Dodaj do ulubionych

Lista grafomańskich książek

20.07.05, 20:58
Proszę o nie tylko o tytuł i autora ale i o uzasadnienie wyboru.
Obserwuj wątek
    • lubie.pomponiki Re: Lista grafomańskich książek 20.07.05, 21:01
      proszę?
      • agni_me Re: Lista grafomańskich książek 20.07.05, 21:41
        Całkiem świeże nietylki widziałam w spożywczym na rogu.
    • zaba_pelagia Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 08:27
      swego czasu niektórzy grafomianią nazywali "Na ustach grzechu"...
    • Gość: Ania SAMOTNOŚC W SIECI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.tele2.pl 21.07.05, 09:31
      Uzasadnienie chyba zbędne.
    • e07 Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 10:26
      Oczywiście Masłowska, obie jej książki. Naprawde nie rozumiem na czym polega
      fenomen jej popularności.
      • Gość: low Re: Lista grafomańskich książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 07:48
        Fenomen popularności masłowskiej polega na głupocie recenzentów i tzw. oślim
        pędzie niewyrobionych czytelników.
        • karmilla Re: Lista grafomańskich książek 26.07.05, 10:40
          fenomen tej książki polega na tym że Masłowska napisała książkę zupełnie
          nieliterackim językiem (imo - na podobnej zasadzie za sztukę zostało uznane
          swojego czasu obieranie ziemniaków w galerii - bo tego jeszcze nie było)
        • Gość: jazzik Re: Lista grafomańskich książek IP: *.espol.com.pl 11.08.05, 13:34
          i tu się z państwem zgadzam (chociaż przeczytałem tylko wojnę...) jedyne co jest
          warte uwagi w tej książce to język który jest naprawdę ciekawy
          • Gość: jazzik Re: Lista grafomańskich książek IP: *.espol.com.pl 11.08.05, 13:36
            aczkolwiek myślę że jeszcz jest za wcześnie by oceniać ją jako pisarkę
    • bdx65 Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 12:16
      Masłowska, Pilch, Grochola i wiele tomików "młodych, obiecujących poetów".
      • Gość: feczka Re: Lista grafomańskich książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:37
        naturalnie Grochola,nr 1 w polskiej literaturze na takiej liscie.
        pilch?nie sadze,nie wiem jak osoba ktora go wymienila rozumie grafomanstwo ale
        on moim zdaniem temu nie podlega.naturalnie ze doroslemu wymagajacemu
        czytalnikowi pilch moze sie wydawac puustawy ale na pewno to nie grafoma! jest
        wurtuozem stylizacji,felietonu a wiec jakis tam umiejetnosci w ksiazkach jego
        czy sztuke ostantio wystawianej w Narodwym dostzrec trzeba
        maslowska?w zadnym wypadku nie ejst grafomanka! to chyba oczywiste ze nie
        nalzey jej porownywac ze spoznizna naszych wielkich pisarzy ale przeciez w jej
        utworze chodzi tylko o forme! przecciez pisarz to obserwator,gdzie wiec
        grafomania?
        mam poczucie ze niektorzy szafuja bez pomyslunku tym terminem i nadaja go
        niezasluzenie
        • autumna ale co to właściwie jest grafomania? 21.07.05, 14:03
          Wg słownika - "bezkrytyczne zajmowanie się twórczością literacką przez osoby pozbawione zdolności, talentu"

Nadużyciem więc wydaje mi się wrzucanie na taką listę literatury popularnej, czytadeł po prostu. Przekonanie, że książka ma spełniać jakąś nadzwyczajną "misję", jest dla mnie śmieszne. Jest to narzędzie poznania, ale przecież i rozrywki. Dlatego zawsze dziwią mnie posty typu "ta książka jest nic nie warta, po co czytacie te głupoty, co to wniesie w wasze życie".
          • kotmaurycy Re: ale co to właściwie jest grafomania? 21.07.05, 18:25
            Grafomania to brak wyczucia formy. Najczęściej objawia się jako przewaga formy
            nad treścią. W innych przypadkach to określenie nie ma zastosowania. Książka
            może nam się nie podobać z różnych powodów. Na przykład jej temat nas nie
            zaciekawi albo rażą wulgaryzmy albo sądzimy że jest dla nas za mądra/za głupia.
            Mamy prawo, ale to sprawa naszych upodobań. To jeszcze za mało, żeby nazwać
            autora grafomanem.
          • Gość: nieśmiały Re: ale co to właściwie jest grafomania? IP: 194.146.248.* 22.07.05, 11:51
            Zostawmy na boku termin "grafomania", którym sie nadmiernie szafuje, a podzielmy
            z grubsza książki -literaurę piękną czyli beletrystykę (oba terminy tozsame, ale
            pierwszy brzmi poważniej, drugi przyswojony jako tytył literatury lekkiej,
            popularnej, a więc?) na:
            1. pozycje poważne, trudniejsze w czytaniu, ale dajace większe przeżycie
            estetyczne i więcej uczące o zyciu, ludziach, społeczeństwie, prosesach
            dziejowych itd - L.Tołstoj, Proust,Prus (z "Lalką") Szkspir, Huxley, Czechow...
            2. pozycje lekkie dla rozrywki, miłego spędzenia czasu, zabicia nudy w
            poczekalni czy pociagu,też nauczenia się czegoś, bo każda ksiązka powinna jednak
            czegoś uczyć i tu zmieści się Grochola, Chmielewska itd
            My wybieramy, czego nam najbardziej potrzeba(w danej chwili, lub do życia) i
            najczęściej sięgamy po pozycje pośrednie między tymi dwiema kategorami, biorąc
            do czytania: "Wichrowe wzgórza",W.Cather, Canetiego, czy Hemnigwaya lub P.Coello.
            Ale wybitnego Czechowa też mozna czytać z przyjemnością. I w Prouście można
            się rozmiłować.
    • donkej Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 12:43

Oczywiście te Alchemiki wszystkie
      • kraxa alchemiki i dany browny 21.07.05, 13:50
        Harry pottery, whartony- zenadix
    • zaba_pelagia a co to jest grafomania? 21.07.05, 13:52
      prosze o krótkie uzasadnienie ;-)
      • braineater Re: a co to jest grafomania? 21.07.05, 21:14
        nie krótkie:)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=17674911&v=2&s=0
        pzdr:)
        • stella25b Re: a co to jest grafomania? 21.07.05, 22:23
          braineater napisał:

> nie krótkie:)
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=17674911&v=2&s=0
          > pzdr:)

ile ludzi tyle definicji:)
    • Gość: milutka Re: Lista grafomańskich książek IP: *.eltronik.net.pl 21.07.05, 14:36
      E tam, najlepsza to oczywiście Trędowata.Ten rozbudowany i kwiecisty język.Ten wątek wyciskający łzy,ten mezalians.Ale najbardziej to fakt, iż ciągle jest nie tylko czytana, ale również wydawana.Najbardziej zawsze podoba się kicz,literacki też.U nas była moda na zabawę takimi dziełami,czytanie i odgrywanie.I te mniy i te pozy.A jak to czytała Irena Kwiatkowska,mm,cymes był,zabawa przednia.Ale moja przyjaciółka,pani wykształcona i na tzw.Urzędzie z zachwytem opowiada, że to musi każdy przeczytać i mieć {chyba w bibliotece?} Zęby ściska.
      • zaba_pelagia Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 14:42
        dlaczego?
        Trędowata to obraz swojej epoki
        obraz arystokracji, sfery, szparagów, powozów i koronek
        w dodatku oparta na autentycznych przezyciach autorki (tylko mniej
        dramatycznych)
        wystarczy po prostu traktować ją z przymrużeniem oka
        • Gość: milutka Re: Lista grafomańskich książek IP: *.eltronik.net.pl 21.07.05, 14:52
          Nie da rady, kicz literacki koszmarny.Najważniejsze zatem: język, budowa zdań,słownictwo,kwiecistość stylu.
        • messalina6 Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 14:55
          zaba_pelagia napisała:

> dlaczego?
          > Trędowata to obraz swojej epoki
          > obraz arystokracji, sfery, szparagów, powozów i koronek
          > w dodatku oparta na autentycznych przezyciach autorki (tylko mniej
          > dramatycznych)
          > wystarczy po prostu traktować ją z przymrużeniem oka

Tak samo jak i "Samotność w sieci" za pare lat też będzie obrazem minionej
          epoki.
          • gokart_nr_1 Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 17:26
            Przecież Grochola to literatura popularna (i zręcznie napisana), i niczego
            więcej nie udaje, a Grafomania to literatura tyleż miałka ile WYPINDRZONA na
            własny temat.
      • danwar1 Re: Lista grafomańskich książek 24.07.05, 21:27
        "Trędowata" teraz jest wydawana, ale przez wiele lat w PRL nie była (właśnie
        jako "szmira"). I jaki był tego efekt? Pisała o tym Barbara Wachowicz w
        książce "Malwy na lewadach". Przedwojenne egzemplarze przepisywano odręcznie
        lub na maszynie i sprzedawano po kilkaset ówczesnych złotych na bazarach! Nie
        było komputerów ani ksero, więc ile wysiłku wymagało wyprodukowanie
        tych "pirackich kopii" - szczęka opada! Dopiero bodajże w 1971 r. jakaś gazeta
        wydrukowała "Trędowatą" w odcinkach, po czym ukazało się wydanie książkowe...
      • Gość: cav Re: Lista grafomańskich książek IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 11:31
        niestety to nie zaden obraz epoki :-) To raczej obraz ludowo-popularnych
        wyobrazen o wysokich sferach tamtych czasow
    • another_story Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 18:52
      Według mojej prywatnej definicji książka grafomańska to taka, przy której
      czytaniu czuje się niesmak i dyskomfort. Idealnie pasuje mi tu omawiana wciąż w
      szkole "Granica".
      • kawa_malinowa Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 18:55
        Nie zgodzę się. :))
        Mnie się podobało.

(Wiesz o co Cię proszę?)
        • another_story Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 19:05
          Jakoś nie mogłam tego czytać. Żadnej głębi psychologicznej tam nie dostrzegłam,
          wyczułam natomiast usilne próby jej osiągnięcia ;). No, ale to tylko moje
          skromne zdanie.

Chyba wiem, o co mnie prosisz; jeszcze raz błagam o wybaczenie, jakoś nie mogę
          się odnaleźć w zmieniającej się ciągle sytuacji.
          • kawa_malinowa Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 19:09
            Ale przecież masz do niego prawo! :)
            Odezwij się tylko via gg, proszę, bo utraciłam listę kontaktów...
            • stella25b Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 19:15
              Nie wrzucalabym do jednego wora ksiazek lekkich czytanych dla rozrywki z tymi,
              ktore nazywa sie grafomania. Ja rozumiem grafomanie jako usilne dazenie autora
              do stworzenia tekstu intelektualnego a niestety z dazen nic nie wychodzi.
      • Gość: baba67 Re: Lista grafomańskich książek IP: *.acn.waw.pl 21.07.05, 20:48
        Bardzo oryginalna definicja grafomianii, ale jak to z oryginalnymi definicjami
        bywa, chyba odosobniona.
        Przy czytaniu Sade'a i Gide'a niewatpliwie czuje dyskomfort, ale czy to
        grafomania? Przy Prouscie moj dyskomfort jest bardzo uciazliwy-po prostu boje
        sie, ze zwichne sobie szczeke :-)No ale nie jest to grafomania na pewno.

Ja po prostu nie pamietam ksiazek grafomanskich, bo z reguly porzucam je bez
        zalu po paru stronach.
        jakis czas temu zaczelam czytac powiesc Niny Andrycz-pierwsze dwa rozdzialy
        trzymaly poziom przecietnego babskiego czytadla-dalej to juz grafomania...
        Ale wiersze tej pani nawet mi sie podobaja...
        • Gość: nao Re: Lista grafomańskich książek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.05, 21:05
          Grafoman- ktoś kto nie ma nic do powiedzenia i stara się to dokładnie opisać
          /przeczytane w necie/.
          • autumna Re: Lista grafomańskich książek 22.07.05, 08:39
            Podaba mi się ta definicja :-) Ale zasadniczym elementem grafomanii wydaje mi się przekonanie autora o wielkości własnego dzieła i pewność, że będzie się podobało wszystkim wokół. Polecam wątek "Chcem wydać książkę" na forum "Wydawnictwa..."
        • another_story Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 22:27
          > Przy czytaniu Sade'a i Gide'a niewatpliwie czuje dyskomfort, ale czy to
          > grafomania?

Ha, Sade rzeczywiście był przez długi czas postrzegany jako grafoman... i
          dzisiaj także niejednokrotnie jest. Zaznaczam: ja go za takowego nie uważam
          absolutnie ;).
          A generalnie, miałam na myśli dyskomfort innego rodzaju. Zniesmaczenie, które
          wynika nie z drastyczności czy dosłowności obrazów, a raczej z ich nieudolnego
          tworzenia.

• brunosch Re: Lista grafomańskich książek 21.07.05, 21:27
      Nurowska en masse :)
    • Gość: nocka Re: Lista grafomańskich książek IP: *.eltronik.net.pl 22.07.05, 10:12
      Do określenia grafomaństwa nie potrzeba żadnej definicji, tylko sporego oczytania i nie tylko.Definicje sa potrzebne w szkołach, tam programy tak ustawione,że nadal człowiek nie ma prawa indywidualnie odczuwać i samemu poznawać.uczelnie niestety nadal też.Dlatego taki kiepski stan czegoś co się drzewiej nazywało inteligencja.
      Czytamy i wiemy,bo mamy w sobie już skalę porównawczą.Vide Trędowata i powyższe rozważania.Nic tu nie żadne przymrużanie oko,nawet dwojga.Od mróżenia oka tylko wcześniejsze zmarszczki.A arystokrację lepiej poznawać z książek historycznych a nie bulwarowych,też się przyda.
    • Gość: londa Re: Lista grafomańskich książek IP: *.mantykora.net 22.07.05, 12:12
      cały Coelho. Banały opowiedziane banalnie. Od pseudomysli i pseudofilozofii
      można dostać mdłości
      • bender_rodriguez Re: Lista grafomańskich książek 24.07.05, 00:36
        popieram. mnie jeszcze odrzuca przeżywacz łorton. i dostałem drgawek jak u
        kuzynki przeczytałem dwie strony gratkofskiej i tego "swiętopełka"
        albo "światowida". i hemingłej - "gdzie żem to ja nie był, komu żem nie zajebał
        i jak to teraz fajnie opisuję. dla prawdziwych mężczyzn". pfuj
        kiedyś dla jaj zacząłem czytać "kamienne tablice". o matko bosa! co drugie
        zdanie jest jak samochód wyklepany ze starej lodówki. męczywolstwo czystej wody.
        • Gość: Kaylene Re: Lista grafomańskich książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:03
          Trzeba odrozniac sprawne rzemioslo od grafomanii.
          Kiedys byly inne kryteria literackie,wychodzilo mniej ksiazek.
          Teraz jest gigantycznyz zalew wszystkiego i wytworzyla sie grupa
          rzemieslinikow.To nie sa grafomanii tylko rzemieslnicy i jak to oni są lepsi i
          gorsi.
          Wspolczesna grafomania to silenie sie na cos czym sie nie jest.Pisanie ponad.Zły
          styl.
          Ja nie trawie np.Wisniewskiego.Wg.mnie to grafoman.Ale kobiety go kochaja.Tak
          jak kochaly Mniszkowne.Ktos tu rzucil nazwisko NUrowskiej.Ona jest
          rzemieslnikiem.Sredniej klasy literatury. Grochola to pólka ciut jakby nizsza
          ale tez zadna grafomania- porzadnie zrobiony produkt.W tej klasie nizszej tez
          moga byc dobre powiesci sprawnie napisane dające przezycie,rozrywke, smiech
          uczące czegos i smieci, zapychacze czasu.Przewaznie fatalne sa wszelkie dalsze
          częsci.Te wslizguja sie juz przewaznie w przegrodke - grafomania.Skorumpowani
          sukcesem aut.cynicznie zaczynaja bredzic.
          No i jest literatura wysoka.Tu najlatwiej autorom sie potknac.Ja specjalnie nie
          lubie wspolczesnej polskiej prozy i nie mnie sadzic co z tego jest
          grafomania.Ale jedno jest pewne- sa to rzeczy czessto nieporadnie napisane.Czego
          z kolei nie mozna zarzucic PIlchowi.Zle skonstruowane,przynudzajace.Cos tam
          jest, cos dlaczego moze warto bylo ksiazke wydac,ale jakby czegos brakuje.Duzo
          sie takich rzeczy ukazuje,koledzy krytycy krzycza ze dobre a ..takie sobie
          mocno.Ale czy grafomania? Niekoniecznie.Gdybym miala wybierac to zawsze wybieram
          ksiazke sprawnie napisana rzemieslnicza nawet ale uczciwa, a nie bebechowate
          wnetrzarstwo.No,ale na bebechowate tez sa klienci.I ok.Poza tym na koniec
          dodam,ze wg.mnie jest jeszcze w wypadku grafomanii takie kryterium jak
          wewnetrzna uczciwosc piszacego.Tzn gdy przekracza pewna granice przy
          bebechowatosci i pisze dalej tak jak klient oczekuje. I tu Coelho czy
          Wharton.Jajeczko jest nieswieze.Czesciowo.
        • morgen_stern Re: Lista grafomańskich książek 11.08.05, 12:39
          bender_rodriguez napisał:

> popieram. mnie jeszcze odrzuca przeżywacz łorton. i dostałem drgawek jak u
          > kuzynki przeczytałem dwie strony gratkofskiej i tego "swiętopełka"
          > albo "światowida". i hemingłej - "gdzie żem to ja nie był, komu żem nie
          zajebał
          >
          > i jak to teraz fajnie opisuję. dla prawdziwych mężczyzn". pfuj
          > kiedyś dla jaj zacząłem czytać "kamienne tablice". o matko bosa! co drugie
          > zdanie jest jak samochód wyklepany ze starej lodówki. męczywolstwo czystej
          wody
          > .

Uśmiałam się jak norka, dobre, szczególnie z tym hemingłejem :-))))
    • danwar1 Re: Lista grafomańskich książek 24.07.05, 21:21
      "Zaklinacz koni" - N. Evans
      "Kamień na Kamieniu" - W. Myśliwski
      "Granica" - Z. Nałkowska
    • Gość: makmar Cień wiatru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.07.05, 13:34
      1) Cień wiatru
      2)Dan Brown
      3) Stephen King
      4) Jonathan Caroll
      • Gość: jaija Re: Cień wiatru IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.07.05, 00:21
        Stephen King - na to się nie zgodzę! Może jego najnowsze książki nie mają
        tego "czegoś" w sobie, jednakże jest najlepszym pisarzem horrorystycznym w
        obecnych czasach. Po pierwsze: ma dar gawędziarski. Po drugie: jego horrory
        spełniają swoją funcję, czyli straszą, aż do granic traumy:)Po trzecie: jest
        naprawdę sprawny w pisaniu i pięknie buduje wielowątkowe fabuły, włącza też
        sarkastyczny dowcip. Przy nim taki Masterton to dupa wołowa bez jaj na dodatek.
        No, ale wół to jest wytrzebiony, więc w sumie nie ma jaj :D
        • annabelee1 Re: Cień wiatru 26.07.05, 09:25
          Ja tez sie nie zgodze.Wlasnie o tym pisalam .Jest rozdzial na literature wysoka
          i rzemieslnikow.Zarowno Brown i King sa bardzo dobrymi rzemieslnikami.Pisza
          dobre sprawne ksiazki.Na nic sie nie sila ani nie aspiruja ani sie zadymaja
          .Daja dobry towar w swojej kategorii. Sa uczciwi.Czego sie nie da powiedziec o
          autorach literatury typu Wharton czy Carrol czy Coelho. BO aspiruja wyzej.I w
          jakis sposob oszukuja zachłystujace sie panienki.Ktore czytajac to, uwazaja ze
          czytaja rzeczy prawdziwe a dostaja surogat.Teraz w tym zalewie wszytkiego trudno
          znalezc ksiazki uczciwe,naprawde dobre, ktorych autorzy nie kombinuja jak sie
          przypodobac.Ksiazki, ktorych autorzy mysla i maja cos do przekazania i umieja to
          przekazac.To diablo i trudne i rzadkie.
          • sutekh1 Re: Cień wiatru 26.07.05, 13:14
            rzemieślnictwo różni się od perwersji tekstu który prowadzi w labirynt
            przyjemności z fantazjowania wykluwającego się z czytania tegoż...
            • Gość: mk Re: Cień wiatru IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.07.05, 13:25
              Najgorsza książka jaką ostatnio czytałam : "Halo, Wikta!" - przeczytajcie a
              zobaczycie bo brak mi słów żeby ją opisać.
              Z Danem Brownem się zgodze - choć czytałam go jednym tchem - albo tłumaczenie
              takie dziwne. Często powtarza te same kwestie na kilku stronach.Np. bohaterowie
              mówią o czyms potem na 2 stronie to samo opisane w tekscie a potem jeszcze ktoś
              opowiada to samo. Takie powtórki zauważyłam w obydu przeczytanych tego autora
              "Anioły i demony" i "Kod.."
    • Gość: inaa Re: Lista grafomańskich książek IP: *.hist.uj.edu.pl 26.07.05, 16:21
      Jak dla mnie grafomańskie są wszelkie bridgetopodobne dziełka, których mnóstwo
      pałęta się po księgarniach.
      • Gość: Daniel Re: Lista grafomańskich książek IP: *.piotrkow.net.pl 30.07.05, 21:43
        podciągam wątek
        • Gość: anty mokeko Re: Lista grafomań. książek - Flaki z nietoperza IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 31.07.05, 16:37
          "Flaki z nietoperza", wydane niedawno. Ponoć jakaś przełomowa poezja miała
          być...
          Jak przeczytałem co po niektore utwory, to podziękowałem za uwagę (przykład
          poniżej dla przestrogi - autor niejaki Radek S.):

Piątka

Ja jestem z Pyrlandii
          Pół Poznania mnie zna
          Trzy czwarte szanuje

Ja jestem Amfibia
          A reszta to ch..e

• ariadna-enta Re: Lista grafomańskich książek 20.08.05, 21:49
          Dla mnie książki Daniel Steel,Barbary Carland(czy jak się to pisze} i wszystkie
          harlekiny.
          • annabellee1 Re: Lista grafomańskich książek 21.08.05, 12:46
            A tu sie zgodze.100x to samo.I Sandemo tyz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka