Dodaj do ulubionych

Finaliści Nagrody Nike

IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 05.09.02, 12:17
Szkoda Szymutki, Pankowskiego, Graff, Umińskiej i Baczki. Dobrze, że Varga
wyjątkowo niezły dalej walczy. Odsiew biografszczyzny, która zdominowała "20"
nominowanych oceniam pozytywnie. I oby Hartwig z Tokarczuk się uporała...
Obserwuj wątek
    • Gość: lamus Re: Finaliści Nagrody Nike IP: 193.0.117.* 05.09.02, 16:01
      zadziwia mnie skuteczność w promowaniu grafomanii w wykonaniu Lupy...
    • Gość: adidas Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.waw.cdp.pl 05.09.02, 16:51
      Dziwny zestaw. Jeszcze dziwniejszy od dwudziestki.
      Skoro odpadł Rymkiewicz to nagrodę otrzyma...
      Hartwig.
      Na zachętę.

pozdr.
    • Gość: nożyk Re: Finaliści Nagrody Nike IP: 193.0.117.* 05.09.02, 17:59
      hartwig albo tokarczuk obdarowane zostaną chociaż świetlickiemu też by nie
      zaszkodziło...
    • Gość: AZ Re: Kolejka do lauru IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 18:12
      "Młodzi"i "nowi" muszą odstać swoje w kolejce.To raczej nagroda dla zasłużonych
      dla polskiej literatury(lub wogóle kultury-vide Lupa)niż laur dla faktycznie
      najlepszych książek ostatniego roku.
    • Gość: krwawa mary Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.chello.pl / *.chello.pl 05.09.02, 18:58
      Liczę na Różewicza, ale z drugiej strony nie jest to jego najlepszy tomik. Może
      jednak Tokarczuk się wreszcie doczeka.
    • Gość: Anahita Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.acn.pl / 10.128.128.* 05.09.02, 19:18
      a ja kibicuje Oldze Tokarczuk...zreszta czy ta nagroda ma az tak wielkie
      znaczenie dla "rzetelnych" odbiorcow literatury? mam na mysli oczywiscie tych,
      ktorzy nie rzucaja sie na jakis tam tytul, bo zdobyl on jakas tam nagrode...ja
      mam wlasny rozumek i raczej nim sie kieruje w dobieraniu sobie lektur.
      • Gość: Syrioosh Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 19:54

Ja też kibicuje Oldze Tokarczuk i mam nadzieje, ze w tym roku wreszcie się
        doczeka. :)
        • Gość: t a co powiecie o... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 21:06
          ...Graff? Czy to miejsce dla niej?
          • hania_76 Graff 06.09.02, 17:10
            Gość portalu: t napisał(a):

> ...Graff? Czy to miejsce dla niej?

Zdecydowanie nie. Od kiedy nagradza się wypracowania szkolne?
        • hania_76 Re: Finaliści Nagrody Nike 06.09.02, 17:09
          A ja nie kibicuję Tokarczuk, za to raczej Hartwig albo Świetlickiemu.
    • hokusai Re: Finaliści Nagrody Nike 05.09.02, 21:14
      Prosze podajcie linka do nazwisk....
      • Gość: Niech Re: Finaliści Nagramy Nike IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 22:38
        www.gazeta.pl/linki/nazwiska
    • Gość: Piotrek Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 00:34
      Oczywiście wygra Tokarczuk, co mnie strasznie wkurza, bo jej nie lubię. Ale
      cóż, swoje odstała, napisała kilka książek, które miały nominacje, więc czas na
      nagrodę.

Kurczę, ale to wszystko przewidywalne - i nieuczciwe, bo niby ma to byc nagroda
      za książkę, a tak naprawdę jest to nagroda za "zasługi" danej osoby. Miłosza
      np. akurat bardzo lubię, ale wiedziałem, że MUSI on dostać NIKE - i dostałby
      ją, nawet gdyby napisał byle co. POdobnie było z Różewiczem, a jak już
      nagrodzono "wielkich", przyszedł czas na "gwiazdy muzyki pop". Rok temu Pilch -
      co roku nominacja, więc "zasłużył" na nagrodę - no a teraz będzie Tokarczuk.
      Żenada.

Pzdr, Piotrek

olisadebowski@yahoo.com

• Gość: Krystyna Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 08:10
        Calkowicie sie zgadzam z opinia Piotrka.To nagrody dzielone w Swiatku
        Literackim , bardzo czesto zamknietymi wcale tak szeroko nie czytanym .Ja bym
        tytul ksiazki roku przyznala Annie Sobolewskiej za Cele - odpowiedz na Zespol
        Downa.Czytalam to dwa miesiace temu i nie moge przestac o tej ksiazce
        myslec.Sobolewska nie napisala tylko ksiazki o swoim dziecku , napisala
        spokojnie i cicho znacznie wiecejOna bardzo dyskretnie uczy jak inaczej patrzec
        na innosc.To nie jst ksiazka jedynie o zmaganiach rodzicow dziecka z zespolem
        downa to bardzo humanistyczna rozprawa o stosunku czlowieka do czlowieka . I
        napisana tak prosto zrozumiale , a nasi ambitni literaci pisza niestety
        zrozumiale dla elit literackich.Pod krytykow i kolegow z malego
        Swiatka .Wstyd,ze nie zauwazono w nominacji do NIke wlasnie Celi Sobolewskiej
        • Gość: www Cela za rok? IP: 2.4.STABLE* / 10.203.52.* 06.09.02, 11:19
          > Ja bym
          > tytul ksiazki roku przyznala Annie Sobolewskiej za Cele - odpowiedz na Zespol
          > Downa.Wstyd,ze nie zauwazono w nominacji do NIke wlasnie Celi Sobolewskiej

Nike 2002 przyznaje się za książki wydane w roku 2001. A „Cela” była wydana w
          tym roku. Ma więc szansę dopiero w przyszłym roku. Nominajce w maju.
          Pozdrawiam
    • kjach1 Re: Finaliści Nagrody Nike 06.09.02, 01:11
      i oby wygrała Tokarczuk... ta nagroda całkowicie się jej należy.
    • Gość: Anahita Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.unused.zigzag.pl 06.09.02, 09:37
      wiecie co? mnie sie jednak wydaje, ze w kraju, gdzie, jak sie dowiedzialam,
      przecietny Polak czyta 0,66 ksiazki rocznie (wliczajac w to podreczniki), ta
      nagroda powinna byc przyznana komus, kto ma szanse zdobyc szersza publicznosc.
      Wiadomo, ze sprzedaz ksiazek zwyciezcy, zreszta chyba reszty finalistow
      rowniez, wzrosnie o kilkadziesiat procent, wiec jesli Nike ma sprawic, ze
      Polacy rzuca sie do ksiegarn i przeczytaja wreszcie cos porzadnego, to ja sie
      pod tym podpisuje obiema rekami! a poza tym lubie O. Tokarczuk :))
      • Gość: Niech Re: Finaliści Niemocy Nike IP: 217.197.165.* 06.09.02, 11:51
        No to Falski.
        • Gość: t Re: Finaliści Niemocy Nike IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 21:46
          Szczerze mówiąc uważam, że jest w tym wszystkim klucz towarzysko - ideowy.
          • Gość: Ja tak sobie myślę Re: Finaliści Niemocy Nike IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 06.09.02, 23:07
            byłoby miło gdyby Świetlicki zgarnął Nike
            może choć na chwilę odciągnie to moich rówieśników od Wojaczka, Pawlikowskiej
            Jasnorzewskiej, itp.
            Świetlickiemu się należy - napisał już sporo mocnych tekstów
            • Gość: Niech Re: Finaliści Niemocy Nilu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 00:12
              Baaardzo mocnych!!!
    • Gość: ewa Re: Finaliści Nagrody Nike IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.02, 20:20
      A ja tylko się dziwię, że tak piękna książka jak "Zima" Stasiuka nie weszła
      nawet do finału. Nie jestem miłośniczką Stasiuka, ale ta książka to naprawdę
      piękna literatura!! Wygra najprawdopodobniej Julia Hartwig - wszystko na to
      wskazuje.
      • pawian Re: Finaliści Nagrody Nike 08.09.02, 15:07
        Zgadzam się zarówno co do Stasiuka, jak i Hartwig, chociaż ewentualna nagroda
        dla niej byłaby przeze mnie mile widziana - jej ostatni tomik jest naprawdę
        niezły, a poza tym całokształt ;)
    • Gość: sik Re: Finaliści Nagrody Nike IP: 193.0.117.* 10.09.02, 16:38
      a tak na marginesie pozytywnie zaskoczony jestem, że do finałowej "20" nie
      wskoczyło żadne z czytadeł ubiegłorocznego "objawienia" polskiej sceny
      literackiej, Jerzego Sosnowskiego, którego dwupak obsłużyć miał w założeniu
      wszystkie gusta czytelnicze...
      • Gość: dorota Re: Sosnowski objawieniem? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:30
        daj spokój siku. Tego by jeszcze brakowało.
        Stawiam na Różewicza.
        • Gość: Niech Re: Sosnowski objasnieniem? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:46
          Sosnowski jest do dupy. Po czterech setkach mial maslane oczy i cos belkotal -
          zenada.
          • Gość: dorota Re: Sosnowski objasnieniem? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:52
            Niech dosyć tego. Widzę z okna jak się kotłujesz pod Saxem. Okradną Cię albo
            bachora Ci zrobią. Spać.
            • Gość: Niech Re: Sosnowski wyjasnieniem? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 23:17
              To Sax sie kotluje. Nie widzi, ze nic z tego nie bedzie. Zasnalem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka