Dodaj do ulubionych

Tomek Wilmowski na Alasce???

IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 11:04

Przeczytałem 9 tomów przygód Tomka Wilmowskiego. Ostatnio dowiedziałem się,
że podobno jest tom 10 opisujący ptzygody Tomka na Alasce. Czy rzeczywiście
jest taka książka? Proszę odpowiedzcie na nurtujące mnie pytanie.

Pozdrawiam - Syrioosh
Obserwuj wątek
    • Gość: Turek Re: Tomek Wilmowski na Alasce??? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 09.09.02, 14:15
      Gość portalu: Syrioosh napisał(a):

>
      > Przeczytałem 9 tomów przygód Tomka Wilmowskiego. Ostatnio dowiedziałem się,
      > że podobno jest tom 10 opisujący ptzygody Tomka na Alasce. Czy rzeczywiście
      > jest taka książka? Proszę odpowiedzcie na nurtujące mnie pytanie.
      >
      > Pozdrawiam - Syrioosh

Cześć,
      Wydaje mi się, że nie ma. Wiem, że był planowany przez Szklarskiego, może
      zostawił on jakieś szkice. Tak jak to było z "Tomkiem w frobowcach faraonów",
      który został napisany przez ks. Zelgę na podstawie planów Szklarskiego, może
      planuje też "Przygody Tomka na Alasce"?
      Pozdrawiam,
      Turek
    • Gość: abc Re: Tomek Wilmowski na Alasce??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.02, 16:08
      Za Rzeczpospolitą" 2002.04.06

"Ostatnie dzieło twórcy - "Tomek w grobowcach faraonów" - dokończył ksiądz Adam
      Zelga, proboszcz stołecznej parafii bł. Edmunda Bojanowskiego i felietonista
      sportowy.- "Tomki" to moje dzieciństwo. Kolejne części pochłaniałem z wypiekami
      na twarzy - opowiada ksiądz Zelga. - Autora poznałem w połowie lat 80.
      Zaprzyjaźniliśmy się. Zdradził mi szczegóły projektu przygód "Tomka w Egipcie".
      Zmarł nagle, nie ukończywszy tej powieści. Wydawca zwrócił się do mnie z prośbą
      o pomoc. Na próbę, wedle zapamiętanych dyrektyw Szklarskiego, dopisałem jeden
      rozdział. Spodobał się, więc jakoś z Bożą pomocą (znaczna część powstała w
      skryptorium opactwa benedyktynów w Tyńcu) dobrnąłem do końca. Ale kolejnego
      tomu, awizowanych przez Szklarskiego "Przygód Tomka na Alasce", już nie
      napiszę - zastrzega ksiądz Zelga. -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka