Dodaj do ulubionych

Merlin - naliczanie kosztów przesyłki

07.10.05, 09:50
Wspomóżcie, mili czytelnicy. Otóż z powodu wgryzania się w tematy podatkowo-vatowskie (a fuj) potrzebna mi informacja, jak Merlin uwzględnia na paragonie lub fakturze koszty przesyłki. Jako odzielną pozycję czy wliczają to w książki. Tzn, czy mamy przykładowo tak:

Książka: 30 zł
Koszt przesyłki: 5 zł

czy tak:

Ksiązka 35 zł

Wg drugiej wersji przyszedł mi np. paragon z Albertusa, a z Merlina akurat załapałam się na darmową przesyłkę no i teraz nie wiem, co i jak.
Obserwuj wątek
    • spacey1 Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki 07.10.05, 10:46
      Zdecydowanie wydzielają. Jeśli z tej drugiej firmy wliczają w cenę ksiązki, to
      muszą mieć podane w ofercie, że cena ksiązki jest 35 zł a przesyłka gratis. Nie
      ma innej mozliwości. Merlin ma niższe ceny ksiażek, za to pobiera za przesyłkę
      • chemo Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki 07.10.05, 11:28
        No właśnie w ofercie było konkretnie 59,50 za książkę i 3,50 za przesyłkę. A na fakturze - 63 zł za książkę, czyli wliczenie przesyłki do książki (vat 0%), bo inaczej wypadałoby odprowadzić 22% vatu od przesyłki. Wygląda mi to na ryzykowny manewr w takim razie.

PS. Przepraszam forumowiczów za poruszanie tak obrzydliwego tematu, jak podatki...
        • spacey1 Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki 07.10.05, 15:15
          no jasne, jeśli tak robią, to z powodów podatkowych.
        • Gość: marcin Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki IP: *.acn.waw.pl 08.10.05, 14:27
          Nie trzeba odprowadzac VATu od kosztow przesylki. te oplaty sa zwolnione od
          VATu zarowno dla Poczty Polskiej, jak i dla koszrystajacych z jej uslug i
          refakturujacych te uslugi.

Dlatego Merlin tak robi i Mareno.pl tak robi. A Albertus najwidoczniej nie zna
          sie na ksiegowosci.

Marcin
          • Gość: Marek Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 17:13
            Marcinie, czy znasz moze podstawe prawna tego, o czym piszesz?

Pozdrawiam
            • spacey1 Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki 08.10.05, 20:49
              Dzięki Marcin za głos rozsądku :) Oczywiście przesyłka produktów, które są
              objęte zerową stawką VAT również jest objęta taką samą stawką. Jeśli w paczce
              byłby choć jeden produkt objęty wyższą stawką (np. CD) to już przesyłka byłaby
              opodatkowana taką samą stawką. Chwilowe zaćmienie umysłu.
            • Gość: Marcin Re: Merlin - naliczanie kosztów przesyłki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.05, 01:57
              Niestety nie znam podstawy prawnej.
              Ten problem omawialem z doradca ksiegowym
              i ustalilismy, ze ryczaltowa oplata za przesylki pocztowe w firmach
              wysylkowych, np. 9.50 zł moze byc zapisana na fakturze osobno jako zwolniona z
              vatu.
              Przed Skarbowym mozna sie obronic tym, ze jest to usluga swiadczona na poziomie
              srednich kosztow jej wykonania, a nie powyzej.

M.
    • autumna podstawy prawne 08.11.05, 10:46
      Wgryzłam się w temat i stwierdziłam istnienie całkowitego prawnego bajzlu w tej materii:

Interpretacja "nie wliczać":
      sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=42096&i_smpp_s_strona=1
      A tu każą wliczać:
      sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=57179&i_smpp_s_strona=1
      sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=41214&i_smpp_s_strona=1
      A tu piszą (pkt. 11), że Merlin jednak wlicza w towar!
      www.ehandel.pit.pl/pages/i/935.php
      Słowem, cholery można dostać. Pozostaje mi wzbogacenie swojej biblioteczki o jakieś nowości, celem obejrzenia, jak w końcu wygląda ta faktura z Merlina...

PS. Jeśli adminów wątek gryzie w oczy, proponuję przeniesienie go na forum "Księgowość, prawo podatki".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka