serenablair 11.11.05, 20:55 Są takie książki, gdzie przy czytaniu ręce opadają. Krzyżacy Sienkeiwicza, Chłopi - nasze korzenie, ale niestety nudne. Czego nie lubicie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marquis Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 11.11.05, 21:00 A ja bym wcale nie powiedział, że "Chłopi" to nudna powieść. Nie lubię książek o wsi, ale akurat dzieło Reymonta przeczytałem bez znużenia (bo tam przecież nie o wieś chodziło). Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 11.11.05, 21:33 Otóż to, o gustach się nie dyskutuje. Ja też lubię "Chłopów", chociaż zasadniczo nie podchodzą mi książki o wsi. Ale, jak zauważył mój przedmówca... No, zgodnie z własnym gustem na pewno nie polecę Whartona. Ani "Cienia wiatru". Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 11.11.05, 22:12 O, to ja posłucham i Cienia wiatru nie przeczytam :-) Whartona nie polecam - wystarczyło kilkanaście stron, by mnie skutecznie zniechęcić (ale czy dziś jeszcze się czyta Whartona? Teraz to chyba bardziej Coelho?). Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 13.11.05, 08:18 Mam prośbę. Nie rezygnuj tak łatwo z "Cienia wiatru". To nie jest arcydzieło, ale daj tej powieści szansę :) Nie uważam jej lektury za czas stracony. Mnie irytuje moda na nielubienie niektórych książek na równi z modą na zachwyt nad niektórymi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
troppo_bella Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 16.11.05, 10:55 Tak, jeśli chodzi o "Cień wiatru" - duzo kasy na reklamę poszło. A powieść jest nudna, dużo za gruba i tak pełna odniesień i zapozyczeń, jakby autor wrzucił do miksera Umberta Eco, Perez Revertego, Itala Calvina i z jednej trzeciej powstałej mieszanki coś tam sklecił. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 11.11.05, 22:03 Cóż, ja nie polecam przeboju - Pachnidła. Rzadko, która książka tak mnie rodrażniła. Nie, nie. I ten brak pomysłu na zakończenie, nie wrócę, a to dla mnie też miara oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milak Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:30 mi się tam pachnidło podobało natomiast coelho nie polecam przebrnełam przez alchemika z wielkim trudem, generalnie to nie wiele NIE polecam bo poprostu nie czytam książek które mi się nie podobają...ale na czele listy jest KOD LEONARDA D (to akurat przeczytałam) Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 11.11.05, 22:37 Bo kto tak naprawdę poleca bestsellery? Informacja o tym, że książka świetnie się sprzedaje, jest dla mnie osobiście najlepszą antyreklamą. Aczkolwiek zdarza się, że z przekory sięgnę po jakiś hit z listy top-ten empiku ;-) Coby mózg nieco odciążyć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.11.05, 23:53 NIE polecam prozy pani Winterson, jeśli inne jej książki sa takie, jak Namiętność. Czyli, jak dla mnie, puste chały. Nie próbuję dalej czytać jej wypocin. Carrolla też nie polecam, Jonathana, nie Lewisa ;), łącznie z Coelho i z Whartonem. Odpowiedz Link Zgłoś
en.door.fina Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 28.12.05, 14:39 Gość portalu: jaija napisał(a): > NIE polecam prozy pani Winterson, jeśli inne jej książki sa takie, jak > Namiętność. Czyli, jak dla mnie, puste chały. Nie próbuję dalej czytać jej > wypocin. > Carrolla też nie polecam, Jonathana, nie Lewisa ;), łącznie z Coelho i z > Whartonem. To mamy podobny gust;)) Ale mnie chyba każda przeczytana książka daje coś pożytecznego, tzn. zawsze coś z niej wycisnę dla siebie. Nawet jeśli więcej po nią nie sięgnę, to patrząc wstecz, z teraźniejszą wiedzą na jej temat i tego co mi dała, przeczytałabym ją jeszcze raz (ale tylko po jednym, góra dwóch egzemplarzach danego autora). Podobnie mam z książkami Fowlesa i Pilcha. Niby nie żałuję, że przeczytałam, ale nie mam ochoty sięgać po kolejne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boga141 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 13:40 Nic nie rozumiesz z prozy Jeanette Winterson - jest fantastyczna - ja ją uwielbiam i przeczytalam wszystko co pojawiło się na naszym rynku Odpowiedz Link Zgłoś
troppo_bella Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 16.11.05, 11:04 "Kod Leonarda" wciąga, ale głównie za pomoca tej misz-maszowej teorii spiskowo- historiozoficznej nt. domniemanych potomków Jezusa, natomiast postaci są w nim tak schematyczne i dwuwymiarowe jak pionki od warcabów. Daleko Danowi Brownowi do maestrii Kena Folleta, jesli chodzi o tworzenie bohaterów powieści sensacyjnych. Kończą film na podstawie powieści, głównego bohatera ma grac Tom Hanks i zastanawiam się, co on wykrzesze z tego papierowego ludzika? Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka-1980 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 24.11.05, 09:43 oj kodu to i ja nie polecam no chyba,ze ktos mam problemy ze snem;-) ale "Cienia wiatru" bede broniął do upadłego.... Odpowiedz Link Zgłoś
im.aisha Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 00:05 Z moich ostatnich lektur, a jednocześnie tzw. bestsellerów (wprawdzie zeszłorocznych, bo jestem trochę opóźniona w rozwoju ;)) nie polecam "Pianistki" Jelinek. Bardzo mnie zniesmaczyła, po ciekawym początku następuje zupełnie bezsensowny i jakby na siłę chcący szokować środek oraz absurdalny koniec. Kompletnie nie rozumiem tej książki (ale może to ja nie dojrzałam do poziomu noblistki :)). Z polskiej klasyki nie lubię czytać Sienkiewicza, ale podobno do Sienkiewicza człowiek przekonuje się z wiekiem. Natomiast podobają mi się fragmenty powieści Whartona, mają w sobie fajny spokój :) (natomiast niektóre fragmenty są faktycznie nudne) Najbardziej ręce mi opadły przy czytaniu "Kodu LdV". Ani to wciągające, ani inteligentne, ani ciekawe językowo, ani specjalnie skandalizujące... Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 14:52 im.aisha napisała: >nie > polecam "Pianistki" Jelinek. Bardzo mnie zniesmaczyła, po ciekawym początku > następuje zupełnie bezsensowny i jakby na siłę chcący szokować środek oraz > absurdalny koniec. Kompletnie nie rozumiem tej książki (ale może to ja nie > dojrzałam do poziomu noblistki :)). Obejrzałam film , ksiązki niestey nie czytałam , ale film był wspaniały i rozumiem coraz więcej i z całą pewnością sięgnę po książke ,żeby odnaleźć to , co mi umknęło w filmie. Ale ja mam prawdopodobnie 2 razy tyle lat co ty, więc się nie przejmuj ,że nie rozumiesz . To jest genialne ale dla całkiem dojrzałych ludzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n.b. Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 20:03 kocia_noga napisała: > Ale ja mam prawdopodobnie 2 razy tyle lat co ty, więc > się nie przejmuj ,że nie rozumiesz . To jest genialne ale dla całkiem > dojrzałych ludzi . Matko Boska, mam 20 lat, a "Pianistka" (zarówno w formie książki, jak i filmu), dała mi wiele do myślenia i chyba coś niecoś zrozumiałem:) Czyżbym był nad wiek dojrzały? Nigdy się za takiego nie uważałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
wessed Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 26.11.05, 12:17 Tony Parsons - "Męzczyzna i chłopiec" - katastrofa okrzyczana Marquez - " Kronika zapowiedzianej śmierci" - mistrz też pisał gnioty Graham Greene - " Sedno sprawy" - 100 stron zdołałem przeczytać. Więcej się nie dało Anatol France - "Zbrodnia Sylwestra Bonnard" - Co z tego, ze XIX wiek Oczywiście Wiśniewscy,Browny, Grochole, Whartony, Kołelje, Masłowskie to jedna wielka rodzina na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 22:50 > Graham Greene - " Sedno sprawy" - 100 stron zdołałem przeczytać. Więcej się nie dało Musze Cię zaskoczyć. W tej książce po stronie 100, a nawet nieco wcześniej rozpoczyna się fascynująca opowieść o dylematach sumienia ludzkiego. Przyznaje, że zorientowanie się w tożsamości poszczególnych bohaterów bywa trudne, głównie ze względu na ich sporą ilość. Nie musi to wszakże oznaczać konieczności odłożenia książki na półkę. Zachęcam więc do ponownego sięgnięcia do odrzuconej przez Ciebie pozycji. Naprawdę warto ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutekh Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: 212.87.225.* 05.01.06, 17:59 zapomniałeś o dodanie siebie do "śmieci", bo nikt nie chciałby cię mieć w rodzinie. piszesz tak jak te magazyny które zamiast informować - krzyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.acn.waw.pl 12.11.05, 00:27 Nigdy nie polecam nikomu Doroty Masłowskiej - dla mnie proza nie do strawienia. Z drugiej strony niczego kategorycznie nie odradzam; kto wie, co się komu spodoba. No - może z wyjątkiem słabych tłumaczeń (koszmarnej plagi, która niejednego wielkiego pisarza sprowadziła w Polsce do roli przereklamowanej zagranicznej ciekawostki). Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 00:33 Z tłumaczeniami bywa też tak, że zupełnie niszczą dzieło. Dla przykładu, gdyby ktoś chciał czytać "Nędzników" Victora Hugo to tylko i WYŁĄCZNIE w tłumaczeniu Macieja Żurowskiego. Szczerze radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.gorzow.mm.pl 12.11.05, 08:47 Nie polecam wielu okrzyczanych nowości, bierze się do ręki coś takiego o idkłada po kilkunastu, góra kilkudziesięciu stronach. Tak było z jelinek, Warholem, Coelho (nie pamiętem ortografii nazwiska). Za to polecam Pacholskiego i jego rzeczy duże i małe a także Michała Amsterdamskiego - fanie pisz Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 12:55 hmmm, nie wiem czy Wharton, Colho, czy Jelinek naleza do okrzyczanych nowosci, nie mowiac o tym, ze wrzucanie do jednego worka Jelinek i tych panow to raczej niepowazne Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 22.11.05, 21:48 marquis napisał: > Z tłumaczeniami bywa też tak, że zupełnie niszczą dzieło. Dla przykładu, gdyby > ktoś chciał czytać "Nędzników" Victora Hugo to tylko i WYŁĄCZNIE w tłumaczeniu > Macieja Żurowskiego. Szczerze radzę. o przepraszam, ja czytałam w tłumaczeniu pani Krystyny Byczewskiej i baaaardzo mi się podobało. ale nie czuję się na siłach udźwignąć polecenia konkretnego tłumacza bo wiadomo - kto co lubi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 14:54 Gość portalu: czytelnik napisał(a): > Nigdy nie polecam nikomu Doroty Masłowskiej - dla mnie proza nie do strawienia. No i dobrze.Pewnie obracasz się wśród osób bliskich ci mentalnie i to jest dośc uczciwe. Ja Masłowską polecam gorąco - dla mnie to objawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slimaczek Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.server.ntli.net 29.11.05, 11:01 Ja takze przez Maslowska nie bylam w stanie przebrnac. Siegnelam po "Wojne..." i juz po kilku pierwszych stronach rzucilam w kat. Czy jest ktos kto rzeczywiscie zrozumial jak tresc jest tej ksiazki. jesli tak prosze o tlumaczenie w jezyku zrozumialym dla przynajmniej 3/4 spolecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
miziou Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 15:12 nie wiem, ktory raz to pisze, ale mam nerwa, ze dalem sie namowic na przeczytanie 'tego' - 'Samotnosc w sieci' - chyba, ze ktos nie wie co to grafomania, a chcialby sprawdzic... to wtedy polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: 195.56.66.* 12.01.06, 19:37 Mam podobne zdanie. Fakt, ze czyta sie lekko - no wlasnie, cos za lekko, za szybko, bez koniecznosci wlaczenia myslenia i analizowania. Rownie dobrze mozna siegnac po Harlequina. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 15:49 CZASTKI ELEMENTARNE Houellebecq pretensjonalny belkot stargetowany na sfrustrowanych onanistow :/ Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 23.11.05, 20:30 kubissimo napisał: > CZASTKI ELEMENTARNE Houellebecq > pretensjonalny belkot stargetowany na sfrustrowanych onanistow :/ Kubissimo, mój drogi domorosły krytyku literacki...Przed rozpoczęciem krytykowania twórczości innych proponowałabym krytycznie przyjrzeć się swojej własnej, któej próbkę zaprezentowałeś w tym wątku. Wyraz 'stargetowany' nie występuje w języku polskim, obawiam się. Jest to koszmarne zniekształcenie, uzywane przez mających poważne problemy z poprawnym formułowaniem zdań pracowników agencji reklamowych, pionów marketingowych i im podobnych tworów. Ale jest na pewno bardzo...khm...jazzy ;) cc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudestus Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:16 Z nowości "Reguła Czterech" tych tam dwóch autorów.Dawno się nie wynudziłem przy książce... Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 20:03 Chlopi-wyobraz sobie sa tacy zboczency intelektualni, ktorzy wracaja do Chlopow raz do roku co najmniej.MNie to nawet nick zobowiazuje :-) Czego nie polecam Siedzialam a brzegu rzeki Pedry i plakalam Coello- za tytul nie recze-Alchemika jakos przeczytalam nawet nie bez pewnego zajecia, ale toto jest zupelnie niestrawnym pseudokatolickim gniotem z ogromnymi pretensjami do glebi. Odpowiedz Link Zgłoś
knura Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 12.11.05, 20:32 Nie polecam "Samotności w sieci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.aspektsc.pl 12.11.05, 21:10 popieram przedmówczynię. Do bani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.05, 12:01 A dlaczego niby nie można do jednego wora wrzucić Jelinek i Warhtona? Tyle samo warta jest ich twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 13.11.05, 15:09 "Dziewięć" Stasiuka Odpowiedz Link Zgłoś
anna_deszczowa Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 13.11.05, 17:36 Zdecydowanie nie polecam "Zwału" Shutego. Nie do strawienia. Poza tym całkowicie odradzam Coelho i okrzyczana ostatnio Szwaję. Czytanie tych książek sprawia mi fizyczny ból i ogromną przykrość. Ogólnie czytanie ksiażek, których sam autor nie przeczytał po napisaniu (patrz: Szwaja) to pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 16.11.05, 08:38 a ja niedawno ZWAŁ przeczytałem i moze nie jakos szalenczo, ale mi sie podobal a jezel Szwaja sprawia Ci fizyczny bol, to po cholere ja czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 16.11.05, 08:43 > A dlaczego niby nie można do jednego wora wrzucić Jelinek i Warhtona? Tyle samo > warta jest ich twórczość. hehe ciekawe, czy chociaz sprobowalas sie zmierzyc z Jelinek jezeli tak, to podaj chociazby trzy dowody na to, ze Jelinek i Wharton sa siebie warci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 17:55 czytam pachnidło, bo wiele osób je tutaj polecało, ale ja nie polecę normalnie jak mi się książka nie podoba to nie czytam dalej, ale tyle osób pisało o TAKIM zakończeniu pachnidła, że brnę do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 12:15 czytam pachnidło, bo wiele osób je tutaj polecało, ale ja nie polecę > normalnie jak mi się książka nie podoba to nie czytam dalej, ale tyle osób > pisało o TAKIM zakończeniu pachnidła, że brnę do końca... To nie czytaj, bo po co? Jeśli Ci się książka nie podoba, to zakończenie Cię nie przekona. Rozbawiło mnie trochę wymienienie "Chłopów" wśród książek, których nie należy polecać... Nie mówimy tu o pisarzu jednego sezonu zgrabnie rozreklamowanego przez wydawnictwo, ale o poziomie pisarstwa dla wielu obecnych "gwiazdek" literackich nie do osiągnięcia... No, ale teraz miernota intelektualna jest na czasie, jeśli się jakiejś książki nie zrozumiało, bądź okazała się za trudna, to najwidoczniej jest "do bani" i "beznadziejna". Sorry za ostre słowa, ale doprowadza mnie do szału takie podejście. Trochę więcej pokory, domorośli krytycy literaccy! Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 12:43 Pani Bovary, do szału mnie doprowadziła, czytałam tylko po to aby poznać koniec ale w trakcie to poprostu mijałam strony bo szlag mnie trafial... Odpowiedz Link Zgłoś
jogardii Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 13:15 Nie polecam Krystyny córki Lvaransa, ktora to ksiazke wlasnie mecze ( jestem w 1/3 czesci 3-ciego tomu )! Straszliwie mnie to dzielo zdolowalo i zohydzilo na czasy sredniowiecznego traktowania kobiety ! A niektore uczestniczki tego forum czytaly to dzielo nawet ... o zgrozo - 5 razy ! Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 04.01.06, 18:33 > Nie polecam Krystyny córki Lvaransa, ktora to ksiazke wlasnie mecze ( jestem w > 1/3 czesci 3-ciego tomu )! Straszliwie mnie to dzielo zdolowalo i zohydzilo na > czasy sredniowiecznego traktowania kobiety ! > A niektore uczestniczki tego forum czytaly to dzielo nawet ... o zgrozo - 5 > razy ! Jedna z moich ulubionych ksiazek okresu nastoletniego, no i niezla literatura. Zdolowanie i zohydzenie nie sa slusznymi reakcjami - tak bylo, mentalnosc byla inna, co to ma do jakosci i twojego odbioru literatury? Nalezy sie cieszyc, ze juz tak nie jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 13:16 jeśli czytanie sprawia wam ból to nie czytajcie wcale.amen. ps. do kubissimo - to właśnie sfrustrowani i onaniści czytaja najwięcej ...także piszą najczęsciej te typy egzystencjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evelina Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 14.11.05, 18:50 A mnie sie podobal"Kod Leonarda..." i generalnie styl pisania Browna jakos mi nie siada :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evelina Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 14.11.05, 18:57 eeeeeeeee oczywiscie w poscie wyzej zamiast "podobal sie" mialoby byc "nie podobal sie" Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 23.11.05, 20:20 morgen_stern napisała: > Rozbawiło mnie trochę wymienienie "Chłopów" wśród książek, których nie należy > polecać... Nie mówimy tu o pisarzu jednego sezonu zgrabnie rozreklamowanego > przez wydawnictwo, ale o poziomie pisarstwa dla wielu obecnych "gwiazdek" > literackich nie do osiągnięcia... > > No, ale teraz miernota intelektualna jest na czasie, jeśli się jakiejś > książki > nie zrozumiało, bądź okazała się za trudna, to najwidoczniej jest "do bani" > i "beznadziejna". > Sorry za ostre słowa, ale doprowadza mnie do szału takie podejście. Trochę > więcej pokory, domorośli krytycy literaccy! Morgen_stern, to najmądrzejsza i najbardziej dojrzała wypowiedź w tym wątku. Wydaje mi się ponadto, że na całej planecie znajdzie się ledwie garstka ludzi wystarczająco kompetentnych, aby ich "na pewno nie polecam" traktowac jako istotny punkt odniesienia. Cała radosna reszta może co najwyżej przedstawiac swoje sympatie i antypatie i pokłócic się trochę ;) Jezeli chodzi o mnie, to jawna antypatią darzę wszelakie pozycje z dopiskiem 'światowy bestseller', a jeżeli ten 'światowy' ma jeszcze dopisek 'sprzedano X milionow egzemplarzy w USA' - obchodze szerokim łukiem. To sa wszystkie te "Kody..", "Diabły ubierające sie u Prady" etc. Jakoś tak szeroko pojęta estetyka literacka rodem zza oceanu mnie nie przekonuje :) (wyjątki można policzyć na palcach jednej ręki). pozdrawiam, cc. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy.berserker Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 19:08 Arturo Perez Reverte - pomimo wielkiej sympatii do tego pisarza nikomu nie polecę Przygód Kapitana Alatriste. Bohaterowie przerysowani, fabuła - średnio ciekawa, kiepsko poprowadzone dialogi (może to po prostu kiepskie tłumaczenie?) I jeszcze Sapkowki - Boży wojownicy - którzy lubo nieźli to niestety nie "The best" - a po co komus polecać coś co nie jest w najlepszym gatunku? Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 19:20 Paulo Coehlo "Nad brzegiem rzeki Piedry usiadłam i płakałam"-wstęp doskonały,a cała reszta zwalona do granic możliwości,nuda,bezsens,monotonia Mistrz Małgorzata M.Bułhakowa-książka chyba napisana dla żartu,bez większych treści i przesłań,protolinijna,niezaskakująca,przegadana Dorota Terakowska"Tam gdzie spadają anioły"-nie ma tego przebłysku geniuszu jak w innych jej dziełach,mdła tresc "Ptasiek"-książka mogła być taka dobra,a tak autorowi nie wyszła.nie wiadomo do czego zmierza,akcja zatrzymuje się po kilku pierwszych rozdziałach i mamy swobodne spadanie Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 19:21 aha jeszcze"Kwiaty Koranu" Ericka Schmitta-żadnych treśći,żadnej akcji,żadnej fabuły Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 14.11.05, 19:24 Przypomniałam sobie jeszcze jedną "Rzeczpospolita kłamców"Łysiaka.Dno i wodorosty,narzekanie,gderanie i szpanowanie matowym blaskiem niby-intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: do se. la. vie 14.11.05, 19:42 Autentycznie podoba mi się "Weronika postanawia umrzeć" Coehlo(w zasadzie jedyne jego dzieło które mi się podoba)oraz "Ono" Doroty Terakowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: do se. la. vie 14.11.05, 19:45 Znam i nie zachwycam się. Chacun son gout. Dlatego tak trudno dyskutować o gustach. A ulubione książki to też rzecz gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: do se. la. vie 14.11.05, 19:47 To prawda:) Wg mnie nawet Harry Potter jest lepszy od M i M. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: do se. la. vie 16.11.05, 08:46 ale jest pewna roznica miedzy gustami i glupota, chociaz obydwa sa na G :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mea Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:10 Może nie będzie to najlepszy przykład, ale to jedyna książka, która odpycha po dwóch stronach: Zenon Klemensiewicz "Zarys składni polskiej". Przespane wykłady, ćwiczenia, lektura :). Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 15.11.05, 23:09 Mam nadzieję że nikomu nie podpadnę, ale nie podobała mi się książka "Sto lat samotności" może się nie znam, i "Niania w Nowym Yorku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulkina Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 08:52 Sto lat samotności? Jak mozesz!!!! Moja ukochana ksiązka! a fe z tym Twoim gustem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martelinka Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 16.11.05, 11:00 o gustach się nie dyskutuje - ja uwielbiam Whartona, chętnie przeczytam "cień wiatru" i bardzo lubie Carrolla choć nie przepadam za czystą fantastyką i uwielbiam Coehlo bo "zmusza" do myślenia i przemyśliwania ... no i poza tym podoba mi się Mendoza bo jest z kolei "lekki" i smieszny :) Chętnie czytam Panią Winterson .... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aretha Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.orange.pl 19.11.05, 16:19 Ja panią Winterson też bardzo cenię, a jej "Namiętność" zrobiła na mnie duże wrażenie (scena hazardowa jest niezastąpiona)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.11.05, 00:56 De gustibus... itd., ale co takiego w scenie hazardowej jest fajnego? Hm? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 04.01.06, 18:38 > o gustach się nie dyskutuje - To przyslowie zostalo z pewnoscia wymyslone przez glupcow, ktorzy bali sie krytyki wlasnych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
preacher Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 17.11.05, 09:13 Teraz trochę pojadę:)Nie polecałbym "Gnoju"Kuczoka. Po całym medialnym lansie, nagrodzie Nike spodziewałem się czegoś więcej, ale książka Kuczoka(w sumie mimo też niezaprzeczalnych plusów) mi nie przypasowała. Drugą książką której nie polecam jest "Zresztą latem wszystkie kwiaty są takie piękne" Krzysztofa Bizio. Zbiór opowiadań na niskim poziomie fabularnym i językowym. Wsio Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 17.11.05, 18:07 Mnie z ostatnio przeczytanych (choć wydanych już jakiś czas temu) książek nie podobała się "Droga do Amsterdamu" Michała Olszewskiego. Nudne i zupełnie nie w moich klimatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Okropność IP: *.ib.com.pl 17.11.05, 19:38 Hey, nie radzę czytać komukolwiek książek: "Niebieski rower" Regine Deforges oraz "11 minut" Coelho, jakkolwiek przez nie przebrnęłam, choć z wielkim trudem, to nie mam zamiaru nigdy więcej do nich wracać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aretha Re: Okropność IP: *.orange.pl 19.11.05, 16:15 Zgadzam się z przedmówczynią, ze "Niebieski rower" to okropność. Nie dosyć że powieść zerżnięta z "Przeminęło z wiatrem", to na dodatek nie dorasta jej do pięt, bo ma szereg nudnych i bezsensownych dłużyzn. Odradzam!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misielinek Re: Okropność IP: *.server.ntli.net 29.11.05, 11:19 ja takze przeczytalam bo goraca zachwalany przez znajoma " NIebieski rower" ale srodze sie zawiodlam. Wyciac niebieski rower, zmienic okres i mamy "Przeminelo z wiatrem" ale napisane przez jakiegos dziesieciolatka. To moze ja tez cos napisze? Kod LdV 2010? Odpowiedz Link Zgłoś
johannes11 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 18.11.05, 12:43 Zgłaszam Regulamin tłoczni win J Irvinga za: 1) lewicowy pseudointelektualizm 2) ogólną kiczowatość Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 20.11.05, 10:52 "Pielgrzym" Coelho. Pseudofilozoficzny belkot, tanie madrosci zyciowe. Do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:50 Już kiedyś to pisałam, ale powtórzę. Z ostatnio przeczytanych książek odradzam czytanie "Pod słońcem Toskanii" Mayes, bo jest zwyczajnie nudna. Trochę też zawiodłam się na nowej powieści Helen Fielding ("Rozbuchana wyobraźnia Olivii Joules"), a poprzednie jej książki bardzo lubię ("Dzienniki" i "Potęgę sławy"). Ta nowa jakaś taka zbyt pokrętna i przekombinowana. Z dawnych czasów pamiętam, że nie przebrnęłam (też z nudów) np. przez "Lorda Jima". Wielu osobom o słabych nerwach i (żołądkach:))) odradzam czytanie "Malowanego ptaka" - ja osobiście nie żałuję, nie twierdzę też, że to zła książka. Po prostu nie dla każdego - może spowodoważ traumę psychiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 22.11.05, 00:22 Gość portalu: libi napisał(a): > Wielu osobom o słabych nerwach i (żołądkach:))) odradzam czytanie "Malowanego > ptaka" - ja osobiście nie żałuję, nie twierdzę też, że to zła książka. Po > prostu nie dla każdego - może spowodoważ traumę psychiczną. Każda książka może się okazać `nie dla każdego`. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 22.11.05, 19:21 Każdy może mówić tylko o swoim guście ,więc dla mnie nie do strawienia jest polska literatura XIX w ,a wspłocześnie wszelkiego rodzaju harlekiny i w ogóle romanse i cała fantastyka. Inna literatura pod warunkiem,że jest dobrze napisana jest dla mnie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:56 Jakie to szczęście,że u zajrzałam ,ponieważ okazało się,że nie jestem jedyną osobą,która uważa KOD LEONARDA za przereklamowaną parówkę dla mało wymagającego konsumenta.Wiele hałasu o nic,a rzeczywiście ta powieść to NIC pod względem literackim,były momenty,w których czułam się zażenowana,że uwierzyłam,iż jest to błyskotliwa sensacja.Sensacją jest popularność tej miernoty dalekiej od błyskotliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha9205 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 22.11.05, 22:12 "AWANTURA O BASIĘ"....wrogowi bym tego nie poleciła...poprostu fatalne chyba nawet nie dotrwałam do końca...Inne szczerze odradzane..."Latarnik"- według mnie Sienkiewicz to z nudów chyba napisał podczas odpływu weny twórczej.Nie wciągnął mnie też dość "komercyjny" "Kwiat pustyni"... nie wiem może poprostu taki gatunek do mnie nie przemawia... ALE WSZYSTKIM GORĄCO POLECAM POWIEŚCI AGATHY CHRISTIE NAPRAWDĘ - CUDO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 23.11.05, 22:50 Coelho i Wharton Odpowiedz Link Zgłoś
koszmar_z_ulicy_sezamkowej Re::) 23.11.05, 23:06 trzeba było od razu zaznaczyć że Z WYJĄTKIEM LEKTUR :) bo jak wiadomo, te do najciekawszych nie nalezą.No, oczywiście są wyjątki. Ale w końcu nie to jest tematem postu :P Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re::) 24.11.05, 11:06 REGULAMIN TŁOCZNI WIN jest cudowny, jak dla mnie zreszta calego Irvinga kocham czytac Browna tez czytałam i akurat dobrze mi sie czytało za to nie polecam "Córki proboszcza" Orwella - nuda straszna i po skonczeniu lektury nie mogłam wpasc na to, po co toto zostało napisane Nie udało mi sie tez przebrnac przez Wahadło Umberta Eco, ale moze za malo madra jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tambien NIEPOLECANIE jakiekolwiek książki IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 20:57 moim zdaniem graniczy z głupotą. Dlaczego inni mają polegać na naszym słowie, że Coelho, Wiśniewski czy Brown nie są warci czytania? A nuż mają inny gust niż my i te lektury będą im się podobały? Ja tam nie zważałam na fatalnie recenzje pewnych pozycji, przeczytałam, przekonałam się o miernocie pewnych hee... "dzieł" i mam WŁASNE ZDANIE, a nie podążam ślepo - jak ktoś to wcześniej ujął - za modą na ostentacyjne pogardzanie literaturą bez znajomości tematu... Śmieszy mnie, jak ktoś demonstracyjnie odżegnuje się od "Kodu..." czy innej książki, dumny, że nie zmarnował czasu na badziewie; mnie z kolei szkoda czasu na rozmowę z takim delikwentem o CZYMKOLWIEK. Odpowiedz Link Zgłoś
janka.muzykantka Re: NIEPOLECANIE jakiekolwiek książki 27.11.05, 21:36 Gość portalu: tambien napisał(a): > moim zdaniem graniczy z głupotą. A POLECANIE jakiejkolwiek ksiązki z czym graniczy? ;-) jm Odpowiedz Link Zgłoś
wessed Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? 27.11.05, 19:48 Nic nowego. Należysz do większości, czyli ludzi, którzy, jak niewierny Tomasz muszą sprawdzić sami. Skoro uważasz, że powinno się dla zachowania tożsamości żywić śmieciami, to popronuję, żebyś tę zasadę rozszerzyła z literatury na np. tv (seriale - obejrzyj te najmodniejze najlepiej), żywność ( ze szczególnym uwzgędnieniem parówek i fast foodów), kosmetyki ( przetestuj na własnej twarzy najlepiej) i.t.d. Niemcy mają przysłowie: " Mann ist, was Mann isst". Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tambien Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 19:58 Nie rozszerze, bo te zasade stosuje prawie wylacznie do ksiazek, czasem (glosnych) filmow i jedzenia, nigdy kosmetykow. Lubie swoja wiedze budowac na doswiadczeniu a nie cudzym widzimisie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Myszkowska Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: 203.162.27.* 29.11.05, 11:29 Nie polecam "Flaków z nietoperza". Stanęłam i wyrzuciłam na śmietnik zapomnienia po kolejnym "wierszu" w stylu "Kołodko - ty idiotko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislawczyk Re: Jakiej książki na pewno NIE polecicie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 17:50 Nie polecam dziewczynom "Dziewczyn" Stanisławczyk, bo to instrukcja jak zostać prostytutką, ale polecam ją chłopakom, żeby wiedzieli jak jest w agencjach. Odpowiedz Link Zgłoś