Dodaj do ulubionych

Calek Perechodnik "Spowiedź"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:04
Wspomnienia Calka Perechodnika spisane w 1943 roku, policjanta żydowskiego w
getcie otwockim. Jest to przejmujący opis likwidacji getta w Otwocku, z
niezwykłą szczerością zapisany proces własnego upadku — autor uczestniczył w
wyekspediowaniu swojej rodziny do Treblinki. Studium zbrodni i uległości
wobec niej, pisane ze świadomością nieuchronnej własnej zagłady.
Niesamowita książka. Chyba najbardziej wstrząsająca rzecz o Holocauście.
Obserwuj wątek
    • niemed Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 22.11.05, 17:42
      Zgadzam się, spośród tego co czytałem najbardziej wstrząsająca rzecz o Shoah.
      Podobnie jak "Opowiadań" Szałamowa nie da się tego czytać, nie robiąc sobie
      dłuższych przerw na upewnienie się, że niebo ciągle jeszcze jest na swoim
      miejscu.
      wojtek
      • nefil Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 22.11.05, 23:03
        Fakt, porażająca rzecz.
        Z podobnych rzeczy — wspomnienia więźniów Mauthausen 40 numerze Kwartalnika
        Karta. O tym, jak zło staje się codziennością i nikogo już nie dziwi, że
        człowieka można zabić za okruszek chleba.
        www.karta.org.pl/karta.asp?ProduktID=172
        • konopielka80 Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 23.11.05, 22:37
          Mieszkam koło Otwocka. Po przeczytaniu tej książki miałam żal , że to właśnie w moich okolicach to się działo...
    • nefil Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 23.11.05, 23:11
      Do dzisiaj stoi w Otwocku największy dom posesji ojca Caleka. Przy ul.
      Kościelnej 18.
      Chyba najbardziej wstrząsające świadectwo z tamtych czasów jakie ukazało sie
      drukiem, niestety niezbyt w Polsce znane.
      "niemiecki sadyzm", "podłość polska", "tchórzostwo żydowskie".
    • Gość: menoir Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 23:50
      Tak a` propos:
      27 listopada (niedziela) godz. 17.30, Dom Spotkań z Historią, ul. Karowa 20,
      Warszawa.
      "Żydzi polscy" - najważniejsze świadectwa Holokaustu
      Spotkanie z udziałem red. Anki Grupińskiej, dr. Jacka Leociaka i dr. Andrzeja
      Żbikowskiego, badaczy Zagłady, wokół czterech książek z serii Żydzi polscy:
      Baruch Milch "Testament", Halina Zawadzka "Ucieczka z getta", Calek Perechodnik
      "Spowiedź", Henryk Schönker "Dotknięcie anioła".
      W trakcie spotkania film ŻIH: 912 dni getta warszawskiego.

• Gość: wojtek Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:57
        Dziękuję za informację.
        Z wymienionych książek bardzo dobre jest jeszcze moim zdaniem "Dotknięcie
        anioła" Polecam.
        wojtek
    • ben-oni Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 09:35
      A ja już mam dość miliardów ton makulatury o Holocauście i tego całego
      wmawiania nastepnym pokoleniom, że są coś winni i MUSZĄ pamiętać o tragedii
      Narodu Wybranego. Za wypędzenie Żydów z Hiszpanii (gdzieś chyba XVI w.)też mam
      się czuć winny?
      Czekam na książkę o holocauści narodu palestyńskiego i tragedii Strefy Gazy.
      • Gość: wojtek Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 09:52
        Jeżeli masz dość to mam dla Ciebie dobrą wiadomość: nie musisz tego czytać:-)
        Wiesz czego ja mam dość? Polityki, dlatego lubię to forum, bo jej się tutaj nie
        uprawia.
        Pozdrowienia
        wojtek
        P.S. Wśród miliardów ton makulatury znajdziesz także historie Polaków na
        Wołyniu, Łemków i Ukraińców w Polsce, Ormian w Turcji, Kambodży..., a wkrótce
        zapewne także i Ruandy, Bałkanów i Palestyny. Cała historia jest tego pełna i
        to jest coś więcej niż tylko polityka...No właśnie, co?
        • ben-oni Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 10:39
          Nie ma w tym za grosz polityki.
          Umiejetność pisania i czytania jest na tyle spopularyzowana, że Kurdowie,
          Tybetańczycy, Eskimosi i Palestyńczycy też mają swoich pisarzy.
          Poczytaj sobie niejakiego Emila Habibi (sorry, tytułu nie pomnę bo długi na
          wzór arabski - ale w "czarnej serii" PIW). Holocaust palestyński (w tonie jak
          na temat bardzo lekkim - prawie z humorem) bez wmawiania całemu światu, że
          WSZYSCY JESTEŚCIE TEMU WINNI.
          Habibi to jeden wśród morza. Rodzynek. O Żydach kilometry papieru i setki
          ściętych drzew. To było 65 lat temu. Ciekawe rzeczy dzieją się tu i teraz.
          • Gość: wojtek Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 11:10
            Dzięki:-)
            Może poczytam, chociaż bardziej mnie interesuje to co działo się tu gdzie
            mieszkam, a np. historia Caleka Perechodnika rozgrywa się głównie w moich
            rodzinnych stronach, po prostu codzienie chodzę po tych samych ulicach...
            Najlepiej jeśli zgodzimy się, że każdy czyta to co chce...:-)
            Przeczytałem może 80% tego co o holokauście wyszło w Polsce i nigdy, ani przez
            moment nie czułem się oskarżony albo obwiniony, bo nie przyjmuję takich
            mitologiczno-ideologicznych interpretacji. Ale nikt nie może czuć się zbyt
            dobrze patrząc na to co ludzie robią ludziom, więc poczucie winy albo
            odpowiedzialności nas wszystkich jest jak najbardziej na miejscu:-)
            • joolz Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 14:19
              Książka jest o tyle niesamowita, że napisał ją człowiek współodpowiedzialny za
              śmierć swoich bliskich. Nie są to wspomnienia, jest to relacja z piekła.
              Perechodnik zapisał swoją relację w 1943 roku.
              • ben-oni Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 14:50
                Jeśli kto lubi piekło to wystarczy dobrze się rozejrzeć. Ono jest niemalże za
                oknem.
                • Gość: rafal Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 18:25
                  W porównaniu z 1943 rokiem, to żadne piekło, niemal Raj.
                  • ben-oni Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 19:20
                    Wporównaniu ze sredniowieczem tez. Powiedz to palestynskim lub irackim dzieciom.
                    • mamarcela Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 20:03
                      Już chyba wszyscy wiedzą, że jesteś walczącym antysemitą. Skończ więc, bo to
                      się nudne zaczyna robić.
                      Nie zaglądaj po prostu w wątki, które mogłyby urazić Twoją wrażliwą antysemicką
                      duszę i daj innym prawo do odmiennych poglądów i gustów.
                      Idź i wyżyj sie na innych forach.
                      • ben-oni Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 20:16
                        Antysemita!!! Ale się przeraziłem. Sorry, że nie płaczę nad Narodem Wybranym.
                        Całe życie słyszę o tym Narodzie i mi się uszami przelewa. Podczas II WŚ
                        zginęło 70 mln. ludzi. Nie tylko Zydzi. 22 mln. Rosjan. 6 mln. Polaków. To nam
                        palono domy. To Ukrainę przemieniono w morze ognia. Połowa Zydów spakowała
                        manatki i fiuu za ocean do kuzynów. Polacy, Rosjanie, Ukraińcy, Serbowie nie
                        mieli gdzie zrobić fiu... bo TU była ich Ojczyzna. Więc nie każcie mi płakać za
                        każdym razem gdy jakiś Żyd wyda wspominki.
                        Było minęło. Teraz oni robią to samo Arabom bo nieuki Anglicy w 1947 roku nie
                        odróżniali Izraela od Palestyny i obiecali Żydom wolną Palestynę. Jaja jak
                        arbuzy.
                        • mamarcela Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 20:26
                          A Ty ciągle i w kółko to samo. Masz jakiś kompleks? Nikt Ci płakać nie każe,
                          ale Ty bez przerwy podkreślasz to, że nie płaczesz. Nie musisz tych wspominków
                          czytać i nie musisz do wątków poświęconych tym wspominkom wchodzić. To takie
                          proste.
                          Musisz mieć dużo czasu skoro ciągle to samo opowiadasz. Już w którymś wątku
                          wykładasz swoją filozofię. Chyba wszyscy juz ją znają.
                          A przepraszam, Ty do jesziwy uczęszczałeś, że ciągle o narodzie wybranym
                          słyszałeś?
                          • Gość: mer Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 21:08
                            Kiedyś zapytałem Zydówkę, ilu Polaków uratowaliby oni - Żydzi, gdyby sytuacja
                            była odwrotna. Jaka była odpowiedź? Roześmiała się i nie odpowiedziała.
                            • mamarcela Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 24.11.05, 21:28
                              To zapytaj o to samo Ben-oniego. Ciekawe, co on odpowie.
                              • Gość: mer Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 21:48
                                Przepraszam, ale - kto to?
                        • nefil Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 25.11.05, 00:05
                          Widzisz, masz rację, ale nie do końca. 6 mln. Polaków (w tym 3 mln Żydów —
                          obywateli polskich).
                          • nefil Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" 25.11.05, 00:10
                            A tak w ogóle, to nie rozumiem porównywania sytuacji w Izraelu do Holocaustu.
                            Trochę inny wymiar, diametralnie inna sytuacja.
                            Czy w czasie II wojny światowej Niemcy wycofywali się z terenów zamieszkiwanych
                            w większości przez Żydów i dawli im tam wolną rękę?
                            Pytanie absurdalne, tak jak Twoje sugestie.
                            Pozdrawiam!
    • Gość: rafal Re: Calek Perechodnik "Spowiedź" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:43
      Chyba odbiegliśmy trochę od głównego wątku. Perechodnika po prostu warto znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka