aure11 13.10.02, 17:13 Szukam powiesci historycznych ze sredniowieczem w tle. Polecacie jakies? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kropka Re: sredniowiecze IP: *.itpp.pl 14.10.02, 00:13 Witaj Znam nieśmiertelne Imię róży, zaraz po tym niech będzie genialny cykl Królowie przeklęci - sześć tomów, ale czyta się jak z nut! Możesz też sięgnąć po Bunscha, cały cykl piastowski oraz po Kossak - Szczucką i jej "Legnickie pole". Jset ciekawa powieść "Saga o Jarku Broniszu" - dzielnym woju z czasów początku naszego państwa, ale niestety nie pamiętam autora. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: sredniowiecze 14.10.02, 08:40 Gość portalu: kropka napisał(a): > > Jset ciekawa powieść "Saga o Jarku Broniszu" - dzielnym woju z czasów początku > naszego państwa, ale niestety nie pamiętam autora. Władysław Jan Grabski ''Saga o jarlu Broniszu''. Nie o Jarku :-) Pozdrawiam :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: Ada - ale Jarlo tez brzmi niezle cio? ;-)))) IP: *.itpp.pl 14.10.02, 14:12 to literówka ;-)))))) pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Ada - ale Jarlo tez brzmi niezle cio? ;-)))) 14.10.02, 14:39 Gość portalu: kropka napisał(a): > to literówka ;-)))))) > Jasne. Ale fajna ))) Pamietam te ksiazke, czytalam ja prawie jako dziecko jeszcze. Tam wystepuje siostra Bolesława Chrobrego - Świętosława, zwana przez Skandynawów Sigryd. I te imiona królów: Swen Widłobrody, Harald Sinozęby - szalenie mi sie wtedy spodobały :-))) Ale czy to ta książka, to glowy nie dam :-))) Pozdrawiam :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepito tomato Re: sredniowiecze IP: *.chello.pl / *.chello.pl 14.10.02, 10:17 krzyzacy, he he. kiedy bedziesz czytac imie rozy, jezeli jeszcze tego nie zrobilas, to trzeba byc naprawde sceptycznym, bo ta ksiazka w pewnym sensie jest jednym wielkim zartem. ale o takie rzeczy kloca sie tylko pasjonaci i mediewisci, zwykly czytelnik moze miec to w nosie, tak czy inaczej przeczytac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: sredniowiecze IP: 195.187.102.* 14.10.02, 14:41 Przede wszystkim wspomniany już cykl "Królowie przeklęci" M. Druona. Dodam, że jest jeszcze siódma część, trochę w innym klimacie, ale powiązana z poprzednimi, nazywa się "Kiedy król gubi kraj", opowiada o panowaniu syna Filipa de Valois. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Valois Tylko Królowie przeklęci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.25.170.* 19.11.02, 01:05 Wbrew temu co powiedzianow poście poniżej IDEALNIE wręcz oddają atmosferę epoki i w żadnym wypadku ta akcja nie mogłaby się toczyć w Renesansie. Skąd zresztą Templariusze w Renesansie? Odpowiedz Link Zgłoś
aure11 Re: sredniowiecze 14.10.02, 16:59 Imie Rozy oczywiscie zaliczylam :). Nie interesuja mnie tez raczej slowianskie korzenie naszego kraju. Szukam czegos osadzonego w realiach X-XIV w. Europy Zachodniej, czegos co oddawaloby atmosfere tamtych czasow (Krolowie Przekleci raczej tego nie maja, ich akcja mogla by sie dziac rownie dobrze w renesansie i nic by sie nie zmienilo). Szukam czegos w stylu "Filarow Ziemii" K.Folleta (swietna ksiazka) albo "Medicusa" N.Gordona. Do moich ulubionych naleza takze "Ktorej imie wymazano" i "Dzieci Grala" (chociaz troche naiwne). Przeczytalam tez "Jastrzebia" i "Bizancjum" ale to bardziej o sredniowiecznej Skandynawii wiec mnie nie porwalo. Jestem maniaczka sredniowiecza i aktualne jestem "na glodzie". Moje ulubione ksiazki przeczytalam juz po trzy razy i potrzebuje czegos nowego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais Re: sredniowiecze 18.10.02, 14:59 Jesli znasz angielski to polecam niezwykla ksiazke "Sunne in Splendour" Sharon Pennman. Jest to beletrystyczna opowies o powiklanym zyciu Ryszarda III- krola Anglii (XV wiek). Ksiazka jest niezwykla, pasjonujaca, wiernie oddaje fakty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Parnicki IP: *.hispeed.ch 21.10.02, 00:21 Kiedyś czytałem Teodora Parnickiego "Tylko Beatrycze". Było dość ciężkie, ale o ile sobie przypominam, nieźle próbował wejść w mentalność średniowieczną, dość od naszej różną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Parnicki IP: *.pol.lublin.pl 23.10.02, 11:41 KONIECZNIE! "Krystyna córka Lavransa". Tło - Norwegia 14 wiek, świetnie pokazane, ponadto barwne postaci, psychologia ich działania... cudowna powieść, co jakiś czas do niej wracam! Napisała ją Sigrid Undset, a w 1928 r. dostała za nią nagrodę Nobla - zaiste słusznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: sredniowiecze IP: *.pol.lublin.pl 25.10.02, 12:03 Podciągam wątek w górę, bo coś małe zainteresowanie tym średniowieczem jest! A szkoda! Piszcie coś, please! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olrunn Re: sredniowiecze IP: *.stnet.pl 28.10.02, 08:37 Sigrid Undset "Krystyna córka Lavransa" i "Olaf syn Auduna", dobra jest jeszcze ksiazka "Córka wikingów" (chrystianizacja Norwegii)niestety w tej chwili nie pamietam nazwiska autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brojam Re: sredniowiecze IP: 213.241.20.* 28.10.02, 13:59 Co prawda nie powieść, ale opowiadania Jadwigi Zylińskiej "Gra w tarota" Z powieści jeszcze "Rudy Orm". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: sredniowiecze IP: *.zywnego.net / 192.168.1.* 29.10.02, 12:33 Koniecznie "Jesień średniowiecza" Huizingi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: sredniowiecze IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 11.11.02, 00:59 Jesli czytasz po francusku, to koniecznie siegnij po powiesci Jeanne Bourin - ona sie specjalizuje w sredniowieczu. ("Tres sage Heloise", "La chambre des dames"... jesli chcesz, to poszukam, bo nie pamietam wszystkich tytulow). No i polecam tez Regine Pernoud - ta akurat byla tlumaczona na polski - wprawdzie to nie powiesciopisarka, tylko historyk z krwi i kosci, ale "Kobiete w czasach katedr" czyta sie swietnie! Podobnie jej biografie Eleonory Akwitanskiej. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sullivan Re: sredniowiecze IP: 159.50.96.* 11.11.02, 16:59 Jest tez "Jan Pielgrzym" (napisal Mika Valtari, ten od "Egipcjanina Sinuhe"), powiesc niedokonczona, ale to moze nawet lepiej, bo urywa sie bardzo udanie. Dzieje sie we Wloszech i Bizancjum, okres soboru florenckiego, nieco przed upadkiem Konstantynopola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloska Re: sredniowiecze IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.02, 19:00 dodam jeszcze Krzyzowcow Kossak i Chrobrego Golubiewa pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: sredniowiecze IP: *.czes.gazeta.pl 13.11.02, 21:47 Z beletrystyki bardzo polecam �Kamienie wołać będą� Hanny Malewskiej i �Bramy raju� Jerzego Andrzejewskiego, choć nie są to książki łatwe (nie dajcie się też zwieść opiniom, że to literatura katolicka; ja jestem ateuszem, a podobały mi się i religijnego �smrodku� nie czułem). Natomiast z literatury naukowej absolutnie świetne są: �Jesień średniowiecza� Huizingi, �Rok tysięczny�, �Bitwa pod Beauvis�, �Czas katedr� i �Damy XII wieku� Duby'ego, �Wczesne średniowiecze� Hendersona, �Katedra gotycka� von Simsona, �Kultura średniowiecznej Europy� Le Goffa, �Dzieje wypraw krzyżowych� Runcimanna oraz �Rycerze i rycerskość� Burbera.Jakoś nie przekonują mnie za to dzieła pani Perignod �Kobieta w czasach Katedr�, �Kobieta w czasach wypraw krzyżowych� i �Templariusze�. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miaukot Re: sredniowiecze IP: 157.25.47.* 14.11.02, 12:06 Koniecznie Parnickiego. Jak mało kto przedstawia mentalność ludzi tego okresu. I jeszcze bardziej koniecznie kryminał Josephine Tey "Córka czasu". To w ogóle powinien przyczytać każdy, kto chce się zajmować historią, jeszcze "dzieckiem w kolebce".;) I oczywiście najlepiej wszystko polecane przez poprzedników.:)) Pzdr miau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: sredniowiecze IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 22:59 Bezwzględnie "Imię róży" U.Eco,Ponadto polecałbym Medicusa Gordona,"Robaczywe jabłko" i "Wspólnicy piekieł" Susanne Gregory - pięknie zarysowana epoka starej Anglii,Henryka Manna - "Młodość Henryka IV" i "Król Henryk IV u szczytu władzy" No i jeśli to kogoś interesuje - Petera.L.Bernsteina " Przeciwko Bogom -czyli niezwykłe dzieje ryzyka" dla mnie poznawczo fascynujące (choć może to skrzywienie zawodowe bo wykładam ocenę ryzyka finansowego),ale przeczytanie faktów ,że badania statystyczne dotyczące umieralności w Anglii prowadzono już w XIII wieku i to do celów ubezpieczeniowych,pokazuje naszą narodową historię z innej perspektywy.W tym czasie myśmy prawie po drzewach łazili (bez obrazy) gdy Fibonacci i Pascal budowali podstawy kilku wieków rachunku prawdopodobieństwa i matematyki.Kopernik oparty o tą wiedzę to dwa wieki póżniej.No i w związku z tym "Prowincjałki" Pascala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Fibonacci i Pascal IP: *.hispeed.ch 19.11.02, 10:17 Gość portalu: Wojciech napisał(a): > Fibonacci i Pascal budowali podstawy kilku wieków rachunku prawdopodobieństwa i > > matematyki.Kopernik oparty o tą wiedzę to dwa wieki póżniej.No i w związku z > tym "Prowincjałki" Pascala. Blaise Pascal (1623 - 1662) - to nie średniowiecze Leonardo Pisano Fibonacci (1170-1250) - tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Fibonacci i Pascal IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 20:28 Oczywiście masz rację.Nie zmienia to faktu,że książka jest dla mnie fascynująca i wartościowa faktograficznie.Pozdrawiam.Życzę miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaalkos Re: Fibonacci i Pascal IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 22:04 masz pozytecznie encyklopedyczne zapedy :) Odpowiedz Link Zgłoś
do_urszuli Re: sredniowiecze 19.11.02, 22:31 Mervyn Peake "Tytus Groan" i "Gormenghast", choć nie gwarantuję, że to TA epoka. I jeszcze, oczywiście, "Pachnidło" Suskinda - palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: sredniowiecze IP: *.czes.gazeta.pl 30.12.02, 17:51 Polecam: Barbara W. Tuchman �Odległe zwierciadło� To fascynująca, znakomicie napisana książka, którą bardzo trudno zdefiniować. Niby jest biografią Enguerranda VII de Coucy (historycznej postaci z XIV wieku, słynnego rycerza, który w czasie wojny stuletniej służył królowi Francji, choć był zięciem króla Anglii, a potem zginął w tureckiej niewoli jako dowódca sił chrześcijańskich w bitwie pod Nicopolis). Jednak główny bohater, choć jego życie jest opowiedziane z drobnymi szczegółami stanowi tylko prtekst (albo raczej spoiwo) dla opisana mentalności, kultury i najważniejszych postaci tamtej epoki. Książkę czyta się jak najlepszą beletrystykę. Polecam także inne książki tej autorki (zwłaszcza �Sierpniowe salwy� i �Wyniosłą wieżę�, choć po polsku ukazały sę też �Telegram Zimmermana� oraz �Szaleństwo władzy�), choć one traktują już o innych epokach i są mniej zbeletryzowane, ale równie ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś