Gość: kubuś IP: *.kk.com.pl 25.12.05, 20:41 Bardzo lubię czytać książki historyczne, ale nie uche fakty tylko w postaci powieści historycznej. Polećcie mi jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: d0minika Re: powieść historyczna IP: *.246.jawnet.pl 25.12.05, 20:57 Ja właśnie czytam "Udrękę i ekstazę" Irvinga Stone'a. Jest to zbeletryzowana biografia Michała Anioła - czyta się rewelacyjnie, dla zainteresowanych mnóstwo opisów XV-wiecznych Włoch, konflikty polityczne itp itd, no a przede wszystkim wspaniały wykład z historii sztuki:) Nie na darmo przed napisaniem książki autor poświęcił kilka lat na zbieranei materiałów. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: powieść historyczna 25.12.05, 21:32 "Ja Klaudiusz" super, starożytność w pełnej krasie, nie naciągana. Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: powieść historyczna 26.12.05, 01:02 Kolejny raz na tym forum czuję się w obowiązku polecić Fina nazwiskiem Mika Waltari, i praktycznie wszystkie jego powieści. No i nie zapominajmy o Umberto Eco :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: powieść historyczna IP: *.kk.com.pl 26.12.05, 13:58 Ja mogę jeszcze polecić "Pasja życia" Irvinga Stona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enia Re: powieść historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:12 Polecam "Medicusa" autor Nash Gordon, Myślę że do znalezienia w każdej bibliotece.Kiedyś był kłopot by ją zdobyć.Ja nie byłam przekonana do książek historycznych ale właśnie od tej pozycji zaczynałam.Polecam też inne tytuły tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: powieść historyczna 26.12.05, 15:37 Moje ulubione z dziecinstwa: "Henryk VIII" i "Elzbieta I" George'a Bidwella. Ulubiona mojej Mamy (i niezla, chociaz nie szaleje za nia): "Boleslaw Chrobry" w 6 tomach Antoniego Golubiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: powieść historyczna 27.12.05, 14:19 Dumas - "Królowa Margot" Ford - "Róże i kapryfolium" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: powieść historyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:08 Polecam cykl Powieści Piastowskich Karola Bunscha a także Trylogię antyczną tegoż autora. Mika Waltari jak najbardziej. Colleen McCullough - historia Cesarstwa Rzymskiego: "Pierwszy w Rzymie"; "Wieniec z Trawy" ; "Wybrańcy Fortuny". pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biblioteczny_kurz Re: powieść historyczna IP: *.crowley.pl 28.12.05, 14:13 Seria "Królowie przeklęci" Maurice Druon Siedmioksiąg: KRÓL Z ŻELAZA ZAMORDOWANA KRÓLOWA TRUCIZNA KRÓLEWSKA PRAWO MĘŻCZYZN WILCZYCA Z FRANCJI LEW I LILIE KIEDY KRÓL GUBI KRAJ KONIECZNIE !!! Poza "Ja Klaudiusz" dorzuciłbym drugą równie dobrą część "Klaudiusz i Messalina" Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: powieść historyczna 28.12.05, 16:51 Karen Essex "Królowa", "Kleopatra" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula_a Re: powieść historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 18:28 nasz rodzimy Kraszewski - starczy na długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: powieść historyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 08:13 Przyłączam się do całej serii "Królowie przeklęci". To najlepsze co przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś