Dodaj do ulubionych

Dla szukajacych swojej drogi zyciowej...

• Gość: gruszka "Cień wiatru" Zafona IP: *.net.perfekt.pl 03.01.06, 12:23
      Gorąco polecam Cień wiatru, wciągająca książka o niepowtarzalnym klimacie, a
      myślę, że taka zmiana klimatu, mimo iż tylko na kartkach książki, człowiekowi
      na zakręcie może tylko pomóc :) Pozdrawiam
    • Gość: zeb Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:38
      Dziwne! Dlaczego nikt nie proponuje tak wspaniałego arcydzieła jak "Dan Brown -
      Kod Leonarda da Vinci" lub innych pozycji tego światowego geniusza.
      • Gość: Joasia Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.akademiki.uni.torun.pl 03.01.06, 12:45
        jak dla mnie to:"Oskar i Pani Róża" 30 min czytania a jak zmienia nastawienie.
    • Gość: leo Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:55
      Idries Shah
      "Opowieści derwiszów"
      do refleksji, dobra rzecz
      pozdrawiam
    • Gość: dajana Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.d4.club-internet.fr 03.01.06, 13:08
      A ja polecę coś z zupełnie innej półki.Te książki pomogły mnie i osobom którym
      je poleciłam.Potrzeba troche czasu i systematyczności a efekty przyjdą szybko.
      Polecam "MOC POZYTYWNEGO MYŚLENIA"Norman V Peale oraz " SUKCES? TRZEBA TYLKO
      CHCIEĆ" Napoleon Hill i W. clement Stone. Zaglądam do nich w chwilach słabości
      do dziś a mam je od kilku lat. życzę powodzenia.
      • Gość: anka Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.chello.pl 03.01.06, 13:59
        "Dżuma". O etyce w cierpieniu.
      • Gość: YB Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:30
        Tobie polecam:
        POZYTYWNE MYŚLENIE. Czy może szkodzić?
        Scheich Günter

Rzecz o bzdurach zawartych w ksiazkach typu MPM.:

"Pozytywne myślenie szkodzi – ta prowokująca teza nie dotyczy oczywiście osób z natury radosnych, optymistycznie nastawionych do świata. Skierowana jest natomiast przeciwko tym psychologicznym szkołom, które starają się nam wmówić, że wystarczy pozytywnie myśleć, a prawie automatycznie osiągniemy sukces, będziemy bogaci, zdrowi, będziemy się cieszyć dobrym samopoczuciem.
        Autor zajął się teoriami pozytywnego myślenia, opierając się na swojej wiedzy naukowej i praktyce terapeutycznej. Na przykładzie różnych przypadków wykazuje, dlaczego obietnice sukcesu, trwania w szczęściu, dawane przez Murphy’ego, Carnegie’go i Peale’a nie mogą być dotrzymane, a w wypadku osób mających niską samoocenę, depresyjnych czy nieśmiałych mogą doprowadzić wręcz do zaburzeń psychicznych."
    • Gość: Człowiek Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: 195.20.110.* 03.01.06, 14:11
      Harper Lee "Zabić drozda"
    • Gość: Agata Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.war.eden.com.pl / *.eden.com.pl 03.01.06, 14:13
      Mi na takie nastroje zawsze pomagały książki Krystyny Jandy. "Różowe Tabletki
      na Uspokojenie", "Gwiazdy Mają Czerwone Pazury" albo obie
      części "www.Małpa.pl". Sprawdzone i zawsze działa! Pozdrawiam noworocznie i
      trzymam kciuki. Głowa do góry!
      • Gość: malgosia tez 22 Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 14:29
        sprobuj 'po prostu razem" gavaldy
        • aniammt Zahir-Paulo Coehlo 04.01.06, 05:58
          genialna książka o szukaniu własnej drogi w życiu.
    • akondze Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... 03.01.06, 15:04
      Nie czytaj za dużo.

Zamiast tego:
      - wyjdź na miasto i poobserwuj ludzi
      - porozmawiaj z żebrakami
      - nie jedz po 18tej
      - zapisz się na siłownię / fitness / aerobik
      - DBAJ o sen

----------
      ...skwak?
      • Gość: Włodek Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.acn.waw.pl 04.01.06, 23:29
        Dolaczam sie do tego, co powiedzial akondze.

Procz tego... przypomnialo mi sie motto jednej z ksiazek juz nie zyjacego
        autora ksiazek o zyciu (i dla dzieci), Pana Stefana Garczynskiego.
        A wlasciwie jedna z nich.
        Tytul: 'O radosci'.
        Pierwsza czesc ksiazki: Autobiografia radosci.
        Tak, AUTObiografia :) P. Stefan opisal w tej czesci swoje zycie. Jak Go bilo i
        kopalo. Jak inaczej odczytywali go ludzie. 'Mali ludzie' tez, bo od dziecinstwa
        byl wrecz chorobliwie niesmialy, a chlopak byl z niego rosly i przystojny.
        Do trzydziestego ktoregos roku zycia, jak sam napisal, do niczego nie doszedl.
        Byl kompletnie pogubiony, i nic mu sie nie udawalo.
        Zaiteresowal sie psychologia, i sam zaczal pisac.
        O dziwo (:)) to mu zaczelo wychodzic. Jego ksiazke 'Wspolzycie latwe i trudne'
        czytalem jako dwudziestoletni student, w Bieszczadach, bylem tam z grupa
        przyjaciol. Wszyscy zesmy ja czytali. I wszyscy sie nia zaczwycalismy. Bo bylo
        duzo przykladow z zycia. Bo czulo sie, ze - co wazne - autor rzeczywiscie chce
        cos przekazac. Bo jezyk byl prosty i serdeczny. Nie pozbawiony humoru. Ksiazka
        miala wiele wydan, co najmniej kilka.

Po latach, gdy pracowalem w 'Naszej Księgarni', poznalem Mistrza osobiscie.
        Zaproponowal mi zrobienie fotograficzno-tekstowego albumu o radosci.
        Zdjecia reportazowe, a wiec prosto z zycia wziete, 'bijace nieklamanym
        autentyzmem', przedstawiajace i podpowiadajace chwile radosci, i podpisy.
        Mnostwo ich zgromadzilismy, bo w zyciu mnostwo takich chwil! :)))
        Niestety do produkcji albumu nie doszlo, bo wydawnictwa (objechalem za welasne
        pieniadze kilka miast), jak to okreslil jeden z mych kolegow, maja papier na
        album o Breżniewie, ale nie o radosci (dla tych, co nie wiedza: Breżniew byl
        jednym z 1. serketarzy ZSRR).

Powracajac do ksiazki 'O radosci'. W drugiej czesci opisuje Garczyński rozne
        sytuacje, ktore wlasnie radosc niosa.
        A jakiez motto ma ksiazka? Cytat z Eklezjasty. O tym, ze w zyciu najwazniejsze
        by weselic sie i czynic dobro ('...weselić się i czynić dobro za żywota
        swego.' - calosci nie pamietam, ale poczatek niewazny; jedno czy dwa slowa...:))
        A jaki byl sam P. Stefan?
        Troche z niesmialosci Mu pozostalo. Byl szczery, serdeczny, prostolinijny.
        Lubil ludzi i interesowal sie nimi. Uprawial jogging i cwiczenia na drazku
        (skomplikowane! :)). Opracowal sobie cwiczenia oddechowe-medytacyjne.

Pozdrawiam :)
        • Gość: Włodek Za kilka literowek przepraszam :) B.t. IP: *.acn.waw.pl 04.01.06, 23:32
    • grzegorzkasprzyk TE TRZY SZCZERZE POLECAM.... 03.01.06, 15:10
      "Potega podświadomości" Joseph Murphy, "Siły życia" Martin Grey i "Fabula Rasa"
      Edward Stachura.
      Żadna książka nie jest w stanie pokierować za nas naszym życiem, ale moze być
      początkowym wsparciem i dobrą radą, która dobrze jest wspierać ludzmi
      bliskimi "którzy rozumieją".
      Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam ciepło...
      • Gość: kas Re: TE TRZY SZCZERZE POLECAM.... IP: *.autocom.pl 03.01.06, 15:12
        polecam "W dzungli zycia" Beaty Pawlikowskiej- po jej przeczytaniu wprost chce sie wziac w garsc, wiem bo tez to przeszlam:)pozdrawiam,k
        • mathias_sammer Re: TE TRZY SZCZERZE POLECAM.... 03.01.06, 15:15
          Zaraz Ci przejdzie:)))

M.S.
    • topolej Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... 03.01.06, 15:21
      Polecam mit Syzyfa A. Camus. Treść kopnęła już nie jednego ;-)
      • Gość: joanna Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 03.01.06, 15:37
        Amando, też polecam;"Chcę być kochana tak jak CHCĘ"K.Miller i E.Konarowskiej.
        • Gość: turlaj kulkę Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 03.01.06, 16:29
          a może Biblie,
    • Gość: Marcin Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: 80.72.40.* 03.01.06, 17:49
      Polecam John & Stasi Eldredge "Urzekająca" tudzież Dzikie serce tego autora.
    • Gość: Marzena Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:03
      wielu forumowiczów polecało (i słusznie) "Alchemika" P.Cohelo .Zgadzam się...to
      jedna z lepszych książek ,która daje wiele do myślenia.Jednak jeśli się na nią
      zdecydujesz zacznij od "Niebiańskiej przepowiedni" Jamesa Redfielda.Jeśli ją
      raz przeczytasz...gwarantuję Ci,że będziesz do niej wracać stale.To jest rodzaj
      swoistego elementarza ,który uczy swoistego postrzegania świata,pozwala
      dostrzec to co jest ukryte przed naszym wzrokiem,a ponadto doładowuje
      niesamowitą wręcz dawką optymizmu i wiary.Spróbuj a nie pożałujesz.Jej wersja
      (w nieco zmienionym tytule:Niebiańskie proroctwo"),znajduje się na KIPPIN-ie i
      można ją ściągnąć bezpłatnie.Jest tam wiele różnych innych ciekawych
      pozycji...między innymi:Rozmowy z Bogiem"...również warte uwagi.Pozdrawiam
      serdecznie . Marzena
      • alabamma Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... 03.01.06, 20:27
        Tak, liste lektur masz juz dluga!
        Zobacz, jak wielu ludzi odpowiedzialo na Twoje pytania. Samo to juz powinno byc
        optymistyczne.
        Natomiast ktos tu napisal Ci bardzo wazna rzecz: ksiazki, owszem, ale ruch
        fizyczny jest strasznie wazny. Koniecznie zapisz sie na basen, areobik , nauke
        jakiegokolwiek sporu (lyzwy? narty) - czy cokolwiek - ale zapisz sie, w ten
        sposob latwiej bedzie Ci sie zorganizowac na ustalone z gory zajecia. To
        bardzo, bardzo wazne. I nic nie szkodzi jesli chwilowo Ci sie nie chce; zacznij
        to juz, teraz, dzis.
    • Gość: free Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:15
      Koniecznie:
      John Eldredge "Dzikie serce" (jesli jestes męzczyzna), John & Satasi Eldredge
      "Urzekajaca" (jesli jestes kobieta),John Eldredge "Pełnia serca" (dla każdego)
      To niezwykle ksiązki. O życiu, relacji z Bogiem, tożsamości, nie są przy tym
      religijne. Uważaj bo mogą zmienić Twoje życie:)
      • Gość: Marcin Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: 80.72.40.* 03.01.06, 19:38
        Zmienia, to fakt...
        Osobiscie uwazam, ze obie powinny byc przeczytane, z naciskiem dzikie serce -> facet, urzekajaca -> kobieta
    • Gość: hela moja biblia IP: 128.163.82.* 03.01.06, 19:24
      Kiedy przeczytalam ta ksiazke to zalowalam ze ktos mi tego nie podsunal jakies
      15 lat temu, bylabym o wiele szczesliwsza, ale bogu dziekuje ze znalazlam ja
      chociaz teraz, bardzo mi pomogla wyjsc z depresji. polecam z calego
      serca "Feeling good" David D. Burns (jest tez polskie tlumaczenie "Radosc
      zycia").
      • Gość: m Re: moja biblia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.06, 21:20
        E.E. Schmitt "Oskar i Pani Róża"
    • Gość: H5N1 Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.pronet.lublin.pl 03.01.06, 19:38
      "Alchemik" P. Coello
      • Gość: zdziwiona życiem Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.ghnet.pl 03.01.06, 21:25
        Mnie zawsze poprawia humor "Maria i Magdalena" M.Samozwaniec oraz wszystkie jej
        satyryczne powiastki.Z lepszych powieści słodko -gorzkich i dających do
        myślenia , które ostanio czytałam to "Inny chlopiec"Russell'a.Poza tym
        wszystkie książki Amy Tan, Pierra la Mure i S.Undset,z pozycji
        popularnonaukowych Oliver Sacks.Podaję tylko te ,przy czytaniu których, nie ma
        się "szczękościsku" i natłoku myśli. Zostaw je sobie na okres postdepresyjny.
    • irrrysek Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... 03.01.06, 21:50
      1. Anthony de Mello "Przebudzenie" ( znam ludzi, którym przeczytanie tej
      książki odmieniło życie i sposób postrzegania wielu śiwata)
      2.Ewa Foley "Zakochaj się w życiu"
      3. Mirosłow Słowikowski "Powiedz stop depresji".
      • pixie65 Amando polecam"Biegnącą z wilkami"... 04.01.06, 09:26
        autorka,Clarissa Pinkola Estes, jest psychologiem,antroplogiem kultury i
        kobietą w dodatku...Książka z tych, co to niekoniecznie trzeba czytać od deski
        do deski, w odniesieniu do Twoich napadów głodu - może znajdziesz tam
        Odpowiedź Na Pytanie...a żeby docenić to, co się ma - polecam "Nad
        Afganistanem Bóg już tylko płacze". Pozdrawiam ciepło!
        • Gość: anula993 Zraniony pasterz IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 04.01.06, 13:04
          Zraniony Pasterz autor Daniel Ange,
          Jeśli jesteś niczym dla innych,
          Niczym dla siebie samego,
          Jeśli Twoje zycie to pustka-
          błąkanie sie wśród upadków i przepaści,
          To książka ta jest dla ciebie.
          Mówi ona tylko jedno:
          Jest ktoś, kto cie kocha.
          Nawet, jeśli o tym nie wiesz.
          Daj sie odnalezc Jedynemu, Który cie nigdy nie zostawi samego!

Należy ja czytac sercem, ale sercem zraniomym.
    • mamajudo Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... 04.01.06, 13:57
      Polecam dwie książki Augustyna Pelanowskiego OSPPE:

"Wolni od niemocy"
      z niej cytat: "Nie widzisz sensu swojego życia? Czujesz się nikomu
      niepotrzebny, nieakceptowany, niekochany? Jesteś ciągle smutny, zniechęcony?
      Uważasz, że nic nigdy ci się nie udaje? Jeśli tak - ta książka jest dla ciebie!

"Umieranie ożywiające..."
      z niej cytat: "Nie ukrywamy, że przeczytanie tej książki wiąże się z pewnym
      ryzykiem. W jej tekście nie znajdziesz żadnych kompromisów, nie będziesz
      zastanawiał się nad słabościami innych, ani nikogo oceniał, porównywał ze sobą,
      ale cały czas słuchał jedynie tego, jaki to tego, jaki to Ty jesteś..."
    • mumuja Ewa Foley 04.01.06, 18:24
      może powtarzam, bo nie miałam czasu przeczytać wszystkich wątków, ale jej
      książki - świeny drogowskaz, zwłaszcza dla tych, co nie wiedzą, jaki kierunek
      nadać swojemu życiu.
      Nie ma tam gotowych recept i hurra!, i nie ma też ciężkich monologów
      wyjaśniających zawiłe działanie naszej podświadomości...
      Radośnie, z dużą mądrością i troskliwością Foley opisuje swoje doświadczenia z
      pracy z ludźmi. A nie musi być jej łatwo - w tym roku zginął w wypadku jej
      dorosły ukochany syn...
      Lekkie, łagodne - wracam często do jej przemyśleń - czuje się tam uśmiech...

"Zakochaj się w życiu"
      "Powiedz życiu tak"
      "Zostań aniołem swojego życia"
      • Gość: tezem-1 Teraźniejszość IP: *.such.nat.hnet.pl 04.01.06, 20:17
        Dostałam w prezencie książkę Eckharta Tolle pt. "Potęga teraźniejszości" wydaną
        przez Wydawnictwo A. Czy ktoś ją czytał? Czy warto poświęcić czas na
        przeczytanie tej pozycji. Nie jest to powieść. "Jeżeli nie ma przeszłości i
        przyszłości, jeżeli jest tylko teraźniejszośc - to jest to najwłaściwsza książka
        na tę chwilę" Marcin Świetlicki
      • kokkoart1 Re: Ewa Foley 05.04.13, 19:32
        Ewa Foley to niesamowita osoba. Miałam przyjemność uczestniczyć w Jej warsztatach. Niebawem pisze się na następne!
    • Gość: bywalec Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.net.pl 04.01.06, 19:58
      www.portalliteracki.pl/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
    • Gość: Włodek Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 01:48
      Jeśli Mały Książę Ci pomogl, to znaczy, ze co najmniej jako tako siebie znasz -
      bo przeciez przeslanie Malego księcia jst oczywiste.
      Trzymaj sie wiec w zyciu swych mocnych stron, atutow, i masz asa (tuza:)) w
      kieszeni :)
      • Gość: szaffran Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.aster.pl 05.01.06, 10:50
        Ciepłą, serdeczną książką na kiepskie dni jest "Tylko się rozejrzeć" (w
        podtytule "Po co nam szczęście?") Małgorzaty Baranowskiej. Zaś dla zupełnego
        odprężenia i oderwania od rzeczywistości polecam zwariowaną "Zazi w metrze" P.
        Queneau.

Książki z pewnością podziałają lepiej, jeśli zaserwujesz je wraz z filiżanką
        gorącej choco lub chociaż herbatki malinowej koniecznie z miodem i cytryną:)
    • Gość: KASIAL BEATA PAWLIKOWSKA- W DZUNGLI ZYCIA KONIECZNIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 08:51
    • Gość: ela37 Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: 62.93.43.* 06.01.06, 13:45
      Ja natomiast na taki stan polecam książke Albisettiego "Śmiać się całym
      sercem",bądż w "Poszukiwaniu szczęścia".Uwierz pobudzają do
      działania,pomagają poustawiać zyciowe sprawy na właściwej pozycji.:)
      Pozdrawiam.
    • mrs.eljot Białe zeszyty 06.01.06, 13:52

www.merlin.com.pl/frontend/towar/408865
      Gorąco polecam!!!

;)
    • Gość: Fiołkowa Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 16:05
      Droga Amando22. Jest wiele książek,które mają swoje przesłanie,ale jedną mogę
      Ci z całego serca polecić,jest nią książka Clarissy Pinkola Estes- " Biegnąca z
      wilkami" Moim skromnym zdaniem jest naprawde wartościowa i pieknie napisana.
      Zawiera bogate intelektualnie mity, opowieści o kobiecie pełnej życiodajnej
      siły, wypełnionej dobrymi instynktami, pasją i kreatywnością. Jest ona dziką
      kobietą posiadającą naturę zdominowaną przez instynkt. Współczesnym kobietom
      Estés pomaga odnaleźć cechy, tworząc nowy leksykon opisujący kobiecą psychikę,
      a także pokazuje, jak wspaniale być kobietą.

Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu piękna, nie znajdziemy go
      nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie. ;)
    • m.m.gosia Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... 06.01.06, 18:09
      Amando, trzymam za Ciebie kciuki i gorąco polecam Ewę Foley "Zakochaj się w
      życiu"- cudna ,piękna, mądra!
      Świetna jest też książka Sarah Ban Breathnach "Twoje wewnętrzne bogactwo, czyli
      jak czerpać radość z każdego dnia" - pomogła wielu, min. chorej na raka,
      załamanej ciotce mojej przyjaciółki. Piękna i mądra!
      Trzymaj się!
    • Gość: Ania Re: Dla szukajacych swojej drogi zyciowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 21:07
      Pełnia serca - John Eldredge, wyd w drodze, dosępne w większości księgarń
      diecezjalnych. Książka rewelacja o tym jak żyć pełnią serca. Zajrzyj też na
      stronę www.rekol.prv.pl i posłuchaj plików stamtąd. Powodzenia:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka