Dodaj do ulubionych

Dobra Książka

30.10.02, 14:39
"Dobre Książki", pr.1 TVP, 28 X
Obejrzałam po raz pierwszy i chyba ostatni. Co za beznadziejny program! Nie
wart zarywania nocki lub nagrywania na video (o 23:30 to ja już dawno śpię).
A ta babka (pani Szczuka) to jakaś totalna porażka – skąd oni ją wytrzasnęli?
Czy w Polsce nie ma ludzi, którzy potrafią ciekawie mówić o książkach (i nie
tylko), dyskutować używając sensownych argumentów, dochodzić do jakichś
wniosków?
Jaki cel ma ten program? Bo mnie nie zainteresował żadną z omawianych lektur.
I jeśli nawet całą trójką zachwycali się daną książką, ja nadal nie
wiedziałam, DLACZEGO.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zawalita Re: Dobra Książka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 18:52
      ja będę programu bronil,choc przyznaję ze jest za pozno.są tam na tyle rozne
      osobowosci,ze kiedy omowia dana pozycje to mniej wiecej wiem ze to coś dla mnie
      albo nie
      • iwona.buzowska Re: Dobra Książka 30.10.02, 18:57
        Gość portalu: Zawalita napisał(a):

> ja będę programu bronil,choc przyznaję ze jest za pozno.są tam na tyle rozne
        > osobowosci,ze kiedy omowia dana pozycje to mniej wiecej wiem ze to coś dla
        mnie
        >
        > albo nie

Program tak beznadziejnie prowadzony, że może zniechęcić do czytania mniej
        wyrobionych wielbicieli słowa pisanego.
        • ostinato Re: Dobra Książka 30.10.02, 20:32
          zaręczam ci, że wykształconych polonistów również.
    • Gość: Przemek Re: Dobra Książka IP: *.tele.pw.edu.pl 30.10.02, 20:57
      Ostatniego programu z tego cyklu nie widzialem, moze byl... za wczesnie (czasem wlaczam TV dopiero po 0.00).
      Moim zdaniem jest to program dobry, przez chwile mozna posluchac inteligentnych ludzi, co za kontrast z osobnikami
      zaludniajacymi reality shows! Pani Kazimiera Szczuka wydaje sie byc osoba sympatyczna, doskonale odpiera ataki
      obydwu panow. Co prawda feministka, ale nie "nawiedzona"...
      • spacja Re: Dobra Książka 31.10.02, 08:44
        Nie twierdzę, że prowadzący program są głupi, ale po prostu się do tego nie
        nadają. A pani Szczuka może i jest sympatyczna, ale kiedy opowiadała o "Ślepym
        Zabójcy" była tak zestresowana, że wyglądała jak maturzystka przed krytycznie
        nastawioną komisją.
        Że doskonale odpiera ataki panów? Ona z nimi polemizuje nawet wtedy, kiedy
        przyznają jej rację.

Sam zamysł programu jest znakomity, tylko trzeba by wymienić prowadzących na...
        może jakieś propozycje?

Ja pomyślałam o Skibie (bo inteligentny i dowcipny), K.Wojewódzkim (bo go nie
        znoszę i mogłoby by być ciekiawie) i Kamelu (bo przystojny i byłoby na kim oko
        zawiesić).
        ;) pozdrawiam
        s.

Gość portalu: Przemek napisał(a):

> Ostatniego programu z tego cyklu nie widzialem, moze byl... za wczesnie
        (czasem
        > wlaczam TV dopiero po 0.00).
        > Moim zdaniem jest to program dobry, przez chwile mozna posluchac
        inteligentnych
        > ludzi, co za kontrast z osobnikami
        > zaludniajacymi reality shows! Pani Kazimiera Szczuka wydaje sie byc osoba
        sympa
        > tyczna, doskonale odpiera ataki
        > obydwu panow. Co prawda feministka, ale nie "nawiedzona"...
        • Gość: Przemek Re: Dobra Książka IP: *.tele.pw.edu.pl 31.10.02, 11:34
          spacja napisała:

>
          > Sam zamysł programu jest znakomity, tylko trzeba by wymienić prowadzących na...
          > może jakieś propozycje?
          >
          > Ja pomyślałam o Skibie (bo inteligentny i dowcipny), K.Wojewódzkim (bo go nie
          > znoszę i mogłoby by być ciekiawie) i Kamelu (bo przystojny i byłoby na kim oko
          > zawiesić).

Problem polega na tym, ze ze by o ksiazkach dyskutowac, trzeba je wpierw przeczytac, i to z pewnym zrozumieniem.
          Wyzej wymienieni (zakladam, ze sa "gramotni") zapewne nie mieliby czasu na czytanie... Krytyk czy wykladowca
          uniwersytecki (p. Szczuka) czyta, bo musi. Telewizyjni idole nie musza...
          • spacja Re: Dobra Książka 31.10.02, 11:56
            Gość portalu: Przemek napisał(a):

> Problem polega na tym, ze ze by o ksiazkach dyskutowac, trzeba je wpierw
            przeczytac, i to z pewnym zrozumieniem.
            > Wyzej wymienieni (zakladam, ze sa "gramotni") zapewne nie mieliby czasu na
            czytanie... Krytyk czy wykladowca uniwersytecki (p. Szczuka) czyta, bo musi.
            Telewizyjni idole nie musza...

Moje propozycje personalne były tylko żarcikiem. Chciałam powiedzieć, że żeby
            prowadzić program w TV trzeba być osobą "medialną", tj. interesującą, barwną,
            potrafiącą się sensownie wysłowić, a nawet kontowersyjną.
            Pięknie powiedziałeś: "Krytyk czy wykladowca uniwersytecki (p. Szczuka) czyta,
            bo musi" - zgadzam się z tym. Od razu widać, że ona MUSI czytać. Zna się pewno
            doskonale na historii literatury, wie co to przenośnia i parabola, ale
            przeciętnego człowieka nie bardzo to interesuje... Niech już lepiej siedzi
            sobie na Uniwerku.
            Chciałabym, aby taki program był skierowany do zwyczajnych czytelników, do
            których i ja się zaliczam. Bo poloniści, krytycy i osoby związane z książką
            zawodowo i tak będą czytać...

s.
            • Gość: Niech Re: Dobra Książka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 13:03
              Na forum telewizja jest spory watek o Sztuce. Troche glosow krytycznych,
              wiekszosc pochwal. Chwalenie beznadziejnej antymedialnej feministycznej
              monomanki doszukujacej sie mizoginizmu w instrukcji obslugi kosiarki wydalo mi
              sie zadziwiajace. W dodatku ma wade wymowy - a wiec powinna pracowac w radiu.
              No ale jest okrutnie brzydka - wiec moze i w tiwi.
              • krasnoludek1 Re: Dobra Książka 31.10.02, 15:32
                Witajcie!

Szczuka jaka jest każdy widzi - żałosna, biedna i zakompleksiona mała Kazia, na
                siłę próbująca wytłumaczyć potencjalnemu czytelnikowi - tej zbłąkanej owieczce
                co u choley ten pisarz chciał przez to powiedzieć. Jest ujmujący wątek o niej
                tylko nie na tv, a na ksiązkach - naszym forum - zejdź trochę w dół i poczytaj -
                przednia sprawa!

pozdrowienia
    • staua Re: Dobra Książka 01.11.02, 19:00
      A nie jest ten program po prostu namiastka niemieckiego, bardzo
      slawnego "Kwartetu literackiego" z Reich-Ranickim? Tam tez jest jedna pani, co
      przerywa...
      • Gość: Niech Re: Dobra Książka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 23:24
        Niezdrowo jest przerywac. A w kazdym razie i tak zarabia na tym pralnia.
      • Gość: Przemek Re: Dobra Książka IP: *.tele.pw.edu.pl 04.11.02, 16:28
        staua napisała:

> A nie jest ten program po prostu namiastka niemieckiego, bardzo
        > slawnego "Kwartetu literackiego" z Reich-Ranickim? Tam tez jest jedna pani, co
        > przerywa...

Co czego jest namiastka, to temet do dyskusji. Ja tam juz wole jak o ksiazkach wypowiada sie
        "beznadziejna antymedialna feministyczna monomanka" niz byly ubek...
        • staua Re: Dobra Książka 05.11.02, 22:11
          Namiastka nie moze byc to, co bylo pierwsze.
          Pytalam tylko, bo Dobrych ksiazek nie ogladalam, i dlugo pewnie nie bede miala
          okazji, a tak mi sie skojarzylo z opisow.
          Mnie jest wszystko jedno, kto sie wypowiada o ksiazkach, jesli robi to dobrze.
          • Gość: Przemek Re: Dobra Książka IP: *.tele.pw.edu.pl 06.11.02, 15:43
            staua napisała:

> Namiastka nie moze byc to, co bylo pierwsze.

Zapewne masz racje, choc nie jestem taki pewny, czy najwazniejsza jest tu chronologia.
            Czy nie mozna powiedziec, z dzisiejszej perspektywy, ze samolot braci Wright byl tylko namiastka pasazerskiego
            odrzutowca?

> Pytalam tylko, bo Dobrych ksiazek nie ogladalam, i dlugo pewnie nie bede miala
            > okazji, a tak mi sie skojarzylo z opisow.

Ja z kolei nie ogladalem Reicha, wiec jestesmy kwita.

• staua Re: Dobra Książka 07.11.02, 09:59
              Ha, widac wszystko zalezy od tego, jak definiujemy namiastke...pozostane przy
              swoim punkcie widzenia, ale masz oczywiscie troche racji ;-)
              Reich jest bardzo elokwentny, ale znienawidzony przez wielu (vide ostatnio
              opublikowana ksiazka Maritna Walsera "Smierc krytyka", bojkotowana przez
              przyjazne Marcelowi kregi, a w Szwajcarii b. popularna). mnie sie bardzo
              podobal jego kanon niemieckiej literatury (byl wraz z wywiadem e Der Spiegel)
              oraz nie udawana pasja propagowania polskiej literatury (dzieki niemu np. nasza
              techniczka w laboratorium -Szwajcarka- czytala Zagajewskiego)
              A kiedy sa emitowane "Dobre ksiazki"? Chetnie bym zobaczyla, bede w Polsce na
              Swieta - dwa tygodnie, wiec moze jest szansa...
              Pozdrawiam
              • Gość: Przemek Re: Dobra Książka IP: *.tele.pw.edu.pl 07.11.02, 13:39
                staua napisała:

> Reich jest bardzo elokwentny, ale znienawidzony przez wielu...

Czytalem o nim jakies artykuly, chyba w "Gazecie Wyborczej". Podobno Reich byl dosc arbitralny i stronniczy,
                a ze cieszyl sie popularnoscia, wplywal na czytelnikow i wydawcow, szkodzac w ten sposob niektorym autorom.

> A kiedy sa emitowane "Dobre ksiazki"?

W poniedzlalkowe wieczory na 2-gim programie TV, jesli mnie pamiec nie myli.

Pozdrawiam
                • staua Re: Dobra Książka 07.11.02, 17:21
                  Dzieki. Moze mi sie uda zobaczyc i wyciagne ten watek po swietach, zeby dopisac
                  swoje wrazenia.
    • laki88888 Re: Dobra Książka 05.11.02, 21:52
      spacja napisała:

> "Dobre Książki", pr.1 TVP, 28 X
      > Obejrzałam po raz pierwszy i chyba ostatni. Co za beznadziejny program! Nie
      > wart zarywania nocki lub nagrywania na video (o 23:30 to ja już dawno śpię).
      > A ta babka (pani Szczuka) to jakaś totalna porażka – skąd oni ją wytrzasn
      > ęli?
      > Czy w Polsce nie ma ludzi, którzy potrafią ciekawie mówić o książkach (i nie
      > tylko), dyskutować używając sensownych argumentów, dochodzić do jakichś
      > wniosków?
      > Jaki cel ma ten program? Bo mnie nie zainteresował żadną z omawianych lektur.
      > I jeśli nawet całą trójką zachwycali się daną książką, ja nadal nie
      > wiedziałam, DLACZEGO.
      >
      >
      Nie zgadzam się!!!!!
      Kto jak kto, ale pani Kazimiera nie jest osobą która by przynudzała! Zresztą
      czegoś nie rozumiem; dla jednych prowadzący są zbyt nijacy i senni, dla drugich
      zbyt drażniący... Ach, ta nasza polska mentalność, by wszystko krytykować.
      Mnie się program ogląda bardzo dobrze - bo i o książkach (nowościach) można się
      czegoś dowiedzieć, bo i czasem jest dosyć ostro (ostatnio np o dzienniku
      Jatruna, ależ był spór) i ciekawie.
      • Gość: kalkossa Re: Dobra Książka IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.02, 14:48
        przeczytalem ten watek z mocnym czasem niesmakiem, jak mozna proponowac (nawet
        zartem) jakiegos Kamela, Skibe czy tfu Wojewodzkiego za profesjonalnych
        krytykow. Komiksy maja omawiac czy jak... Zaleta programu sa polecane ksiazki,
        ktore faktycznie moim zdaniem zaliczaja sie do godnych przeczytania. Forma
        zachety rzecz dyskusyjna. A jezeli o godzinie nadawania to jest tez TV Polonia,
        bodajze 9. 30.
    • tygrys01 Re: Dobra Książka 07.11.02, 18:50
      spacja napisała:
      > Jaki cel ma ten program? =====
      Cel prost: ...żeby się nazywalo, że TV poświęca tyle to
      a tyle czasu antenowego na propagowanie czytelnictwa.
      Program sprawę odfajkowuje. Czy ktokolwiek w ostatnich
      10-latach w godzinach tzw dobrej oglądalności rozmawiał
      w TV o jakiejkolwiek wartościowej książce. A reklama?
      Kto z wydawców może zaplacić cenę reklamy TV? Ile by
      wtedy książka wartosciowa kosztowala? Natomiast Sejm RP
      podejmuje uchwałę antyspamową mającą na celu utrudnienie
      z dotarciem informacji dla polskich wydawców i malych
      przedsiębiorstw. Oczywiście ustawa antyspamowa nie
      dotyczy zagranicznych wielkich koncernów którzy rozsyłaja
      tysiące niechcianych nahalnych spamow reklamowych, no
      ale portali zagranicznych a więc nie podlegających
      polskiej jurysdykcji. Wnioski nasuwają się same w czyim
      interesie podejmuje się tego typu ustawy
      • Gość: Wojciech Re: Dobra Książka IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 22:52
        Najlepszy,mądrze i subtelnie prowadzony program popularyzujący książki ma
        regionalny program z Lublina.Podawany jest na programie ogólnopolskim.Niestety
        nie o stałych godzinach.Ogląda się i słucha z przyjemnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka