aldonka77 04.01.06, 13:46 co sądzicie o jej książkach? warto je przeczytać, czy to tylko powieścidełka proszę o opinię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Isabel Allende 04.01.06, 13:55 kwestia gustu, znam takich dla których i Grona gniewu były zwykłym powieścidełkiem, i takch którzy twierdzą, że Wiśniewski wielkim literatem jest... Mój syn lubi jej serię o Alexie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aretha Re: Isabel Allende IP: *.orange.pl 04.01.06, 14:19 Pewnie , że warto!!! To ambitne powieści, a nie jakieś tandetne romansidła. Polecam "Dom duchów". "Miłosc i cienie" też jest dobre aczkolwiek trochę gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: Isabel Allende 04.01.06, 14:24 A moze jednak dobre, a moze jednak troche gorsze...?:))) kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Isabel Allende 04.01.06, 14:24 > Polecam "Dom duchów". Ja też, i nie tylko jako film, ale właśnie głównie jako książkę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunka Re: Isabel Allende IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 15:19 Ja lubie. Moze nie najwyzsze loty, ale na pewno nie tanie romansidla. Swietnie sie czyta. Dom dusz przede wszystkim, ale moga byc tez opowiadania. Ja czytalam zbior 'opowiesci ewy luby' - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Isabel Allende 04.01.06, 18:57 O Isabel Allende: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=23138384&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Isabel Allende 04.01.06, 18:59 Jeszcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=11761163&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Isabel Allende 04.01.06, 19:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6591397&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Isabel Allende IP: *.nat.p-s-inter.net 04.01.06, 20:42 Dom dusz jst swietny, film niestety o wiele słabszy, mimo dobrej obsady. Polecam też "Portret w sepii" i "Córka fortuny", które sa niby kolejnymi częściami "Domu dusz", choc akurat ich akcja rozgrywa się wczesniej. Allende nie jest może Marquezem, ale to bardzo dobra literatura. Nie chiałbym budzić upiorów, ale moim zdaniem wielu z tych, którzy ją krytykują, czyni to nie z powodu gustów literackich, tylko sympatii czy antypatii politycznych, a to przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
meteorah Re: Isabel Allende 04.01.06, 23:21 Dla mnie film jest świetny! Meryl Streep i w tej roli okazala się prawdziwą aktorką, Irons także pozytywnie mnie zaskoczył. Jako minus - za chybioną uważam rolę winony ryder, nie pasowała mi zupełnie, zbyt sztucznie wypadła. Być może tak odebrałam ten film, bo obejrzałam go przed przeczytaniem książki? Ale te świetne zdjęcia, muzyka i kreacje aktorskie? Dla mnie to najważniejsze atuty tego filmu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxie77 Re: Isabel Allende IP: 170.134.133.* 04.01.06, 23:56 Tez z duza przyjemnoscia obejrzalam film. Meryl jak zwykle jest wspaniala, Jeremy tez. Polityczne aspekty w roznych filmach mozna zauwazyc, w tym takze, ale mnie to nie przeszkadza. Jak jest swietna fabula, i gra aktorow to jest dla mnie bez znaczenia. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Isabel Allende IP: 87.207.43.* 05.01.06, 00:16 Okrutnie bzdurzy izabela aliendowa Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Isabel Allende 05.01.06, 08:49 Gamoniu, Lema nie czytałeś, Allende tez nie. Kilka postów wyżej pisałem: "Allende nie jest może Marquezem, ale to bardzo dobra literatura. Nie chiałbym budzić upiorów, ale moim zdaniem wielu z tych, którzy ją krytykują, czyni to nie z powodu gustów literackich, tylko sympatii czy antypatii politycznych, a to przykre." no i prosze, trafiłem w sedno. Już się jeden taki odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~tina Re: Isabel Allende IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 08:41 Dobra literatura, bardzo dobrze się czyta. Nie zgadzam się z tezą, że gorsza niż Marquez.Nie gorsza, tylko inna po prostu, więcej uczuć i kobiety, cociaż typowo iberoamerykańskie okrucieństwo też jest.. Polecam "Ewę Lunę", naprawde jest niezła.. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Isabel Allende 05.01.06, 08:51 Ewe Lune jeszcze nie czytałem, ale to wkrótce, bo akurat czyta moja zona. Porównanie z Marquezem - kwestia gustu, dla mnie po prostu Marquez (nawet nie za całokształt, ale za kilka tytułów) jest ponad wszystko. Ale juz sam fakt, że Allende można zestawiac z nim, jest wielką nobilitacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Ewa Luna jest znakomita! IP: *.chello.pl 05.01.06, 13:56 Problem w tym, że ja swego czasu prawie całego Lema przeczytałe, dwie cieżarówki, literatury rosyjskiej, jedną pozostałej Europy, ze dwie z Ameryk i parę rzeczy z pozostałych kontynetów, i może dlatego mam prawo powiedzieć, że to wszystko bzdura... A Alende to komunistka i nic wiecej, jesłi chce ktoś poczytacz chile - to może niech sięgnie po Donoso... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ewa Luna jest znakomita! 05.01.06, 16:09 No i czyż nie trafiłem w oczko? Nie mówiłem, że jak ktoś tu zaatakuje Allende, to będzie prymitywnie politycznie, ale nie literacko? I oczywiście - kolega nie pisze o literaturze. gdzież tam. On wie, że Allende to komunistka, i dlatego pisze złe ksiązki. Szkoda tylko, że z tego odgadnięcia z góru nie czerpię satysfakcji. Primo - jakość literacka nie zależy od sympatii politycznych, a jeśli myślisz inaczej, to akurat Tobie chyba najbliżej z nas do socrealizmu. Secundo - nadal nie wierzę, że czytałes te książki, o których się wypowiadasz. Twoje wypowiedzi są zbyt ogólnikowe i zbyt napastliwe. Tertio - Allende to komunistka .... Ręce opadają. Jest co prawda siostrzenicą cvzy bratanicą zamordowanego prezydenta Allende, ale po pierwsze on też nie był komunistą (choć pewnie nie raz to słyszałeś w głęboko intelektualnych wywodach na antenie radia maryja), a po drugie to jednak tylko pokrewieństwo. Np. wsród krewnych opisanych w Domu dusz są ludzie przeróżnych poglądów, i oni równo przeżywaja swe dramaty. Ale Ty tego nie wiesz, bo tej ksiązki nie znasz. Allende krytykuje Pinocheta, no to jest komunistką i wszystko jasne. Świat prosty jak łopata, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ewa Luna jest znakomita! 05.01.06, 16:10 nie trzeba mnie namawiać, na pewno przeczytam wkrótce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Ewa Luna jest znakomita! IP: *.chello.pl 05.01.06, 18:36 Alez komunistyczny kazku wyskoczył z postem, toż się napisał, gdyby było pzpr, to byś mógl plodzic dla nich teksty na plenum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Ewa Luna jest znakomita! IP: *.nat.p-s-inter.net 05.01.06, 20:11 OK, poddaję się. Głębia argumentacji kolegi przekonała mnie ostatecznie. Jak tu zbić takie niepodważalne argumenty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Ewa Luna jest znakomita! IP: *.chello.pl 05.01.06, 21:45 Ano musiałeś, ja się dziwię, że można zakładać wątki o komunistce, skoro komunizm upoadł już 16 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulcia Re: Ewa Luna jest znakomita! IP: *.orange.pl 05.01.06, 23:47 A co Gamoniu warto z Donoso? Czytałeś "Plugawy ptak nocy"? warto? i jeszcze jedno pytanko do miłośników Allende: "Zorro" - nowa jej powieść - dorównuje "Ewie Lunie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Ewa Luna jest znakomita! IP: *.chello.pl 06.01.06, 00:03 Nic nie polecam Donoso, a jesli chodzi o ZORRO, to dorównuje w indolencji literackiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Isabel Allende 07.01.06, 18:20 Hm.... mam wrazenie, ze Isabel Allende powtarza sama siebie. po jakim czasie ma sie wrazenie, ze to tak naprawde byla jedna ksiazka. "Dom duchow" to najlepsze co napisala - mozna to polecic z czystym sercem, ale dalej... hm. moze jeszcze "Paula" i "Ewa luna". Odpowiedz Link Zgłoś