Dodaj do ulubionych

Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach Szabo

07.01.06, 21:10

I zgubilam go-chcialabym sie dopisac, bo mnie zachecil do przeczytania
ksiazki, ktora jestem zauroczona !
Slepa jestem czy co :-)?Moze ktos mi pomoze ?
Obserwuj wątek
    • monikate Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach 08.01.06, 10:53
      W tym wątku są refleksje nt. "Zamkniętych drzwi":
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=34119908&v=2&s=0
      • baba67 Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach 08.01.06, 12:57
        Dzieki :-)
        Szkoda, ze odrebnego watku nie zalozylyscie.
        • monikate Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach 08.01.06, 13:36
          Tak jakoś wyszło przy okazji... te refleksje, znaczy :)
          Jak przeczytasz wspomnianą książkę, to może załóż wątek?
          • monikate Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach 08.01.06, 13:40
            Kurczę, baba... tak fajnie napisałaś, ale w tamtym wątku... może tutaj przenieś
            swoją wypowiedź?
            • Gość: baba67 Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach IP: *.acn.waw.pl 08.01.06, 17:08
              Dzieki :-)
              Ale ja nie umiem przenosic :-(-polanalfabetka ze mnie komputerowa...
              • monikate Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach 08.01.06, 20:57
                • Moniko:-)
                iwka_j 30.12.05, 15:57 + odpowiedz

Ja tez Tobie zycze wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! DUZO ZDROWIA!!!
                Niech Ci w tym Nowym Roku w rece wpadaja same przeciekawe ksiazki!!!!

Wiesz Moniko. dobrze, ze sie "odezwalas", bo wlasnie wczoraj skonczylam
                czytac "Zamkniete drzwi" Magdy Szabó i tak sobie o tobie pomyslalam, bo kiedys
                wspominalas, ze ksiazka zrobila na Tobie dobre wrazenie.
                Na mnie tez! I to jakie! czytalam z zapartym tchem, ksiazka jest bardzo
                ciekawa. Juz dawno nie czytalam ksiazki, ktora porusza tak bardzo skomplikowane
                miedzyludzkie problemy i nieporozumienia. Zupelnie niewiem co sadzic o tej
                starej kobiecie, ta to miala dopiero trudny charakter, chyba bym jej nie
                lubila, gdybym ja znala osobiscie. Przedewszystkim nie mialabym zupelnie
                cierpliwosci aby sie nia przejmowac, a szkoda, bo kobieta byla ciekawa
                osobistoscia:-) wiele bym wiec stracila...
                Napisz jakie ty mialas wrazenia przy czytaniu taj ksiazki.

Pozdrowienia!!!!

• Iwko :)))))
                monikate 30.12.05, 18:46 + odpowiedz

Miałam podobne wrażenia. O takich osobach, jak Emerencs (ta starsza gosposia)
                chętnie się czyta i słucha, jako że osobowość ma nietuzinkową. Natomiast
                dzielić z nią codzienność? Hm, może być b. trudno. Co zresztą Magda Szabó
                genialnie przedstawiła. Przypuszczam, iż Emerencs mogłaby mieć do mnie podobne
                zastrzeżenia, jak do narratorki-autorki: za moje poukładanie codzienne, częsty
                konformizm w życiu codziennym, itd. Ja bym się za to wściekała, no bo kto lubi
                być krytykowany?
                Szabó jest świetnym znawcą duszy ludzkiej, nie ma co. Moim zdaniem ta pisarka
                nie jest tak doceniania, jak powinna być.
                Pozdrawiam!
                • monikate Re: Tu byl niedawno watek o Zamknietych drzwiach 08.01.06, 21:00
                  Ciąg dalszy:
                  Polecam rowniez "PILATA", musze szczerze przyznyc, ze PILAT bardziej mi sie
                  podobal niz "zamkniete drzwi", pomimo, ze zamkniete drzwi to rewelacyjna
                  powiesc!

• Re: Moniko :)))))
                  iwka_j 08.01.06, 20:15 + odpowiedz

haha, ja odpisalam babie i teraz dopiero widze twojego posta:-)))))) cos sie
                  przeoczamy moniko:-))))

> Emerencs miała dużo, dużo racji, ale nikt absolutnie nie ma racji całkowitej
                  i
                  > jedynej słusznej recepty na życie.

To jest wlasnie to co mi sie tak podoba w powiesciach Szabo. Poprostu opisana
                  historia, bez moralow, bez wytykania palcami, bez jednostronnej racji.

Tak, podoba mi sie na TWA:-)))) zglosilam swoja obecnosc i chetnie bede brala
                  udzial na tym forum:-) Zdradze Ci jeszcze, ze chcialam uzyskac dostep aby
                  poogladac "twarze", ale jak narazie bez odpowiedzi:-)))))

• Iwko :)))))
                  monikate 08.01.06, 20:46 + odpowiedz

No, były przeoczenia, ale dlatego, że trudno się nieraz połapać w rozległym
                  wątku drzewka!
                  Dawno napisałaś prośbę o dostęp do Twarzy? Napisz może raz jeszcze do
                  braineatera. Ja poprę! :)
                  Świetnie żeście obie z babą67 zrecenzowały powieść Szabó!
                  Oczywiście, jej powieść "Tajemnica Abigail" znasz?
                  Pozdrawiam!
                  • iwka_j Zamkniete drzwi - Magda Szabo 08.01.06, 21:09
                    no i dobrze zrobilas! teraz zainteresowany dzieki temu szybciej znajdzie watek,
                    miejmy nadzieje, ze i ksiazke szybko znajdzie, bo nie jest to az tak bardzo
                    latwe:-))))
                    • monikate Re: Zamkniete drzwi - Magda Szabo 08.01.06, 21:43
                      Oj, nie jest, nie jest. Ja z książek Szabó mam tylko "Tajemnicę Abigail"
                      i "Staroświecką historię". Resztę pożyczałam.
                      P.S. Napisałam, Iwko!
                      • monikate Iwko, już... 08.01.06, 22:59
                        Możesz tam wejść!
                        • baba67 Re: Iwko, już... 09.01.06, 08:12
                          Dziekuje, zescie przeniosly :-)
                          Chyba zabiore sie za Pilata...
                          A Abigail nigdziemnnijak dostac nie mozna, nawet na Allegro rzadko sie trafia.
                          • monikate Babo67! 09.01.06, 16:01
                            Podziel się wrażeniami po przeczytaniu "Piłata"!
                            Poluj na "Abigail", bo warto. Pozdrawiam!
                            • baba67 Re: Babo67! 09.01.06, 20:31
                              Na pewno to zrobie, a na Abigail poluje od roku...Widzialam kiedys film.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: natalicja Re: Babo67! IP: *.net.autocom.pl 11.01.06, 09:30
                                Oj, jak ja kiedys lubilam "taemnice Abigail" A potem niestety sie przeprowadzialm z dala od biblioteki, w ktorej stala, dzieciecej zreszta. I zupelnie zapomnialam o ksiazce i autorce. Dzieki za przypomnienie, przy najblizszej okazji sprobuje wrocic.
                                Ale byla chyba w tej samej bibliotece jeszce jedna Szabo, tez fajnie pisala, i tez zupelnie nie pamietam kto i co...
                        • iwka_j Re: Iwko, już... 09.01.06, 19:41
                          Super! Dziekuje! To lece sobie pobuszowac!!!!!!:-))))))

P.S.Dobrze jest miec znajomosci:-))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka