Gość: tyda IP: *.orange.pl 11.02.06, 00:22 jaka jest wasza ulubiona seria wydawnicza? ja lubie Galerię, uważam, że wydaje wartościowe ksiązki. Doceniam też serię "pi", chociaż zawiodłam się na "Siódmym samuraju" z tej serii. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zANILK Re: ulubiona seria wydawnicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 01:07 właściwie chyba nie mam. lubię muzę i jej wydania lit.iberoamerykańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 12:24 kolekcje GW, ale się już skończyły seria PI wyd. Albatros Najsłynniejsze powieści dla kobiet Nowa proza polska w ŚWIECIE KSIĄŻKI Klasyka współczesności w j.w. Arcydzieła kultury antycznej w DeAgostini Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi "Na celowniku" 11.02.06, 08:35 Świat Książki wydaje ciekawe pozycje w serii "Na celowniku". :] Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia_j "Salamandra" Rebisu 11.02.06, 09:59 Ja polecam tą serię :)) Znajdziecie tam i Whortona i mojego ukochanego J.Carroll'a Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 13:23 Wolę serie, które wybierają, selekcjonują, a nie takie co jak dorwą jakiegoś NacLeana czy Fielding, tłucze wszystko bez względu na wartość artystycznę. Dlatego na pierwszym miejscu zawsze będę stawiał takie serie jak: "Współczesna proza światowa" PIWowska czy "Biblioteka Narodowa" Zakładu Narodowego im. Ossolinskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 14:32 BN oczywiście jest najlepszy, ale zanim uzna coś za wielką klasykę, upłynie trochę czasu; studentom teatrologii i polonistyki UJ zalecano czytanie lektur obowiązkowych tylko tego wyd., czemu się nie dziwię, trzeba było czytać również opracowania (czyt. wstęp) panów prof. myślę, że w tym wątku chodzi raczej o serie, jak to nazwać, bardziej komercyjne; Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 15:41 Małe prozy Czytelnika - z Barrico, Jerofiejewem i kilkoma innymi wariatami Spojrzenia z PIW-u - z państwem Bowles na czele, choc zdarzają im sie koszmarne porażki, jak Banana Yoshimoto no i cały czas Czytelnikowe Nike - aktualnie z Durellem. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 16:21 braineater napisał: > Spojrzenia z PIW-u - z państwem Bowles na czele Ubiegłeś mnie Braineaterze ze "Spojrzeniami" :) więc dodam mój ulubiony "odpowiednik" w wydawnictwie Czarne, czyli "Europejki" :) A jak już Czarne to też "Inna Europa inna literatura" Gwoli ścisłości - zbiór opowiadań Paula Bowlesa ukazał się w serii "80 światów" a nie w "Spojrzeniach". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 16:23 szybki skan po pólkach potwierdził Twoją wersję:) No to wypada te 80 światów dorzucić, juz nie tylko za Bowlesa, ale i za Zazie w Metrze. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: ulubiona seria wydawnicza 11.02.06, 16:34 braineater napisał: > szybki skan po pólkach potwierdził Twoją wersję:) > No to wypada te 80 światów dorzucić, juz nie tylko za Bowlesa, ale i za Zazie w > > Metrze. Podpisuję się obiema rękami i dorzucam jeszcze z tej serii Joyce Carol Oates "W średnim wieku. Romans" Trochę na źaś, bo akurat tej książki jeszcze nie czytałam ale mam zamiar :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamablues Re: ulubiona seria wydawnicza 13.02.06, 18:18 Gość portalu: tyda napisał(a): > jaka jest wasza ulubiona seria wydawnicza? ja lubie Galerię, uważam, że > wydaje wartościowe ksiązki. "Galeria" jest niezła, chociaż niektóre tytuły mnie zawiodły. Dość młodą serią, w której nie pojawił się jeszcze ani jeden nietrafiony tytuł, jest "Mroczna seria" WABu. W ogole WABowskie serie są bardzo starannie uzupełniane. "Don Kichot", "Z miotłą", "Z zegarkiem" (piszę z pamięci) cenię i chętnie sięgam po książki, które w nich wydano. Niezłe powieści trafiają też do serii Wydawnictwa Czarne "Europejki" czy "Środkowe Europejki":) Zaczęli bodaj od Natalii Śniadanko i nie schodzą poniżej poziomu niezłej literatury ciut-powyżej-popularnej:) Niemal w ciemno byłabym gotowa kupować książki z serii "Znak proza", ale ponieważ nigdy nie kupuję w ciemno i raczej szukam konkretnych tytułów, nie jest tego zbyt wiele. Nie mogę odżalować "Białych zębów", które właśnie w tej serii ukazały się i nieopatrznie pożyczyłam powieść nie-wiem-komu-ale-niech- tylko-się-dowiem-to... Na koniec seria-nieseria, raczej cykl, ale w ramach konkretnej serii ukazuje się w Polsce: "Świat Dysku", bezwzględnie najlepsza seria, bez żadnych wpadek literackich i genialnie przetłumaczona:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: ulubiona seria wydawnicza IP: *.cable.wsm.wielun.pl 13.02.06, 20:07 spectrum wyd. muza Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: ulubiona seria wydawnicza 13.02.06, 20:25 Klub Siedmiu Przygód Srebrny Kluczyk KIK - Klub Interesującj Książki Naokoło Swiata to se ne vrati.... Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: ulubiona seria wydawnicza 15.02.06, 13:00 wygrywa DON KICHOT i serie z Czarnego - klasa naprawdę mocna jak wódka dziwnego pochodzenia pedzona przez tajemniczaych dziadków w wtamtych rejonach Zapomnianej Europy. ale ja bardzo przepraszaam, co w prozie paula bowlesa jest takiego zachwycającego? Odpowiedz Link Zgłoś
clevera dwie serie 18.02.06, 19:45 Nowa Proza Polska wydawnictwa Świat Książki. Gratuluję wydawnictwu głowy lub głów, które wybierają tytuły mające się w niej ukazać. Zwłaszcza, gdy dotyczy to debiutujących pisarzy jak Maślanka czy Czerwiński lub powracających po latach jak Redliński. Archipelagi niestety zapomniałam w którym to wydawnictwie :( Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: dwie serie 19.02.06, 08:32 Właśnie kupiłem dwie powieści - "Warunek" Rylskiego jest świetny, za chwilę będę czytać Redlińskiego. Reszta też obiecująca, więc będzie nowa seria na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
danab71 Re: dwie serie 21.03.06, 08:47 seria PI Albatros ale przecież nie tylko o serie wydawnicze chodzi - tyle wspanialosci ukazuje sie poza seriami wydawniczymi, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś