Dodaj do ulubionych

chce znowu zaczac czytac

IP: *.walecznych.net 30.05.06, 00:51
mam 16 lat jak bylam dzieckiem sporo czytalam potem coraz mniej i zaczelam
ogladac wiecej filmow teraz znowu chce zaczac czytac tylko nie wiem o czym i
co jak cos czytam to jest to cos co mnie w danej chwili interesuje np ostanio
czytalam sporo ksiazek o obozach koncetracyjnych ale przestalam bo kazda
robila na mnie co raz mniejsze wrazenie, chciala bym siegnac po jakas ksiazke
ale kompletenie nie wiem po jaka czasami odstraszaja mnie glupie bezsensowne
tytuly czy mozecie mi cos poradzic w jaki sposob wy dobieracie sobie ksiazki ?
Obserwuj wątek
    • Gość: armide Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.walecznych.net 30.05.06, 00:54
      o mam juz jakis temat znacie moze jakies ciekawe ksizki w ktorych polacy bedacy
      za granica (emigracja zarobkowa najlepiej) opisuja kulture zwyczaje itd miejsca
      w ktorym sie wlasnie znajduja kiedys mi wpadala w rece "polka w angli" czy
      jakos tak ale slabe to bylo
      • joanna.syrenka Re: chce znowu zaczac czytac 30.05.06, 01:08
        Jasne. Redliński "Szczurojorczycy" ("Szczuropolacy dawniej). O emigracji,
        powinno ci się spodobać. Na podstawie tej książki powstał film "Szczęśliwego
        Nowego Jorku".
        Mała prośba - używaj znaków przestankowych, Altu i Shiftu. Bo trudno zrozumieć
        co piszesz. Pozdr.
        • Gość: ddd Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.4web.pl 06.06.06, 17:11
          i jedni i drudzy są potrzebni...nie mniej ja wole przyjacół
      • i2h2 Re: chce znowu zaczac czytac 30.05.06, 23:27
        "Delicje ciotki Dee" Teresy Hołówki.
        Pozdrawiam
        • Gość: loolik Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.crowley.pl 01.06.06, 09:40
          popieram, świetna książka opisująca amerykański Środkowy Zachód
      • inna_bajka Re: chce znowu zaczac czytac 31.05.06, 23:51
        Pani Gretkowska miała w tej kwestii swego czasu dużo do powiedzenia :)
      • Gość: brawurka75 Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 11:19
        zobacz "Tarota paryskiego" M. Gretkowskiej
        • janiolka Re: chce znowu zaczac czytac 03.06.06, 19:43
          lub 'my zdies emigranty'
          • Gość: roooooman Re: chce znowu zaczac czytac IP: 85.195.123.* 06.06.06, 17:30
            2w32
            • Gość: doktorek Re: chce znowu zaczac czytac IP: 85.195.123.* 06.06.06, 17:31
              mowic moge
              • Gość: er Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 17:33
                co za głupoty
            • Gość: a po co Re: chce znowu zaczac czytac IP: 85.195.123.* 06.06.06, 18:04
              a po co mam czytac
      • Gość: olenka Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 01.06.06, 18:31
        Kopaczewski "Obrazki z czasów popkultury"
      • Gość: Vera Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.clgrab01g01.dialup.ca.telus.com 02.06.06, 01:42
        Polka pisze sie z duzej litery. Na pewno wiesz o tym,ze popelniasz bledy,wiec
        jesli nie jestes pewna,jak napisac,zajrzyj do slownika ortograficznego,zamiast
        sie kompromitowac.
        • krecilapka Re: chce znowu zaczac czytac 03.06.06, 19:37
          > Polka pisze sie z duzej litery.

Duza to moze byc pyta myrzynskiego rapera. Jesli sie pisze wyraz malymi
          fontami, to i napisanie malymi "Polka" jest najzupelniej poprawne.
          Wiec tez popelnilas blad, ale nie tam zeby zaraz jakis bardzo kompromitujacy.
          Ot, po prostu powinnas sie poczuc niezrecznie, blednie kogos poprawiajac.
        • Gość: Oskar błędy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:51
          po przecinkach należy stawiać spację. I nie jest w dobrym tonie "zjadanie"
          polskich znaków diaktrycznych. Należałoby w pierwszej kolejności zadbać o własną
          polszczyznę, potem zaś krytykować innych. Amen.
          • krecilapka Re: błędy... 07.06.06, 13:43
            > I nie jest w dobrym tonie "zjadanie"
            > polskich znaków diaktrycznych.

Zgodnie z netykieta dozwolone jest pisanie bez "ogonkow". Osobiscie, w ten
            sposob szanuje czytelnikow zagranicznych, ktorzy czestokroc widza niezle
            krzaki ;).
    • cristinka Re: chce znowu zaczac czytac 31.05.06, 09:32
      Moim zdaniem mozesz powoli zacząc poznawac kanon literatury pięknej XX wieku-
      np. Dostojewski (Zbrodnia i kara), Remarque (Łuk triumfalny), Mann
      (Buddenbrookowie), Bułhakow (Mistrz i Małgorzata), Camus (Dzuma), Marquez(Sto
      lat samotności). Ale czytaj tez takie pozycje jak np. "Pasja życia" Irvinga
      Stone'a, "Świat wg. Garpa" Johna Irvinga, "Przygoda fryzjera damskiego"
      Mendozy i wiele wiele innych fajnych książek, które się czyta jednym tchem.
      Miłego czytania :)
      • Gość: Marion Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 10:34
        Wszystko się zgadza i popieram mocno, ale lepiej może bez błędów
        chronologicznych rzędu pięćdziesięciu lat :-) Dostojewski to pisarz XIX-
        wiecznego realizmu, "Zbrodnia i kara" powstała konkretnie w 1866. Swoją drogą
        to dość charakterystyczne, że często dobre książki uznaje się za takie
        nowoczesne i co za tym idzie możliwie bliskie czasowo. Tymczasem okres
        Dostojewskiego odpowiada z grubsza naszemu pozytywizmowi!
        Ale na ogół prawdą jest,że najlepiej można się cieszyć książkami plus minus
        współczesnymi... Osobiście przepadam za moimi polonistycznymi listami lektur z
        różnych kursów dotyczących XX wieku, dobre źródło inspiracji czytelniczej! Też
        jest do znalezienia gdzieś w sieci.
      • Gość: zatara Jaja sobie robisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 17:08
        Sadzac po poziomie opanowania jezyka, to polecalbym bajki Brzechwy, albo cos innego na poziomie szkoly podstawowej.
      • wenerolog_wrotny Re: chce znowu zaczac czytac 07.06.06, 14:13
        Zgadzam się z cristinką - czytaj klasyków tak samo jak książki z list bestsellerów.

Jesli chodzi o literaturę emigracyjną, nie przegap 'To ja, Ediczka' Rosjanina
        Eduarda Limonowa - na pewno Cię nie zanudzi:))
        Co do Polaków - możesz zajrzeć do "Z głowy" Janusza Głowackiego - też o
        emigracji ale troche w innym, weselszym, wydaniu.

Jak masz 16 lat to koniecznie Jerzy Kosiński-"Randka w ciemno"
        Przeczytaj którąś z książek Milana Kundery - możesz zacząć od zbioru opowiadań
        Śmieszne miłości - bardzo fajna jest historyjka pt 'Fałszywy autostop':))

Jesli szukasz nowości, czegoś trendi i vogue - kup Trupy Polskie - zbiór
        współczesnych opowiadań polskich autorów. Ja uwielbiam dwie historie sygnowane
        przez Andrzeja Pilipiuka i Macieja Piotra Prusa.
        Warto tez przeczytać Marcina Świetlickiego i jego "Dwanaście" - nie dlatego, że
        jest porywająca lub na poziomie zbliżonym np do "Madame" Libery (bo tak naprawdę
        "Dwanaście" jest ciężkie i nudne). Dlatego, bo Cała Polska czyta M.Świetlickiego

Przeczytaj też "Cukier w normie" Sławomira Shutego - zacznij już teraz -
        blok.art.pl/
        I jeszcze na koniec odrobina klasyki: "Moskwa-Pietuszki" Wieniedikta Jerofiejewa
        (to ktoś zupełnie inny niż Wiktor Jerofiejew, też Rosjanin) - jeśli nie wiesz co
        znaczy tęsknić do butelki wódki to przeczytaj to:)

pozdro
    • Gość: kinga Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.bibl.univ.szczecin.pl 31.05.06, 14:45
      Hej. mam 20 lat i jeszcze w liceum czytałam bardzo fajną opowieść, powieść(?)
      Magdaleny Sowy. cxhociaż nie jestem pewna co do imienia. jej książki napewno cię
      zainteresują. Zacznij od "Smak świeżych malin" a póżniej kolejne owocowe części.
      teraz dokładnie nie pamiętam jakie są po kolei. Powiem ci tylko że też nie
      nawidziłam czytać, po prostu mi się nie chciało. Teraz jest wręcz przeciwnie.
      Uwielbiam czytać i dlatego tera studiuję polonistykę. Powodzenia. Książki sowy
      są idealne dla 16-letniej dziwczyny :)
      • Gość: armide Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.walecznych.net 31.05.06, 16:43
        dzieki za wszystkie rady
        • Gość: fgds to czytaj ! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 31.05.06, 22:59
          Popieram przedmowce ! Jak czytac to tylko klasyke typu Tolkien czy Zeromski !
    • untochables Re: chce znowu zaczac czytac 31.05.06, 23:04
      witam
      mnie też internet Tv i inne media zwiodły z drogi czytania książek ;(

ale PACHNIDŁO powinno przywrócić ci iare w czytanie

tu link do merlina

www.merlin.com.pl/frontend/towar/411768
      pozdrawiam
    • mijana Re: chce znowu zaczac czytac 31.05.06, 23:09
      Tak dobieram książki:

www.biblionetka.pl/ ;)
      • sopcia Re: chce znowu zaczac czytac 31.05.06, 23:11
        Samotność w sieci, ale nie czytaj jej gdy bedziesz smutna...
      • wrezz Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 15:00
        Biblionetka - bardzo fajna sprawa.
    • gosc_nie_dzielny Re: chce znowu zaczac czytac 31.05.06, 23:17

> mam 16 lat
      [...]

Proponuje Henry Millera. Zapewniam, ze trylogia rozoukrzyzowanie - 'Sexus',
      'Nexus' i 'Plexus' dostracza niezapomnianych wrazen. 'Zwrotniki' rowniez
      niezgorsze. :-)

A tak powazniej, jesli lubisz epickie powiesci, ktore obejmuja spory
      (relatywnie) kawalek historii, polecam Dos Passosa, rowniez trylogie USA - '42
      drugi rownoleznik', '1919' i 'Ciezkie pieniadze'.

Kolejna ciekawa trylogia - Neal Stevenson, cykl barokowy. OIW w po polsku
      ukazal sie na razie jedynie pierwszy tom: 'Zywe srebro'. Pozostale dwa - 'The
      System Of The World' i 'The Confusion' w drodze (mam nadzieje). Bardzo dobra
      proza historyczno-mistyczno-awanturniczo-przygodowa.

Jesli Ciagnie Cie do fantasy i sci-fi - rzuc okiem na to, co ma do zaoferowania
      wydawnictwo fabryka slow - www.fabryka.pl. Temat niezwykle szeroki, ale z
      polskojezycznych dokonan moge polecic Jacka Piekare i cykl o Mordimerze
      Madderdinie - 'Miecz Aniolow', 'Mlot na Czarownice' i 'Sluga Bozy'.

W ramach eksperymentu rzuc okiem na Maslowska - 'Paw Krolowej' to IMO jedna z
      najlepszych ksiazek ostatnich lat.

Hmmm... Bardzo to pomieszane tematycznie i klimatycznie, ale moze cos Cie
      zainteresuje.
      • kaprysia Re: chce znowu zaczac czytac 02.06.06, 08:14

> W ramach eksperymentu rzuc okiem na Maslowska - 'Paw Krolowej' to IMO jedna z
        > najlepszych ksiazek ostatnich lat.
        >
        > Hmmm... Bardzo to pomieszane tematycznie i klimatycznie, ale moze cos Cie
        > zainteresuje.

Chyba żartujesz, polecając szesnastolatce, która nie czyta,a chce czytać:) Don
        Passosa, Millera i (chyba jako zart???) Masłowską. Umrze z nudów! IMO akurat
        Sowa na początek
        bedzie OK:)Albo Jeżycjada Musierowicz.
    • Gość: PAWEL LooooL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 23:39
      "mam 16 lat jak bylam dzieckiem sporo czytalam"

BUAHAHAHA
      • gosc_nie_dzielny Re: LooooL 01.06.06, 00:44

> "mam 16 lat jak bylam dzieckiem sporo czytalam"
        > BUAHAHAHA

No, Twoj post to dopiero jest dziecinny!
    • Gość: miguelito Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.Red-88-5-183.staticIP.rima-tde.net 01.06.06, 00:23
      Polecam "Filary Ziemi" Kena Folletta. Jedna z najlepiej napisanych książek
      jakie kiedykolwiek czytałem.
    • marc.fugnac Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 11:08
      Na weekend kupiłem sobie dwie książki do przeczytania. Zaprosiłem też kolegów -
      każdy przyszedł se swoimi książkami. Jeden nawet przyniósł encyklopedię!
      Po kolei wzięliśmy się za książki, jednak tak dobrze nam to szło, że wkrótce
      książek zabrakło. Wybraliśmy się więc do księgarni i kupiliśmy nowe książki.
      Część z nich przeczytaliśmy przed księgarnią. Wróciliśmy do domu na kolację i
      dokończyliśmy dokupione książki, ale jeszcze nam się chciało czytać. Niestety,
      księgarnie były już zamknięte! Jeden kolegów przypomniał sobie wtedy, że ma
      znajomego który sam pisze książki, więc wybraliśmy się do niego. Byliśmy już
      wszyscy nieźle naczytani. Okazało się, że ten znajomy nie nadąża z drukowaniem
      więc u niego wypiliśmy rękopis.
      • Gość: jaaa Re: chce znowu zaczac czytac IP: 80.51.74.* 01.06.06, 14:26
        hehe dobre ale masz wyobraznie :)))
    • Gość: TOMEK Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.acn.waw.pl 01.06.06, 11:44
      Polecam serię Nike Czytelnika.
      mialem to w rodzinnym domu i po prostu po kolei wyciagael m i czytale. Ma bardzo
      duzo zalet. po pierwsze dobra literatura xx wieku, od najbardziej klasycznych
      (jak wyzej) do mniej znanych ale wszystko na poziomie. Po drugie maja male
      gabaryty wiec laTWO JEST ZABRAC DO AUTOBUSU ITP. Po trzecie czesto jest do
      kupienia za kilka złotych w takich salonikach taniej ksiazki albo w antykwariatach
      Jest w tej serii chyba z kilkaset pozycji i po prostu czytam je po kolei,
      chciaz czasem nie doczytuje do konca, albo mecze PARE NARAZ.

POZDR
    • yymka Radzę zacząć od słownika ortograficznego... 01.06.06, 11:53
      Radzę zacząć od słownika ortograficznego, niefrasobliwość językowa jest
      porażąjąca...
    • Gość: igloo Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.b-m.pl 01.06.06, 12:14
      Najprostsza i najtańsza metoda: zapisz się do biblioteki. Możesz przewertować
      kilka książek, jeśli któraś cię zainteresuje, wypożyczysz. Oddasz, jeśli okaże
      się, że to nie to. Idź do księgarni, poczytaj fragmenty książek, zobaczysz
      która cię wciągnie. Poczytaj w gazetach recenzje dopiero co wydanych książek.
      Uwaga, entuzjastyczna recenzja nie zawsze jest zgodna z prawdą ;) W pewnym
      momencie przekonasz się, co najbardziej ci się podoba. Fantasy czy naturalizm i
      cykl Rougon-Macquart Zoli. Gdy spodoba ci się książka jakiegoś autora, sięgaj
      po następne.
    • skowroneczek Podróże z Charleyem: W poszukiwaniu Ameryki 01.06.06, 12:19
      polecam:
      Autor: John Steinbeck
      Podróże z Charleyem: W poszukiwaniu Ameryki

zobacz np. tu:
      www.biblionetka.pl/ks.asp?id=2494
      Wspominane tu już "Delicje ciotki Dee" też są świetne.

Pamiętam też fajne fragmenty chyba listów z podróży do Ameryki Sienkiewicza...
    • martat13 Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 12:27
      Hm...Masz 16 lat, fajny wiek :)Dla mnie czas liceum to był chyba najbardziej
      chłonny okres jeśli chodzi o czytanie(potem studia, praca, zmęczenie, brak
      czasu)Powiem ci jakie książki na mnie wtedy robiły największe wrażenie.Po
      pierwsze - literatura iberoamerykańska-Cortazar,Marquez,Coelho-jeszcze go
      lubiłam, moze"100 lat samotności" na początek.
      - książki o poszukiwaniu wolności-tak to określę-Wilk stepowy Hessego, Buszujący
      w zbożu, Lot nad Kukułczym Gniazdem, Paragraf 22
      - męskie książki - byłam zbuntowana - Bukowski, Burroughs, to moze nie ta
      kategoria ale chyba już wtedy pokochałam Dostojewskiego. A może przeczytasz coś
      po angielsku? Matura się zbliża. To trochę bardziej męczący rodzaj czytania ale
      dający mega satysfakcję. W tej kategorii polecam Agatę Chiristi albo..o mam!ONE
      FLEW OVER CUCKOOS NEST Kesseya będzie w sam raz. Bez trudu zamówisz to przez
      m^.Mają teraz jakiś niebotyczny katalog zagranicznych tytułów. Ah.. Mieć tak 16
      lat...
      • Gość: jolietjakeblues Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.06, 19:41
        Absolutnie się zgadzam. Rzeczywiście, sam w tym wieku to właśnie czytałem.
        Jednakże czasy się troszeczkę zmieniły i młodzież wraz z nimi, więc może
        sięgnąć po coś łatwiejszego a wciągającego, jakąś literaurę podróżniczo-
        awanturniczą? Może należałoby odkurzyć Stevensona, Maya, Stilmarka,
        Szklarskiego... Poza tym warto zwrócić uwagę na "Kubusia Puchatka", "Alicję w
        Krainie Czarów", tak dla rozładowania emocji. Żeby za bardzo nie popaść w być
        może nudne dla 16-latka objęcia literaury pięknej, to coś współczesnego dla
        młodzieży, a zabawnego? Trudno mi coś polecić, ale może Lemony Sicket? Ale
        trzeba też znać kaknon, więc koniecznie "Trylogię" Tolkiena i "Opowieści z
        Narni". A żeby się posmiać to proponuję "Mikołajki".
        • podyanty Re: chce znowu zaczac czytac 02.06.06, 12:28
          Jezeli juz, to Lemony SNICKET. Ale takie ksiazki to czyta moja 10-letnia corka.
          16-latki sie infantylizuja ?

• Gość: Smoczykówka Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.orange.pl 07.06.06, 18:16
        Myślę, że to dobre rekomendacje. Rzeczywiście książki o poszukiwaniu wolności,
        zbuntowane etc,to jest to co nastolatkom (i nie tylko) bardzo się podoba. Jeśli
        chodzi o Coelho, to też na pewno Alchemik i Weronika postanawia umrzeć -powinny
        się spodobać na początek. Powinna Ci spodobać "Panna Nikt" Tryzny no i na pewno
        Waharton - Ptasiek i Tato to na pewno żelazne pozycje dla młodego człowieka.
        Poza tym polecam coś wesołego o współczesnych nastolatkach np. "Szalone życie
        Rudolfa" J. Fabickiej i dalsze części jego przygód. Prowadzę księgarnię i
        naszym klientom w tym wieku wyjątkowo ostatnio się te książki spodobały. A gdy
        miałam 16 lat z poważniejszych rzeczy szczególnie podobało mi się "My"
        Zamiatina, Rok 1984 Orwella, bardzo mnie poruszył "Malowany ptak" Kosińskiego.
        pozdrawiam
        Ela
        zapraszam do mnie w odwiedziny ;)
        www.smoczykowka.osdw.pl
    • Gość: anka dawid copperfield IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:06
      DAWID COPPERFIELD - czyta sie jednym tchem.
      • martat13 Re: dawid copperfield 01.06.06, 13:16
        Racja! Oliver Twist, też jest dobry. Dickens wogóle mi pasuje mi do mojej
        kategorii książek do czytania po angielsku. Taki klarowny, czysty język, bez
        szaleństw, dobry na początek :)
    • slanty Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 14:13
      To super, że chcesz czytać. Niewiele osób czyta. A 16 lat to rzeczywiście, jak
      ktoś już wspomniał, bardzo chłonny okres jeśli chodzi o rozwój intektualny.

Czytałam wtedy strasznie dużo i właśnie z biblioteki - bierz książki z różnych
      dziedzin: powieści różnych narodów (nasze oczywiście też), sf, kryminał,
      sensacja, biografie, historia, teatr - fajnie czyta się dobre sztuki, itd.

Mnie od dawna biblioteka nie wystarcza (biblioteki niestey, nie mają funduszy
      na rozwój i kupowanie zbyt wielu nowych pozycji), szukam książek w ksiegarniach
      internetowych, gdzie można poczytać opinie innych czytelników, jak również na
      serwisach aukcyjnych, gdzie kupuję najczęściej używane książki. Zapewniam, że
      można znaleźć perły, o których wcześniej nie miało się pojęcia.

Poza tym czytam dodatki kulturalne dot. nowych wydawnictw, oglądam kącik
      czytelniczy (nie pamiętam jak się to dokładnie nazywa) w Teleexpresie i tak
      sobie wyhaczam naprawdę dużo ciekawych rzeczy, a jak coś mi się nie podoba, to
      sprzedaję.

Życzę wielu odkryć czytelniczych.

Jeżeli masz jakieś konkretne gusta, to może mogłabym ci coś polecić. Pisz.

Pozdrawiam,

Slanty
    • Gość: SOULS_HUNTER Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:25
      Jesli czytajac chcesz sie rozwinac intelektualnie, odwiedzic nieznane miejsca, poznac w ciekawy, niebanalny sposob historie sztuki,literatury, historie wspolczesna w tym Polski, przeczytac ksiazki przygodowe, awanturnicze, takie od ktorych "nie mozna sie oderwac" to polecam tylko jednego autora. Waldemar Lysiak, pseudonim Valdemar Baldhead, Archibald, Mark W. Kingden, Rezerwowy Ł.
      Z reszta co ja sie bede rozpisywal, tutaj popatrz www.lysiak.chrzanik.com/
      Ja zaczalem od Fletu z Mandragory i Wysp Zaczarowanych.
    • mangax Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 14:49
      Fajny temat :)
      Sama chcę wrócić do czytania, chociaż nie mogę powiedzieć żebym się ostatnimi
      czasy objała, bo jestem świeżo po maturze i muszę przyznać, że przez całe 3 lata
      liceum czytałam wszystkie lektury (wyjątki: Konrad Wallenrod - nie wytrzymałam
      do końca; Potop - wypadłam po kilku pierwszych rozdziałach :))

Zdecydowanie polecam czytać lektury, bo większość z nich jest naprawdę ciekawa,
      a poza tym myślę, że warto znać kanon ... hmmm no i jakoś tak mi łyso na myśl,
      że można nie czytać lektur obowiązkowych, ale może to wynik tego, że miałam
      naprawę świetną polonistkę (klasa mat-inf, a siedzieliśmy nad polskim tyle samo
      czasu, albo więcej niż nad matmą ;))

Teraz przede mną najdłuższe "szkolne" wakacje w życiu i mam zamiar je
      wykorzystać właśnie na czytanie "rekreacyjne" - od kilku dni się zastanawiałam
      po co sięgnąć najpierw i mogę powiedzieć, że temat spadł mi jak z nieba :)

Na pewno skorzystam z podawanych tutaj pozycji, ale i sama popytałam -> polecono
      mi "Cień wiatru" Zafon'a, Madeline Brent "Ostatnia z rodu Chiavellich" i Anne
      Rivers Siddons "Zdarzyło się pewnego lata"
      - o tej pierwszej książce coś już poczytałam i myślę, że siegnę z ciekawości,
      ale o dwóch pozostałych nie wiem za wiele - może Wy macie coś do powiedzenia na
      ich temat?

pozdrawiam
      mangax

forum: Grupa TrzymającaWładzę - jeśli uważasz, że się nadajesz ... próbuj ;>
      • Gość: gość Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 15:00
        Ja w Twoim wieku czytałam książki Siesickiej, Musierowicz, Niziurskiego,
        Nowackiej- to są autorzy w sam raz dla nastolatki nieukształtowanej
        czytelniczo.

Proponujecie Cortazara, klasykę i inne , dobrze,że dziewczynie "Ulissesa" nie
        podsuwacie, albo " Czekając na Godota". Niech zacznie od najprostszej,
        młodzieżowej literatury. Niech się przyzwyczaja, niech się nie zniechęca na
        wstępie trudnym tekstem...

Mówię ci kochana, idź do biblioteki, do działu z literaturą młodzieżową i od
        tego zacznij. Potem przeczytaj Trylogię, jak cię nie wciągnie, to już nic cię
        nie wciągnie:))
        • Gość: master chief Re: chce znowu zaczac czytac IP: 194.152.82.* 02.06.06, 08:26
          Ma 16 lat nie 10. Nie infantylizuj dziewczyny. Zdziwilbys sie jak niektore
          osoby w tym wieku (nie wszystkie oczywiscie!) sa dojrzale intelektualnie.

A Trylogie to ja przeczytalem jak mialem tak 10-12 lat (tzn. nie pamietam
          dokladnie kiedy, nie to ze zajelo mi to tyle czasu:) i uwazam ze najbardziej
          pasuje do takiej grupy wiekowej.
    • Gość: debil Czytaj encykliki Wojtyły IP: *.zeblach.pl / *.zeblach.com.pl 01.06.06, 16:00
      Podobno sa porażające. Wielu tak mówi, ale nie spotkałem takiego kto wie o czym
      sa te poszczególne przemyślenia.
      • Gość: dsfsd Zrob tak IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 01.06.06, 16:32
        "Analiza Techniczna" Murphy

Potem wejdz na giedle i zarabiaj :)
        Mysle ze 16lat to idealny wiek na rozpoczecie nauki o gieldzie.
        Za 2 lata wejdz na GWP i zarabiaj
    • Gość: Maua21 Re: chce znowu zaczac czytac IP: 80.51.240.* 01.06.06, 16:24
      jak widac mam 21 lat....i nie mam ochoty na jakies powazne i madre ksiazki.
      kiedys przeczytalam wiekszosc ksiazek Whartona..choc nie wszystkie. do Ptaska
      sie zmusilam bo nie byl w moim guscie :/. poza tym J.Caroll (kurcze nie
      pamietam czy tak sie pisze nazwisko :P okropne!) i ksiazki z
      takimi "realistycznymi" przedmiotami na okladkach, wiekszosc ksiazek Carolla
      takie ma. moze to dziwne ale te okladki jakos mnie zachecily :P. poza tym
      Musierowicz (nawet teraz wracam do jej ksiazek), zgadzam sie, ze ksiazki
      Izabeli Sowy sa bardzo przyjemne. zreszta potrafie sie zadowolic ksiazkami z
      kisoku za 9.90 teraz jest kilka roznych serii ale ja wybieram serie
      Olivii "Literatura w spodnicy" a zaczelam wlasnie od "Samotnosci w sieci"...a
      jak cos madrzejszego to w bibliotece mozesz popytac :) ja w tej chwili
      potrzebuje duzo odmozdzaczy gdyz studiuje na politechnice i madrych rzeczy mam
      za duzo :P.
    • earlyyears Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 16:32
      kodeks drogowy i"dziela" giertycha romana.
    • angola Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 16:33
      Polecam dział "Książki" w blogu, którego jestem współautorką. Może któraś ze
      zrecenzowanych tam książek (oczywiście przeczytanych przeze mnie) przypadnie Ci
      do gustu.
      cultura.blox.pl/html
      Pozdrawiam serdecznie
      • jack_frnk Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 18:00
        Coś o poznawaniu kultur i emigracji zarobkowej. Jest dużo brytyjskiej prozy tego
        typu, myślę np. o Zaddie Smiths, teraz jest fajna Zupa z granatów(też
        babka)Najlepszy autor emigracyjny to Gombrowicz(choć mało pisze o miejscu, w
        którym się znajduje bardziej o tym w którym był), a no i oczywiście
        Joyce(podobnie jak u Gombrowicza o tym co było)No a o poznawaniu kultur -
        oczywiście Kapuściński.Lektura obowiązkowa. Trzeba by trochę poszukać. Mam
        pytanie do Marty - co to jeswt m^, bo mam spory problem z kupieniem oryginalnej
        literatury.
    • srull Re: chce znowu zaczac czytac 01.06.06, 19:07
      Becket. Znajac dzisiejsze gusta mlodziezy, spodoba Ci sie. Ja w w Twoim wieku
      zaczytywalem sie Gombrowiczem, Witkacym, Vonnegutem, Tolkienem, Kirstem - owszem
      rozstrzelenie cholerne, ale coz, bylem chlonny jak gabka. Czeska proza - lata
      szescdziesiate, warto - rozpocznij od obejrzenia filmu, skoro tak to neci, potem
      przeczytaj - "Pociagi pod specjalnym nadzorem". W zasadzie mozna tu wymienic top
      liste, powstrzymam sie jednak przed tym, bo juz mi sie nie chce bebnic na tak
      banalny temat jak - "co tu sobie poczytac?".

Pzdr.
      • Gość: jolietjakeblues Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.06, 19:56
        Do Hrabala dorzuciłbym Ladislava Fuksa. Ale to chyba za ciężkie dla 16-latka.
        Koniecznie "Muminki".
    • Gość: aga Re: chce znowu zaczac czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 20:37
      Polecam Stanisławę Fleszarową - Muskat, Siesicką, Musierowicz, Marię Nurowską.
      A a literatury powszechnej: Deforges, Bułhakowa, Carolla. Im wiecej sie czyta
      ty bardziej się szuka literatury, coraz bardziej ambitnej:) Życzę
      niezapomnianych wrażen z przygodą zwaną literaturą :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka