Dodaj do ulubionych

Książka, która zmieniła wasze życie

04.06.06, 10:33
Książka, która zmieniła wasze życie, w pozytywnym znaczeniu tego słowa to...?
Obserwuj wątek
    • justine4 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 11:58
      "Weronika postanawia umrzec" wywarla na mnie wielkie wrazenie i mogla zmienic
      mohje zycie, gdyby bylo we mnie wiecej wiary w siebie.
      • Gość: Toy Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 15:00
        Na mnie też. Wspaniał książka... I jeszcze "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i
        płakałam" tego samego autora. On po prostu chyba coś w sobie ma, że pisze
        takie 'głębokie' książki
        • natku Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 19:53
          Coelho? Przeciez to ksiazki dla dzieci/mlodziezy. To ja w takim razie
          proponuje 'O dwoch takich co ukradli ksiezyc'. Tez glebokie.
          • Gość: sadman Coelho IP: *.icpnet.pl 06.06.06, 10:31
            nie zgodziłbym się że "głębokie" są utwory coelho. ten autor nie ma żadnych
            nowatorskich, ambitnych zapędów. ale jeszcze bardziej nie zgodzę się z tymi
            którzy postrzegają jego książki jako książki dla "dzieci i młodzieży". bardzo
            fajnie że dzieci to czytają. ale jeśli dorosły człowiek twierdzi, że to nie dla
            niego bo jak ktoś pisze "bajeczki" o miłości, spełnianiu marzeń i poszukiwaniu
            sensu to nie ma sensu czytać bo to tylko bajeczki, "zycie jest trudniejsze,
            bardziej złożone, to znaczy tylko że taki czytelnik jest niereformowalny. i za
            późno przysiadł do tej książki. bo stracił płomień który się w nim palił kiedy
            był dzieckiem. płomień nadziei i świadomości siły własnych marzeń. i nie ma z
            czego być dumnym że jest się w tym sensie "dorosłym". bo jesli tak jest5 to
            zostana juz tylko utarte schematy i samotność. oczywiście pomijajac ludzi ktorzy
            nie potrzebuja coelho do wlasciwego toku myslenia. ale oni raczej uwazaja coelho
            za sprzymierzenca niz bajkopisarza.
            • Gość: ss Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:32
              Jak dla mnie to książki Coelho to taka filiozofia dla kucharek domowych
              • tikki-koko Re: Coelho 08.06.06, 10:20
                Coelho to trochę szmira, taki pop w literaturze. Lekkie książki do pociągu i
                przeciągu.
              • Gość: Gulasz Re: Coelho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:11
                Zgadzam się zupenie
            • Gość: spitfire Re: Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:19
              wydaję mi się, że nie jest to dyskusja na temat tego, czy książki Coelho są
              głębokie czy nie. Nie zmieniaj, proszę, tematu i nie wymądrzaj się na inny!
          • Gość: wiktoria Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:06
            Ja myslę, że "O dwóch takich..." jest znacznie lepszą książką niż książki
            Coelho (którego zresztą dzieci również mogą czytać). Jak się pierwszy raz czyta
            Coelho to się myśli "rany, posiadałam/-em wielką tajemnicę świata, życia,
            cholera wie czego jeszcze", ale to mija. Bo Coelho taki właśnie jest - jak
            jasna gwiazda, której moc po jakimś czasie gaśnie. Wtedy ma się już wrażenie
            ciągle tego samego farmazonienia typu "bądź wojownikiem światła", "podnieś się
            z upadku" etc. Jest po stokroć monotematyczny.
            A książka, która zmieniła moje życie to NĘDZNICY. Nauczyła mnie dostrzegać
            dobro. I choć nie przeprowadzam jeszcze staruszek przez ulicę, to coś się we
            mnie zmieniło. To książka o tym jak wielka jest przewaga dobra nad złem i jak
            warto w ruletce życia obstawić to pierwsze. Brzmi patetycznie, ale to
            niepodważalna prawda. Mistrz Hugo jest WIELKI.
            • Gość: eva Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cnb.com.pl 17.06.07, 19:45
              Jezdziec miedziany - Paullina Simons
              Julita i hustawki - nie pamietam
              Na poludnie od granicy na zachod od slonca - Haruki Murakami
              Mistrz i Malgorzata - wiadomo
          • zohhha Re: Książka, która zmieniła wasze życie 14.03.24, 11:36
            Jak masz pisać tego typu rzeczy, to już nie pisz wcale.
            Żyj i daj żyć innym.
        • girl89 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 11.06.06, 13:51
          "Poczwarka" , "Tam gdzie spadają Anioły" "Ono" Doroty Terakowskiej, "Weronika
          postanawia umrzeć", "Jedenaście minut" Coelho, "Słoneczniki" i "Zapałka na
          Zakręcie" :) Polecam.
      • Gość: mika Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:59
        "Śmiertelni nieśmiertelni" Kena Wilbera - otworzyła oczy na wielość poglądów i
        możliwości ich godzenia lub przynajmniej próby robienia tego. Przeczytałam potem
        całego Wilbera dostępnego w po polsku, i choć nie jestem juz tak nim
        zafascynowana, bardzo dużo zawdzięczam jego poglądom. www.worldofkenwilber.com
        • badjuk bez komentarza... 05.06.06, 20:37
          "Siejba i Kosmos" E. VonDaniken
          • Gość: x to tak jakbys powiedzial ze "Kod" zmienil Twoje zy IP: *.crowley.pl 05.06.06, 23:16
            • Gość: Hans Codex Daemonicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 07:09
              • Gość: lilith666 Re: Codex Daemonicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 15:09
                a skad masz ta ksiege????????????????????????? odpiusz na maila
                sabinasdk@interia.pl
      • cmk ogólni po przeczytaniu większości z opini... 05.06.06, 20:26
        ktos kto czyta jedna ksiazke rocznie mysle ze nie powinien sie wypowiadac w tej
        sprawie. no i właściwie choc mógłbym się zgodzić z porównaniem coehlo do
        romansideł to jednak nie o to chodzi na tym forum.kazdy jest na innym poziomie w
        danej chwili życia i zmienia sie pod wplywem innych książek. jezyk i pismo to
        piekne rzeczy towarzyszace nam od tysięcy lat.nie kazdy jest jednak w stanie
        mowic językiem skomplikowanym i pięknym i w związku z tym nie każdy jest w
        stanie przeczytac cos innego niz coehlo-literatura lekka do czytania na relax.
        chociaż to niepohamowana przyjemność dla wszystkich nas, nie warto jednak z
        nikogo szydzic publicznie...
        • Gość: Teem Re: ogólni po przeczytaniu większości z opini... IP: *.stg.pl 01.04.07, 18:47
          "Elementarz" - pozwolił nauczyć mi się czytać!
      • Gość: Blanka A "Przeminelo z wiatrem"? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.06, 10:54
        Nie zauwazylam, aby ta ksiazka komus zmienila zycie, a mi tak!
        Wprawdzie dla jednych jest to romansidlo, ja jednak chyba odczytuje te ksiazke
        inaczej.
        Dla mnie jest to historia dziewczyny bardzo dzielnej, ktora nigdy sie nie
        poddaje. Wie co chce osiagnac i osiaga to. Jej slynne "pomysle o tym jutro"
        wprowadzilam w zycie i dzieki temu do wielu spraw podchodze z dystansem.
        Czesto jest tak, ze z gory martwimy sie o cos, co jednego dnia jest
        dramatem, a nastepnego sam sie rozwiazuje.
      • Gość: k Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:42
        "weronika..." naprawde świetna książka, bardzo mnie wciągneła i czytałam ją
        naprawde z dużym zainteresowaniem. może nie zmieniła ona mojego życia ale
        skłoniła do przemyśleń i zastanowień nad własnym życiem. jedna z najlepszych
        książek Coelho w przeciwieństwie do alchemika który tak mnie nudził że nigdy
        nie udało mi się doczytać go do końca. pozdro :))))
    • Gość: anulka Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.06.06, 12:22
      "Samotność w sieci" - ech, gdybym i ja mogła poznac takiego Jakubka..
      • jakorny Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 14:49
        Fryderyk Nietzsche "Tako rzecze Zaratustra"
        • Gość: gamoń Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.chello.pl 04.06.06, 15:14
          kolejni maniacy grafomana Coelho, "gratuluję gustu"
          • Gość: Myszor Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 15:21
            Gamoniu,znów muszę się z Tobą zgodzić. Dobre na etapie dojrzewania.

A na mnie ogromny wpływ wywarła Biblia i "Szata".
            • Gość: cyberchmura Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.chello.pl 04.06.06, 17:35
              hehe zawsze mam wrażenie,że jak ktoś mówi,że jego ulubiona książką jest któraś z
              książek kucharskich(bo inaczej tego nazwać nie mozna) P. Coelho to mam
              wrażenie,że żadnej innej nie czytał,ale jak ktoś lubi zbiór pseudo porad na
              życie w pigułce to go ahead. Co do mnie "Grona gniewu" "Auto da fe" "Inny
              świat", cały Kapuścinski trylogia Dos Passosa, Faulkner i tak dalej i tak dalej
              po prostu nie mam jednej ksiązki która by zmieniła moje zycie i podejrzewam,że
              jak ktoś duża czyta to pewnie ma podobnie, ale głowy nie dam.
              • Gość: head Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 22:58
                Pewnie, że głowy szkoda; może się przydać do myślenia albo innego zbożnego celu
                - kapelusz? nowa fryzura?
              • Gość: Xtrania Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 81.219.148.* 06.06.06, 08:22
                Biochemia "Stryer'a" choć zmieniła negatywnie:) ogólnie większość ksiazek
                zmienia mnie w ten sposób, że przestaje wierzyć w ludzi i sens zycia. Tak
                zmieniłam mnie literatura wojenna, "Biały Hotel" Thomasa (wiem, zadne to dzieło,
                ale mną wstrząsnęła, jak żadna inna), ksiażki Vonneguta też działają na mnie
                dziwnie przygnębiajaco.
            • an.a Re: Książka, która zmieniła wasze życie 07.06.06, 18:23
              na mnie też.i jeszcze Wielki Rybak, ale to dopiero jak czytałam go drugi raz
          • Gość: gocha Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 19:11
            Gość portalu: gamoń napisał(a):

> kolejni maniacy grafomana Coelho, "gratuluję gustu"

święte słowa Gamoń, kiedy czytam, że jego książki są "głębokie" to mi się
            wszystko w środku buntuje!
            nigdy nie czytałam nic bardziej banalnego, żerujacego na ludzkich uczuciach
            w najbardziej prymitywny sposób przez powiedzenie wszystkiego,
            te książki są jak gazeta "Fakty", żadnego przekazu, czcza paplanina

• Gość: xxx Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.mynow.co.uk 05.06.06, 10:58
              Ty gocha, a alchemika czytalas?.... coelho jest dla ludzi wrazliwych, jeli nie
              rozumiesz przeslan w jego ksiazkach to widocznie nie jestes w grupie docelowej.
              Nie czytaj
              • Gość: sonia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 13:25
                brazylijskie telenowele też są dla ludzi wrażliwych. Jak Coello...
              • Gość: Myszor Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:50
                Czytałam Alchemika. Gdy miałam 12 lat - zachwycał. Teaz niemiłosiernie nudzi.
                Płycizna.
              • Gość: gocha Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 21:53
                xxx sięgnij czasem po jakąś książkę a nie zaczytuj się w tej brukowej prasie:P
              • Gość: left Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 62.29.168.* 05.06.06, 22:48
                "Alchemik" i "Piąta góra" to niezłe książki. Problem w tym, że w późniejszych
                dziełach Coelho się powtarza, nie jest w stanie wykrzesać z siebie nic nowego.
                • agnieszka_k86 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 08.06.06, 10:56
                  Zgadzam sie z opinia lefta, ze w pozniejszych dzielach Coelho sie poprostu
                  powtarza. Byc moze ten czlowiek ma cos do powiedzenia, ale sposob w jaki chce
                  to przekzac jest nieco grafomanski. Za wiele pieknych, gornolotnych slow.
                  Mojego zycia nie zmienila zadna ksiazka, ale wiele mnie poruszylo i mna
                  wstrzasnelo. Jeda z nich sa "Medaliony".
            • choinka333 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 08.06.06, 12:45
              A co powiecie o ,,11 minut" P.Coehlo?????????????????dla mnie
              zajebista:):):)polecam.
              • Gość: Kate Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 213.17.162.* 09.06.06, 11:02
                "11 minut" - przeczytałam w 3 godziny i jest tylko fajna,nic więcej, dobra dla
                zabicia wolnego czasu, a historia raczej wzięta z filmu "Pretty woman" a nie z
                życia.. a szkoda. :-(
              • Gość: wit Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:16
                co chcesz przekazać mówiąć "zajebista"????? że jest dobra by zabić nudę "dużej
                przerwy"? czy dobra, bo sie czyta szybko? czy może dlatego jest taka zajebista,
                ze nie skłania do żadnych przemyśleń; ot, tak się ją czyta i odkłada na półkę?
                moim zdaniem wszystkie wytłumaczenia są a Twoim przypadku prawdziwe. Coelho to
                grafoman od "zajebistych" książek dla nie lubiących się wysilac myśleniem
                czytelników, którym się wydaje, że oto przeczytali coś głębokiego. Żenada.
          • Gość: ski Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 62.93.49.* 04.06.06, 21:33
            Gość portalu: gamoń napisał(a):

> kolejni maniacy grafomana Coelho, "gratuluję gustu"
            gamoń (ciekawe co na to freud?), chłopie, to nie jest wątek pt."jaki jestem wielki, oczytany i inteligentny".
            Sporo ksiązęk zrobiło na mnie wrażenie, ale niestety, żadna nie zmieniała mojego zycia. Piszcie szczęściarze i nie przejmujcie się.....
            pozdrówka
            j
            • Gość: Kolejny Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.06, 11:38
              Gamonie i inni Goscie! Problem dotyczy nie NAJLEPSZEJ ksiazki jaka ktos
              przeczytal, a takiej ktora zmienila czyjes zycie... Moje zycie, dla Was
              niestety,odmienil wlasnie Cohelo, a raczej Jego "Alchemik". Przywrocil on moje
              marzenia z dziecinstwa, z ktorych zrezygnowalam. Okazuje sie, ze mozna je
              realizowac wbrew rzeczywistosci dnia codziennego. Udaje sie od 4 lat. Teraz
              robie cos co kocham, a jak sie lubi to co sie robi, to mozna nie pracowac cale
              zycie. Poza tym pamietajcie, ze kazdy jest inny a nie koniecznie wszyscy
              czytajacy Waszego "ulubionego" autora sa polglowkami. Pozdrawiam
              • Gość: Myszor Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:52
                Drogi Kolejny - wiesz, skoro dopiero po przeczytaniu Alchemika dotarło do
                Ciebie, że w życiu należy iść własną drogą to pozostaje tylko chyba współczuć.
                • Gość: minog Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.139.3.213.cust.bluewin.ch 05.06.06, 22:30
                  Gość portalu: Myszor napisał(a):

> Drogi Kolejny - wiesz, skoro dopiero po przeczytaniu Alchemika dotarło do
                  > Ciebie, że w życiu należy iść własną drogą to pozostaje tylko chyba współczuć.

Aha, Myszor wiedział o tym od urodzenia, wybraniec.
                  I śmieje się z maluczkich którzy do odkrycia pewnych prawd potrzebują coś
                  przeczytać od czasu do czasu...
          • Gość: ja Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.hobbyt.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:21
            Jedni lubią Coelho, drudzy Steel, a jeszcze inni Kapuścińskiego, więc uważam,
            że ironizowanie typu : "gratuluję gustu" niezbyt dobrze świadczy o autorze tych
            słów (bądź człowieku bardziej tolerancyjny). Do mnie osobiście Coelho również
            nie trafia, ale to chyba nie znaczy, że jest grafomanem. Skoro tylu ludzi to
            czyta i podoba im się?
          • Gość: tubi Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 217.17.32.* 05.06.06, 16:41
            też się zgadzam z Gamoniem! Nie rozumiem sukcesu naiwnego słowotoku autorstwa
            Coelho, choć - Bog mi świadkiem - próbowałam.
            A ja jestem za "Rozmową w katedrze" - generalnie tamtymi klimatami z Ameryki
            Południowej. Ostatnio wróciłam do Ernesto Sabato. Uczta!!!
            Tubi
            • Gość: kat.ia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:09
              ja też chciałam dołączyć do nierozumiejacych zachwytu nad Cohelo, który miesza
              chrześcijaństwo z zabobonami i kreuje się na mędrca rzucając te
              swoje "głębokie" i tajemnicze sentencje o zyciu. Autor wykreowany przez media.

Ksiażką, która wiele mnie nauczyła i zwrócila uwagę na delikatnosć ludzkich
              uczuć to Saga rodu Forsyteów Galsworthego. Nie dziewię się, że ta książką
              ksiażkę nagrodzino Noblem.

Nie ma ksiażek, które zmieniają zycie - bez przesady.

Kat.
        • borys90 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 05.06.06, 15:08
          Napiszę
        • Gość: OO! Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.net-serwis.pl 05.06.06, 21:48
          to była druga książka po "Przebudzeniu" de Mello, która dała mi do myślenia -
          zresztą 10 lat po Przebudzeniu.
    • Gość: Lucius Snow Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 15:21
      jedno z opowiadań Hłaski odwiodło mnie od popełnienia błędu, któy położyłby się
      cieniem na moim obecnym i przyszłym życiu.

btw - Coelho to straszny grafoman
      • Gość: andrzej Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.echostar.pl 04.06.06, 15:39
        Waldemar Łysiak :"Rzeczpospolita kłamców.Salon"
        • urszula.slo Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 16:05
          Przepraszam, ale książki Coelho są na niskim literackim poziomie. Coelho ma zbyt
          prosty styl,a wysokie (czyli "głębokie") tematy w takim stylu - grzech.
          Ale to tylko opinia literaturoznawcy (trudno mi oceniać książki (niby literatura
          piękna) z innego punktu widzenia).
          Książki, które - każda w swój sposób - zmieniły moje życie:
          W szkole podstawowej:
          Herman Hesse: Demian
          Herman Hesee: Wilk stepowy
          Później:
          Andre Gide: Pokarmy ziemskie (rewelacja!!!!)
          Andre Gide: Jeśli nie umiera ziarno
          Nietzscze: Antychryst
          Dostojewski: Bracia Karamazow

I jeszcze wiele innych. Każda dobra książka zmienia ...
          • Gość: gagaunia 74 Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:48
            I jeszcze koniecznie NARCYZ I ZŁOTOUSTY HESSEGO i MISTRZ I MAŁGORZATA
          • mircja Re: Książka, która zmieniła wasze życie 15.03.24, 19:22
            urszula.slo napisała:

> Książki, które - każda w swój sposób - zmieniły moje życie:
            > W szkole podstawowej:
            > Herman Hesse: Demian
            > Herman Hesee: Wilk stepowy
            > Później:
            > Andre Gide: Pokarmy ziemskie (rewelacja!!!!)
            > Andre Gide: Jeśli nie umiera ziarno
            > Nietzscze: Antychryst
            > Dostojewski: Bracia Karamazow
            >
            > I jeszcze wiele innych. Każda dobra książka zmienia ...
            Również Herman Hesse: Wilk stepowy.
            Przeczytane w liceum.
        • czesc_gewara Re: Książka, która zmieniła wasze życie 06.10.06, 12:39
          Popieram. Dostałem młotkiem w łeb.
      • Gość: Zelig Które? IP: *.il.pw.edu.pl 12.06.06, 12:41
        Które?
    • Gość: giebe Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 15:52
      "Przebudzenie" de mello.Trzeba podejsc do tej ksiazki z dystansem ale bez uprzedzen.
      • Gość: OO! Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.net-serwis.pl 05.06.06, 21:47
        Dla mnie też "Przebudzenie" de Mello było ważne - to było objawienie,
        kilkanaście lat temu, w liceum. Nie wiem, jak teraz zareagowałabym na tę
        książkę. Kiedyś próbowałam do niej wrócić, ale nie dałam rady. Ale wtedy dała
        mi ogromnego kopa, nauczyła zupełnie nowego spojrzenia.
    • Gość: feelipe zen i szuka obsługi motocykla IP: *.london.02.net 04.06.06, 15:55
      , Robert M.Pirsig
      • Gość: a2na podrecznik do nauki esperanto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.06, 16:16
        Maria Nemirow-Ziólkowska "Esperanto dla wszystkich"
        Otworzyła mi oczy na piękno i prostotę jezyka który otworzył mi okno na świat
        :))

kore salutas vin
        a2na
        • Gość: guertt Lamanie wzorow depresji by michael yapko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.06.06, 23:18
      • Gość: kzrider Re: zen i szuka obsługi motocykla IP: *.pwn.net.pl 05.06.06, 10:24
        Ja właśnie ją czytam i zdecydowanie to jest to!
      • Gość: umpapa Re: zen i szuka oporzadzania motocykla IP: 199.2.128.* 05.06.06, 17:34
    • Gość: kikka Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.autocom.pl 04.06.06, 16:13
      "Pustynia Tatarów" Buzzatiego

• Gość: Emigrant Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.47.115.83.adsl.nextra.cz 04.06.06, 16:27
      Biblia
      "Siedem filarów mądrości" Lawrence'a
      "Mistycy i narkomani" autora nie pamiętam
      • Gość: as Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.rybnet.pl 04.06.06, 16:52
        Beata Pawlikowska- "W dżungli życia"
      • Gość: galois Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.w81-249.abo.wanadoo.fr 04.06.06, 16:54
        po zapoznaniu sie z trescia ksiazki Modular Forms and Fermat's Last Theorem postanowilem zostac matematykiem
        • kmiec86 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 22:01
          tak powaznie to chyba ,,sto lat samotnosci'' , ale i tak jak pisał orwell
          lubimy te ksiazki ktore mowia o tym co juz sami wiemy doskonale, to tak jak z
          lubiniem filmow ktore sie juz widziało:) chodz nie zaprzeczam ze sa takie ktore
          daja impuls od myslenia do działania
          • Gość: kasia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 10:24
            Cieszę się, że kogoś też powaliło na kolana "Sto lat samotności". Niesamowite,
            gorąco polecam.
            • Gość: Wernyhora Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.eranet.pl 05.06.06, 10:27
              Dla mnie to były wszystkie książki Prentice'a Mulforda, a zwłaszcza "Przeciw
              śmierci".
              • Gość: Vito Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.06, 13:37
                Dla mnie też, bomba!! Może ktoś wie gdzie je można kupić? Najlepiej cały komplet.
            • Gość: Pati Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.stg.pl 05.06.06, 17:59
              "Nieznośna niepodległość" i "Zagmatwane zabory" z serii "Strrraszna histora"
              sprawiły, że zainteresowałam się historią.

PS Mam 12 lat :)
            • mister1 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 10.06.06, 10:27
              " Sto lat samotnosci" powalilo na kolana ? Jezu !
      • Gość: jolietjakeblues Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.olsztyn.mm.pl 05.06.06, 18:20
        Wojciech "Tarzan" Michalewski
        Dostępne jego wiersze w tomiku "Życie w drodze. Antologia poezji hippisów".
    • Gość: palyk Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 16:57
      "Ferdydurke" Gombrowicza
      • Gość: jarza Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:34
        Ferdydurke.
        Szewcy Witkacego
      • get.up.stand.up Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 18:14
        I u mnie też "Ferdydurke" :-)
    • prussian_junker Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 17:04
      "Ekonomiczne skutki pokoju" John Maynard Keynes
      "Bogactwo narodow" Adam Smith

Na pewno kolejna ksiazka ktora wplynie na moje zycie, bedzie ta mowiaca o
      upadku rzadu kaczorow i moherowych beretow, wraz z nastaniem nowej epoki w RP w
      duchu szlachetnego i prawego liberalizmu oraz rzeczowego kapitalizmu.
      • Gość: pl Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.chello.pl 04.06.06, 17:13
        Wilk Stepowy
        • Gość: agatka Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:16
          "Król Szczurów" James'a Clavell'a
          • Gość: pami0 Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl 10.06.06, 22:13
            popieram:) "Król szczurów: rewelacja
        • Gość: Gość1 Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.4web.pl 05.06.06, 18:05
          Wilk stepowy!!! I Zabić drozda.
    • Gość: Lądowiec Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:18
      Jastrzębski, Orłowski, Muttermilch "Wytrzymałość materiałów"... ;)
    • monia145 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 17:37
      " Świat bez kobiet" Agnieszki Graff
    • mister1 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 18:20
      Slonimski, Wankowicz i Marek Hlasko
    • Gość: trill 120 dni Sodmy, IP: 82.148.96.* 04.06.06, 18:50
      Juliette i Filozofia w buduarze - de Sade'a
      • Gość: dziwisze Markiz jest boski IP: 82.148.96.* 04.06.06, 23:34
    • ania_klara Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 19:20
      może to się wyda śmieszne w porównaniu z tymi wszystkimi
      dobrymi książkami, które wymieniacie, ale u mnie było
      to "Z kranców Azji" - zbiór wypisów z literatury chińskiej,
      koreańskiej i japońskiej; te japońskie zainteresowały mnie na tyle,
      że zaczęłam czytać wszystko z literatury japońskiej, co znalazłam,
      a teraz jestem japonistką?
    • Gość: lu Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 19:30
      "Mala ksiezniczka". Mialam wtedy 11 lat ;)
    • Gość: Atojaxxl Może nie zmieniła ale pomogła zrozumieć IP: *.is.net.pl 04.06.06, 19:43
      Taką książką była autobiografia Haliny Lilpop-Rodzińskiej "Nasze wspólne życie".
      Autorka była żoną wybitnego dyrygenta pochodzenia polskiego Artura Rodzińskiego,
      ucznia Emila Młynarskiego - pierwszego po odzyskaniu niepodległości dyrektora
      Filharmonii Warszawskiej. Halina towarzyszyła Arturowi w jego artystycznej
      karierze, podporządkowała mu swoje życie, znosiła jego artystyczne kaprysy,
      wybaczała zdrady, a jednocześnie budowała podstawy do decyzji o rodzicielstwie.
      Artur nie chciał dzieci, ponieważ nie widział dla nich miejsca w swoim życiu i
      nie chciał, by Halina obdarzała swoim uczuciem kogoś więcej niż tylko jego. A
      jednak postawiła na swoim, urodziła syna, udowodniła mężowi, że życie bez dzieci
      jest niekompletne nawet gdy jest się podziwianym i wręcz rozrywanym artystą. A
      ja zrozumiałam, że warto walczyć o swoje racje nawet, gdy miłość podpowiada, by
      ustąpić... Jak widzicie, moja ważna książka nie jest z najwyższej półki, gdzie
      tam jej do Bułhakowów, Coelhów (akurat nie znam), Gombrowiczów i innych :)
      • bluejay262626 Hesse i Mann 04.06.06, 20:04
        L.M Montgomery i jej Anie, Doktor Dolittle, Noce i Dnie, Cały Hesse, Cały Mann:)
    • Gość: annnnn Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:12
      Mały Książe
      • lemonna Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 20:24
        Witold Horwath "Seans" fajna szalenie dziwna opowiesc. nna niz wszystko co czytalam.
        • gherarddottir Re: Książka, która zmieniła wasze życie 22.03.07, 10:32
          Zdecydowanie Seans Witold Horwatha. moze dlatego ze opowiada o moim mokotowie i
          dzieje sie w moich klimatach
    • Gość: jorge Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.man.rsk.pl 04.06.06, 20:45
      Ksiazki, ktore w najbardziej namacalnym sensie zmienily moje zycie to
      "Angielska gramatyka na wesolo" oraz "Angielskie czasy" Walta Warena :P
    • oza74 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 20:49
      antony de mello "śpiew ptaka" a konkretnie przypowieść o mleczach w ogrodzie
      • Gość: MaciekGdynia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 193.138.110.* 07.06.06, 13:24
        "Rozmowa w Katedrze" M.V. L.
      • Gość: NW Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.pulsar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:44
        Przebudzenie i Wezwanie do miłości A. de Mello
    • szklany.czlowiek Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 20:55
      Któraś z twórczości Gombrowicza ;], np. 'Ferdydurke' albo 'Kosmos'.
    • serwal Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 21:04
      Zdecydowanie "Solaris" Stanisława Lema.
    • Gość: WolałabymNIE Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 21:24
      Mały Książe, Dżuma, Nieznosna lekkosc bytu. Bezapelacyjnie. Mistrzostwo!
    • Gość: 4 aniołek Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.met.pl / 217.153.134.* 04.06.06, 21:29
      "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See
      • charia Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 22:00
        Rok 1984-George'a Orwell'a
        • Gość: shakina Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:26
          na mnie bardzo wpłynęly i wywarły wrażenie ksiązki Jerzego Kosinskiego.
          zaczęlam od "Malowanego ptaka"-uczta, wstrzasająca1 a potem zabralam sie za
          inne (Diabelskie drzewo, Pasja,przechodzac obok itd)- cala reszta tez ma
          prawdziwy smaczek, no moze z wyjątkiem "pustelnika z 69 ulicy"..wg mnie-proza
          przez duże P.mam wszystkie w swojej biblioteczce!
    • kmiec86 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 21:57
      nasza szkapa, fajna bo krotka od tej pory nic nie czytam dalo mi to do myslenia
      ze literatura to syf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka