Dodaj do ulubionych

książki nt. depresji, niskiego poczucia włas.wart.

05.06.06, 14:09
Poszukuję ciekawych i wartościowych książek na temat depresji, niskiego
poczucia własnej wartości.
Na rynku jest ich tyle, że nie sposób wybrać, tym bardziej ze mieszkam w
małej miejscowości i jestem zmuszona zamówić w ciemno przez internet.
Nie będę miała możliwości spojrzenia choćby w spis treści czy obejrzenie
zawartości książki.
Liczę na waszą pomoc.
Interesuje mnie głównie sprawa depresji, jak ją leczyć- sposoby walki z nią,
leki....
Poza tym chyba lepiej piszą polscy autorzy, pisarze zachodni potrafią
zamęczać formułkami typu: ciesz się życiem, uwierz w siebie-pustosłowie.

Szczerze liczę że mi pomożecie przed wizytą u psychiatry.
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:15
      chodzi o beletrystyke czy o odkrywcze poradniki typu "Odkryj swoje szczęscie
      pod kanapą w salonie"?
      • Gość: Omlet Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 14:17
        Żaba, przeginasz ze złośliwością.
        • zaba_pelagia Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:22
          dlaczego?
          pytam czy chodzi o beletrystykę, czy o poradniki, które obiecują poprawę
          nastroju, zarobienie miliona oraz nauczenie się żeglowania
          i to wszystko w jeden weekend
          w poradniki nie wierzę (chyba, ze to wspomnienia Lee Iaccoki)
          w beletrystyce wiele by się znalazło
        • monikate Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:25
          Przypomniał mi się "Szklany klosz" Sylvii Plath.
          Jeśli chodzi o poradniki, to osobiście cenię "Jak przestać się martwić i zacząć
          żyć" Dale Carnegie, ale to chyba za lekki kaliber na prawdziwą depresję.
          • formaprzetrwalnikowa Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 21:21
            szklany klosz to chyba trzebaby ODRADZIC z całego serca, monikate.
            brrr...
            jesli masz depresje, NIE CZYTAJ sylvi plath.
            zbyt wiele juz samobójstw po przeczytaniu tej ksiązki było
            • martolka Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 06.06.06, 12:30
              formaprzetrwalnikowa napisała:

> szklany klosz to chyba trzebaby ODRADZIC z całego serca, monikate.
              > brrr...
              > jesli masz depresje, NIE CZYTAJ sylvi plath.
              > zbyt wiele juz samobójstw po przeczytaniu tej ksiązki było

jesli masz depresje nie czytaj tez Sarah Kane "Psychosis 4.48" - chociaz mysli
              stanu depresyjnego przekazala doskonale.

zreszta tez popelnila samobójstwo (vide Plath)
            • wlodekbar Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 23.06.06, 00:38
              Ja tez odradzam - po co koncentrowac sie na swoich brakach, i je wyolbrzymiac?
              No bo wtedy, gdy ktos ma zanizone samopoczucie, ma do tego tendencje :)
    • eeela Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:29
      > Interesuje mnie głównie sprawa depresji, jak ją leczyć- sposoby walki z nią,
      > leki...

Doradzam wizyte u lekarza.
      I jakas lekka a wesola literature do poduszki.
      • maria-52 Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:38
        szukam poważnego poradnika
        zastanawiam się nad kupnem kilku książek typu jak wyjść z depresji, jak
        zwalczyć niskie poczucie własnej wartości
        żabo, jak masz wypisywać złośliwości to... lepiej idz na spacer
        dobrze ci zrobi w ten deszczowy dzień
        ja czekam na życzliwą poradę
        • chiara76 Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:45
          maria-52 napisała:

> szukam poważnego poradnika
          > zastanawiam się nad kupnem kilku książek typu jak wyjść z depresji, jak
          > zwalczyć niskie poczucie własnej wartości
          > żabo, jak masz wypisywać złośliwości to... lepiej idz na spacer
          > dobrze ci zrobi w ten deszczowy dzień
          > ja czekam na życzliwą poradę

wejdź sobie na stronę Merlina na przykład, wpisz hasło depresja i poczytaj, co
          tam proponują, mnie znalazło masę. Sama zorientujesz się wtedy , co może Cię
          zaciekawić.
          • Gość: Bosastopka Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 05.06.06, 14:53
            Scott K. Veggeberg "Leczenie umysłu" Prószyński i S-ka
        • zaba_pelagia Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:50
          naprawdę sądzisz, ze depresję leczy się poradnikami typu "dziś zjedz czekoladę,
          a jutro pobiegaj po rosie"?
          poczytaj o tej chorobie

www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=depresja&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&dzial=1

a potem sama znajdź jasne strony swojego życia
          • iwka_j Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 22.06.06, 14:47
            poco ty wogole odpisujesz? nie zrozumialas pytania czy co?
            podajesz link z ksiazkami na temat depresji, przeciez zalozycielka watku, wie
            jak duzo jest ksiazek na ten temat i ma problem z wybraniem dobrych i
            wartosciowych, a ty podajesz linka z 44 pozycjami:-(
            a jest wsrod tych ksiazek jakas, ktora bys szczegolnie polecila????? bo mysle,
            ze o to wlasnie chodzi w tym watku....
        • eeela Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:51
          > dobrze ci zrobi w ten deszczowy dzień
          > ja czekam na życzliwą poradę

Moja porada byla jak najbardziej na miejscu, nie jestem Zaba, a poza tym mam
          dzis piekny, sloneczny dzien.
          • mamarcela Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 05.06.06, 14:59
            Życzliwie radzę - prawdziwej depresji nie leczy się za pomocą książek o
            depresji.
            Natomiast na chandrę, niskie poczucie wartości i to, co nazywamy
            popularnie "depresją" pomagają książki, ale beletrystyczne, poprawiające
            nastrój, a nie popularnonaukowe, czy poradnikowe.
            A tak w ogóle to
            free.polbox.pl/d/depresja/
            www.depresja.org/nowe.html
      • wlodekbar Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 23.06.06, 00:22
        Cwiczenia medytacyjne.
        W wielu przypadkach zmieniaja skutecznie rozklad energii nerwowej w organizmie.
        Czesto stosowane bez zadnych srodkow chemicznych. Czy z reguly stosowane bez
        nich.
        Skontaktuj sie z kims kompetentnym, na przyklad Wojtkiem Eichelbergerem? Mozesz
        wpisac w Google.pl nazwisko.Albo Ci podam, bo sam z ciekawosci zerknalem:
        www.google.pl/search?hl=pl&q=Wojciech+Eichelberger&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Pozdrawiam serduszkiem :)
        • wlodekbar Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 23.06.06, 00:29
          Nie wiem, czy blisko Warszawy, i agliomefracji warszawskiej mieszkasz, ale na
          pewno - przysiegam - nawet proste cwiczenia tego typu w wielu przypadkach sa
          skuteczne.
    • Gość: marek Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.06, 16:38
      Może któraś z tych książek pomoże Ci poprawić samopoczucie

www.gwp.pl/products.php?name=poczucie+w%B3asnej+warto%B6ci
      www.gwp.pl/add2cart.php?product=687
      Pozdrawiam Cię i sukcesów w walce z chorobą życzę. :-)

Marek
      • Gość: mary "Jak wydobyć się z depresji" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:51
        Uważam, że to dobra książka. Mnie pomogła zwlaczyć bardzo trudny okres w moim
        życiu - nie byłam chora na depresję, ale rzeczywiście było mi bardzo ciężko. Są
        tam praktyczne porady w jaki sposób nauczyć się czerpać siłe z własnego
        wnetrza, a nie z zewnatrz.

pozdrawiam

Mary
    • Gość: laura Prozac Nation IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.06, 23:54
      Prozac Nation autorstwa Elizabeth Wurtzel. Pamiętnik osoby, która przez to
      przeszła. Chyba nie wydano tego w Polsce, ale może znasz dobrze angielski.
      Czytałam dawno temu, ale pamiętam, że pozwoliło mi to zrozumieć istotę
      depresji. Była to fascynująca lektura.

• hajota Re: Prozac Nation 06.06.06, 00:41
        Też polecam książkę Wurtzel. Bardzo poruszająca lektura. Była wydana przez Amber
        w 1997 roku pod tytułem "Kraina prozaca". Poza tym warto przeczytać książkę
        Stuarta Sutherlanda "Pokonać depresję" (Ksiązka i Wiedza 2001). Autor, który sam
        jest psychologiem, doznał załamania nerwowego i w sposób niezwykle szczery i
        wnikliwy opisał swoje przeżycia. Pisze też o wadach i zaletach różnych metod
        psychoterapii.
        Jeśli chodzi o kwestię poczucia własnej wartości, polecam np. książkę Nathaniela
        Brandena "6 filarów poczucia własnej wartości". Poradnik poradnikowi nierówny,
        jest na rynku oczywiście mnóstwo chłamu ("psychopapki"), ale są i takie, które
        może nie zadziałają jak remedium, ale pomogą przynajmniej uświadomić sobie pewne
        sprawy i uporządkować je lub ponazywać.
    • henryk-49 Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 08.06.06, 11:07
      ???
    • motylenka Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 22.06.06, 15:34
      Jest jeszcze taka książka Williama Styrona "Dotyk ciemności" - książka do
      zdobycia w bibliotekach, nie poradnik, ale w pewnym stopniu można to tak
      traktować - pisarz chorował na depresję, chciał podzielić się swoimi
      doświadczeniami i tym że z choroby można się uwolnić; kończy się dobrze,
      właśnie takim przesłaniem, że choć w depresji wydaje się, że ona nigdy nie
      minie, to jednak mija - www.biblionetka.pl/ks.asp?id=47583
      • elodia Re: książki nt. depresji, niskiego poczucia włas. 22.06.06, 18:44
        Gdy życie traci sens - Erwin Ringel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka