Dodaj do ulubionych

Italo Calvino

IP: 195.94.222.* 24.10.01, 16:35
Czy ktoś zna? choć pewnie nie, bo tu głównie o Harrym Poterze....
Obserwuj wątek
    • Gość: dina Re: Italo Calvino IP: 195.116.167.* 24.10.01, 16:47
      Ja znam. Wzięłam kiedyś do ręki " Jeśli zimowa nocą podróżny..." ale mi nie
      weszło. Według mnie strasznie wydumane.
      • Gość: elle Re: Italo Calvino IP: 195.94.222.* 24.10.01, 17:07
        "Jeśli zimową nocą podróżny" jest super! Szkoda, że przerwałaś. To jest
        najdziwniejsza i najbardziej magiczna książka jaką kiedykolwiek czytałam.
        Trzeba tylko się naprawdę skoncentrować, zakończenie jest naprawdę niesamowite!
        Calvino należał do eksperymentalnej grupy literackiej we Włoszech, wyobrażasz
        sobie jakim musiał być oryginałem te kilkadziesiąt lat temu?! Inne książki
        Italo Calvino są bardziej "normalne", więc naprawdę warto do niego wrócić.
        • Gość: luego Re: Italo Calvino IP: *.bial.gazeta.pl 24.10.01, 19:44
          Znam i lubie! A czytalas „Barona drzewolaza”? :)))) fajna jest
          • Gość: elle Re: Italo Calvino IP: 195.94.222.* 25.10.01, 09:26
            Słyszałam o „Baronie drzewołazie”, ale nie widziałam tej książki nawet
            w „Prusie” w Warszawie. Proszę opowiedz mi trochę o Baronie, już słyszałam od
            kogoś, że jest bardzo dobry. Określenie fajny mi raczej nie wystarczy :-) Ja
            właśnie zaczynam „Długi dzień Ameriga”.
            • Gość: luego Re: Italo Calvino - do elle IP: *.bial.gazeta.pl 02.11.01, 12:01
              Sama chcialabym miec „Barona...” i szukam go od lat we wszystkich
              antykwariatach bez rezultatu, ale moze go kiedys wznowia... To powiesc o takim
              czlowieku, ktory odrzucajaca wszelkie konwenanse wchodzi pewnego dnia na drzewo
              i na nim zostaje. Je na drzewach, wedruje koronami drzew, poznaje innych ludzi
              na drzewach, czyta, etc, etc, az wreszcie umiera... Tez na drzewie, rzecz jasna.
              luego
      • reptar Go�ć portalu: elle ma rację 26.03.02, 09:28
        Go�ć portalu: elle ma rację. "Je�li zimowš nocš podróżny"
        jest naprawdę wspaniałe.
        • ada08 Re: Go�ć portalu: elle ma rację 26.03.02, 10:29
          reptar napisał(a):

> Go�ć portalu: elle ma rację. "Je�li zimowš nocš podróżny"
          > jest naprawdę wspaniałe.

''Jeżeli zimową nocą podróżny'' ....
          Właśnie - w niedzielę - zaczęłam czytać.
          Ale zostawiam sobie na Święta :-)
          Pozdr.

• Gość: Druss Polecam! IP: 62.233.138.* 25.10.01, 10:09
      Szczerze polecam "Opowieści kosmikomiczne" - można je na pewno dostać w
      księgarniach.
    • ada08 Re: Italo Calvino 26.10.01, 07:49
      chyba mam gdzies w domu ''Jezeli zimowa noca podrozny'' , ale raczej
      nie czytalam.
      Czy to Calvino napisal ''Pustynię Tatarów'' ?
      Widzialam kiedys taki stary, ''dziwny'' film oparty na tej ksiazce.
      Bylo to juz kilka ladnych lat temu , ale ten film jakos we mnie ''siedzi''.
      Ale moze to nie Calvino napisal ....

• nbozena Re: Italo Calvino 26.10.01, 10:21
        Moi drodzy, tak więc skończyłam „Długi dzień Ameriga”. Książka zupełnie różna
        od Podróżnego. Jeszcze jeden argument za tym, żeby czytać Calvina, bo on jest
        totalnie wszechstronny. „Długi dzień Ameriga” jest bowiem trochę podobny do
        dokumentu, ale głównie chodzi tu o uwagi autora na temat polityki, wyborów,
        życia, miłości… Trochę się uśmiałam, bo Calvin miał niesamowicie dobre pióro i
        cięty język. Z kolei „Ścieżka pajęczych nici” to znowu coś innego. Calvin
        opisuje świat widziany oczami dziewięcioletniego chłopca. Niesamowite!
        • marianeq Re: Italo Calvino 28.03.02, 15:28
          Witam.
          Małe poprawki.

Calvino (nie Calvin - bo Calvino był Włochem) napisał "Ścieżką pajęczych
          gniazd" nie "nici". Ale mimo wszystko fajne książeczki. Pozdrawiam serdecznie.
          PA!wel
      • Gość: Wojtek Re: Italo Calvino IP: 172.29.179.* 30.10.01, 19:21
        "Pustynia Tatarow" to Dino Buzzati.
        Calvino czytalem "Nieistniejacego rycerza", polecam bardzo, pelne subtelnego
        dowcipu.
        Aczkolwiek, jesli wolno troszke skrytykowac, ksiazka ciut "darmowa" - raczej
        konstrukcja intelektualna niz osobiste pisanie. Autor wciaz trzyma dystans.
        Trudno mi to dokladnie wyrazic, ale Calvino wydaje mi sie blizszy Borgesa
        (madre labirynty bez scian) niz na przyklad Gombrowicza (nieustanna walka z
        geba i upupieniem) czy Borisa Viana (smutek, wielki smutek egzystencji).
        • Gość: elle HELP! HELP! IP: 195.94.222.* 02.11.01, 12:44
          Słuchajcie, to jest koszmar! Nigdzie nie można dostać ani „Barona drzewołaza”,
          ani „Opowieści kosmikomicznych”!
          Nie podoba mi się to! Help, help, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie???
          • Gość: paw Re: HELP! HELP! IP: 193.0.117.* 02.11.01, 15:37
            Szans raczej nie ma. Antykwariaty pozostają. "Opowieści..." wydała parę lat
            temu MUZA w serii Spectrum. Pozostaje PIWu seria Calvinowa ale bez tych dwóch
            przez ciebie poszukiwanych...
          • Gość: kubu Re: HELP! HELP! IP: *.dwi.uw.edu.pl 28.03.02, 17:01
            wielu ksiazek nie mozna dostac
            no ale moze wtedy bardziej ciesza jak juz dostaniesz

ciesze sie, ze Ci sie Calvino podoba
            po wlosku jest nawet lepszy :-)))

niemniej nie wciskaj go kazdemu, bo nie ma ksiazki, ktora podobalaby sie
            kazdemu :-)))

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka