Dodaj do ulubionych

Pytanie do znawców science-fiction

IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.06.06, 15:24
Czy książka autorstwa Johna W. Campbella "Who Goes There?" na podstawie
której nakręcono film "The Thing" została kiedyś przetłumaczona na język
polski ? Jeśli tak, to czy jest trudno dostępna ?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Pytanie do znawców science-fiction 22.06.06, 15:29
      Nie, po polsku jest chyba jedno opowiadanie Campbella i to tez nie jestem do
      końca pewien.

P:)
    • cytatnik Re: Pytanie do znawców science-fiction 22.06.06, 15:39
      "The Thing" został nakręcony na podstawie opowiadania Campbella. Było tłumaczone
      na język polski, jest chyba w "Drodze do Science Fiction" Gunna.
      • braineater Re: Pytanie do znawców science-fiction 22.06.06, 15:48
        Who Goes jest pełnowymiarową książką jakies 200 stron w zalezności od wydania),
        a W Drodze Do Science fiction (t.2) jest drugi klasyk Campbella, czyli
        Twilight. It jest ten jedyny tekst po polsku, co mi sie kojarzył:)

• taki.jeden.tetrix Re: Pytanie do znawców science-fiction 23.06.06, 08:43
          _Nowela_ "Who Goes There?" była w zerowym numerze "Feniksa" (1990). Nie wiem,
          jak to zrobiono, czy Campbell napisał nowelę, którą potem rozwinął do powieści,
          czy też tłumaczenie "deikatnie" przycięto do numeru...
          Wybacz, Brain :D
          • braineater Re: Pytanie do znawców science-fiction 23.06.06, 08:53
            Ha -Tetrix ożył!
            Zerówki F nie wiedziałem na oczy, więc to Ty masz rację, natomiast widzialem
            ksiązke po oryginalnemu i jedyne polskie pismo, co mogłoby to zamieścic w
            całości, to byłby chyba Sfinks i to wtedy jakby to rozbil na dwa numery:)

• agrafek Re: Pytanie do znawców science-fiction 23.06.06, 14:46
              Było, było i nawet nie zajęło całej zawartości pisma. Też chętnie bym się
              przekonał, jak autor rozpisał to na powieść.
              • Gość: andre Re: Pytanie do znawców science-fiction IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 14:36
                Zerowy Fenix ukazał się w tym samym momencie co numer 1.Ale miałem radochę
                kupując oba za jednym zamachem...
                • taki.jeden.tetrix Re: Pytanie do znawców science-fiction 25.06.06, 19:46
                  No, w moim rodzinnym mieście był jednak miesiąc odstępu. Profesjonalna
                  dystrybucja - fajna rzecz :D
                  • agrafek Re: Pytanie do znawców science-fiction 26.06.06, 11:43
                    U mnie odstęp był, ale czy miesięczny, to nie wiem. Inna sprawa, że wiele
                    zależało od kioskarzy.
                    Ech, wzbudziliście wspomnienia, kiedy Fantastykę kupowałem "z teczki":).
                    • Gość: Andre Re: Pytanie do znawców science-fiction IP: *.ajd.czest.pl 26.06.06, 12:18
                      A mnie w latach 83,84 Fanatstyke kupowala ciotka w Krakowie bo w Czestochowie
                      mozna sobie bylo w leb stzrelić a nie dostałeś....Potem,85,86,mialem kumpla
                      którego matka była milicjantką.A w Komendzie był kiosk,a w kiosku
                      Fantatsyka...i jakos było..:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka