Gość: Gosia Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 16:34 Przepowiednie Nostradamusa.. super, ale troche trudna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Cień Szpiega / Tim Sebastian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 17:21 Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 08.07.06, 19:06 ja w czerwcu kupilam: -"czarna skrzynka"-amos oz (czytam wlasnie) -"Historia milosci"-nicole krauss (przeczytana!) -"krol kier znow na wylocie"-Hanna Krall (przeczytana) -"Autobiografia cz. 6"-Joanna Chmielewska (przeczytana) -"Kronika wypadkow milosnych"- Tadeusz Konwicki oraz - "Transformejszen"-Edward Redlinski (te ksiazke kupilam w ciemno w teniej ksiazce i nic wlasciwie o niej nie wiem. Czytal ktos moze???? Jezeli tak to bardzo bede wdzieczna za opinie i kilka slow na jej temat!!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 08.07.06, 21:07 Z. T. Nowicki "Podręcznik dla posiadacza broni". 10 lat temu. Wszystkie inne już miałem wczesniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaarooll Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.chello.pl 08.07.06, 22:01 "Warto byc przyzwoitym" Wladyslaw Bartoszewski "Krotka historia prawie wszystkiego" Bill Bryson Ta druga rewelacyjna, juz mam polowe za soba, po paru dniach czytania, pierwszej jeszcze nie zaczalem, ale tez zapowiada sie niezle (inaczej bym jej nie kupil). Odpowiedz Link Zgłoś
bazyrek Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 08.07.06, 22:09 z tych co pamiętam w tym roku: 1.słońce i księżyc 2.ultra montana 3.baudolino 4.sztuka życia 5.amerykańska sielanka 6.medytacje o filozofii pierwszej 7.golem 8.the hours 9.cząstki elemantarne-na prezent 10.co nas obchodzi świat 11.kod leonarda-na prezent 12.widma w mieście breslau 13 koniec świata w breslau-na prezent 14.splendor 15.introwertyzm to zaleta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Libicki Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.eranet.pl 08.07.06, 22:19 "Pulpa fikcyjna, albo dwa wesela i pogrzeb kapitana Zbika" - wroclawskiego autora Zbigniewa Gorniaka. Tytul zakrecony, ksiazka tez, ale w pozytywnym sensie. Widac zauroczenie Pulp fiction Tarantino. Rewelacja. Zna ktos jakis inny tytul tego autora? Chetnie poznam. KL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ioanna Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 22:45 Nie kupiłam co prawda, ale dostałam od autorki, Aldony Borowicz, jej tomik: juz sama okładka jest genialna a co dopiero wiersze... Polecam choć to takie "niszowe", szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
magnuovo Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 08.07.06, 22:45 KATYN Allen Paul. Polecam kazdemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona Karola L Re: Pulpa fikcyjna IP: *.eranet.pl 09.07.06, 17:21 Moj maz mial racje, to b dobre czytanie Odpowiedz Link Zgłoś
flanelowy.zapach.snu Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 08.07.06, 23:53 To tylko niektóre zakupy z tego roku: Faktotum, Kobiety, Listonosz, Szmira, Zapiski starego świntucha - C. Bukowski Szkarłatny płatek i biały - M. Faber Zaułek łgarza, Autopsja, Ulica marzycieli - R. McLiam Wilson Rok w Prowansji - P. Mayle Łowca autografów - Z. Smith Była raz wojna - J. Steinbeck Śmierć nie omija Itaki - W. Saroyan [Allegro] Anioły i demony D. Brown, Kod Leonarda da Vinci - D. Brown Klub Dantego - M. Pearl Rażony gromem, Odcięta ręka, Od portu do portu, Gwiezdna Wieża Eiffla - B. Cendrars Anabaza - Saint-John Perse [Allegro] Chłopcy - H. de Montherlant [Allegro] Pamiętnik statecznej panienki, W sile wieku - S. de Beauvoir Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności - P. Delerm Oskar i pani Róża, Pan Ibrahim i kwiaty Koranu, Dziecko Noego, Małe zbrodnie małżeńskie - E.E. Schmitt Co się ostaje, ustanawiają poeci - F. Hölderlin Diable eliksiry - E.T.A. Hoffman Golem - G. Meyrink Król Bohusch - R.M. Rilke Odnowiciel świata - H. Hesse Dziwne miasto, Mały krajobraz ze śniegiem, Niedzielny spacer - R. Walser O bohaterach i grobach - E. Sábato Rzecz o mych smutnych dziwkach - G.G. Marquez Sekret hiszpańskiej pensjonarki, Oliwkowy labirynt - E. Mendoza Cień wiatru - C.R. Zafón Jaskinia filozofów, Szkatułka z kości słoniowej, Trzynasta dama - J.C. Somoza Pismo Święte t. I/IV Ojciec chrzestny - M. Puzo Jak będzie po śmierci - L. Klíma Apokryf - J. Pilinszky Olśnienie - A. József Dzieła wybrane t. I/III - S. Grabiński [Allegro] Przygody Pędrka Wyrzutka, Wykład profesora Mmaa, Kardynał Pölätüo. Generał Piesc - S. Themerson Utwory rozproszone t. I/II - S. Dygat [Allegro] Podróże z Herodotem - R. Kapuściński Uchodźcy - H. Grynberg Pamięć Włoch - W. Karpiński Co mówią kamienie Wenecji - E. Bieńkowska Żona prezydenta - S. Chwin Wiersze z Marcówki - J. Illg Wszystkie języki świata - Z. Mentzel Zakochany Standhal - K. Rutkowski Książę bezdomny, Kościół Świętego Rocha. Przepowieści - K. Rutkowski [Allegro] Seans - W. Horwath Jadąc do Babadag - A. Stasiuk Kot Prot, Kot Prot znów gotów do psot, Słoń, który wysiedział jajko, Kto zje zielone jajka sadzone, Na każde pytanie odpowie czytanie!, Sam to wszystko widziałem na ulicy Morwowej - T. Seuss Geisel Dzieci z Bullerbyn, Przygody Emila ze Smalandii - A. Lindgren Babcia na jabłoni - M. Lobe Tajemnica Abigél - M. Szabó [Allegro] Nowe przygody Mikołajka - R. Goscinny, J.J. Sempé Bromba i inni, Tajemnica szyfru marabuta, Bromba i filozofia - M. Wojtyszko Latawce - A. Bolecka A wszystko przez Faraona, Koty pustyni, Sfinks w (o)błędzie - J. Dubois 1001 filmów, które koniecznie musisz zobaczyć Płomień świecy, Poetyka marzenia - G. Bachelard [Allegro] Melancholia. O tych, co nigdy nie odnajdą straty - M. Bieńczyk [Allegro] Dlaczego ludzie mają kultury - M. Carrithers [Allegro] Bohema - D. Franck Wśród znajomych - L. Kołakowski Czas w kulturze - oprac. A. Zajączkowski [Allegro] Spór o Polskę 1989 – 99. Wybór tekstów prasowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw1969 Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.chello.pl 09.07.06, 00:40 "VORLESER", aut. B. Schlink. Okrzyczana na świecie, przetłumaczona na 37 (więcej?)języków. MOże zaciekawi nie tylko germanistów. W Polsce ukazała się chyba pt. Lektor". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an- zapach snu Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.chello.pl 12.07.06, 21:46 Zachwycajace tyle ksiązek.podnosi na szczescie statystyke.Okilku ksiązkach bym chcial sie dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
luckylook Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 00:03 Częściowo na studia, częściowo dla przyjemności, a były to: Guy N. SMith - "Bestia", "Węże" James Herbert - "Jonasz" Jerzy Płażewski - "Historia filmu" Orson Scott Card - "Gra Endera" - daje do myślenia i wciąga "Podstawy psychologii politycznej" - red. Krystyna Skarżyńska "Marketing polityczny - perspektywa psychologiczna" - W. Cwalina, A. Falkowski Antologia "Nowe media w komunikacji społecznej w XX wieku" "Filozofia polityki" - Szahaja i Jakubowskiego Geoffrey Regan - "Anegdoty wojenne" A niedługo kolejne zamówienia w księgarniach i wyprawy do antykwariatów :) Miłego czytania wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 09.07.06, 03:22 "Polactwo" Ziemkiewicza. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
danab71 Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 08:10 w ciągu ostatnich kilku dni: "Strach przed lataniem" Erica Jong "Jak ocalic swoje życie" Eria Jong "Fanny" Erica Jong "Muzyka i cisza" Rose Tremain "Płonące ćmy" Cyrian Amberlake "Małe ptaszki" Anais Nin "Moje nawrócenie - wyznanie libertyna" Mirabeau "Czarownice - oblubienice szatana" Jean-Michel Sallmann "Miłość i seks" Stuart i Susan Holroyd "Emilienne" Claude des Olbes "Eros, sex i zmysły" Carlo Scipione Ferrero "Różne przypaki świata tego" Mikołaj Rej - to tylko część - dziedziny przeróżne - jak to dobrze, że istnieje Allegro, gdzie ceny są dla ludzi, a i znaleźć można wszystko. W tej chwili czekam na inne przesyłki, więc stan posiadania zwiększa się w szybkim tempie. Pozdrawiam wszystkich czytających, kupujących, "polujących" na książki - wszystkich "zbzikowanych" na punkcie książek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Potega terazniejszosci - Tolle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 08:13 przeczytalem raz, przyznaje wprawila mnie w oslupienie in minus. Nie jestem zwolennikiem uleglosci, biernosci - dlatego niedlugo przeczytam ponownie. mam niejasne wrazenie, iz cos przeoczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Nichlas Evans - "Przepaść" IP: *.chello.pl 09.07.06, 09:23 Książka zrobiła na mnie wrażenie, podobnie jak inne książki autora. POlecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~tina Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 09:53 "Morderca bez twarzy", "Kroniki portowe", "Wyjątkowe czasy", "Godziny", "Sklepk z marzeniami". łatwo sie domyślić, że teraz przymieram głodem ;)... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 11:23 "Swiadek nadziei" G.Weigel - Biografia Jana Pawła - DOSKONAŁA RZECZ, POLECAM KAŻDEMU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Salman Rushdie "Salimar Klaun" IP: 212.106.168.* 09.07.06, 11:31 - "uniwersalna opowieść o bezbronności człowieka wobec nieodgadnionych sił zewnętrznych" prawie 500 stron pochloniete w prawie miesiac :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 11:33 kilka, z myślą o urlopie. Są to: "Zupa z granatów" , autor Marsha Mehran, "Herbaciarnia pod morwami" -Sharon Owens, "Sprawiedliwość owiec"- Leonie Swann. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwal Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:44 Czerwcowo/lipcowe zakupy.... Marcin Świetlicki: Dwanaście Filozofia XX wieku, Leszek Kołakowski: O co nas pytają wielcy filozofowie, seria III Leszek Kołakowski: Czy diabeł może być zbawiony i 27 innych kazań, Maciej Wojtyszko: Bromba i filozofia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwal Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:45 .... zapomniałem jeszcze.... Marcin Świetlicki: Trzecia połowa Odpowiedz Link Zgłoś
weganka27 Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 12:22 WYKOLEJONY JAMES SIEGEL Odpowiedz Link Zgłoś
kazikowa Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 13:25 Kosciol i spoleczenstwo wobec stanu wojennego, troche historii nie zaszkodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
book_of_the_month Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 14:58 Nabyte podczasa ostatniej wizyty w empiku: Yann Martel "Życie Pi" Eric Emmanuel Schmitt "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu" Odpowiedz Link Zgłoś
staro Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 16:38 Od początku roku zakupionych nie dam rady spisać ;) Ostatnio = w piątek, zakup w... Kauflandzie, ceny nieprzyzwoite typu 2,99 zł ;) Ken Kessey - Lot nad kukułczym gniazdem Jane Austen - Rozsądek i romantyczność Michael Crichton - Wielki Skok na Pociąg Anchee Min - Dziki Imbir Marek Hłasko - Nawrócony w Jaffie Timothy Mitchell - Egipt na wystawie świata Stanisław Ignacy Witkiewicz - Szewcy Wolter - Kandyd Jarosław Maciej Zawadzki - 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce oraz książeczka rymowana rozkładana kolorowa bardzo dla dzieci pt. Ogrodnik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bree_silk Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 16.08.06, 15:34 yyy... "Rozsądek i romantyczność" Austen? A nie "Rozważna i romantyczna" czasem? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferenc fiala Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:36 Byłem u siostry w UK, kupiłem pięknie wydaną Historię Anglii (A history of England) za jedyne 50 pensów, a w Polsce zbiór opowiadań Janusza Zajdla w zaprzyjaźnionym antykwariacie za 1,50 pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolietjakeblues Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.07.06, 16:50 W ubiegłym miesiącu w księgarni "Różowego kawalera" Hrabala i eseje "Znikająca Europa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.kusmierczyk@chel Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.chello.pl 09.07.06, 19:00 Irene Nemirovsky Francuska suita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia.d Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.jmdi.pl 09.07.06, 19:09 pratchett "kot w stanie czystym" swietna ksiazka dla milosnikow kotow, duza doza humoru.polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 Re: "Jadąc do Babadag" Stasiuka-jestem zawiedziona 09.07.06, 19:37 tego się nie da czytać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobius Re: "Jadąc do Babadag" Stasiuka-jestem zawiedzion IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.07.06, 20:24 Nie zgadzam sie,ksiazka Stasiuka to powrot do przeszlosci,ktora jest wstydliwa,spojrzenie na kraje bylego bloku bez dzisiejszej aroganckiej wiedzy.To nostalgiczna ksiazka.Ma w sobie cos ze Stachury.Ja nabylam wszystko Houellebecqa. Odpowiedz Link Zgłoś
kajuchna89 Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? 09.07.06, 19:48 'Najgorszy' Łysiaka Odpowiedz Link Zgłoś
faraon1981 "Traktat o łuskaniu fasoli" Myśliwskiego 09.07.06, 21:14 Warto! I wcale nie jest to literatura wiejska, jak można by sądzić po dawnym dorobku Myśliwskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimpusia Ktos czytal Pulpe fikcyjna Gorniaka IP: *.eranet.pl 09.07.06, 21:54 Ktos to czytal juz? Bo kupilam i...zgubilam. Duzo stracilam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaw Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 21:51 "Żyliśmy w PRL" z foto P. Dylik i J. Szot komentarz J.A. Kłoczowski OP rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 22:00 Ja zakupiłam najnowszego thrillera medycznego RobinA CookA: MARKER :)i czekam już na kolejną jego książkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silnoręki Re: Jaką książkę ostatnio kupiliście? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 09.07.06, 22:05 Erberto Petoa Wilkołaki i wampiry. Źródła, historie, legendy od antyku do współczesności Odpowiedz Link Zgłoś