flanelowy.zapach.snu 09.07.06, 22:52 Niewiele ich. Poproszę o tytuły. Mnie przychodzi do głowy tylko: "Disneyland" - S. Dygat "Seans" - W. Horwath Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Powieści z Krakowem w tle 09.07.06, 22:57 niezły nick:) Z nowinek: Dwanaście - Świetlicki Cafe Szafe - Dębski Z ciut starszych: Katecheci i frustraci - Dyduch Świetlicki P:) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Powieści z Krakowem w tle 19.07.06, 15:25 Zdecydowanie Świetlicki "Dwanaście". Nic innego nie przychodzi mi do głowy (poza albumami fotograficznymi). Czytałam "Dwanaście" jakiś miesiąc temu, a tydzień temu byłam w Krakowie i trudno mi było uwolnić się od komentarzy Świetlickiego, choćby na temat rzeźb Mitoraja oszpecjaących Rynek ;) Bardzo polecam, cudownie prześmiewcza i kpiąca sobie ze wszystkiego lektura. pozdrawiam serdecznie Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Powieści z Krakowem w tle 09.07.06, 23:25 o tej porze i w tej temperaturze to mi się chwilowo tylko telepią "Maria i Magdalena" Magdaleny Samozwaniec "Historia żółtej ciżemki" , "Paziowie króla Zygmunta" i "Krysia bezimienna" Antoniny Domańskiej owocowe ksiązki młodzieżowe Izabeli Sowy też dla młodzieży "Swiat do góry nogami" 'Zła dziewczyna" Beaty Ostrowickiej Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Powieści z Krakowem w tle 09.07.06, 23:32 powieści natalii rolleczek. jest i kraków i początki nowej huty :) Odpowiedz Link Zgłoś
tamtamka Re: Powieści z Krakowem w tle 10.07.06, 00:16 Chyba najnowsza to Krakowska Żałoba M. Piątkowskiej. Kraków od początku XX wieku po lata 70. Jest nawet podziemny światek Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Powieści z Krakowem w tle 10.07.06, 00:42 Najnowsza? "Ojciec odchodzi" Czerskiego (kiepścizna, ale Kraków jak na dłoni) Książeczki jerzego Franczaka, np. "Trzy historye" (cudowne) Odpowiedz Link Zgłoś
topania Re: Powieści z Krakowem w tle 19.07.06, 13:18 tamtamka napisała: > Chyba najnowsza to Krakowska Żałoba M. Piątkowskiej. Kraków od początku XX wiek > u > po lata 70. Jest nawet podziemny światek Właśnie ją przeczytałam - rewelacja, nie mogłam się oderwać, choć dosyć gruba, Kraków taki, jakby się w nim wówczas żyło Odpowiedz Link Zgłoś
fraaszka Re: Powieści z Krakowem w tle 10.07.06, 07:41 niewiele? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=14985363&a=14985363 Odpowiedz Link Zgłoś
bumm Re: Powieści z Krakowem w tle 10.07.06, 09:26 Cykl Pagaczewskiego o Baltazarze Gąbce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 10:33 Śliczna ksiązka Olczakowej Kolorowe gwiazdy o krakowskich szopkach , Emaus i nei tylko )). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:50 "Mężczyzna z kodem kreskowym" - do kupienia w taniej książce na brackiej. Nic nadzwyczajnego, ale można się posmiać. mary Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Powieści z Krakowem w tle 13.07.06, 15:00 Oj, tak - też uwielbiałam Olczakową (choć dziś już niepoprawna politycznie - ten ojciec-komunista) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:14 fragmenty 'Wyboru Zofii' Styrona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:32 "Kuzynki" i "Księżniczka" Pilipiuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.autocom.pl 28.07.06, 17:36 i "dziedziczki", też już wyszła :) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Powieści z Krakowem w tle 13.07.06, 19:14 "Zielono w głowie" Ireny Szczepańskiej - zapomniana, urocza książeczka o szalonej dziewczynie z szalonej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytak czy "flanelowy zapach snu" ma zamiar.... IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 19.07.06, 14:46 ...założyć wątki książkowe o wszystkich miastach w Polsce? :)) _________________________ "Kto czyta, nie błądzi." Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy "flanelowy zapach snu" ma zamiar.... 19.07.06, 14:49 jak on/ona nie założy, to zawsze możemy pomóc... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Terakowska... 19.07.06, 15:03 ... i jej "Władca Lewawu". Kraków na opak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Terakowska... 24.07.06, 14:42 ... i jeszcze "Babci Brygidy szalona podróż po Krakowie" Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Terakowska... 28.07.06, 18:54 Nie powieść ale bardzo krakowska książka Katarzyny Nowak o jej mamie Dorocie Terakowskiej "Moja mama czarownica" Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Powieści z Krakowem w tle 19.07.06, 15:36 Akcja wielu opowiadań Orbitowskiego toczy się w Krakowie. Z tym, że to Kraków daleki od widoków z pocztówek. Powieść tego autora z akcją w Krakowie też, ponoć, wkrótce ma być. No i zawsze przyjmowalem, że Ferdynand Wspaniały mieszkał w Krakowie. Wskazywałaby na to osoba autora oraz jamniczość bohatera:). Niebrzydko o Krakowie pisał w swoich wspomnieniach Holoubek, z tym, że to nie powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Powieści z Krakowem w tle 19.07.06, 15:50 jeszcze mi się przypomniało - Marek Harny "Lekcja miłości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owner28 Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.chello.pl 30.07.06, 21:06 Jak również "Lekcja miłości" tegoż autora. Odpowiedz Link Zgłoś
dada7 Natalia Rolleczek - dla młodzieży 25.07.06, 12:17 "Kochana rodzinka i ja" "Gang panny Teodory" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przewo Re: Natalia Rolleczek - dla młodzieży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:29 He he, ubiegłaś mnie :) właśnie czytam z przyjemnością "Gang panny Teodory" :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Powieści z Krakowem w tle 25.07.06, 23:48 Wlasnie przeczytalam ksiazke Andermana z 1979 roku, "Gra na zwloke" Rozdwojone ego bohatera blaka sie po Krakowie. W poszukiwaniu domu? Opisy tych smutnych wedrówek sa na tyle drobiazgowe, ze przypominajac sobie topografie miasta zatesknilam do wielu miejsc w swoim rodzinnym miescie... Ale nawet bez sentymentalnych wtretów: warto powrócic do prozy sprzed niemal trzydziestu lat. Jak gdyby ciagle (w pewnej mierze) aktualnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aseptic Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.broker.com.pl 29.07.06, 09:43 jedyne co mi przychodzi do głowy to "lista schindlera" - thomas keneally. bardzo ciekawa książka i serdecznie ją polecam. jak ktoś zna film to szczerze się zdziwi ze schindler wcale nie był taki cudowny jak go spielberg przedstawił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aseptic Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.broker.com.pl 29.07.06, 09:54 aha czasami książka znana jest jako "Arka schindlera" Odpowiedz Link Zgłoś
meredith-bairre Re: Powieści z Krakowem w tle 05.08.06, 21:10 Mój Kraków z nad wczorajszej Wisły Krygowskiego, książki Romy Ligockiej oraz wspomniana-Krakowska Żałoba. Ligocką i Piątkowską bardzo polecam!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marti Re: Powieści z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 21:43 'Aszkenazyjczyk' M. Arieli(ego) M. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Powieści z Krakowem w tle 06.08.06, 11:24 'Krakowska żałboa" Moniki Piątkowskiej . "Maria i Magdakena" Samozwaniec "Cafe Szafe"Dębskiego ( ha ha ha - polecam!) "Szalnoa podróż Babci Brygidy po Krakowie" Terakowskiej dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnikpokrakowie Re: Powieści z Krakowem w tle 13.10.06, 09:49 Właśnie zaczęłam czytać "Bracia Koszmarek, magister i ja" Jerzego Broszkiewicza. Dla młodzieży :) Na początku akcja toczy się w Lasku Wolskim i na Kopcu. Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: Powieści z Krakowem w tle 13.10.06, 13:11 Marta Madera "Przyjaciele" Janusz Hańderek "Mordercy przyszli nocą" Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Powieści z Krakowem w tle 13.10.06, 14:06 mzrr21 napisała: > Marta Madera "Przyjaciele" "Przyjaciele" sa znakomici !!! Fantastycznie poprawiaja mi ostatnio humor ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Powieści z Krakowem w tle 13.10.06, 20:53 Przylądek Dobrej Nadziei Zygmunta Nowakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś