Gość: agnieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 02:42 poszukuje ksiazek z krajami skandynawskimi w tle (najlepiej cos o szwecji)..prosze o pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna.syrenka Re: akcja w skandynawii 11.07.06, 03:14 "Krystyna, córka Lavransa" Undset "Dziewczę ze Słonecznego wzgórza" Bjørnson rzecz jasna "Dzieci z Bullerbyn" Lingren :) Odpowiedz Link Zgłoś
regndronning Re: akcja w skandynawii 11.07.06, 07:50 delikatnie zauwaze, ze ani Krystyna ani Dziewcze nie dzieja sie w Szwecji :) Powiesci Majgull Axelsson (np Kwietniowa czarownica), powiesci Gardella (ktorego niestety nie trawie), Haakan Nesser - Kim Novak nigdy nie wykapala sie w Jeziorze Genezaret Hjalmar Soderberg Mlodosc Martina Bricka, Doktor Glas Niemi Muzyka pop z Vitulii (chyba tak brzmi tytul polski) dramaty Strindberga i Larsa Norena Bergman Laterna Magica (autobiografia rezysera), Dobre checi, Rozmowy poufne, Puszy sie i miota, + wiekszosc scenariuszy ksiazki Marii Gripe Lidgren - Emil, Madika, Lotta, Dzieci z Bullerbyn, My na Wyspie Salkrakan, Czemu sie kapiesz w spodniach wujku, Karlsson z Dachu, Pippi momentami rowniez Agneta Plejel Zima w Sztokholmie Tunstrom Oratorium na Boze narodzenie Enqvist Siodma zima magnetyzera jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze... a inne kraje skandynawskie to: Gaarder - wiekszosc jest osadzona w realiach norweskich Hamsun - Blogoslawienstwo ziemi, Pan, Glod Undset Jenny, Gymnadenia Hoel - nie pamietam co zostalo przetlumaczone na polski oczywiscie dramaty Ibsena Lars Saabye Christensen Polbrat, Jubel Maly Lord- ale nie pamietam kto to popelnil o dunskiej jeszcze pomysle. ale na 100% Nexo Ditta Seeberg Ptaki niebieskie Panduro Okna Kierkegaard Dziennik uwodziciela Gjellerup Mlyn na wzgorzu (swietne) jak cos mi jeszcze wpadnie do glowy to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: akcja w skandynawii 11.07.06, 09:17 Johanna Nilsson "Rebeliantka o zmarzniętych stopach" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: akcja w skandynawii 11.07.06, 09:39 Marianne Fredriksson "Anna, Hanna i Johanna", " Elisabeth i Katarina" Mika Valtari Trygve Gulbranssen "A lasy wiecznie spiewaja", "Dziedzictwo na Bjorndal" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: i jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:31 bardzo dziekuje za odpowiedzi. oczywiscie czytalam wszystkie ksiazki astrid :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: akcja w skandynawii 11.07.06, 14:04 Ale chodziło o kraje skandynawskie, w tym Szwecję :) Odpowiedz Link Zgłoś
vilya1 Re: akcja w skandynawii 11.07.06, 12:47 Jeżeli może być także powieść kryminalna, ale naprawdę dobrze napisana i wciągająca, to również Henning Mankell. W tle Szwecja właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: akcja w skandynawii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:13 mankell oczywiście, i Ystad znane wszytskim polskim zbieraczom truskawek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe17 Re: akcja w skandynawii IP: *.drzewna / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 19:09 www.szwedzka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: akcja w skandynawii 19.07.06, 11:10 > mankell oczywiście, Popieram Mankella, właśnie skończyłam Mordercę Bez Twarzy, a zaczęłam Białą Lwicę. Bardzo dobry pisarz i jeżeli ktoś lubi kryminały to naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Re: akcja w skandynawii 19.07.06, 22:13 Hmmm, ja też właśnie skończyłam "Mordercę bez twarzy"... i jedyne, co mogę potwierdzić z powyższych opinii, to: owszem, rzecz dzieje się w Szwecji;) Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: akcja w skandynawii 24.07.06, 11:26 butters77 napisała: > Hmmm, ja też właśnie skończyłam "Mordercę bez twarzy"... i jedyne, co mogę > potwierdzić z powyższych opinii, to: owszem, rzecz dzieje się w Szwecji;) hehehe - co kto lubi ;-) Znam Szwecję trochę, a trasę po okolicach Ystad mogę przejechać z zamknietymi oczami - może dlatego taki sentyment do tych książek. Podobały mi się i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczykowka Re: akcja w skandynawii 16.07.06, 23:57 Może "Polka" Gretkowskiej? A z nowości "Pastor" Orstavik Hanne (z tym, że tu rzecz dzieje się w Norwegii) - polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe17 Re: akcja w skandynawii IP: *.drzewna / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:47 Apropos tematu - do poczytania ku rozrywce i...przestrodze (chodzi mi o pierwsza recezje ): www.szwedzka.pl/recenzje.htmlpzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe17 Re: akcja w skandynawii IP: *.drzewna / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:48 jeszcze raz www.szwedzka.pl/recenzje.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: akcja w skandynawii IP: 83.238.108.* 18.07.06, 13:17 Erlend Loe " Doppler", rzecz sie dzieje w Norwegii. POlecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no-no Re: akcja w skandynawii IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 18.07.06, 21:15 czy dobrzę widzę, że nikt jeszcze nie wymienił gustafssona? no to: lars gustafsson, "wełna", "śmierć pszczelarza", "święto rodzinne" (? - tego ostatniego tytułu nie jestem pewien) zdaje się, że były to wszystko części pentalogii, z której u nas wydano tylko trzy pozycje - w serii nike (-> czytelnik). serdecznie polecam, są to znakomite powieści - współczesna szwecja (lata 60. i 70.), zmagania i dylematy jednostki na tle zjawisk i przemian społ. - polit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: akcja w skandynawii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:55 P.Ch. Jersild: "Do cieplejszych krajów", "Wyspa Dzieci"- baardzo polecam! P.O. Enquist "Biblioteka Kapitana Nemo" Evander "Poniedzialki z Fanny" Odpowiedz Link Zgłoś
bardzozielonykot Re: akcja w skandynawii 29.07.06, 20:31 Herbjorg Wassmo "Księga Diny" - Norwegia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blueone Re: akcja w skandynawii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 12:29 A może by tak "Rewanż" Lizy Marklund? Tak na marginesie: książka w 8 mln kraju sprzedała się w 700 (!) tysiącach egzemplarzy. Kto w Polsce może się pochwalić podobnym wynikiem? :D Odpowiedz Link Zgłoś
jennie Re: akcja w skandynawii 02.08.06, 21:51 Nie do konca Skandynawia ale "Kobieta ze sniegu" Odpowiedz Link Zgłoś