Dodaj do ulubionych

Literatura obozowa??????

12.02.03, 09:27
Leci na TVP 3, 4 odcinkowy film dokumentalny o holokauście, co przypomniało
mi że miałam kiedyś taki okres w życiu na czytanie literatury obozowej, ale
kompletnie nie pamiętam żadnych autorów ani tytułów.

Chyba bym chętnie wróciła do tych książek, czy znacie jakieś watre polecenia
tytuły z tej tematyki????
Obserwuj wątek
    • Gość: N.C. Re: Literatura obozowa?????? IP: *.satkabel.com.pl 12.02.03, 09:37
      Temat smutny, chyba mało kogo obchodzi jeszcze. Sama kiedyś dużo czytałam na
      ten temat. Jedną z najciekawszych pozycji jest moim zdaniem "5 lat kacetu"
      Grzesiuka. Chociaż to się może wydać nieprawdopodobne, ale jest tu spora dawka
      humoru (pewnie czarnego, bo w tych warunkach na inny nie widzę szans).
      Grzesiuk ma to do siebie, że potrafił pisać w dość wesoły sposób o smutnych
      sprawach. Jego pozostałe książki, tzn. "Boso ale w ostrogach" oraz "Na
      marginesie życia" również warte są przeczytania. Ostatnio w księgarni widziałam
      wznowienie "5 lat kacetu", ale jako że mam swoje stare wydanie, nie spojrzałam,
      kto i kiedy wydał
    • farsa Re: Literatura obozowa?????? 12.02.03, 10:34
      megi102 napisała:

>
      > Chyba bym chętnie wróciła do tych książek, czy znacie jakieś watre polecenia
      > tytuły z tej tematyki????

to niekoniecznie obozowa, ale łagrowa literatura [choć klimat podobny, różnic
      jest kilka].
      myślę o "innym świecie" grudzińskiego.
      wiem, zarzut, że to lektura w klasie maturalnej. ale zlekceważ ten zarzut-
      wyrzut. to najlepiej napisana książka o łagrach. też z różnych powodów, o
      których nie mam siły pisać, bo mimo kaweńki większa część mnie pozostaje w
      ramionach morfeusza.
      która to godzina? ;-)

farsa
      • megi102 Re: Literatura obozowa?????? 12.02.03, 11:54
        farsa napisała:
        > myślę o "innym świecie" grudzińskiego.

To rzecz jasna czytałam - dobre!

> która to godzina? ;-)

Południe leniuchu! :-)
        • farsa Re: Literatura obozowa?????? 12.02.03, 13:37
          megi102 napisała:

> Południe leniuchu! :-)

jakże nie lubię określników stanów i działań [lub bezdziałań] mych.
          może nie leniuchu, a niedospaczu na przykład.
          albo niewyspaczu.

bom bardzo zapracowaną niewiastą jest :-)
      • asdew Re: Literatura obozowa?????? 13.02.03, 08:03
        jeżeli już przy łagrach jesteśmy to "Wspomnienia z domu umarłych"
        Dostojewskiego -polecam

/asdew
        • Gość: pstosia Re: Literatura obozowa?????? IP: *.braniewo.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:18
          polecam rowniez, wchlania sie ja od razu
    • fleur.du.mal SZALAMOW- Opowiadania Kolymskie 12.02.03, 10:46
      Lektura obowiazkowa!
      • Gość: Niech Re: SZALAMOW- Opowiadania Kolymskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 12:18
        Jeszcze byla taka ksiazka - autor Borkowski, Boranski, nie pamietam...
        • megi102 Niechu..... 12.02.03, 12:58
          Gość portalu: Niech napisał(a):

> Jeszcze byla taka ksiazka - autor Borkowski, Boranski, nie pamietam...

właśnie ten sam problem mam, coś dzwoni tyle że nie wiem gdzie
          • Gość: Niech Re: Niechu..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 13:03
            Baranski, Borczynski, Wnorowski, Borowik...
            • Gość: Niech Prosze panstwa do wlazu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 13:03
              Przypomnialo mi sie! Ale to chyba o powstaniu?...
              • Gość: gava Re: Prosze panstwa do wlazu! IP: *.dial.indiana.edu 13.02.03, 17:41
                Gość portalu: Niech napisał(a):

> Przypomnialo mi sie! Ale to chyba o powstaniu?...

"Prosze panstwa do gazu..." jest tytul, a zart jest raczej niewyrafinowany.
                Tadeusz Borowski, wiezien Auschwitz, po wojnie przez pewien czas aktywnie
                wierzacy komunista, pozniej popelnil samobojstwo. O ile pamietam, nie mial
                wtedy jeszcze 30 lat. Pisal o nim, miedzy innymi, Milosz w "Zniewolonym
                umysle".
                O powstaniu (warszawskim) pisal Bialoszewski. Tez genialnie zreszta.
                Jeszcze "Medaliony" Nalkowskiej mi sie przypomnialy, ale to chyba kazdy czytal
                w szkole. Kiedys przynajmniej to byla lektura obowiazkowa.
                "Malowany ptak" Kosinskiego. Bardzo specyficzna ksiazka, nie wspomnieniowa, ale
                warto.
                Etty Hillesum. Listy i dziennik. Zydowka z Holandii, zginela w Auschwitz w
                wieku 20 paru lat, byla tez w Westerbork. Ciekawa lektura, wyszlo po polsku
                pare lat temu, nie pamietam dokladnie kiedy.
        • fleur.du.mal czyzbys mia na mysli Borowskiego? 12.02.03, 13:11
          jesli tak- to chyba zartowac raczysz...
          • Gość: Niech Re: czyzbys mia na mysli Borowskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 13:21
            Czasami zartuje a czasami jestem serio. A teraz?
    • petelka Re: Opowiadania Borowskiego (n/txt) 12.02.03, 13:54

• yawokim Seweryna Szmaglewska 'Dymy nad Birkenau' n/txt 12.02.03, 16:52
    • Gość: gava Re: Literatura obozowa?????? IP: *.dial.indiana.edu 12.02.03, 17:24
      Temat smutny, ale na szczescie jeszcze niektorych obchodzi.
      Ksiazek do przeczytania jest mnostwo: z naszych przede wszystkim opowiadania
      Borowskiego, moze Szmaglewska "Dymy nad Birkenau". Koniecznie Primo Levi "Czy
      to jest czlowiek" i "Noc" Elie Wiesela, obie na szczescie sa po polsku. Polecam
      tez ostatniego nobliste, Imre Kertesza.
      Niedlugo, moze maj/czerwiec, ukaze sie nakladem wyd. Cyklady ksiazka o
      literaturze Holocaustu. Tam bedzie bardzo bogata bibliografia.
      Pzdr i zachecam do lektury. Smutna, bez watpienia, trudna, ale moim zdaniem
      koniecznie trzeba te literature znac.
    • Gość: Kawka Re: Literatura obozowa?????? IP: *.avamex.krakow.pl 13.02.03, 08:21
      Witam. Ja także swego czasu czytałam sporo książek o tej tematyce.Najwieksze
      wrażenie wywarły na mnie : "Nadzy wśród wilków" Bruno Apitza,"...i boję sie
      snów"Wandy Półtawskiej i "Koniec naszego świata" Tadeusza Hułuja. A z bardziej
      współczesnych - "Wybór Zofii" W.Styrona i sekwencje o "Rajskim Gettcie " w
      Teresinie w serii "Wojna i pamięć" H. Wouka (nie pamietam ,w którym
      tomie).Pozdrawiam serdecznie.
    • karmilla Re: Ponad ludzką miarę 13.02.03, 09:25
      niestety nie pamiętam autorstwa. W każdym razie są to wspomnienia kobiet z
      Ravensbruck - ofiar eksperymentów medycznych. Dokument ze zdjęciami, ale czyta
      się jak fabułę. Tylko nie wiem, czy to jest gdzieś dzisiaj dostępne, bo ja mam
      w domu stare wydanie. Przerażające, ale warte przeczytania...
      a z literatury łagrowej "Jeden dzień Iwana Denisowicza" Sołżenicyna. Może nie
      tak dobre jak Inny świat, ale też warte polecenia. W każdym razie bardziej mi
      się podobało niż wspominane tu "Wspomnienia z domu umarłych"
    • Gość: dorotka Re: Literatura obozowa?????? IP: *.chello.pl 29.03.03, 21:52
      Oprócz lektur szkolnych i wstrząsającego Borowskiego jest zeszłoroczny
      noblista - Imre Kertesz "Raj utracony".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka