Dodaj do ulubionych

Virginia Woolf - pomóżcie

IP: *.duna.pl 14.03.03, 22:31
Chciałabym dowiedzieć się czegoś o tej autorce. Od której książki warto
zacząć, jakie są Wasze wrażenia lekturowe?
pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: venus Re: Virginia Woolf - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.03, 13:26
      dla mnie nr 1 to Orlando
      inne:Fale,Pani Dalloway,Do Latarni Morskiej,itd. sa mniej odjechane(moze
      najtrudniejsze sa Fale),ale to wszystko wspaniala literatura.
    • asiutek86 Re: Virginia Woolf - pomóżcie 15.03.03, 19:22
      Jeśli "Orlando" to raczej w orginale - polskie tłumaczenie nie oddaje zbyt
      dobrze klimatu. Polecam na początek "Panią Dalloway" i "Do latarni
      morskiej". "Fale" są najtrudniejsze ale i najpiękniejsze. Prócz tego zbiór
      ciekawych esejów pt. "Pochyła wieża" i odrębny esej w tłumaczeniu Agnieszki
      Graff pt. "Własny pokój". Czegoś o niej chcesz się dowiedzieć? Kim była? Ano
      pisarką była, myślę, że jedną z ważniejszych postaci w świecie literackim
      (stawia się nawet obok Joyce'a). Była córką filozofa, jej dom stał się swoistym
      salonikiem towarzysko-kultoralnym. Bardzo wnikliwie obserwowała świat (a żyła w
      trudnych czasach wojen) i potrzebę odnalezienia sensu życia przełożyła na swoje
      pisarstwo - to pisrastwo impresjonistyczne. Podobnie jak u Prousta tak i u niej
      liczy się wrażenie zmysłów w odbiorze i poznawaniu rzeczywistości. Razem z
      mężem popełniła samobójstwo bodajże w 1944 roku. To tyle? Tworzyła literaturę
      feministyczną - pod tym kątem też można, a może nawet należy czytać jej
      powieści. Wówczas zwłaszcza "Orlando" i "Fale" nabiorą pewnych ukrytych sensów,
      zresztą zamierzonych przez autorkę. To nie jest żadna nadinterpretacja. Cóż,
      miłej lektury!
    • Gość: martka Re: Virginia Woolf - pomóżcie IP: *.duna.pl 16.03.03, 10:22
      Ślicznie Wam dziękuję:), pozdrawiam.
      Do tej pory czytałam To the Lighthouse w oryginale, mam ogromną ochotę poczytać
      ją w przekładzie, a nie bardzo wiedziałam od czego zacząć... dzięki za pomoc:)
    • Gość: m Re: Virginia Woolf - pomóżcie IP: 80.50.15.* 17.03.03, 16:33
      Badz czujna - w tym roku ukaze sie jej biografia!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka