Gość: Myszor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 20:20 1. J. Gaarder - "Przepowiednia Jokera" 2. ??? Zobaczymy co będzie pod dwojką ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia145 "Cień Poego":( 02.10.06, 20:26 Ale w wyjątkowo ślimaczym tempie........a tak w ogóle to z czasem u mnie krucho, więc planów na przyszłośc nie robię:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "Cień Poego":( 02.10.06, 21:40 "Pociagi pod specjalnym nadzorem" Hrabala (malutka ksiazaczka, wiec ledwo zaczelam, juz koncze, ale swietna). Odpowiedz Link Zgłoś
pas.ja Re: "Cień Poego":( 02.10.06, 21:52 1. na wschód od edenu - steinbeck 2. dziennik - marai (po raz trzeci) 3. wyznania patrycjusza - marai 3. anna in... - tokarczuk 4. wykop - płatonow każda książka leży w innym miejscu mojej domowej rzeczywistości. w zależności od tego, gdzie jestem, to czytam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: "Cień Poego":( 03.10.06, 14:38 Po wrzesniowym seansie lyteratury powaznej czas na odpoczynek, a wiec 'Zlodziejka' Sary Waters. W kolejce chyba Ajvaz, konkurujacy z 'The True History of Kelly Gang' Careya. Uklony, NN Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "Cień Poego":( 03.10.06, 20:53 Czytales juz cos Waters? "Zlodziejka" jest chyba najlepsza z wiktorianskich - a najnowsza "The Nightwatch" mam od dawna i... czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: "Cień Poego":( 04.10.06, 14:14 Nie czytalem, chociaz od dawna mialem ochote. Wybierajac 'Fingersmith' kierowalem sie zreszta Twoja rekomendacja. Poza tym mialem okazje sie z Sarah Waters ostatnio przy roznych okazjach `spotykac': to w bibliotece znalazlszy jej prace magisterska (robila MA z literatury w Lancaster), to na ulicy w Edynburgu (gdzie podpisywala Night Watch). Na razie mam malo czasu, i czytam powoli (Sue wlasnie dojechala do posiadlosci w Briar); bardzo podoba mi sie stylizacja jezykowa i zywosc narracji. Z pozdrowieniami, NN Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "Cień Poego":( 04.10.06, 16:58 Ja widzialam ja tylko na zdjeciach okladkowych, wyglada b. sympatycznie... Musze sie zabrac za Night Watch, zwlaszcza, ze skonczylam juz, oczywiscie, Hrabala. Zatem druga lektura pazdziernikowa to Waters. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: "Cień Poego":( 04.10.06, 17:06 Jest drobna i niewysoka, co nie zgadzalo sie z moim wyobrazeniem gazetowo/telewizyjnym. Tymczasem milego Nocnego Strazowania (czy tez Wartowania). NN Odpowiedz Link Zgłoś
tkasia1 Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 08:31 Once and the future king t.h. white Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: październik - co czytamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 08:40 Ja czekam na przesyłkę z Merlina, a w niej: 1. Dolina radości Chwina 2. Fado Stasiuka 3. Pokaz prozy (zbiór opowiadań) Jeszcze trochę poczekam, bo Chwina jeszcze nie ma. Poza tym chcę się zabrać za Krajewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghjp Re: październik - co czytamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 08:42 Alma - Filipiak Kronika Ptaka Nakrecacza - murakamiego Odpowiedz Link Zgłoś
perli przewiduję 03.10.06, 12:08 przerwę. Październikowa przytępłość. Ale w listopadzie się odezwę. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 12:51 Benvenuto Cellini - żywot wlasny i jednocześnie Opowieści starego Kairu Mahfuza. Polecam goraco obie pozycje Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 13:22 "Perfidna gra" Donny Leon już pochłonięta , a teraz "Piąta Kobieta" Mankella. Jesień u mnie zdecydowanie należy do kryminałów. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 16:51 uwielbiam "Przepowiednie jokera"! Wiesz, ze w "mai" jest nawiazanie do watku z przepowiedni... ja czytam "good men: a novel of heresy" autorstwa craig charmaine Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 17:56 Skaz. Robię sobie "sesję" z pisarzami rosyjskimi, którzy posługiwali się tą formą narracji. Przy okazji przyszło mi do głowy, że nagrodzona ostatnio Masłowska pisze ponoć rapem (tak mówią, "Pawia ..." tylko przejrzałam, bo nie jestem entuzjastką tej pisarki, chociaż nie potępiam :-)), a rap w literaturze to może jakiś odpowiednik skazu? a. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: październik - co czytamy? 08.10.06, 12:02 ada08 napisała: > Skaz. Robię sobie "sesję" z pisarzami rosyjskimi, którzy posługiwali się tą > formą narracji. Ado, a czy mogłabyś podać choć jeden tytuł, autora? Chętnie zajrzałabym do czegoś takiego (jeśli nie jest tylko po rosyjsku). Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: październik - co czytamy? 08.10.06, 12:31 > > Ado, a czy mogłabyś podać choć jeden tytuł, autora? Wczesne opowiadania Zoszczenki na przykład, przy pozornej prostocie narracji wyszukane stylistycznie; styl będący mieszaniną drętwego języka urzędniczego, wojskowego, języka politpropagandy, języka "wyższych sfer", którymi to formami narrator często posługuje się nieporadnie, co daje efekt groteskowy; zabawne są te opowiadania, chociaż zamiarem autora wcale nie było bawienie czytelników, chciał być moralistą, ale publika wolała, żeby ją rozśmieszał, tak to czasem bywa :-) są polskie przekłady Eugenii Siemaszkiewicz i Seweryna Pollaka, innych przekładów nie znam; Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Skaz 08.10.06, 15:01 z nowszych a dostepnych po polsku, w dodatku uznawany za jeden z ciekawszych we wspólczesnej rosyjskiej, to Sokołowa "Między psem a wilkiem". W.A.B. to wydał parę lat temu i warto, chociażby po to by popodziwiać karkołomną robotę tłumaczki. No i Kysia się da tez skazem czytać:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Skaz 08.10.06, 15:25 braineater napisał: > z nowszych a dostepnych po polsku, w dodatku uznawany za jeden z ciekawszych we > > wspólczesnej rosyjskiej, to Sokołowa "Między psem a wilkiem". W.A.B. to wydał > parę lat temu i warto, chociażby po to by popodziwiać karkołomną robotę > tłumaczki. > No i Kysia się da tez skazem czytać:) > Nie znam Sokołowa :-( A "Kyś" - tak! tak! skazem leci :-) Ash pytała o jednego autora, więc się ograniczyłam do jednego, ale jeszcze przecież - ze starszych - Gogol; albo miejscami Bułhakow ("Psie serce"), a z innych Aleszkowski, ale jego to ("Uwaga! Orgazm!") juz specjalnie nie wymieniłam, bo kiedyś mnie ktoś ofuknął, że gustuję w takiej wulgarnej literaturze :-), bo istotnie ta krótka powieść jest bardzo wulgarna, ale skaz jak nie wiem co! :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Skaz 09.10.06, 09:07 Dziękuję wam bardzo za dalsze podpowiedzi! Pytałam o jeden przykład trochę z głupiego minimalizmu... Niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 18:56 Ptak Nakręcacz - cd z wrzesnia. i chyba łatwo nie pojdzie, bo dzis na stronie 193 odkryłam,z e chyba nie mam ochoty dalej czytac. ale nie mam tez innej kandydatki na lekturę miesiaca, więc moze jednak skoncze. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 19:51 Jędrzej Giertych - Hiszpania bohaterska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: październik - co czytamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:03 "Święta księga wilkołaka" W.Pieliewin Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: październik - co czytamy? 03.10.06, 20:51 "Harry P. i więzień Azkabanu", tenże i "Czara ognia", nadal "Madame" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewab2507 obecnie "Dracula" Brama Stokera 04.10.06, 13:37 skopiowałam sobie do worda z www.literature.org (w oryginale). Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: październik - co czytamy? 04.10.06, 15:15 Ciag dalszy 'Królow Przeklętych' - niezmiennie ciekawe, oraz bardziej rozrywkowo - Mankella, ide dzis odebrac Białą Lwice, ale niestety czytalam, ze to najgorsza jego ksiazka, szkoda, szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
joszte Re: Cień wiatru - Zafon 08.10.06, 16:57 warto ten 'cien wiatru przeczytac'? zaczelam i utknelam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytam 4 naraz ciekawe pazdziernikowe lektury IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.06, 16:33 JACK KING Piąta Międzynarodówka MANN Buddenbrookowie GOMBROWICZ Dzienniki 1953-56 EDWARD AARONS Palermo Odpowiedz Link Zgłoś
mazalova Re: październik - co czytamy? 04.10.06, 17:22 1. Niebezpieczne związki 2. Wielka gra Cortazar 3. Hańba Coetzee 4. Spowiedź dziecięcia wieku Musset so far. Ja jestem wielozadaniowa :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: październik - co czytamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:06 Francis Whenn-"Karol Marks-biografia" Wiktor Suworow-"Akwarium"i Lodołamacz" z lżejszej literatury szpiegowsko-sensacyjno-wojenna książka"Podpisano Alicja" i może coś Harlama Cobana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: październik - co czytamy? IP: *.devs.futuro.pl 04.10.06, 23:43 Ja konsekwentnie Sapkowskiego - właśnie zaczęłam "Czas pogardy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulinaa Re: październik - co czytamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 19:28 'a nie mówiłam' grocholi - dziś przyszła:) i 'diabeł ubiera sie u prady'; wiecej raczej nie zdążę:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: październik - co czytamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:45 Śmiertelni-nieśmiertelni Wilbera (po raz enty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: październik - co czytamy? IP: *.pronet.lublin.pl 06.10.06, 22:48 Ostatni klik - Misiak Odpowiedz Link Zgłoś